TV-sarja: The Walking Dead, kausi 5 (2014-2015)

THE WALKING DEAD - KAUSI 5



Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride, Danai Gurira, Steven Yeun, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Michael Cudlitz, Sonequa Martin-Green, John McDermitt, Christian Serratos, Emily Kinney, Chad L. Coleman, Alanna Masterson, Lawrence Gilliard Jr., Seth Gilliam, Andrew J. West, Chris Coy, Tyler James Williams, Christine Woods, Erik Jensen, Cullen Moss, Ross Marquand, Tovad Feldshuh, Alexandra Breckenridge, Corey Brill, Benedict Samuel ja Lennie James
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: noin 42 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 32 minuuttia
Ikäraja: 16

Charlie Adlardin, Robert Kirkmanin ja Tony Mooren The Walking Dead -sarjakuvaan (2003-) perustuva samanniminen televisiosarja osoittautui valtavaksi hitiksi heti ensimmäisen tuotantokautensa myötä. Toinen, kolmas ja neljäs kausi vain kasvattivat suosiota ja katsojalukuja, minkä lisäksi myös kriitikot kehuivat kausia. Viidennen kauden teko lähtikin heti liikkeelle ja sen jaksot alkoivat pyöriä televisioissa lokakuussa 2014. Katsojaluvut nousivat taas, kriitikot kehuivat ja kausi onnistui jopa nappaamaan neljä Emmy-ehdokkuutta (parhaat maskeeraukset, äänitehosteet, erikoistehosteet ja stuntit), joista se ei kuitenkaan voittanut ainuttakaan. Itse tutustuin The Walking Deadiin suunnilleen neljännen kauden ilmestymisen jälkeen. Katsoin sarjan neljä ensimmäistä tuotantokautta, kunnes kiinnostukseni lopahti. Kuitenkin kun sarja täytti lokakuussa 2020 kymmenen vuotta, päätin aloittaa sarjan alusta ja katsoa sen vihdoin kokonaan. Aloitinkin viidennen kauden katsomisen noin kuukautta neljännen kauden jälkeen ja olin jopa innoissani, sillä kyseessä oli nyt ensimmäinen kausi, mitä en ollut entuudestaan jo nähnyt.

Turvapaikaksi luullun Terminuksen osoittauduttua kannibaalien johtamaksi vankilaksi, Rick Grimesin ja kumppaneiden täytyy keksiä keino paeta.

Viime kaudella menehtynyttä Hersheliä (Scott Wilson) lukuunottamatta muut merkittävät hahmot tekevät paluun. Ex-sheriffi Rick Grimes (Andrew Lincoln) muuttuu taas synkempään suuntaan, päästyään juuri eroon tietyistä diktaattorimaisista piirteistään. Hahmo ei ole yhtä pidettävä kuin viime kaudella, mutta Lincoln jatkaa rautaista työtään sarjan keulakuvana. Rickin ärsyttävä poika Carl (Chandler Riggs) ei onneksi pääse yhtä isosti esille kuin aiemmin, eikä siten oikeastaan kertaakaan käy hermoille.




Daryl Dixon (Norman Reedus) pysyy yhtenä suosikeistani hahmogalleriasta. Sen lisäksi, että hahmo on kova äijä varsijousensa kanssa, on myös hienoa, että Darylin annetaan näyttää tunteitaan ja herkkyyttään aiempaa enemmän. Darylin tavoin myös Michonne (Danai Gurira) on paikkansa ansainnut suosikkilistalla. Miekkansa kanssa zombeilta päitä katkova Michonnekin osoittaa uudenlaisia puolia. Glennistä (Steven Yeun) on täysin kadonnut pelokas pizzapoikamaisuus ja hän käy yhä päättäväisemmin ja tylymmin taistoon mukaan. Hahmon vaimo Maggie (Lauren Cohan) jää kuitenkin harmillisen pahasti sivuosaan - jopa silloin kun Maggien juuri kuuluisi olla eniten esillä. Maggien sisko Beth (Emily Kinney) päätyy omalle juonikuviolleen, mikä nostaa Kinneytä aiempaa isompaan rooliin. Viime kaudella uusina hahmoina Rickin joukkoon päätyneet Abraham-sotilas (Michael Cudlitz), Rosita (Christian Serratos), tohtori Eugene (Josh McDermitt) ja Tara (Alanna Masterson) saavat enemmän lihaa luidensa ympärille ja etenkin Abraham muuttuu kiinnostavammaksi hahmoksi. Itsestään liikoja luuleva Eugene sen sijaan käy ärsyttäväksi. Sasha (Sonequa Martin-Green) pääsee osoittamaan hurjaa luonnettaan, kun taas hänen veljensä Tyreese (Chad L. Coleman) matkaa ryhmän hylkäämän Carolin (Melissa McBride) ja Rickin vauvan Judithin kanssa. Carolin kasvukertomus kausien aikana on vähitellen nostanut häntäkin suosikkieni joukkoon ja viimeistään tällä kaudella hän varmistaa paikkansa Darylin ja Michonnen viereltä. 
     Uusina hahmoina kaudella esitellään mm. pelkuripappi Gabriel (Seth Gilliam), Bethin tapaamat Noah (Tyler James Williams), poliisi Dawn (Christine Woods) ja tohtori Edwards (Erik Jensen), sekä Alexandria-joukkoon kuuluvat Aaron (Ross Marquand) ja Deanna (Tovah Feldshuh). Näyttelijät tekevät pääasiassa mainiota työtä rooleissaan. Sarjan konkarinäyttelijöistä ei onneksi vielä löydy väsymisen merkkejä sarjaa kohtaan.




The Walking Deadin viides tuotantokausi jatkaa samalla linjalla kuin neljäskin kausi. Kolmen ensimmäisen tuotantokauden hienouteen ei enää ylletä, mutta meno pysyy silti hyvänä. Muutamia hieman tylsempiä täytejaksoja mahtuu mukaan, mutta seasta löytyy myös paljon erinomaista zombimättöä, kuten myös mainioita hahmohetkiä, joissa henkilöt keskustelevat keskenään maailman ja ihmisten muutoksista. Tosin oliko käsikirjoittajien aivan pakko kiusallisesti tunkea sarjan nimeä yhteen Rickin monologeista? Neljännen kauden toisen puoliskon sooloseikkailujen jälkeen on erityisen hienoa nähdä tutut hahmot jälleen yhdessä, mutta toisaalta se myös johtaa siihen, että osa hahmoista jää välillä täysin taka-alalle. Siitä huolimatta kausi osoittaa, kuinka paljon Rickin ryhmästä on alkanut välittämään, eikä koskettavilta hetkiltä vältytä.

Kun neljännen kauden toinen puolikas pohjusti niin voimakkaasti Terminukseen pääsyä, tuottaa viides kausi heti alussa pienoisen pettymyksen sillä, kuinka nopeasti ja helposti homma ratkeaa. Siitä huolimatta avausjakso on räjähtävä startti tuotantokaudelle, mikä heittää katsojan onnistuneesti takaisin zombikaaoksen keskelle. Zombikaaosta katsoja haluaakin nähdä ja sitä on parissa jaksossa luvassa koko rahan edestä. Sen sijaan tarinallista kaoottisuutta katsojana ei haluaisi nähdä ja valitettavasti sitäkin on tiedossa. Edellisten kausien keskittyessä selvemmin tiettyyn juttuun kautensa aikana, viides kausi tuntuu välillä monien irrallisten ideoiden summalta. Hahmot ja juonikuviot poukkoilevat vähän sinne sun tänne. Kaudella toki on taas jopa 16 jaksoa, joten on kyllä hyvä, että tapahtumia riittää, mutta silti kaudella on mielestäni yksi idea liikaa. Kausi ei selviä loppuun asti ilman sekavuutta ja turhaa monimutkikkuutta.




Kauden ongelmat kuitenkin unohtuvat, kun hahmot joutuvat yllättäen zombiarmeijan yllättämiksi. Jälleen ei voi muuta kuin ihmetellä, kuinka näin hiljaisessa ympäristössä kovaan ääneen korisevat ja örisevät kävelevät kuolleet edes pääsevät yllättämään ketään, mutta samapa tuo, kun meno on näin komeaa. Ja raakaa. En tiedä, unohdanko vain joka kauden välissä, kuinka kuvottavakin sarja osaa olla, vai miksi minusta tuntuu siltä, että jokainen kausi on edellistä verisempi ja ällöttävämpi. Ihmisiä ahmitaan oikein kaksin käsin, eikä enää vain zombien toimesta, kun Terminuksen väki osoittautuu kannibaaleiksi. Sitten taas, kun zombit eivät ole ruudulla, ei The Walking Dead pysty pääsemään enää eroon saippuasarjamaisuudesta, mitä kohtaan se on kausi kaudelta ollut lipsumassa.

Paria selvästi digitaalista räjähdystä lukuunottamatta sarjan tekninen puoli on yhä kunnossa. Kuvaus on oivallista ja leikkauskin pääasiassa sujuvaa, vaikka parissa jaksossa onkin venytystä, jotta tarvittava hieman yli 40 minuutin kesto saadaan täyteen. Lavasteet ovat jälleen näyttävät kaikessa rosoisuudessaan ja rähjäisyydessään. Puvustustiimi voi ilahtua, jos he kerrankin pääsevät pukemaan jonkun näyttelijän puhtaisiin vaatteisiin. Zombimaskeeraukset ovat tietty huippuluokkaa ja mukaan mahtuu myös useita upeilla nukeilla ja erikoistehosteilla toteutettuja eläviä kuolleita, joilta esimerkiksi puuttuu raajoja... tai koko vartalo. Äänimaailmakin on oivallinen ja Bear McCreary tunnelmoi miellyttävästi musiikeillaan. Tunnusmusiikki pysyy samana, aivan mahtavana ja piinaavana sävelmänä, mutta alkutekstipätkä on visuaalisesti muuttunut taas kuvastoltaan.




Yhteenveto: The Walking Deadin viides tuotantokausi jatkaa neljännen kauden oivallista linjaa, mutta tasonpudotus kolmen ensimmäisen kauden jälkeen on yhä selvää. Toisaalta hyvä avausjakso ontuu ikävästi, sillä se tuntuu suurelta pettymykseltä neljännen kauden ylipitkän pohjustamisen jälkeen. Jakso on tavallaan todella mainio, mutta samalla hieman tökkivä. Samaa voi sanoa koko kaudesta. Mukana on paljon toimivaa menoa ja niin mahtavaa zombimättöä kuin toimivaa ihmisdraamaakin (silloin, kun sarja välttää saippuasarjamaisuuden). Samalla mukana on myös vähän liikaa sitä sun tätä ja yhtenäisen tarinan sijaan kausi tuntuu enemmänkin monien ideoiden yhdistelmältä. Osa ideoista toimii oikein hyvin, kun taas toiset saavat tuotantokauden laahaamaan. Näyttelijät jatkavat kelpo työtään, mutta tietyt hahmot eivät saa ansaitsemaansa ruutuaikaa oikeissa kohtauksissa. Tekninen puoli on tiettyjä miinuksia lukuunottamatta onnistunut ja rahaa on selvästi pistetty enemmän likoon. Vaikuttaisi siltä, että The Walking Deadissa on tosiaan alkanut epätasaisuuden aika ja saa nähdä, onko seuraava kuudes kausi askel parempaan suuntaan, vai liukuuko sarja alamäkeen? Sitä odotellessa tässä välissä on kuitenkin aika ottaa käsittelyyn lisäosasarja Fear the Walking Dead (2015-)...

Muutaman jakson jälkeen nähdään vielä lyhyet kohtaukset lopputekstien jälkeen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.9.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti