TV-sarja: Generation, kausi 1 (2021)

GENERATION - KAUSI 1



Luojat: Zelda Barns ja Daniel Barns
Pääosissa: Justice Smith, Chase Sui Wonders, Lukita Maxwell, Uly Schlesinger, Chloe East, Nathanya Alexander, Haley Sanchez, Nathan Stewart-Jarrett, Martha Plimpton, Nava Mau, Sam Trammell, J. August Richards, John Ross Bowie, Mary Birdsong, Patricia De Leon, Diego Josef ja Alicia Coppola
Genre: draama, komedia
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: 27 minuuttia - 38 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 16

Generation on Daniel Barnzin ja hänen tyttärensä Zelda Barnzin luoma draamakomediasarja. HBO tarttui sarjaan ja kuvaukset käynnistyivät syyskuussa 2019. Kuvaukset jouduttiin kuitenkin keskeyttämään alkuvuodesta 2020 alkaneen koronaviruspandemian takia. Kuvaukset jatkuivat taas syksyllä, mutta katkon takia tuotantokausi päätettiin julkaista kahdessa osassa. Kauden ensimmäinen puolikas julkaistiin alkuvuodesta 2021 ja toinen puolikas on nyt julkaistu HBO:ssa. Itse kiinnostuin Generationista, kun näin sen mainoksen YouTubessa - joskin jossain kohtaa minua alkoi ärsyttämään, sillä tuntui siltä, että joka toinen mainos oli juurikin tästä sarjasta. Katsoin sarjan avausjakson alkukeväästä, mutta kun kävi ilmi, että julkaistut jaksot olivat vasta kauden ensimmäinen puolikas, päätin odottaa siihen, että koko kausi olisi saatavilla, ennen kuin jatkoin sen katsomista. Kun enää viimeinen jakso oli jäljellä, aloitin Generationin katsomisen alusta.

Kalifornialaiset nuoret kamppailevat niin koulupaineiden, lähestyvän aikuisuuden kuin seksuaalisuutensa kanssa. Ystävyydet ja perhesuhteet joutuvat koetukselle.




Generation kertoo useista ns. z-sukupolven koululaisnuorista, jotka ovat lähestymässä aikuisuuden kynnystä. Heihin kuuluvat avoimesti homo Chester (Justice Smith), suosittu Riley (Chase Sui Wonders), biseksuaalisuuttaan salaileva Nathan (Uly Schlesinger), tämän sisko Naomi (Chloe East), voimakkaasti puhuva Arianna (Nathanya Alexander), vaikean valinnan edessä oleva Delilah (Lukita Maxwell), sekä ujo Rileyhyn ihastunut Greta (Haley Sanchez). Suhteellisen laajasta hahmogalleriasta huolimatta sarja onnistuu ihailtavankin hyvin tasapainottelemaan useiden henkilöiden ja heidän juonikuvioidensa kanssa. Joillakin on omat vaikeutensa, toisilla taas ongelmia muiden hahmojen kanssa. Aluksi kuitenkin osa hahmoista saattaa tuntua jopa stereotyyppisiltä kuvauksilta erilaisista nuorista. Ensimmäisten jaksojen aikana erityisesti eksentrinen Chester vaikuttaa liiankin karikatyyrimaiselta homohahmolta, mutta tuotantokauden edetessä juuri hän saa paljon enemmän syvyyttä. Aiemmin lähinnä maltillisia sivurooleja tehnyt Smith säkenöi loppujen lopuksi todella vaikuttavasti Chesterinä ja on ihme, jos häntä ei huomioida tulevissa palkintogaaloissa. Muutkin näyttelijät tekevät vahvaa työtä ja jokaiselle projekti on selvästi ollut tärkeä. 
     Lisäksi sarjassa nähdään myös mm. Nathanin ja Naomin konservatiivinen äiti Megan (Martha Plimpton) ja isä Mark (Sam Trammell), Ariannan isät Joe (J. August Richards) ja Patrick (John Ross Bowie), Gretan täti Ana (Nava Mau), Rileyn äiti Carol (Alicia Coppola), sekä koulun opinto-ohjaaja Sam (Nathan Stewart-Jarrett), johon Chester on ihastunut. Aikuisnäyttelijät tekevät myös hyvää työtä, mutta eivät varasta huomiota nuorilta.




Siitä huolimatta, että osa hahmoista saattaa aika ajoin ärsyttää (etenkin kauden alussa), katsojana voi vähitellen huomata välittävänsä jokaisen hyvinvoinnista ja samalla sarjaan uppoutuu jakso jaksolta voimakkaammin. Generation on erittäin onnistunut kuvaus nykynuorista, z-sukupolvesta ja heidän vaikeuksistaan. Uskonkin vahvasti, että sarjasta muodostuu tärkeä erityisesti kohdeyleisölleen, jotka itse saattavat elää nyt läpi samoja asioita kuin nämä hahmot - ainakin osittain samoja. Teinihahmoja sarjasta tosiaan löytyy useita, joten varmasti jokaiselle nuorelle (ja miksei vanhemmallekin) katsojalle löytyy edes jotain samaistumispintaa jostakusta. Sarja on myös täynnä paljon muutakin, mitä monet nykynuoret pitävät lähellä sydäntään. Hahmoissa ja heidän näyttelijöissään on vahvaa monimuotoisuutta. Useat ihonvärit, kulttuurit, seksuaaliset suuntautumiset ja sukupuolet ovat esillä. Monia nykypäivänä lähestulkoon trendaavia termejä ja ilmaisuja käytetään paljon.

Samalla tiettyjä sanoja myös viljellään kiusallisen negatiivisessa mielessä ja esimerkiksi osa nuorista vaikuttaisi paheksuvan automaattisesti valkoisia, heteroita ja miehiä, erityisesti näitä kaikkea kolmea yhdessä. Sarjassa nousee esille niin nykypäivän hyviä että huonoja puolia siitä, kuinka tehdään positiivista työtä esimerkiksi tasa-arvon vuoksi ja vähemmistöjen esille nostamisen eteen, mutta samalla jotkut syyllistyvät kuitenkin "lynkkaamaan" toisia ihmisryhmiä. Toksinen cancel-kulttuurikin otetaan pari kertaa käsittelyyn, hahmojen keskustellessa mm. Harry Potterista ja yhden hahmoista todetessa, ettei niitä kirjoja tai elokuvia voi lukea tai katsoa enää J. K. Rowlingin transkommenttien takia.




Kenties kuitenkin isoin ongelmani Generationin kanssa oli lopulta huvittavasti se, että sarja sai minut tuntemaan oloni vanhaksi. Ja siis vasta muutama vuosi sitten 20 vuotta täyttäneenä en pitänyt tällaisesta tunteesta yhtään. Tietynlainen ero oman ikäluokkani nuorten ja sarjan kuvaaman z-sukupolven välillä tuntuu tavallaan niin huimalta, että voisi kuvitella, että välissä olisi vuosia huomattavasti enemmän. Siitä huolimatta, että minun oli vaikea samaistua yleisellä tasolla tähän sukupolveen ja heidän moniin elämään liittyviin asioihin, koin silti kiinnostavaksi seurata sitä kaikkea. Osa jaksoista ovat hieman heikompia, mutta muutama jakso onnistui tosissaan yllättämään sillä, kuinka kovaa draamapuoli iskee. Mitä syvemmälle hahmoissa päästään, sitä enemmän sarja saa hyppysiinsä voimakkaita tunteita.

Daniel ja Zelda Barnzin johdolla sarjan ohjaajat ja käsikirjoittajat tekevät hyvää työtä tunnelman kanssa ja pitäessään pakettia kasassa. On hienoa, kuinka kirjoittajat todella keskittyvät kaikkiin hahmoihin. Jos kauden ensimmäisellä puoliskolla tuntuu, että joku jää taka-alalle, hänet luultavasti nostetaan merkittävämpään rooliin toisella puoliskolla. Ensimmäisellä puoliskolla kirjoittajat käyttävät joka jakson alussa aikahyppyä tulevaan, mikä on oiva tehokeino jonkin aikaa, mutta harmillisesti samaa ei enää hyödynnetä toisella puoliskolla. Toisella puoliskolla hyödynnetään kuitenkin aikakikkailua eri tavalla, sillä jokin jaksoista saattaa kertoa samasta päivästä eri hahmojen näkökulmista, jolloin jakso palaa aina silloin tällöin saman päivän aamuun ja näyttää tapahtumat uudesta vinkkelistä. Erityisesti kauden lopussa hyödynnetään tällaista eri näkökulmien käyttöä taidokkaasti. Teknisestikin Generation on oivallisesti tehty kuvauksesta valaisuun, leikkaukseen, lavasteisiin, asuihin ja äänimaisemaan. Zachary Dawesin säveltämät musiikit kuitenkin hukkuvat kaudella käytettyihin, muiden artistien tekemien kappaleiden alle.




Yhteenveto: Generationin ensimmäinen tuotantokausi on erittäin mainio kuvaus nykypäivän teineistä, z-sukupolvesta ja heidän kamppailuistaan eri asioiden kanssa. Vaikka itse kuuluisi täysin eri sukupolveen, on silti mielenkiintoista nähdä, millaista teinien elämä nykyään on ja mielestäni sarja on hyvinkin asioihin paneutunut ja uskottava toteutukseltaan. Sarjassa nostetaan esille monia nykynuorille merkittäviä asioita - niin hyvässä kuin myös toisinaan pahassakin. Aluksi osa hahmoista voi tuntua aikamoisilta stereotyyppisiltä karikatyyreilta ja jopa ärsyttäviltä, mutta kauden kulkiessa eteenpäin jokainen teineistä saa enemmän kuvaannollista lihaa luidensa ympärille ja heistä löytyy syviä puolia. Mitä syvemmälle sarja kaivaa, sitä tunteikkaammaksi se muuttuu. Näyttelijät ovat kaikki erittäin hyviä rooleissaan, mutta kaiken keskellä säkenöi toinen toistaan räikeämpiin asuihin puettu Justice Smith, joka ansaitsisi palkintoja tulkinnastaan Chesterinä. Heikkouksistaan huolimatta Generationin ensimmäinen kausi on väkevä avaus uudenlaiselle teinisarjalle, josta löytyy tuttuja juttuja monista aiemmin nähdyistä vastaavista sarjoista ja leffoista, mutta jonka sukupolvikuvaus tuntuu niin raikkaalta, että itse ainakin jään positiivisin mielin odottamaan lisää.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 8.7.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Generation, Yhdysvallat, 2021-, Good Thing Going, We're Not Brothers Productions, HBO Max


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti