TV-sarja: Ginny & Georgia, kausi 1 (2021)

GINNY & GEORGIA - KAUSI 1



Luoja: Sarah Lampert
Pääosissa: Antonia Gentry, Brianne Howey, Sara Waisglass, Felix Mallard, Diesel La Torraca, Scott Porter, Mason Temple, Katie Douglas, Jennifer Robertson, Chelsea Clark, Sabrina Grdevich, Jonathan Potts, Raymond Ablack, Alex Mallari Jr., Nathan Mitchell ja Nikki Roumel
Genre: draama, romantiikka, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 54 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Ginny & Georgia on Sarah Lampertin luoma draamasarja, josta Lampert sai Netflixin kiinnostumaan. Sarjan kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2019 ja nyt Ginny & Georgian ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse kiinnostuin sarjasta, kun näin Netflixissä sen mainoksen. Idea vaikutti hyvältä, joten heti, kun sarjan avauskausi oli ilmestynyt suoratoistopalvelun valikoimaan, aloitin sen ja katsoin Ginny & Georgian ensimmäisen kauden läpi parissa päivässä.

15-vuotias Ginny Miller on tottunut muuttamaan kaupungista toiseen nuoren, vain 30-vuotiaan yksinhuoltajaäitinsä Georgian kanssa. Wellsburyn pikkukaupungissa Ginnylle alkaa vihdoin selvitä äitinsä salaisuudet ja mitä Georgia niin kovasti pakenee?




Päärooleissa Ginny-tyttärenä ja hänen äitinään Georgiana nähdään Antonia Gentry ja Brianne Howey, joista kumpikaan ei ollut minulle entuudestaan tuttu näyttelijä. Howeylla on sentään uraa takanaan monen vuoden verran, mutta Gentry on aika lailla tulokasnäyttelijä. Kummatkin hoitavat tonttinsa oivallisesti ja yhdessä he välittävät hyvin tunteen erikoisesta perheestä. Georgia sai Ginnyn samanikäisenä kuin Ginny nähdään sarjassa, ja hänen onkin täytynyt opetella äitiys, kun hänen oma nuoruutensa oli vielä kesken. Se heijastuu voimakkaasti siihen, kuinka hän kasvattaa lapsiaan (Georgialla on toinenkin lapsi, Ginnyn nuori velipuoli Austin, jota esittää todella sympaattinen Diesel La Torraca). Äidin ja tyttären vaikea suhde on sarjan voimavara ja siihen on panostettu taidokkaasti, kuten myös hahmoihin yksilöinä.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Millereiden naapuri Ellen (Jennifer Robertson) ja tämän lapset, kaksoset Maxine (Sara Waisglass) ja Marcus (Felix Mallard), Maxinen kaverit Abby (Katie Douglas) ja Norah (Chelsea Clark), taitelijasielu Hunter (Mason Temple), englanninopettaja Gitten (Jonathan Potts), vanhempainyhdistyksen johtaja Cynthia (Sabrina Grdevich) ja Wellsburyn pormestari Paul Randolph (Scott Porter). Sivuhahmotkin toimivat pääasiassa hyvin ja Norahia lukuunottamatta Ginnyn uusia luokkatovereita kehitetään onnistuneesti kauden aikana. Näyttelijätkin tekevät oivaa työtä. Grdevich oikein herkuttelee valloittavan ärsyttävänä Cynthiana, joka ajaa vanhempainyhdistyksellä enemmän omaa mainettaan kuin lasten hyvinvointia.




Ginny & Georgian ensimmäinen tuotantokausi osoittautui yllättävänkin kelvolliseksi avaukseksi potentiaaliselle sarjalle. Nimikkohahmojen äiti-tytär-suhde on oivallisesti rakennettu ja sitä syvennetään ja kuljetetaan eteenpäin sujuvasti kauden aikana. Ginnyn ja Georgian samanlaisuuksia ja erilaisuuksia tutkitaan joka jaksossa ja hahmojen välille muodostuessa konfliktia, katsoja voi yleensä ymmärtää kumpaakin osapuolta. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, kuinka Georgian menneisyyttä avataan pikkuhiljaa ja katsojalle käy selväksi, miksi hän on kaiken aikaa muuttamassa lastensa kanssa kaupungista toiseen. Mysteerisyys tuo koukuttavuutta kauteen ja puolen välin paria tylsempää jaksoa lukuunottamatta en kokenut ongelmaa tuijottaa kautta läpi lähes kerralla.

Sen sijaan Ginnyn teinielämän draama ei erityisemmin herättänyt itsessäni mielenkiintoa, mutta olen varma, että jotkut katsojat taas kiinnostuvat juuri sitä puolesta sarjassa. Meno on hyvin tyypillistä high school -draamailua, jota katsoessa välillä jopa turhauttaa. Sen lisäksi, että pakolliselta tuntuva kolmiodraama Ginnyn ja kahden pojan välillä on aika töksähtelevää, mukana on hetkiä, joissa oikein ärsyttää hahmojen tekemät valinnat, sillä tietää, että ne vain kostautuvat myöhemmin. Toki tällä peilataan Georgiaan ja sarjan teemaan siitä, että jossain kohtaa kaikkien on aika kantaa vastuu aiemmista teoistaan. Teema tuntuu modernilta ja tämä vanhojen tekojen vastuunkanto on ollut tänä päivänä isosti esillä erilaisten mediakohujen kautta. Sarjassa on muutenkin moderni ote ja siinä otetaan kantaa (paikoitellen sujuvasti ja paikoitellen kiusallisen päälleliimatusti) monenlaisiin asioihin, joita nyky-yhteiskunnassa pidetään ongelmallisina.




Ohjaukset rakentavat tunnelmaa oivaltavasti, vedoten suurimmaksi osaksi aikuisiän kynnyksellä oleviin teineihin, mutta sisällyttäen myös sellaisia elementtejä, joiden ansiosta vanhemmatkin voivat pitää näkemästään. Käsikirjoittajat hoitavat hommansa kelvollisesti; joskin teinimaailmassa kierrättäen liikaa tuttuja juttuja. Kuvaus on sujuvaa ja leikkauskin toimii, vaikka joitain jaksoja olisi voinut hieman tiivistää. Lavasteet, asut ja äänimaailma ovat mainiot. Lili Haydnin ja Ben Bromfieldin säveltämät musiikit jumputtavat sujuvasti taustalla, mutta hukkuvat täysin sarjassa hyödynnettyjen, jo entuudestaan tuttujen kappaleiden sekaan.

Yhteenveto: Ginny & Georgian ensimmäinen tuotantokausi on hyvä aloitus mielenkiintoiselle sarjalle, joka voi toimia niin teineille kuin vanhemmillekin. Minuun turhan tuttu ja kliseinen teinidraamailu ei iskenyt, vaikka siitäkin löytyy onnistumisensa. Lähinnä minua turhautti katsoa hahmojen tekevän tiettyjä hölmöjä juttuja, sillä on päivänselvää, että ne kostautuvat myöhemmin. Sarjalla on kuitenkin oiva teema siitä, että jossain kohtaa on pakko kohdata vanhat virheensä ja siihen nämä hetket toki sopivat. Kiinnostavampi puoli teeman käsittelyssä on kuitenkin, kun vähitellen avataan Georgia-äidin menneisyyttä ja kun nämä menneisyyden haamut saapuvat vähitellen taas kummittelemaan hahmoja. Myös Georgian ja Ginnyn äiti-tytär-suhde kiinnostaa ja hahmoja heijastetaan hyvin toisiinsa. Äidin ja lapsen väliset konfliktit ovat onnistuneempia kuin teinien välille väännetyt kiistat. Puolessa välissä tuotantokautta taso hieman heikkenee, mutta nousee jälleen loppua kohti ja jättää tarinan ärsyttävästi kesken. Finaalin vihjailema suunta mahdollista toista kautta varten on kuitenkin kiinnostava, joten jos Netflix päättää jatkaa Ginny & Georgiaa, katson mielelläni sarjaa lisää.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.2.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Ginny & Georgia, Yhdysvallat, 2021-, Blue Ice Pictures, Dynamic Television, Netflix


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti