GOTHAM - KAUSI 3
Luoja: Bruno Heller
Pääosissa: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Cory Michael Smith, Morena Baccarin, Erin Richards, Camren Bicondova, Jessica Lucas, Drew Powell, Michael Chiklis, Maggie Geha, Benedict Samuel, James Carpinello, Jada Pinkett Smith, Leslie Hendrix, Jamie Chung, John Doman, Cameron Monaghan, Naian Gonzalez Norvind, Nathan Darrow, Camila Perez, Raymond J. Barry ja Alexander Siddig
Genre: rikos, toiminta
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 16
Bruno Hellerin luoma, DC Comicsin "Batman"-sarjakuviin perustuva televisiosarja Gotham nousi suosioon mahtavan ensimmäisen tuotantokautensa ansiosta, joten jatkoa oli tietty luvassa. Toinen kausi oli myös suosittu, joten Fox tilasi heti kolmannenkin kauden. Kuvaukset alkoivat kesällä 2016 ja edellisen kauden tavoin kolmas tuotantokausi julkaistiin kahdessa osassa; ensimmäinen puolisko syksyllä 2016 nimellä "Mad City" ja toinen puolisko alkuvuodesta 2017 nimellä "Heroes Rise". Tämäkin kausi oli suosittu, vaikka katsojaluvut eivät olleetkaan yhtä korkeat kuin edellisillä tuotantokausilla. Itse tutustuin sarjaan muutama vuosi sitten, kun katsoin muutaman jakson ensimmäiseltä kaudelta. Pidin näkemästäni, mutta sarja jäi silti kesken. Nyt kun Gothamin viimeinen tuotantokausi on saapumassa Blu-raylle ja DVD:lle, päätin katsoa ja arvostella sarjan kaikki kaudet läpi.
Poliisivoimista eronnut James Gordon jahtaa Indian Hillistä karanneita hirviöitä, kun Gothamiin saapuu uusi rikollinen, Jervis Tetch eli Hullu Hatuntekijä. Samaan aikaan Oswald Cobblepot pyrkii kaupungin pormestariksi ja Bruce Wayne jatkaa vanhempiensa murhan tutkimista, mikä johdattaa hänet salaperäisen Pöllöjen hovin jäljille.
Tutut hahmot sarjan aiemmilta kausilta tekevät paluun, mutta monissa on tapahtunut muutoksia. Ensimmäisen kauden sääntöjä tarkasti noudattava James Gordon (Ben McKenzie) on lähestulkoon poissa ja tilalle on jäänyt auktoriteetti-ongelmainen kovanaama, joka tekee mitä huvittaa. On mielenkiintoista seurata, kuinka Gothamin kenties puhtoisimmaksi luultu henkilö näyttää pimeää puoltaan ja McKenzie tekee jälleen pääasiassa hyvää työtä, vaikka paikoitellen hänen yrmyilynsä ei täysin toimi. Donal Logue on sen sijaan aina yhtä fantastinen etsivä Harvey Bullockina ja tarjoaa useat naurut. Myös ylikomisario Barnes (Michael Chiklis) tarjoaa naurut, mutta valitettavasti täysin vääristä syistä...
Nuori Bruce Wayne (David Mazouz) jatkaa matkaansa kohti tulevaisuuttaan Gothamin suojelijana, Batmanina ja vaikka on jälleen mielenkiintoista nähdä, mitkä tekijät sysäävät häntä kohti kaikkien tuntemaa viittasankaria, on Bruce välillä aikamoinen mulkvisti. Hän kohtelee muita usein todella töykeästi, jolloin katsojan on vaikea olla tämän puolella. Mazouz ei myöskään tällä kertaa vakuuta kovin kummoisesti. Sen sijaan Brucen hovimestari Alfred (Sean Pertwee) muuttuu koko ajan vain coolimmaksi hahmoksi. Pertwee on täydellinen niin arvokkaana hovimestarina kuin salaista agenttia muistuttavana taistelijana. Itse innostuin joka kerta, kun Alfred nappaa pistoolin, enkä olisi koskaan voinut kuvitella pitäväni tätä hahmoa näin päheänä.
Harmillisesti aiempien kausien suosikkini, Oswald Cobblepot eli Pingviini (Robin Lord Taylor) ei ole yhtä loistava tapaus kuin ennen. Hahmon kanssa tehdään yksi kiinnostava ja todella yllättävä ratkaisu, mutta muuten hänestä on tehty paljon laimeampi, hahmon pyrkiessä pormestariksi. Ihanan psykoottinen Pingviini loistaa poissaolollaan suuren osan kaudesta, eikä Taylor pääse valloilleen kuten ennen. Sen sijaan arvoituksista intoileva Edward Nygma (Cory Michael Smith) pääsee esille oikein tosissaan ja on kiehtovaa seurata, kun tästä alkaa muodostua yksi Batmanin ikonisimmista vastustajista. Monet muutkin tutut pahikset, kuten seonnut Barbara (Erin Richards), Butch (Drew Powell), Tabitha (Jessica Lucas), professori Strange (B. D. Wong), Fish Mooney (Jada Pinkett Smith), eläköitynyt Falcone (John Doman) ja Victor "Pakkasherra" Fries (Nathan Darrow) palaavat. Uutena roistona esitellään Benedict Samuelin esittämä Jervis Tetch eli Hullu Hatuntekijä, joka on myötähäpeällisen surkea hahmo. Kömpelösti riimitellen puhuva Hatuntekijä on enemmän nolo kuin uhkaava, eikä asiaa auta Samuelin huono roolisuoritus. Hahmo on isosti esillä etenkin kauden alkupäässä, mikä jo itsessään tekee tästä kaudesta edellisiä heikomman.
Muutkin hahmot, kuten mm. Lee Thompkins (Morena Baccarin), Selina Kyle (Camren Bicondova), Lucius Fox (Chris Chalk) ja Ivy Pepper (Maggie Geha) nähdään taas ja uutena sivuhahmona esitellään esimerkiksi toimittaja Valerie Vale (Jamie Chung). Joitakin hahmoja hyödynnetään huomattavasti paremmin kuin toisia...
Gothamin kolmas tuotantokausi ei onnistu nousemaan kahden ensimmäisen kauden erittäin hyvälle tasolle. Kauden juonikuviot eivät ole yhtä kiinnostavia kuin aiemmin ja mukaan mahtuu enemmän väkisin väännettyä materiaalia. Kausi ei onnistu tasapainottelemaan useiden eri juonikuvioiden kanssa yhtä taidokkaasti kuin aiemmin ja kaikkein surullisinta onkin, että jotkut sivujuonista saattavat olla paljon mielenkiintoisempia kuin itse päätarina. Päätarina nyt sattuu sisältämään sarjan tähän mennessä huonoimman roiston, eli Hullun Hatuntekijän, joten onko tämä toisaalta ihme. Hullun Hatuntekijän kautta sarjaan myös esitellään asia, mitä on ihan pienesti löytynyt aiemmilta kausilta, mutta tässä se vasta nouseekin esille - nimittäin tahaton koomisuus. Kausi tarjoaa paljon todella pöhköjä juttuja, joita katsojan on vaikea seurata pokka pitäen. Jotkut jutut esitetään täysin vakavin mielin, mutta toteutus on tavallaan niin kömpelö, että nämä jutut nostavat tahattoman hymyn katsojan huulille. Esimerkiksi yksi pelottavaksi tarkoitettu pahis on enemmänkin naurettava.
Kaudelta löytyy kyllä hyvääkin. Välillä siinä onnistutaan tekemään erittäin positiivisesti yllättäviä ratkaisuja. Jotkut juonikuviot ovat erittäin kiinnostavia ja siksi onkin harmi, kun ympärillä on kaikenlaista selvästi tylsempää. Jotkut juonet eivät taas kestä tarpeeksi kauaa. Erään hahmon paluu on iloinen hetki, mutta ilo lopetetaan liian lyhyeen. Miksi tätä hahmoa ei nähdä muutamaa jaksoa enempää, mutta Hullun Hatuntekijän täytyy tunkea näinkin moneen jaksoon? Ja miksi Hatuntekijän hypnotisointikyvyt vain unohdetaan jossain kohtaa? Kaudelta löytyy muutakin ihmeteltävää. Miten ihmeessä Pingviinistä tulee vaalisuosikki, vaikka hän on tunnettu rikollinen? Miksi Gordonilla on kaiken aikaa pääsy poliisiasemalle, vaikka hän on lainsuojaton? Miksei kukaan pysy kuolleena tässä kaupungissa? Miksi kaikkien vaikeiden tilanteiden täytyy ratketa siten, että joku ehtii aina viime hetkellä paikalle pelastamaan päivän? Jos joku on siepattu, miksei hän voisi päästä itse pakoon, vaan tarvitsee lähestulkoon aina auttajan (tarkoitan tällä nyt sinua, Bruce Wayne)? Ensimmäisen kauden maanläheisyys saa lopullisesti kyytiä ja kaudella nähdään joitain todella absurdeja juttuja. Pöhköytensäkin kera Gothamin kolmas tuotantokausi onnistuu vielä pysyttelemään plussan puolella, mutta vain vaivoin. Toivon todella, että neljäs kausi olisi parannus tästä.
Sarjan käsikirjoittajat ja ohjaajat eivät siis tee yhtä hyvää työtä kuin aiemmin. Tunnelma ei pysy yhtä vahvana kuin, eikä paketti pysy yhtä toimivasti kasassa. Yhden jakson ohjauksesta vastaa muuten Gordonia näyttelevä McKenzie. Hänen kannattaisi pysyä kameran edessä, sillä ei hän kummoista työtä tee ohjaajana. Tekniseltä puoleltaankin sarja voisi olla huomattavasti laadukkaampi. Mukana on kyllä paljon hyvää kuvausta ja sujuvaa leikkausta, mutta esimerkiksi tehosteissa on parantamisen varaa. Pakkasherran jääpyssyn säde ja etenkin tulipalot ovat todella digitaaliset. Sentään lavasteet ja asut ovat pääasiassa onnistuneet. Eritoten riemua tuottaa nähdä Edward Nygma vihdoin ja viimein vihreässä puvussaan Arvuuttajana. Äänisuunnittelu on suurimmaksi osaksi toimivaa ja musiikit säestävät tapahtumia oivallisesti.
Yhteenveto: Gothamin kolmas kausi on kelpo lisäys sarjaan, mutta siitä selvästi puuttuu ensimmäisen kauden hohto. On kiinnostavaa seurata Gordonin matkaa pimeämmillä poluilla, mutta muuten juonikuviot eivät herätä kovin suurta mielenkiintoa. Ärsyttävää ja myötähäpeällistä Hullua Hatuntekijää ei todellakaan jaksaisi katsoa ja ymmärrän, jos joku lopettaa sarjan kesken hänen vuoksi. Hahmo saa aivan liian paljon ruutuaikaa, eikä häntä näyttelevä Benedict Samuel ole lainkaan hyvä. Alfred on yhä vain kovempi äijä, mutta valitettavasti Pingviini muuttuu tylsemmäksi pormestarikampanjansa vuoksi. Kaudelta löytyy paljon tahatonta koomisuutta, eikä tunnelma ole kovin kaksisesti luotu. Kysymyksiä herää ja jotkut ratkaisut tuntuvat liian absurdeilta. Mukana on kuitenkin useampia hyviä jaksoja, jottei sarjan taso tipahda liian roimasti. On kuitenkin aika selvää, että Gothamin parhaat päivät on jo nähty.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.11.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gotham.fandom.com
Gotham, Yhdysvallat, 2014-2019, DC Comics, Warner Bros. Television, Primrose Hill Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti