TV-sarja: Halo, kausi 1 (2022)

HALO - KAUSI 1



Luoja: Kyle Killen ja Steven Kane
Pääosissa: Pablo Schreiber, Yerin Ha, Natascha McElhone, Charlie Murphy, Olive Gray, Danny Sapani, Shabana Azmi, Bokeem Woodbine, Kate Kennedy, Natasha Culzac, Bentley Kalu, Jen Taylor, Burn Gorman, Ryan McParland, Julian Bleach ja Jeong-hwan Kong
Genre: scifi, toiminta
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 39 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 32 minuuttia
Ikäraja: 16

Halo perustuu Bungien luomaan samannimiseen videopelisarjaan, jonka ensimmäinen peli Halo: Combat Evolved julkaistiin vuonna 2001. Pelien pohjalta ryhdyttiin pian suunnittelemaan elokuvasovitusta, joka kuitenkin vuosien varrella kääntyi televisiosarjaksi. Vuonna 2013 Steven Spielberg hyppäsi mukaan sarjan tuottajaksi, mutta kesti pitkään, kunnes sarjan teko lähti oikeasti käyntiin. Kesällä 2018 Showtime-kanava tilasi tekijöiltä ensimmäisen tuotantokauden ja kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2019. Sarjasta ehdittiin kuvata vain viisi jaksoa, ennen kuin kuvaukset jouduttiin keskeyttämään koronaviruspandemian takia maaliskuussa 2020. Muutamaa kuukautta myöhemmin kuvauksia saatiin taas jatkaa. Alun perin sarjan oli tarkoitus pyöriä Showtimella, mutta alkuvuodesta 2021 projekti siirrettiin Paramount+ -palveluun. Nyt Halo-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaisuudessaan Paramount+:ssa ja itse olin innoissani sarjasta. Olin lapsena pelannut Halo-pelejä serkkuni kanssa, kun hän oli käymässä kaupungissa ja olen vuosia toivonut, että pelien pohjalta tehtäisiin elokuva tai televisiosarja. Kun Halon avauskaudesta oli julkaisematta enää finaalijakso, ryhdyin katsomaan sarjaa.

2700-luvulla ihmiskunta on levittäytynyt ympäri galaksin. Ihmisten järjestö United Nations Space Command taistelee pahan Covenantin avaruusmuukalaisia vastaan. Suojellessaan Madrigal-planeetan asukkaita Covenantin hyökkäykseltä, UNSC:n geenimuunneltu spartalaissotilas Master Chief löytää mystisen artefaktin, jonka haltija voi kääntää sodan kulun edukseen.




Esimerkiksi televisiosarjoissa Langalla (The Wire - 2002-2008) ja Orange is the New Black (2013-2019) esiintynyt Pablo Schreiber tekee uransa tähän asti isoimman roolityön kersantti John-117:na, eli todella siistiin vihreään soturiasuun pukeutuneena Master Chiefinä. Moni Halo-fani on varmasti kiljahtanut riemusta, nähdessään vihdoin ja viimein tämän spartalaissotilaan hyppäävän peleistä televisiosarjaan oikean näyttelijän kera. Itsekin innostuin joka kerta, kun hahmo on ruudulla täydessä taisteluvarustuksessaan, miksi onkin harmi, että toisin kuin peleissä, joissa Master Chief pitää kypärän visusti päässään, sarjassa hahmo on jatkuvasti paljastamassa kasvojaan. Tästä on moni pelisarjan fani suutahtanut ja itselläni on hieman ristiriitaiset mietteet. Toisaalta osaan kohtauksista sopii hyvin, että Schreiber pääsee näyttämään naamansa ja heijastamaan hahmonsa tunteita, mutta samalla on hölmöä, että sarja poikkeaa näin olennaisessa asiassa hahmon olemusta. Voisi luulla, että huippusuosittu The Mandalorian -sarja (2019-) olisi osoittanut, että päähenkilö voi käyttää kypärää 99 prosenttia ajasta ja silti homma toimii ja katsojana on kaiken aikaa perillä, mitä hahmon päässä liikkuu.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Master Chiefin johtamaan Silver-tiimiin kuuluvat spartalaissotilaat Kai-125 (Kate Kennedy), Riz-028 (Natasha Culzac) ja Vannak-134 (Bentley Kalu), spartalaisprojektin käynnistänyt tohtori Halsey (Natascha McElhone), hänen miehensä kapteeni Keyes (Danny Sapani) ja heidän tyttärensä Miranda (Olive Gray), sekä amiraali Parangosky (Shabana Azmi). Yerin Ha nähdään Kwan Ha'na, kapinalliskomentaja Jin Ha'n (Jeong-hwan Kong) tyttärenä, joka tarttuu Master Chiefin matkaan, kun Covenant hyökkää tämän kotiplaneetalle Madrigalille. Charlie Murphy taas esittää Makeeta, Covenantin sieppaamaa ihmistä, jota olennot tarvitsevat voittaakseen sodan. Pelisarjasta tuttu Jen Taylor palaa rooliinsa tekoäly Cortanana. Vaikka hahmoja on paljon, sarja tekee hyvää työtä esitellessään kaikki ja syventäessään jokaista sarjan edetessä niin, että katsoja pysyy kaiken aikaa kärryillä. Näyttelijät tekevät oivaa työtä ja vaikka Master Chiefin kypärän riisuminen häiritseekin, Schreiber suoriutuu mainiosti roolistaan.




Lukemani perusteella osa faneista on närkästynyt suuresti Halo-televisiosarjasta ja sen ottamista vapauksista lähdemateriaaliin verrattuna. Vaikka olen itse joskus vuosia sitten pelannut Haloa, ei minulla ole sen kummempaa tietämystä sarjan tarinasta ja mytologiasta, ja pystyinkin sujuvasti hyppäämään tämän televisioadaptaation kyytiin. Olin itse asiassa jopa yllättynyt, kuinka hyvin sarja viekään mukanaan. Heti avausjakso heittää katsojan keskellä UNSC:n ja Covenantin välistä sotaa ja esittelee Master Chiefin ja kumppanit tositoimissa. Avauskausi pitää sisällään muutaman oivallisen taistelukohtauksen, joista huomaa, ettei sarjan budjetissa ole paljoa säästelty. Toimintakohtauksia ei ole niin usein kuin moni varmasti toivoo, mutta hyvää kannattaa odottaa. On veikeää, kuinka taisteluissa kamera siirtyy välillä Master Chiefin kypärän sisälle, saaden kamppailun näyttämään tyylikkäästi videopeliltä. 

Mainion toiminnan lisäksi Halo tarjoaa myös kiinnostavan kertomuksen. Tällaisia ihmiskunnan ja avaruusolentojen välisiä sotia on nähty leffoissa, sarjoissa ja peleissä vuosikausia, mutta silti homma onnistutaan pitämään mielenkiintoisena - osittain siksi, ettei meno ole täysin mustavalkoista. Omalta puolelta löytyy takinkääntäjiä, eivätkä vastapuolen edustajatkaan ole kaikki pelkästään pahoja. Osa sarjan jännityksestä muodostuu siitä, että jo avausjakson aikana niin katsoja kuin Master Chiefkin kyseenalaistavat, kehen voikaan luottaa? Kertomus toimii ja jaksot vievät hyvin mukanaan, varsinkin kun jatkuvasti tehdään hyvää työtä esitellessä tätä valtavaa maailmaa enemmän katsojille. Vaikka jo avauskaudelta löytyy paljon hahmoja, paikkoja ja käsitteitä, tuntuu silti siltä, että Halon mytologiasta on nähty pelkkä pintaraapaisu ja itse jäin positiivisin mielin odottamaan jatkoa.




Ei Halo kuitenkaan mikään napakymppi ole, vaan siitä löytyy omat vikansa. Siinä, missä Master Chiefin kuviot kiinnostavat ja mystisen artefaktin saloja haluaa selvittää, Kwanille kirjoitettu sivujuoni tuntuu jarruttelevan tuotantokautta. Sillä yritetään laajentaa sarjan maailmaa ja näyttää toista näkökulmaa yleisesti hyvänä pidetystä UNSC:stä, mutta lopulta Kwanin seikkailut ex-spartalaisen Soren-066:n (Bokeem Woodbine) kanssa, taistelussa Madrigalia sortavaa Vinsher Grathia (Burn Gorman) vastaan tuntuvat ylimääräiseltä täytteeltä - etenkin kun Master Chief hyppää tästä kuviosta pois jo parin jakson jälkeen. Sataprosenttisesti Kwaniin keskittyvä seitsemäs jakso onkin avauskauden heikointa antia. Tämän lisäksi tuotantokaudelta löytyy erittäin kiusallinen seksikohtaus, jonka olisi voinut leikata kokonaan pois.

Sarjan ohjaajat tekevät oikein kelpo työtä tunnelman kanssa ja pitäessään suurta pakettia kasassa. Sarjan luojien Kyle Killenin ja Steven Kanen johdolla käsikirjoitustiimi napsii videopeleistä tuttuja elementtejä rakentaakseen uuden kertomuksen, mikä voi toimia niin pelien faneille kuin niistä mitään tietämättömille katsojille. Kirjoittajat takeltelevat Kwanin kertomuksen kanssa, erityisesti kun hänen soolojaksonsa jälkeen hänet unohdetaan kokonaan kauden finaalista. Teknisiltä ansioiltaan Halo teki minuun isoimman vaikutuksen. Pelkäsin, että sarja olisi visuaalisesti kömpelö ja että monet siisteiksi tarkoitetut hetket kompastuisivat heikkoihin erikoistehosteisiin, vähän niin kuin Amazon Prime Videon The Expanse -scifisarjassa (2015-2022). Haloon on kuitenkin törsätty rahaa suuria summia ja se myös näkyy. Muutamia silmiinpistäviä yksityiskohtia lukuun ottamatta efektit ovat todella näyttävät ja herättävät Halon maailman hienosti eloon televisioruudulla, myös lavasteita, asuja ja muita puitteita myöten. Sarja on oivallisesti kuvattu ja leikattukin. Äänimaailma toimii hyvin ja Sean Callery tunnelmoi pätevästi musiikeillaan, hyödyntäen toki pelisarjan kuorotunnaria.




Yhteenveto: Halon ensimmäinen tuotantokausi toimii oikein mainiona avauksena potentiaaliselle scifisarjalle. Pelien fanit saattavat vetää herneen nenään sarjan ottamista vapauksista ja sarja voikin toimia paremmin pelisarjasta tietämättömille katsojille. Vaikka Halon maailma on suuri, sarja vetää katsojan hyvin siihen mukaan, ripotellen uusia hahmoja, kuvioita ja käsitteitä vähitellen, jotta tulokkaat eivät mene heti sekaisin kaiken paljoudesta. Tarina nappaa onnistuneesti mukaansa ja toimintakohtaukset ovat televisiosarjaksi yllättävänkin vaikuttavasti tehtyjä. Budjetissa ei selvästi ole säästelty, vaan sarjan erikoistehosteet näyttävät usein todella hienoilta. Visuaalisesti parasta on kuitenkin Master Chiefin upea toteutus. Vaikka Pablo Schreiber toimii roolissa, on hieman sääli, kuinka vähän häntä nähdään ikonisessa asussa - erityisesti kun peleissä hahmo pitää sotisopansa visusti yllään kaiken aikaa. Avauskauden heikointa antia on Kwan Ha -hahmoon liittyvä sivujuoni, jolle omistettu seitsemäs jakso tuntuu pysäyttävän sarjan hetkellisesti täysin. Tietyistä ongelmistaan huolimatta olin yllättynyt, kuinka toimiva Halon avauskausi onkaan ja jään varsin positiivisin mielin odottamaan jatkoa, jonka teko on jo käynnissä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.5.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Halo, Yhdysvallat, 2022-, Showtime Networks, Amblin Television, Microsoft, Microsoft Studios, 343 Industries, Chapter Eleven, One Big Picture


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti