TV-sarja: Kolmetoista syytä, kausi 1 (13 Reasons Why - 2017)

KOLMETOISTA SYYTÄ - KAUSI 1

13 REASONS WHY



Luoja: Brian Yorkey
Pääosissa: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Kate Walsh, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Amy Hargreaves, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Derek Luke, Michele Selene Ang, Steven Silver, Ajiona Alexus, Brian d'Arcy James, Josh Hamilton, Tommy Dorfman, Steven Weber, Sosie Bacon, Timothy Granaderos ja Brandon Larracuente
Genre: draama, jännitys
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 12 tuntia
Ikäraja: 16

13 Reasons Why, eli suomalaisittain Kolmetoista syytä perustuu Jay Asherin samannimiseen kirjaan ("Thirteen Reasons Why") vuodelta 2007. Vuonna 2011 Universal Pictures hankki kirjan elokuvaoikeudet ja alkoi työstämään filmatisointia, minkä pääroolissa olisi nähty Selena Gomez. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja oikeudet päätyivät Netflixin käsiin, joka alkoi työstämään sarjaa leffan sijaan. Käsikirjoittajat joutuivat keksimään paljon uutta materiaalia, sillä kirja on alle 300-sivuinen ja sen pohjalta oli päätetty tehdä 13 lähes tunnin mittaista jaksoa. Kuvaukset alkoivat kesällä 2016 ja lopulta Kolmetoista syytä -sarjan ensimmäinen tuotantokausi saapui Netflixiin keväällä 2017. Kausi oli suosittu ja kehuttu, mutta samalla sen ympärillä alkoi leviämään kohu siitä, että jotkut sitä katsovat nuoret alkoivat vahingoittamaan itseään ja jotkut jopa tekivät itsemurhan. Sarjasta onkin väitelty paljon, että onko se tärkeä levittämään tietoa monien itseä vahingoittavasta käytöksestä, vai pitäisikö Netflixin poistaa se valikoimastaan haittavaikutuksien vuoksi. Itse tutustuin sarjaan hyvin nopeasti, kun se oli saapunut Netflixiin ja nyt kun sarja on saamassa jälleen jatkoa kolmannen tuotantokauden myötä, päätin katsoa kaksi aiempaa kautta uudestaan.

Nuori Hannah Baker on tehnyt itsemurhan. Hänen luokkalaisensa Clay yrittää toipua tästä, kun hän saa käsiinsä mysteeriset kasetit, joissa Hannah kertoo kolmetoista syytä, miksi päätyi riistämään henkensä.

Dylan Minnette näyttelee Clay Jenseniä, joka ryhtyy selvittämään, minkä vuoksi Hannah tappoi itsensä. Clayn hahmo rakennetaan mielenkiintoisesti läpi kauden ja on erittäin kiinnostavaa seurata, kuinka hän suhtautuu kasettien sisältöön ja kuinka hän päättää tehdä vääryyksille jotain, sillä kokee, että Hannahin kuolemalla pitää olla seurauksensa niille, jotka ajoivat hänet siihen ratkaisuun. Minnette on erittäin hyvä valinta pääosaan ja hän tuo esiin hahmon monenlaiset tunteet hienosti.
     Itsemurhan tehneenä Hannah Bakerina nähdään takaumien kautta Katherine Langford, joka todella saa katsojan tuntemaan Hannahin tuskan ja epätoivon pitkin tuotantokautta. Takaumat ovat tärkeä osa sarjaa, sillä jos Hannahia ei nähtäisi lähes lainkaan sarjan aikana, olisi katsojan vaikea päästä tarinan vaatimalle emotionaaliselle tasolle. Tällä tavalla katsojana alkaa tosissaan välittämään Hannahista ja vähitellen katsojankin tavoittaa epätoivo Hannahin kohtalosta. Vaikka ensiminuuteista tietää, että Hannah tappaa itsensä, katsoja ei voi olla anelematta, että asiat kääntyisivätkin parempaan suuntaan. Ja kun itsemurha vihdoin tapahtuu, on se todella pysäyttävä hetki - vaikka itsemurhakohtaus onkin nyt valitusten jälkeen poistettu sarjasta.




Clayn ja Hannahin lisäksi sarjassa nähdään paljon muitakin nuoria, joista monet ovat käsittelyssä Hannahin kaseteilla. On rikas Bryce Walker (Justin Prentice), joka käyttäytyy kuin omistaisi koko maailman. On cheerleader Jessica (Alisha Boe) ja tämän epätasainen poikaystävä Justin (Brandon Flynn). On masentunut Alex (Miles Heizer), kiusattu valokuvaaja Tyler (Devin Druid), koripallolahjakkuus Zach (Ross Butler), oppilaskunnan puheenjohtaja Marcus (Steven Silver), seksuaalisuudestaan epävarma Courtney (Michele Selene Ang), omaa lehteään pyörittävä Ryan (Tommy Dorfman), mukava Sheri (Ajiona Alexus) ja kaikille töykeästi puhuva Skye (Sosie Bacon). Lisäksi mukana on Clayn ystävä Tony (Christian Navarro), joka on aika kehnosti kirjoitettu hahmo. Tonysta on haluttu mahdollisimman mysteerinen tapaus, mutta se menee lopulta niin pitkälle, ettei hän enää tunnu todelliselta nuorelta ja muuten aika realististen hahmojen keskellä hän pistää oudolla tavalla silmään. Muutenkin nuorten käyttäytymisestä löytyy epärealistisia puolia ja monet heille kirjoitetuista repliikeistä ovat selkeästi repliikkejä, eivätkä aidontuntuisia dialogeja. Näyttelijät tekevät kuitenkin pääasiassa hyvää työtä ja heidän hahmojensa kaaret ovat mielenkiintoisia. Etenkin Jessican ja Justinin suhde muuttuu kiinnostavammaksi, mitä pidemmälle tuotantokausi etenee.
     Muita hahmoja ovat mm. Clayn vanhemmat (Amy Hargreaves ja Josh Hamilton), Liberty High -koulun rehtori Bolan (Steven Weber) ja opinto-ohjaaja Porter (Derek Luke), sekä Hannahin vanhemmat (Kate Walsh ja Brian d'Arcy James). Hannahin vanhempia näyttelevät Walsh ja James tuovat erinomaisesti ja sydäntäsärkevästi hahmojen kokeman surun esiin ja etenkin Walshin roolisuoritus huokuu hahmon tuskaa.




Kolmetoista syytä alkaa näyttelijöiden varoituksella, ettei sarja sovellu herkille katsojille, lapsille, eikä etenkään niille, jotka kamppailevat itse masennuksen ja itsetuhoisuuden kanssa. Ja samaa sanon minäkin. Jos sinulla on vaikeaa elämässä ja sinun tekee mieli satuttaa itseäsi, kannattaa tämän sarjan katsominen jättää pois laskuista. Sarjan alun varoituksessa neuvotaan hakemaan apua joko ammattilaisilta, vanhemmiltasi, ystäviltäsi tai keneltä tahansa luotettavalta henkilöltä ja samaa neuvon minäkin. Lapsien kannattaa myös jättää sarja väliin, sillä itsemurhan lisäksi Kolmetoista syytä käsittelee muitakin rankkoja aiheita, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä. Yläasteen aloittavat voivat mielestäni aikaisintaan katsoa tätä ja silloin suosittelen, että katsotte tätä vanhempienne tai jonkun muun luotettavan aikuisen seurassa, sillä mukana on materiaalia, mikä voi jäädä kummittelemaan mielessä ja on siis hyvä, jos on joku, jonka kanssa voi keskustella sarjan sisällöstä. Jos lapsenne katsoo tätä sarjaa, on vanhemman mielestäni äärimmäisen tärkeää katsoa se myös. Suuri osa nuorista ei puhu vaikeuksistaan vanhemmilleen, minkä vuoksi monet vanhemmat eivät välttämättä koskaan tiedä niistä. Tämä sarja näyttääkin, että jos lapsellenne on vaikea aloittaa keskustelu, on vanhemman velvollisuus tehdä se heidän puolestaan. Jos alun varoituksesta huolimatta katsot sarjaa ja se alkaa aiheuttamaan pahaa oloa ja haluat tehdä itsellesi pahaa, ole kiltti ja lopeta sarjan katsominen ja puhu jollekulle huolistasi. Jokaisen jakson lopputekstien aikana kehotetaan vierailemaan kriisisivulla 13reasonswhy.info - sivusto toimii myös suomeksi.

Ensimmäisen tuotantokauden ilmestymisestä lähtien on tosiaan alkanut liikkumaan keskustelua ja huoli, että onko sarjalla huono vaikutus nuoriin. Internetissä liikkuu tutkimuksia siitä, kuinka sarjan ilmestymisen jälkeen nuorten itsemurhaluvut olisivat nousussa ja monet vaativat Netflixiä poistamaan sarjan. Itse olen täysin eri mieltä. Voi olla, että sarjan ilmestymisen jälkeen useampi nuori päättää lopettaa elämänsä, mutta mielestäni pelkästään televisiosarjan syyttäminen ja sen poistamisen vaatiminen ei ole reilua. Yksikään mieleltään terve, iloinen ja onnellinen henkilö ei voi tehdä itsemurhaa katsottuaan 13 tuntia televisiosarjaa. Taustalla on pakko olla paljon muutakin. On kuitenkin helpompi syyttää sarjaa kuin vaikkapa itseään, että ei esimerkiksi huomioinut lastaan tai ystäväänsä tarpeeksi ja suostunut näkemään, kuinka paha olo hänellä on. Ja tästä itse sarjassakin puhutaan. Kuinka helppoa on vain syyttää muita, eikä nähdä omia vikojaan. Kuinka Hannahin vanhemmat syyttävät koulua siitä, ettei kukaan auttanut heidän tytärtään, vaikka he eivät itsekään nähneet, kuinka Hannah kärsi. Kuinka Clay hakee oikeutta Hannahin puolesta, muttei ymmärrä, että on itsekin syypää. Ja ennen kaikkea kuinka Hannah teki kolmetoista kasettia, joissa hän syyttää muita, vaikka usein hän itsekin toimi väärin.




Monet ovat myös syyttäneet sarjaa siitä, että se ihannoi Hannahin tapaa kostaa niille, jotka toimivat väärin ja että sarja suostuttelisi katsojan toimimaan samoin. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta ja jos katsoja on tuota mieltä, kuuluu hän mielestäni niihin, joiden ei kannattaisi katsoa tätä sarjaa. Kolmetoista syytä painottaa usein, etteivät kasetit ole oikea ratkaisu - että Hannahin olisi pitänyt tosissaan hakea apua ja kertoa muille vaikeuksistaan, eikä riistää omaa henkeään ja selittää asioitaan vasta sitten. Lisäksi sarja painottaa, että vaikka muiden teot saivat Hannahin masentumaan ja vaikka hänelle tehtiin ilkeitä ja jopa vakavasti pahoja asioita, isoin syy siihen, että Hannah kuoli, oli että hän päätti tehdä itsemurhan. Kukaan ei pakottanut häntä tappamaan itseään, hän teki sen päätöksen itse. Ja sarja painottaa, ettei se ollut oikea ratkaisu. On todella surullista, että jotkut katsojista ovat päättäneet matkia Hannahia ja he ovat tehneet samanlaiset kasetit ja vieläpä riistäneet henkensä samalla tavalla, mutta jälleen sanon, että he kuuluivat ehdottomasti niihin, joiden ei olisi pitänyt katsoa tätä sarjaa.

Kolmetoista syytä on mielestäni tärkeä sarja, sillä se on saanut monet hakemaan apua ja se on herättänyt keskustelua siitä, kuinka tällaisia tapauksia voisi ehkäistä. Sarja käsittelee itsemurhaa, kiusaamista ja muita vakavia aiheita kypsästi ja moniulotteisesti. Vaikka katsojana uskoo Hannahin nauhoittamien kasettien sisällön, sarjassa osoitetaan, etteivät Hannahin nauhat ole kuitenkaan koko totuus. Monet tilanteet ovat Hannahin näkemyksiä ja vaikka mukana on tapahtumia, joissa Hannah on oikeassa, on mukana hetkiä, joissa Hannah ei tiedä kaikkea, sillä hän ei tunne niin hyvin niitä, joista kaseteillaan puhuu. Sarja osoittaa, että nämä hahmot ovat moniulotteisia persoonia, eivätkä he rajoitu vain siihen, kuinka Hannah heitä kuvailee.




Itse en ole lukenut "Kolmetoista syytä" -kirjaa, mutta olen ymmärtänyt, että siinä Clay vain kuuntelee kasetit yhdessä yössä. Sarjaan on lisätty paljon muutakin sisältöä ja Claylla kestää useita päiviä käydä kasetit läpi. Tälle annetaan looginen selitys sillä, ettei Clay kestä kuunnella Hannahin kummittelevaa ääntä kuin lyhyissä pätkissä, mutta samalla herää tunne pienestä venyttämisestä. Tuotantokaudella on kolmetoista tunnin mittaista jaksoa ja jokaisessa jaksossa käydään läpi yksi kasetti. Vaikka katsoja pohtii, oliko Hannahilta väärin kostaa muille kasettien avulla, ei käy kieltäminen, etteikö nauhojen kuunteleminen ja asioiden hidas selviäminen olisi todella koukuttavaa. Etenkin loppupäässä koukuttavuus lisääntyy, kun Hannahin kokemukset muuttuvat yhä vain ikävämmiksi. Kolmetoista syytä tarjoaa jännitettä (vaikka paikoitellen sen yritykset olla trilleri ovat lähinnä huvittavia), välillä hyvää huumoria, useita ahdistavia hetkiä ja se onnistuu koskettamaan. Kun Clay pohtii, millaista olisi, jos Hannah ei olisikaan riistänyt henkeään, katsojan alahuuli alkaa väkisinkin väpättämään.

Sarjan eri ohjaajat tekevät siis pääasiassa hyvää työtä tunnelman kanssa, minkä lisäksi he pitävät hyvin lähes kolmentoista tunnin pakettia kasassa. Käsikirjoittajat ovat tuoneet paljon hyvää sisältöä mukaan ja tarinaa kuljetetaan oivallisin tavoin, mutta nuorten dialogi pistää miettimään, ovatko nämä käsikirjoittajat koskaan tekemisissä oikeiden nuorten kanssa? Teknisesti Kolmetoista syytä on todella taidokkaasti tehty. Vaikka kaudelta löytyy venyttämisen makua, on kausi pääasiassa erittäin hyvin leikattu ja etenkin siirtymät nykyhetken ja takaumien välillä ovat erinomaiset. Kuvaus on mainiota, minkä lisäksi lavasteet ovat hienot. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja vaikka Eskmon säveltämät musiikit toimivat taustalla, ovat sarjan tunnusmusiikki ja alkutekstipätkä aika onnettoman latteat.




Yhteenveto: Kolmetoista syytä -sarjan ensimmäinen tuotantokausi syventyy erittäin hyvin vakavaan aiheeseensa ja käsittelee sitä kypsästi ja monipuolisesti. Sarja uskaltaa puhua vaikeista asioista, eikä suostu päästämään katsojaansa helpolla. Tarjolla on useita ahdistavia ja jännittäviä hetkiä, joiden aikana moni katsoja saattaa kokea suurta epämiellyttävyyden tunnetta. Onkin siis tärkeää, että jos lapsi katsoo tätä, hän katsoisi sitä vanhempiensa kanssa tai sitten vanhemmat katsovat sitä omalla ajallaan, jotta perheen kesken voi keskustella sen aiheista ja teemoista. Hahmot ovat pääasiassa erinomaisesti kirjoitettuja, lähes kaikkiin syvennytään todella hyvin ja heidän näyttelijänsä ovat erittäin mainioita rooleissaan, mutta jotkut nuorille kirjoitetut dialogit tuntuvat epäaidoilta. Kun hahmoista alkaa välittämään tuotantokauden aikana, onnistuu sarja koskettamaan - kenties jopa syvästi. On hyvä, että Hannahia näytetään paljon takaumien kautta, jolloin katsoja voi tuntea häntä surevien hahmojen tuskan. Kausi muuttuu koukuttavammaksi, mitä pidemmälle se pääsee ja mitä hurjemmiksi kasettien sisältö muuttuu. Kolmetoista syytä -sarjan ensimmäiseltä kaudelta löytyy omat heikkoutensa ja paikoitellen tarinan venyttämisen huomaa, mutta jo sen mahtavat hahmot ja upea tapa käsitellä vaikeita aiheita tekevät siitä erittäin hyvän katselukokemuksen. Mutta kuten jo sanoin, sarja ei kuulu kaikkien katsottavaksi.

Ja haluan painottaa vielä uudestaan: jos koette samanlaisia vääryyksiä kuin Hannah tai mietitte itsenne vahingoittamista, olkaa kilttejä ja kertokaa siitä vanhemmillenne tai jollekulle läheiselle sukulaisellenne, ystävällenne, opettajallenne tai muulle luotettavalle ihmiselle. Jos ette uskalla kertoa tutullenne ja etenkään kasvotusten, tutustukaa 13reasonswhy.info -sivuun. Hannah ei saanut tarvitsemaansa apua, mutta se ei tarkoita, että sinä et voisi saada. Muista, että sinä et ole yksin ja että sinä olet tärkeä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.8.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.13reasonswhy.fandom.com
13 Reasons Why, 2017-, Yhdysvallat, July Moon Productions, Kicked to the Curb Productions, Anonymous Content, Paramount Television




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti