LIVING WITH YOURSELF
Luoja: Timothy Greenberg
Pääosissa: Paul Rudd, Aisling Bea, Karen Pittman, Desmin Borges, Alia Shawkat, James Seol, Rob Yang, Zoe Chao ja Gene Jones
Genre: draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 35 minuuttia
Ikäraja: 13
Living with Yourself on Timothy Greenbergin luoma uusi draamasarja. Alunperin Greenbergin oli tarkoitus tehdä sarja yhdysvaltalaiselle IFC-kanavalle ja se oli tarkoitus julkaista jo viime vuonna, mutta sarja siirrettiinkin suoratoistopalvelu Netflixin käsiin. Paul Rudd roolitettiin pääosaan, kuvaukset alkoivat syksyllä 2018 ja lopulta Living with Yourself julkaistiin Netflixissä viime kuussa. Itse kiinnostuin sarjasta, kun näin uutisen, että Rudd tulisi esittämään tuplaroolia uutuussarjassa. Jo se riitti myymään sarjan minulle ja kun huomasin, että se oli julkaistu Netflixiin, päätin katsoa sen.
Masentunut, töissä huonosti menestyvä ja avioliiton päättymisen rajalla häilyvä Miles saa neuvoksi käydä uudenlaisessa kylpylässä, missä hänestä kuorittaisiin kaikki inhottava pois ja jätettäisiin pelkkä onnellisuus tilalle. Herättyään kylpylän hoitoprosessista Milesille kuitenkin selviää, että hänestä ei ole tehty onnellisempaa, vaan hänet on kloonattu ja hänen klooninsa vaikuttaa olevan parempi kaikessa.
Paul Rudd tekee Living with Yourselfissa tuplaroolin niin Milesina kuin tämän kloonina. Rudd onnistuu osoittamaan lahjansa, näytellessään samaa hahmoa eri tavoin ja vieläpä niin, että erilaiset persoonat lopulta tuntuvat yhä samalta henkilöltä. Oikea Miles on masentunut ja ahdistunut, eikä hänestä löydy energiaa kunnon kanssakäymiseen ihmisten kanssa tai edes pitämään itseään siistinä. Klooni-Miles taas on täynnä energiaa ja halua osoittaa kykynsä muille, minkä lisäksi hän pitää itsensä tyylikkäänä. On kiinnostavaa seurata, kuinka Rudd herättää hahmot henkiin ja täytyy myös kehua tekijöiden työtä, kuinka he luovat illuusion siitä kuin ruudulla todella olisi kaksi Paul Ruddia esiintymässä. Yleensä Rudd on tunnettu komediarooleistaan ja vaikka hän tarjoaa parit hassut hetket tässäkin, on rooli paljon dramaattisempi kuin Ruddilla yleensä.
Muita hahmoja sarjassa ovat Milesin vaimo Kate (Aisling Bea), Milesin pomo Pool (Karen Pittman), Top Happy Spa -kylpylää pyörittävät Jung-Ho (James Seol) ja Youngsu (Rob Yang), sekä kylpylää Milesille suositteleva Dan (Desmin Borges). Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin - etenkin Bea - mutta lopulta sarja on selvästi Paul Ruddin soolo... tai siis Paul Ruddien duo show.
Living with Yourself sisältää vain kahdeksan noin puolen tunnin jaksoa. Kokonaiskestoa sarjalla on alle neljä tuntia. Aikomukseni olikin katsoa koko sarjan yhdessä pötkössä. Valitettavasti sarja ei iskenytkään yhtä lujaa kuin toivoin ja minulta kesti useampi päivä katsoa se loppuun. Ei sarja huono ole, mutta siinä olisi ollut potentiaalia parempaan. Sarja kyllä alkaa erittäin mainiosti ja kiehtovasti, mutta jo parin jakson jälkeen se alkaa menettämään otettaan. Miles ja hänen klooninsa ovat mielenkiintoisia tapauksia, mutta sarja ei tunnu täysin tietävän, mitä tehdä heidän kanssaan. Milesin mureneva työ sekä heikossa jamassa oleva parisuhde eivät lopulta ole kovinkaan kiinnostavia. Etenkin sarjan toinen puolisko jää hieman junnaamaan paikoillaan. Aluksi pidin kovasti siitä, että jokainen jakso esitetään jonkun hahmon näkökulmasta ja peräkkäisissä jaksoissa saatetaan esittää sama tapahtuma kahdesti, kummankin Milesin näkökulmasta. Kun kloonaus tapahtuu, tämä on kiinnostava ratkaisu, mutta loppupäässä, kun tapahtumat muuttuvat tylsemmiksi, ei se ainakaan auta asiaa, että hetket pitää katsoa kahdesti.
Sarjan parasta antia Paul Ruddin tuplaroolityön lisäksi on sarjan psykologinen puoli. Living with Yourself tutkiskelee, mitä kloonaaminen aiheuttaisi ihmisen mielelle. Erityisen kiehtovaa on Milesin kloonin psykologinen tutkinta. Kloonille on annettu alkuperäisen Milesin muistot, mutta hän ei aluksi tiedä olevansa klooni. Kun tämä selviää hänelle, katsojakin alkaa pohtimaan, kuinka järjettömän hirveää olisi, jos itsellä olisi vahvat muistot muutamasta vuosikymmenestä, aina lapsuudesta aikuisuuteen ja ties mitä siinä välissä on tapahtunut, mutta yhtäkkiä saisikin selville, että ei ole oikeasti kokenut siitä mitään, vaan synnyit tuollaisenaan vain pari tuntia sitten. Sellainen voisi todella tuhota mielen ja onkin kiinnostavaa, kuinka Milesit yrittävät keksiä, kuinka hoitaisivat elämänsä, nyt kun heitä on kaksi. Jos heidän elämässään hoitamista tarvittavat asiat olisivat kiinnostavampia, olisi itse sarja huomattavasti parempi.
Sarjan ohjaajat Valerie Faris ja Jonathan Dayton rakentavat tunnelmaa aika kömpelösti ja sarjan hieman melankolinen yleistunnelma alkaa jossain kohtaa lähinnä väsyttämään. Sarjan luonut Timothy Greenberg on keksinyt loistavan idean, mutta harmillisesti hän ei ole keksinyt yhtä loistavaa tarinaa, mihin idea lähtisi kulkemaan. Living with Yourself on toimivasti kuvattu ja pääasiassa sujuvasti leikattu. Äänimaailma on kelvollinen ja Anna Meredithin muutamat sävellykset, joita sarja kierrättää todella paljon, ovat ihan hyvät. Aluksi sarjan alkuintro tuntuu lähinnä tylsältä, mutta mitä pidemmälle sarja etenee, sitä kummallisemmaksi intro muuttuu ja alun tylsyyden ymmärtää.
Yhteenveto: Living with Yourself alkaa lupaavasti, mutta kun tarina lähtee tosissaan käyntiin, ei se onnistu pitämään katsojan mielenkiintoa yllä. Vaikka mukana on vain kahdeksan alle puolituntista jaksoa, on sarja paikoitellen jopa pitkäveteistä seurattavaa. Välillä on hauska ratkaisu näyttää samat tapahtumat parista eri näkökulmasta, mutta kun tapahtumat muuttuvat tylsemmiksi, ei niitä jaksaisi katsoa välttämättä edes ensimmäistäkään kertaa. Sarja pohdiskelee kiinnostavasti, mitä kloonaaminen oikeasti tekisi ihmismielelle ja on erityisen kiehtovaa seurata, kuinka Milesin klooni yrittää totutella ajatukseen siitä, että kaikki hänen muistonsa ennen kylpylää ovat valetta. Paul Rudd tekee oikein mainion tuplaroolin sekä Milesina että tämän kloonina ja Aisling Bea on oivallinen valinta Milesin vaimoksi. Harmillisesti nämä positiiviset puolet eivät riitä tekemään sarjasta oikeasti hyvää. Timothy Greenberg on keksinyt veikeän konseptin, mutta hukkaa sen hieman mitäänsanomattoman tarinan takia. Sarjan tunnelma on myös paikoitellen väsyttävä, enkä itse jaksanut katsoa alle neljä tuntia kestävää Living with Yourselfia kerralla, kuten aluksi suunnittelin. Jos sarja kiinnostaa, voihan sen kurkata, mutta eipä se kovin kummoinen ole. Harmi.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.11.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Living with Youself, Yhdysvallat, 2019-, Jax Media, Likely Story, Netflix
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti