TV-sarja: Looking for Alaska (2019)

LOOKING FOR ALASKA



Luoja: Josh Schwartz
Pääosissa: Charlie Plummer, Kristine Froseth, Denny Love, Jay Lee, Sofia Vassilieva, Timothy Simons, Ron Cephas Jones, Landry Bender, Uriah Shelton, Jordan Connor, Deneen Tyler, Joe Chrest, Joy Jacobson, Lucy Faust, Henry Zaga ja Drew Powell
Genre: draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 53 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 12

Looking for Alaska perustuu John Greenin esikoiskirjaan "Kaikki viimeiset sanat" ("Looking for Alaska") vuodelta 2005. Kirja oli suuri menestys, vaikka se aiheutti pahennusta joissakin kouluissa sisältönsä vuoksi. Paramount-yhtiö hankki heti kirjan elokuvaoikeudet ja alkoi työstämään filmatisointia. Elokuvan oli tarkoitus ohjata ja kirjoittaa Josh Schwartz, mutta jostain syystä projekti ei edennyt käsikirjoitusvaihetta pidemmälle. Kun Greenin toiseen kirjaan perustuva leffa Tähtiin kirjoitettu virhe (The Fault in Our Stars - 2014) osoittautui suurhitiksi, Paramount päätti herättää oman projektinsa takaisin henkiin. Yhtiö palkkasi Tähtiin kirjoitetun virheen ja vuosi sen jälkeen ilmestyneen Green-filmatisointi Paper Townsin (2015) käsikirjoittajakaksikon kirjoittamaan elokuvaa. Silti projekti ei edennyt. Vuonna 2018 Hulu nappasi "Kaikki viimeiset sanat" -kirjan elokuvaoikeudet itselleen ja alkoikin työstämään minisarjaa sen pohjalta. Kuvaukset alkoivat loppuvuodesta 2018 ja lokakuussa koko Looking for Alaska -sarja julkaistiin. Suomeen sarja saapui HBO Nordicin kautta. Itse pidin Tähtiin kirjoitettu virhe -leffasta ja myös Paper Towns oli kelpo elokuva. Tiesin "Kaikki viimeiset sanat" -kirjan olemassaolosta ja aloinkin odottamaan sen filmatisointia. Sitä ei kuitenkaan koskaan tullut ja ehdin jo unohtaa koko homman, kunnes näin HBO Nordicin mainoksen, että minisarja on saapunut katsottavaksi. Katsottuani muutaman muun sarjan pois alta, aloitin positiivisin mielin katsomaan Looking for Alaskaa, tietämättä sen tarinasta yhtään mitään.

Vuonna 2005 nuori Miles Halter muuttaa Alabamaan, käydäkseen Culver Creekin sisäoppilaitosta ja löytääkseen "suuren ehkänsä". Koululla Miles tutustuu kaveruksiin Eversti, Takumi ja Alaska, jotka rakastavat jäyniä. Monenlaisia tilanteita sisältävä kouluvuosi johtaa tapahtumaan, mikä muuttaa ystävysten elämän.

Pääroolissa Miles Halterina - tai kuten Eversti alkaa häntä kutsua, Lyllerönä - nähdään Charlie Plummer. Miles on hyvin tavallinen nuori mies, jos ei lasketa sitä, että hän on opetellut useiden tunnettujen ihmisten viimeiset sanat ennen heidän kuolemaansa - tästä Greenin kirjan suomenkielinen nimi "Kaikki viimeiset sanat". Milesissa ei oikein ole muuten mitään erityistä, mikä tekeekin hänestä suuren osan ajasta yhden tarinan tylsimmistä henkilöistä. Plummer tekee hyvää työtä epävarmana nuorukaisena, mutta jää joidenkin vastanäyttelijöidensä varjoon.




Culver Creekin sisäoppilaitoksessa Miles tapaa Chip Martinin, eli Everstin (Denny Love), Takumi Hikohiton (Jay Lee) ja Alaska Youngin (Kristine Froseth), johon Miles vähemmän yllättäen ihastuu välittömästi. Takumi jää usein pahasti taustalle, mutta Eversti ja Alaska ovat mainioita ja mielenkiintoisia hahmoja. Kumpaankin syvennytään yhä vain enemmän, mitä pidemmälle sarja kulkee ja heistä alkaa oikeasti välittämään. Molemmat painiskelevat elämän vaikeuksien kanssa, mikä on monin tavoin onnistuttu tuomaan esille todentuntuisesti. Love ja Froseth ovat todella vakuuttavia rooleissaan.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Culver Creekin dekaani, herra Starnes (Timothy Simons), jota kaikki kutsuvat Kotkaksi, vanha ja viisas opettaja Hyde (Ron Cephas Jones), Everstin ärsyttävä tyttöystävä Sara (Landry Bender), romanialaistyttö Lara (Sofia Vassilieva), rikkaista perheistä tulevat snobit Longwell (Uriah Shelton) ja Kevin (Jordan Connor), sekä Milesin vanhemmat (Joe Chrest ja Joy Jacobson). Cephas Jones on mitä mainioin valinta sympaattisen ja filosofisesti puhuvan opettajan rooliin, mutta Simons ei onnistu välittämään sellaista häijyyttä, millaisena opiskelijat hänestä puhuvat. Simons on muuten hyvä roolissaan, mutta jos hänen hahmollaan on pahiksen maine, olisi hänestä pitänyt tehdä useassa kohtaa julmempi. Pääasiassa kaikki tekevät hyvää työtä rooleissaan, mutta lopulta parhaan suorituksen tarjoaa Everstiä näyttelevä Denny Love, joka pääsee vetämään aikamoiset tunneskaalat sarjan aikana ja hoitaa hommansa kaikin puolin hienosti.




Looking for Alaska on selvästi alunperin lähtöisin John Greenin tekstistä. Vaikken ole lukenut Greeniltä muuta kuin puolet "Tähtiin kirjoitetusta virheestä" ("The Fault in Our Stars" - 2012), olen sen, Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvan, Paper Townsin ja nyt tämän sarjan kautta pystynyt päättelemään, millainen tyyli hänellä on. Elokuvien ja sarjan tekijät ovat selvästi halunneet kunnioittaa Greenin tapaa tuoda esiin tunteita, sekä kirjoittaa dialogia ja hahmoja. Tähtiin kirjoitetun virheen ja Paper Townsin tavoin Looking for Alaska sisältää mm. henkilöitä, joille on annettu jokin vahva piirre, kuten Milesin viimeisten sanojen opettelu; teineille aivan liian fiksua ja monimutkikasta keskustelua, millaista ei ikinä kuule tosielämässä; sekä lukijaa/katsojaa säälimättömiä ratkaisuja, mutta kuitenkin pientä toivoa tunnelin päässä. Sen lisäksi, että Greenin tyyli on vahvasti tunnistettavissa, voisi helposti luulla, että myös nämä adaptaatiot olisivat kaikki samoilta tekijöiltä.

Sarjalla kestää oma aikansa lähteä käyntiin ja napata katsoja mukaansa. Vielä pari ensimmäistä jaksoa ovat lähinnä ihan kivoja, mutta mitä pidemmälle tarina etenee ja mitä paremmin hahmot tulevat tutuiksi, sitä enemmän myös katsoja välittää tapahtumista. Hahmoille iloiset hetket nostavat hymyn huulille ja surulliset kohdat taas voivat saada alahuulen väpättämään. Herkästi itkeviä katsojia suosittelen varautumaan siihen, että kyynelhanat voivat aueta useaankin otteeseen. Green ei ole tunnettu kovin iloisten tarinoiden kynäilijänä ja surulliset hetket onnistuvat parhaimmassa tapauksessa koskettamaan. Paikoitellen sarja jää vellomaan surun tunteessa, mikä toisaalta saa katsojan turhautumaan ja toivomaan, että homma liikkuisi eteenpäin, mutta samalla se kuvastaa erittäin hyvin sitä, kuinka suru voi oikeasti pysäyttää elämän kokonaan. Sarja kuvaa taidokkaasti nuorten tunnemyllerrystä ja oman paikkansa etsimistä. Kysymyksiä on paljon ja niihin pitäisi saada vastauksia. Aina vastauksia ei kuitenkaan ole, sen Looking for Alaska osoittaa.




Sarjan eri ohjaajat tekevät pääasiassa hyvää työtä tunnelman luomisessa ja pitäessään yli seitsemän tunnin pakettia kasassa. Silti täytyy sanoa, että sarjaan olisi voinut tehdä tiivistämistä, sillä parissa jaksossa tarina junnaa paikoillaan. Käsikirjoittajat ovat tainneet napata suoraan paljon Greenin repliikeistä. Green on tunnettu siitä, että hänen teinihahmonsa puhuvat kuin mitkäkin vanhat älyköt. Onneksi hahmojen puhetapa muuttuu normaalimmaksi ja uskottavammaksi sarjan edetessä, mutta etenkin alkupäässä katsoja miettii usein, ettei kukaan oikeasti puhu noin. Kuvaus on pääasiassa sujuvaa ja sumeita kuvia hyödynnetään tyylikkäästi. Culver Creekin lavasteet ovat oivallisesti toteutetut. Äänipuolelta kuitenkin huomaa välillä selvästi, että äänityksessä on hieman kiirehditty. Joissain ulkokohtauksissa hahmojen puhuessa taustalle nousee kohinaa tai ääniä, joita ei kuule, kun he ovat hiljaa. Joskus vain yhden hahmon puheen aikana saattaa käydä näin. Taustalle olisi voinut jälkikäteen lisätä sirkkojen siritystä tai jotain peittämään tätä alleen. Muuten äänityöskentely on mainiota ja Siddhartha Khoslan säveltämät musiikit tuovat oman kivan lisänsä tunnelmointiin.

Yhteenveto: Looking for Alaska alkaa hieman takellellen, mutta lähtee nousuun, mitä pidemmälle sarja etenee. Hahmoista alkaa välittämään, jolloin iloiset hetket nostavat hymyn katsojan huulille ja surulliset hetket liikuttavat. Teinien tunnemyllerrys ja tunteeseen vellomaan jääminen on uskottavasti esitetty sarjassa. Myös nuorten tarve saada vastauksia elämän suuriin kysymyksiin on kiinnostavasti käsitelty teema. Tarina pitää oikein hyvin mukanaan, vaikka mukaan mahtuu pari pitkäveteisempää jaksoa. Seitsemän tunnin kestossaan sarja on hieman liian pitkä. Näyttelijät tekevät hyvää työtä, vaikkakin päähahmo Milesia esittävä Christopher Plummer ei erityisemmin säväytä. Parhaan roolityön tarjoaa Everstiä näyttelevä Denny Love, joka tuo hahmon monimutkikkaat tunteet hienosti esiin. John Greenin kirjoille tuttuja piirteitä on paljon mukana ja replikointi on välillä epäuskottavan älykkömäistä. Greenin tarina kuitenkin toimii ja siitä on saatu aikaiseksi hyvä minisarja. Suosittelenkin Looking for Alaskaa etenkin hieman syrjään jääneille ja itseään etsiville nuorille. Myös aikuiset saattavat löytää siitä kiinnostavia puolia tai nostalgisia tunteita omasta kouluajasta.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.11.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.imdb.com
Looking for Alaska, Yhdysvallat, 2019, Paramount Pictures, Fake Empire, Watermark Pictures, Hulu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti