TV-sarja: Rahapaja, kausi 1 (La casa de papel - 2017)

RAHAPAJA - KAUSI 1

LA CASA DE PAPEL



Luoja: Álex Pina
Pääosissa: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Pedro Alonso, Jaime Lorente, Paco Taos, Alba Flores, Miguel Herrán, Enrique Arce, María Pedraza, Fernando Soto, Esther Acebo, Darko Perić, Roberto Carcía Ruiz, Mario de la Rosa ja Kiti Mánver
Genre: rikos, toiminta
Jaksomäärä: 9 - Netflix: 13
Jakson kesto: 42 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 12 minuuttia
Ikäraja: 16

La casa de papel, eli suomalaisittain Rahapaja on espanjalainen rikossarja. Sen kehitti käsikirjoittaja Álex Pina yhdessä ohjaajakaverinsa Jesús Colmenarin kanssa, kaksikon perustaessa oman firmansa, Vancouver Median vuonna 2016. Pankkiryöstösarjoja ei ollut Espanjassa oikeastaan tehty, joten Pina alkoi työstämään juuri sellaista. Alunperin nimellä "Los Desahuaciados" liikkeelle lähtenyt projekti oli tarkoitettu minisarjaksi, mikä kerrottaisiin kahdessa osassa. Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2017 ja lopulta Rahapajan ensimmäisen kauden jaksot alkoivat pyöriä samaisen vuoden toukokuussa. Espanjassa sarjan avausjakso rikkoi katsojaennätyksiä ja kriitikot kehuivat sarjaa. Maailmanlaajuisen suosion sarja sai loppuvuodesta, kun Netflix levitti sen maailmalle ja siitä muodostuikin suoratoistopalvelun suosituin ei-englanninkielinen sarja, vaikka Netflix ei mainostanutkaan sitä mitenkään. Minä (kuten varmasti moni muukin) törmäsin sarjaan, kun yhtäkkiä kaikkialla alkoi näkemään kuvia ihmisistä punaisissa haalareissa ja Salvador Dalí -naamareissa. Olen pohtinut Rahapajan katsomista jo jonkin aikaa, mutta jatkuvasti minulle on tullut muita projekteja katsottavaksi ja kirjoitettavaksi. Kuitenkin nyt kun sarja on saamassa viimeisen tuotantokautensa, päätin vihdoin ja viimein aloittaa Rahapajan katselun.

Mysteerinen "Professori" värvää ryhmän huippuvarkaita suorittamaan suuren ryöstön: yli kaksi miljardia euroa tuoreeltaan painettuina suoraan kuninkaallisesta rahapajasta.




Álvaro Morte näyttelee Professoriksi itseään kutsuvaa miestä, joka on vuosien aikana kehitellyt Espanjan nerokkaimman rikoksen. Hän ei kuitenkaan pysty sen toteuttamiseen yksin, joten hän on kerännyt itselleen ryhmän maan parhaita rosvoja, jotka kaikki on nimetty kaupunkien nimien mukaan. Úrsula Corberó esittää Tokiota, karkumatkalla olevaa varasta, joka myös toimii tarinan kertojana. Kun Professori jää ryhmän tukikohtaan valvomaan tapahtumia ja auttamaan etäältä, itse rahapajalla jengiä johtaa Pedro Alonson näyttelemä Berliini. Paco Tous ja Jaime Lorente näyttelevät isää ja poikaa, Moskovaa ja Denveriä, kun taas Alba Flores esittää väärentäjää nimeltä Nairobi ja Miguel Herrán nähdään nuorena hakkerina Riona. Roberto García Ruiz ja Darko Perić näyttelevät pitkään yhteistyötä tehneitä Osloa ja Helsinkiä (kyllä, sarjassa on hahmo nimeltä Helsinki). Läpikotaisin ryöstäjäporukka on erittäin mielenkiintoinen jengi, joista jokaista syvennetään pitkin tuotantokautta - vaikkakin erikoista kyllä, siitä huolimatta, että Tokio toimii kertojana katsojalle, mitä pidemmälle kausi etenee, sitä vähemmän ruutuaikaa hahmo saa. Itselleni kiinnostavimmaksi hahmoksi nousi Professori, joka on ihailtava rikollisnero, mutta huvittavan kömpelö naisten seurassa. Vaikka hahmot ovatkin menossa suorittamaan rikosta, heitä kannustaa silti onnistumaan, sillä heistä huomaa välittävänsä nopeasti.
     Muita hahmoja tuotantokaudella ovat kuninkaallisen rahapajan työntekijät ja vierailijat, jotka joutuvat panttivangeiksi ryöstön aikana, sekä ryöstöä selvittämään ryhtyvät poliisit. Itziar Ituñon näyttelemä komisario Raquel Murillo yrittää yhdessä parinsa Ángelin (Fernando Soto) kanssa selvittää ryöstäjien aikeet ja henkilöllisyydet. Panttivangeiksi joutuvia taas ovat mm. rahapajan työntekijä Arturo Román (Enrique Arce), tämän salarakas Mónica Gaztambide (Esther Acebo) ja vierailemassa oleva Britannian suurlähettilään tytär Alison Parker (María Pedraza). Nämäkin hahmot ovat mielenkiintoisia ja mainioita, vaikkakin Arturo alkaa jossain kohtaa ärsyttämään. Hahmo on jatkuvasti aiheuttamassa ongelmia niin ryöstäjille kuin itselleen ja panttivangeille, eikä hän täysin mieti tekojaan loppuun saakka. Läpikotaisin näyttelijät ovat erinomaisia rooleissaan ja etenkin Morte ja Ituño ovat nappivalinnat omiin osiinsa.




Sen lisäksi, että voin vihdoin ottaa Rahapajan pois katsomattomien sarjojen listaltani, voin myös lisätä sen listalleni: "Miksi, voi MIKSI en ole katsonut tätä ennen?!" Avausjakson ensimmäisistä minuuteista olin täysin koukussa tapahtumiin ja pitkästä aikaa olin löytänyt sarjan, jonka katselua oli äärimmäisen vaikea lopettaa. Tykitinkin koko ensimmäisen kauden läpi muutamassa päivässä ja olisin varmasti tehnyt sen vielä lyhyemmässä ajassa, jos minulla ei olisi ollut päivien aikana muutakin puuhaa. Nämä fantastiset hahmot ja heidän suhteensa niin toisiinsa kuin itse ryöstöön tekevät tuotantokaudesta erittäin vangitsevaa seurattavaa, etenkin kun joka jaksossa on joku tai jokin työntämässä kapuloita rattaisiin ja sekoittamassa pakkaa. Tunnelma pysyy tiiviinä kaiken aikaa ja jännitystasoa nostetaan paikoitellen todella korkeaksi.

Jostain syystä oletin etukäteen, että suuri osa tuotantokaudesta käytettäisiin hahmojen valmistautumiseen ryöstöä varten, mutta sarja hyppääkin heti itse asiaan, eikä avausjaksoa ole kulunut kauaa, kun hahmot ovat jo murtautumassa rahapajaan. Valmistautumista esitellään läpi kauden takaumien kautta, mutta muuten kausi on pelkkää ryöstö- ja panttivankitilannetta ja erittäin mestarillisesti toteutettua sellaista. Joka jakson alussa näytetään, kuinka kauan ryöstön alusta on kulunut aikaa ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä vahvemmin katsoja voi tuntea niin ryöstäjien kuin panttivankien ja poliisien stressitasojen kasvavan. Hikipisarat valuvat ohimoa pitkin itse kullakin ruudulla ja kotisohvalla, kun meno alkaa muuttua intensiivisemmäksi. Meno ei koskaan käy tylsäksi ja tapahtumat johtavat ärsyttävänkin kesken jäävään kauden finaaliin, jonka jälkeen on pakko aloittaa heti toinen tuotantokausi, jotta saa tietää, kuinka Rahapajassa seuraavaksi käy?




Ohjaajat rakentavat mukaansatempaavan jännittävää tunnelmaa esimerkillisesti, kun taas Álex Pinan johdolla käsikirjoittajat pyörittelevät kertomusta yhä vain kiehtovammaksi. On hienoa, kuinka paljon hahmoihin on panostettu, jolloin katsojaa kiinnostaa seurata kaikkia osapuolia ja heidän ajatusmaailmaansa ryöstöön liittyen. Tekniseltä puolelta täytyy kehua erityisesti leikkausta. Sen lisäksi, että kohtaukset ovat taidokkaasti leikattu, täytyy myös ihailla sitä, kuinka jaksot on kasattu. Alunperin Espanjassa ensimmäinen kausi nimittäin koostui yhdeksästä yli tunnin mittaisesta jaksosta, mutta Netflixissä julkaistessa kausi leikattiin jopa kolmeksitoista jaksoksi, mitkä kestävät noin 45-55 minuuttia. Tällaisessa sarjassa on tärkeää, että tietyt jutut tulevat tietyssä kohtaa jaksoja ja vaikka jaksot onkin leikattu uuteen uskoon maailmanlaajuista levitystä varten, ei kausi kärsi siitä lainkaan. Myös kuvaus, valaisu ja lavastus ovat onnistuneet ja pitäähän erityismaininta antaa jo ikonisiksi muodostuneiksi ryöstäjien asuista, joihin monet ovat pukeutuneet halloweenina siitä lähtien, kun sarja alkoi (vaikkakin negatiivisena puolena jotkut oikeatkin rikolliset ovat pukeutuneet Dalí-naamareihin ja punaisiin haalareihin ryöstöjensä aikana). Äänimaailmakin on mainio ja Cecilia Krullin My Life Is Going On -kappale toimii hyvin Rahapajan tunnusmusiikkina.

Yhteenveto: Rahapajan ensimmäinen tuotantokausi on fantastinen avaus todella lupaavalle ryöstösarjalle. Se nappaa mukaansa heti ensiminuuteilla ja pitää tiukasti otteessaan ärsyttävän pahasti kesken jäävään loppuhuipennukseensa asti, jonka jälkeen on heti pakko aloittaa toinen kausi. Kauden rakenne on ihailtavasti kasattu, sarjan alkaessa lähes välittömästi ryöstöstä ja sitten pitkin kautta hyödynnetään takaumia esimerkillisesti syventämään hahmoja ajalta ennen ryöstöä. Ryöstäjäporukka koostuu toinen toistaan kiinnostavammista tyypeistä, joista huomaa pian välittävänsä ja joita kannustaa, vaikka nämä toimivatkin väärin. Jatkuvien ongelmien ja takaiskujen alkaessa jo ensimmäisessä jaksossa, jännite pidetään koko ajan korkealla ja stressitasot nousevat ruudun molemmin puolin. Epäonnistumisen ja kiinnijäämisen riski on kaiken aikaa vaanimassa. Tästä syystä kauden katselua on vaikea lopettaa ja katsoja saattaakin huomata tykittäneensä koko tuotantokauden yhteen putkeen. Erityisen ihailtavaa on, että vaikka Netflix-levitystä varten yhdeksänjaksoinen kausi leikattiin uuteen uskoon kolmentoista jakson mittaan, ei kausi kärsi siitä lainkaan. Rahapajan ensimmäinen tuotantokausi on kaikin puolin erinomainen paketti, jota suosittelen erittäin lämpimästi kaikille rikostarinoiden ystäville.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.1.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
La casa de papel, Espanja, 2017-2021, Atresmedia, Vancouver Media


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti