TV-sarja: Simpsonit, kausi 30 (The Simpsons - 2018-2019)

SIMPSONIT - KAUSI 30

THE SIMPSONS



Luoja: Matt Groening
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer ja Pamela Hayden
Genre: komedia, animaatio
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 3 minuuttia
Ikäraja: 7

Simpsonit on yksi maailman suosituimmista televisio-ohjelmista ja on vaikea kuvitella, että täällä Suomessa asuisi ainoatakaan ihmistä, joka ei tietäisi Simpsoneita. Tämän keltaisen perheen seikkailut pyörivät tällä hetkellä televisiossa joka päivä useamman jakson verran - jonain päivinä Sub ja Fox saattavat näyttää yhteensä lähes KAKSIKYMMENTÄ jaksoa! Simpsonithan on Matt Groeningin luoma animaatiosarja, joka sai alkunsa lyhyiden sketsien muodossa The Tracey Ullman Show'ssa vuonna 1987 ja vuonna 1989 perhe sai oman sarjansa. Vuosien varrella Simpsoneista on kehkeytynyt pisimpään jatkunut amerikkalainen televisiosarja yli 660 jakson ja kolmenkymmenen tuotantokauden voimin. Itse olin jo hyvin pienenä nähnyt Simpsoneita televisiosta, mutta innostuin sarjasta vasta, kun näin sarjan pohjalta tehdyn elokuvan The Simpsons Movie (2007). Olen sen jälkeen nähnyt lähes kaikki sarjan jaksot ja katsonkin yhä lähes joka päivä ainakin hetken ajan, kun televisiossa pyörii sarjan jaksojen tuhannet uusinnat iltaisin. Jokaisen uuden tuotantokauden tallennan isoäitini digiboksille, joka yllättäen tykkää myös katsoa sarjaa. Niin kävi nytkin sarjan uusimman kauden kanssa. Samalla kun katsoin kolmattakymmenettä tuotantokautta, päätin kirjoittaakin siitä jonkinlaisen arvion.

Bart joutuu onnettomuuteen ja uskottelee springfieldiläisille käyneensä taivaassa. Homer saa työpaikan itseohjautuvien autojen kanssa, kun taas Marge tutustuu drag queen -maailmaan. Lisa ryhtyy auttamaan kaupunkilaisia ja alkaa viettämään enemmän aikaa isänsä kanssa. Hassu-klovni kokeilee onneaan sirkuksessa ja muistelee menneisyyttään elokuvantekijänä, kun taas Sarjakuvahemmo haastaa Homerin oikeuteen autovarkaudesta.

Simpsonien perhehän tietty koostuu hömelöstä Homer-isästä (äänenä Dan Castellaneta), kotiäiti Margesta (Julie Kavner), villistä Bart-pojasta (Nancy Cartwright - kyllä, Bartin ääninäyttelijä on nainen, huomaan yhä yllättäväni tuttujani tällä tiedolla), fiksusta Lisa-tytöstä (Yeardley Smith), sekä Maggie-vauvasta. Koska Simpsoneiden jaksot eivät pääasiassa liity toisiinsa, vaan omat omia seikkailujaan, ei tuotantokauden aikana tapahdu minkäänlaista kasvutarinaa hahmoille, vaan perheenjäsenet ovat aika lailla samanlaisia kuin aina ennenkin. Homer toilailee niin parisuhteessaan kuin työpaikallaan ydinvoimalassa ja hänen syömis- ja juomisongelmistaan heitetään vitsiä. Margen pinna on tosin erityisen kireällä tällä kaudella ja mukana on yllättävänkin monta lähestulkoon eroon johtavaa hetkeä. Bart pitää pelleilystä ja joutuukin usein ongelmiin sen vuoksi. Älykkö ja musiikillinen lahjakkuus Lisa taas on monien mielestä perheen tylsin hahmo, mutta itse pidän hänestäkin ja hänen suhtautumisestaan perheeseensä. Kaikki perheenjäsenet saavat selkeät hetkensä loistaa ja vaikka Homer onkin tuttuun tapaansa isoimmassa roolissa, saavat muutkin paljon ruutuaikaa - jopa Maggie-vauva.




Yksi isoimmista syistä, miksi pidän Simpsoneista todella paljon, on sen aivan mahtava hahmogalleria. Vaikka jonkin jakson tarina ei olisi erityisen mukaansatempaava tai sen vitsit olisivat laiskoja, katson jokaisen jakson mielelläni näiden hahmojen vuoksi. Springfieldin kaupunki on täynnä mitä fantastisimpia persoonia ja jokainen heistäkin saa hetkensä parrasvaloissa. Paitsi Kwik-E-Martin myyjä Apu (Hank Azaria), jota ei nähdä lähes lainkaan koko kaudella. Apusta on viimeisen vuoden aikana noussut paljon kritiikkiä siitä, kuinka hahmo on törkeä stereotyyppinen kuvaus intialaisesta, mitä vain pahentaa, että hahmoa ääninäyttelee valkoihoinen. Tästä syystä hahmon rooli on pudotettu minimiin, mikä on mielestäni sääli, sillä pidän hahmosta. Simpsonit ovat täynnä stereotyyppisiä hahmoja, satiirinen komediashow kun on ja siksi minua harmittaa, että Apu on joutunut kärsimään tästä.
     Mutta muut tutut ovat onneksi mukana. On Homerin isä Abe (myös Castellaneta), Simpsoneiden uskovainen naapuri Ned Flanders (Harry Shearer) ja tämän lapset Rod (Pamela Hayden) ja Todd (Cartwright), Margen tympeät siskot Patty ja Selma (molempien äänenä Margeakin esittävä Kavner), Bartin paras kaveri Milhouse (Hayden) ja tämän riitelevät vanhemmat Kirk (Azaria) ja Luann (Maggie Roswell), Springfieldin poliisipäällikko Wiggum (Azaria) ja tämän tyhmä poika Ralph (Cartwright), ydinvoimalan omistava johtaja Burns (Shearer) ja tämän uskollinen avustaja Smithers (Shearer), Homerin työkaverit Carl (Azaria) ja Lenny (Shearer), baarimikko Moe (Azaria) ja tämän baarissa viihtyvä juoppo Barney (Castellaneta), pormestari Quimby (Castellaneta), omaa TV-showtaan pyörittävä Hassu-klovni (Castellaneta) ja tämän apuri Sideshow Mel (Castellaneta), uutisankkuri Kent Brockman (Shearer), pappi Lovejoy (Shearer), omaa liikettään pyörittävä Sarjakuvahemmo (Azaria), lääkäri Hibbert (Shearer), huippuälykäs professori Frink (Azaria), Bartin ja Lisan koulun rehtori Skinner (Shearer), ylitarkastaja Chalmers (Azaria), Lisan opettaja Hoover (Roswell), talonmies Willie (Castellaneta), bussikuski Otto (Shearer), musiikinopettaja Largo (Shearer), koulukiusaajat Nelson (Cartwright), Jimbo (Hayden), Kearney (Cartwright) ja Dolph (Tress McNeille), nerolapsi Martin (Russi Taylor), maalaistollo Cletus (Azaria) ja tämän jättiperhe, sekä mafiapomo Läski-Tony (Joe Mantegna). Eivätkä tässäkään olleet vielä kaikki! Simpsoneiden hahmogalleria on valtava! Aika lailla kaikki näistä mainitsemistani ja vieläkin useampi hahmo saa hyvin ruutuaikaa kauden aikana. On myös aivan pakko kehua suuresti ääninäyttelijöiden huikeaa työtä. Kuten voi huomata, monia hahmoja esittää sama henkilö ja etenkin Azaria ja Shearer tekevät hullua hommaa esittäessään ties ketä henkilöitä. Vain muutamista hahmoista huomaa, että heillä on sama ääninäyttelijä, mutta muuten en voi muuta kuin ylistää lahjakkaita esiintyjiä!
     Lisäksi mukana on tietysti paljon cameoita tekeviä näyttelijöitä. Tällä kaudella vierailevia tähtiä ovat mm. Wonder Woman eli Gal Gadot, ohjaaja Guillermo del Toro, rap-artisti Awkwafina, sekä J. K. Simmons parodioimassa roolihahmoaan leffasta Whiplash (2014). Erään jakson lopputeksteissä esiintyy Ned Flandersia fanittava yhtye Okilly Dokilly.




Nykyään kuulen ja luen paljon kommentteja siitä, että Simpsonit olisi pitänyt lopettaa jo vuosia sitten. Tämä tulee yleensä niiltä, jotka ovat fanittaneet Simpsoneita ensimmäisten kymmenen tai viidentoista kauden aikana. Onhan se toisaalta ymmärrettävää, kun jotkut sanovat, että sarja vain junnaa paikallaan, sillä yksittäisistä seikkailuista koostuvien kausien takia minkäänlaista isompaa tarinaa ei koskaan viedä eteenpäin. Silti olen täysin eri mieltä siitä, että Simpsonit pitäisi lopettaa. Sarja on alusta alkaen kommentoinut maailman menoa, kritisoinut ja tehnyt satiiria ajankohtaisista asioista. Eivätkä ajankohtaiset asiat koskaan lopu. Sarja löytää joka kaudella uusia asioita, mitä kritisoida. Uusia asioita, joista heittää vitsiä. Tästä syystä (ja hahmojen vuoksi) en halua, että sarjaa lopetetaan vielä pitkään aikaan! Eihän tämä mitään Simpsoneiden kulta-aikaa enää ole ja jotkut tämänkin kauden tarinoista ovat välittömästi unohdettavia täytejaksoja (kuten kolmas jakso, missä Jumala katselee televisiota), mutta pidin tätä kautta oikein mainiona - kuten olen pitänyt kaikkia muitakin tuotantokausia.

Tällä(kin) kertaa pilkan kohteeksi joutuvat niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tai muutenkin koko maan tilanne oikeusjärjestelmästä terveydenhuoltoon, uskovaiset, tosi-TV, Hollywood, Fox News ja moni muukin asia. Pidän kovasti siitä, kuinka julmiakin juttuja sarja uskaltaa välillä heittää ja kuinka oikeassa se usein on. Yksi kritiikki, mikä tällä kaudella pisti isosti silmään, on kommentti siitä, kuinka Hollywood on lähtemässä uuteen trendiin, missä vanhat tutut jutut tehdään uusiksi, mutta naisnäyttelijöillä ja kuinka tähän reagoidaan. Bartin suosikkiohjelma Tikku ja Takun nimikkohahmot vaihtavat sukupuolta ja siitähän Bart vasta suuttuukin. Vaikka jakso samalla kritisoi Hollywoodin toimintaa, tekee se samalla osuvasti pilkkaa niistä mielensäpahoittajista, jotka yrittävät vetää muita mukaan boikottiinsa ja joiden viha menee naurettavuuden puolelle. Lisäksi, mistä olen pitänyt Simpsoneissa todella paljon, on kuinka itseironinen se on. Sarjassa heitetään paljon vitsiä omalla ja tekijöiden kustannuksella. Simpsoneiden tekijät julkaisivat jokin aikaa sitten Netflixissä fantasiasarjan Disenchantment (2018-), mitä tällä kaudella muutamaankin otteeseen mainostetaan. Netflix-diilin kautta tämä suoratoistopalvelu on muutenkin näkyvillä. Yksi jakso pohjautuu täysin sen ympärille, kun Homer katsoo Stranger Things -sarjaa (2016-) parodioivaa "Odder Stuffia" ilman Margea.




Tuttuun Simpsonit-tyyliin tältäkin tuotantokaudelta löytyy tietysti jouluteemainen jakso, kuten myös kauhuleffoja parodioiva "Treehouse of Horror" -jakso. Omasta mielestäni kauhujaksot ovat tavallaan kiva lisä ja on aina hauska nähdä, mitä elokuvia tällä kertaa parodioidaan, mutta usein jaksot edustavat tuotantokausien heikompaa osastoa. Vitsit eivät ole kummoisia, eivätkä jaksot ole tietenkään pelottavia. Tästä jaksosta löytyy omat hyvät puolensa, mutta muuten se edustaa harmillisesti jopa "Treehouse of Horror" -jaksojen heikompaa antia. Sen sijaan joulujakso, missä Margen kädet paleltuvat pahasti Black Friday -ostosreissun vuoksi (jälleen oiva pilkan kohde, kuinka yhdysvaltalaiset menevät täysin hulluiksi kyseisenä tarjouspäivänä) ja muu perhe joutuu hoitamaan jouluvalmistelut, on mainio ja siitä löytyy mukavan lämmintä tunnelmaa. Se ei silti kuitenkaan yllä kauden parhaimpien jaksojen joukkoon. Itse huomasin löytäväni eniten riemua jaksoista 2 (missä Homer ja Marge osallistuvat televisiokisaan), 13 (missä Homer ottaa tanssitunteja tehdäkseen Margeen vaikutuksen), 14 (missä Hassu-klovni kertoo tekemästään scifielokuvasta) ja 21 (missä Lisa päätyy Kanadaan), kun taas kauhujakson lisäksi pidin vähiten jaksoista 3 (aiemmin mainitsemani Jumalan TV-hetki) ja 22, mikä esittää olevansa rikosdokumentti, missä selvitetään, kuka Simpsoneista varasti Lisan college-säästöt.

Tuotantokauden animaatiojälki on täysin samanlaista kuin edellistenkin kymmenen kauden aikana. Tietokoneella toteutettu piirros on sulavaa ja välillä mukaan mahtuu yllättävänkin paljon yksityiskohtia. Hahmojen design ei tietenkään ole muuttunut vuosikausiin, mutta mitäpä lähteä korjaamaan jotain, mikä ei ole rikki. Jaksojen värikkyys tekee tästäkin kaudesta miellyttävää katsoa ja ääniefektitkin ovat toimivasti luotuja. Jaksojen käsikirjoittajat tekevät pääasiassa hyvää työtä, vaikka mukaan mahtuukin tosiaan jaksoja, jotka tuntuvat lähinnä täytteeltä kaudelle. On kuitenkin hämmästyttävää, kuinka kolmenkymmenen vuoden jälkeen hahmoille keksitään yhä uusia ja mielenkiintoisia seikkailuja.




Yhteenveto: Simpsoneiden kolmaskymmenes tuotantokausi on oiva lisäys keltaisen perheen seikkailuihin. Ei kaudelta erityisen muistettavia jaksoja löydy, mutta sen parissa viihtyy jälleen erittäin hyvin ja on hauska seurata, millaisia kommelluksia tekijät ovat tällä kertaa keksineet Homerille ja kumppaneille. Mahtavaa hahmogalleriaa hyödynnetään jälleen erinomaisesti ja suuri osa sivuhahmoistakin saa hyvin ruutuaikaa. Tarinat ovat suurimmaksi osaksi kiinnostavia, mutta mukaan mahtuu tietty tylsempiä täytejaksoja. Tämänkertainen "Treehouse of Horror" -kauhujakso on tavallistakin laimeampi, mutta joulujaksosta pidin kovasti. Huumoria revitään taas irti monista asioista ja nauraa saa läpi kauden. Animaatiojälki on tuttua Simpsonit-laatua ja sarjaa on aina miellyttävää katsoa. Ei tämä sarjan parhaimpien tuotantokausien joukkoon nouse, mutta olen silti vahvasti eri mieltä siitä, että Simpsonit pitäisi jo lopettaa. Itse katson äärimmäisen mielelläni vielä vaikka kymmenen kautta lisää! 31. kausi alkaakin pyöriä Yhdysvalloissa syksyllä ja innolla odotan sen saapumista Suomeen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.7.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.simpsons.fandom.com
The Simpsons, 1989-, Yhdysvallat, Gracie Films, Twentieth Century Fox, 20th Century Fox Television, Fox Television Animation, Twentieth Century Fox Animation


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti