TV-sarja: Tumma kristalli: Vastarinnan aika, kausi 1 (The Dark Crystal: Age of Resistance - 2019)

TUMMA KRISTALLI: VASTARINNAN AIKA - KAUSI 1

THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE



Luojat: Jeffrey Addiss ja Will Matthews
Pääosissa: Taron Egerton, Anya Taylor-Joy, Nathalie Emmanuel, Simon Pegg, Donna Kimball, Victor Yerrid, Jason Isaacs, Mark Hamill, Helena Bonham Carter, Gugu Mbatha-Raw, Benedict Wong, Harris Dickinson, Caitriona Balfe, Mark Strong, Lena Headey, Ralph Ineson, Theo James, Andy Samberg, Bill Hader, Ólafur Darri Ólafsson, Keegan-Michael Key, Awkwafina, Shazad Latif, Alicia Vikander, Natalie Dormer, Neil Sterenberg, Hannah John-Kamen, Eddie Izzard, Toby Jones, Theo Ogundipe ja Sigourney Weaver
Genre: fantasia, seikkailu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 50 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 30 minuuttia
Ikäraja: 7

The Dark Crystal: Age of Resistance, eli suomalaisittain Tumma kristalli: Vastarinnan aika on Netflixin esiosasarja nukketeatterielokuvalle Tumma kristalli (The Dark Crystal) vuodelta 1982. Elokuva ei ollut ilmestyessään kummoinen hitti ja se sai paljon kriitikkiä siitä, että se oli liian synkkä lapsille, mutta vuosien varrella arvostus elokuvaa kohtaan on kasvanut ja siitä on muodostunut kulttiklassikko. Koska leffa ei menestynyt toivotulla tavalla, ei sille ollut kannattavaa tehdä jatkoa vielä vuosiin. Kestikin lähes 25 vuotta, kunnes elokuvan käsikirjoittaja David Odell ja hänen vaimonsa Annette työstivät tarinan jatko-osalle, mikä kulki nimellä "The Power of the Dark Crystal". Genndy Tartakovskyn oli tarkoitus ohjata elokuva, mutta sen tuotanto jäi vaikeaan limbotilaan. Filmiä ei koskaan tehty, mutta sen käsikirjoituksen pohjalta työstettiin 12-osainen sarjakuva. Sen sijaan Titaanien taistelun (Clash of the Titans - 2010) ohjaaja Louis Leterrier päätti tehdä jatko-osaelokuvan sijaan esiosatelevisiosarjan, sillä koki alkuperäisessä elokuvassa esitellyn maailman olevan niin rikas, ettei sitä voisi hyödyntää vain parin tunnin leffassa. Netflixiltä löytyi Tumman kristallin faneja ja Leterrier sai myytyä ideansa sarjasta. Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2017 ja lopulta Tumma kristalli: Vastarinnan aika ilmestyi Netflixin valikoimaan elokuun lopussa. Itse näin alkuperäisen Tumma kristalli -elokuvan ensimmäistä kertaa viime vuonna ja pidin siitä - etenkin sen nukkeja hyödyntävästä toteutustyylistä. Kun kuulin sarjan olevan tulossa, en ollut erityisen kiinnostunut, mutta päätin antaa sille kuitenkin reilun mahdollisuuden.

Fantasiamaailmassa nimeltä Thra erilaiset olennot elävät pahojen skeksiksien vallan alaisena. Kun skeksikset turmelevat Thra'lle voimaa antavan Totuuden kristallin, koko maahan alkaa leviämään pimentyminen, mikä tuhoaa kaiken alleen. Vain haltiamaiset gelflingit voivat pysäyttää skeksikset, mutta ainoastaan jos he onnistuvat yhdistämään kaikki seitsemän klaania vastarintaan.

Tumma kristalli: Vastarinnan ajassa on suorastaan fantastinen ääninäyttelijäkaarti täynnä isoja tähtiä ja yllättävän monia Game of Thrones -sarjan (2011-2019) näyttelijöitä. Hieman haltioita ulkoisesti muistuttavia gelflingejä ovat mm. Kristallilinnaa vartioivat kivilehto-klaanin Rian (Taron Egerton) ja hänen tyttöystävänsä Mira (Alicia Vikander), drenchen-klaaniin kuuluva Rianin paras ystävä Gurjin (Harris Dickinson), Rianin isä kapteeni Ordon (Mark Strong), maan alla luolissa asuvan grottan-klaanin Deet (Nathalie Emmanuel), ylemmistöön kuuluvan fiksun vapra-klaanin johtaja All-Maudra (Helena Bonham Carter) ja hänen tyttärensä Brea (Anya Taylor-Joy), Seladon (Gugu Mbatha-Raw) ja Tavra (Caitriona Balfe), vaprojen kirjaston hoitaja (Toby Jones), näkyjä kokevan sifa-klaanin Cadia (Eddie Izzard) ja Onica (Natalie Dormer), kivilehto-klaanin johtaja Maudra Fara (Lena Headey), kuolemasta intoilevan dousan-klaanin Rek'yr (Theo James), sekä spriton-klaanin laulaja Kylan (Shazad Latif).




Pahoja, petolinnuilta näyttäviä skeksiksiä taas ovat mm. häijy keisari (Jason Isaacs), juonitteleva kamariherra (Simon Pegg), julma kenraali (Benedict Wong), ilkikurisia kokeiluja tekevä tieteilijä (Mark Hamill), vaarallinen metsästäjä (Ralph Ineson), arvokas rituaaliherra (Keegan-Michael Key), sairas keräilijä (Awkwafina), sekä silmälaseja että monokkelia käyttävä kääröjenvartija (Neil Sterenberg) ja valloittaja (Andy Samberg). Skeksiksistä on saatu aikaiseksi aidosti karmivia olentoja, vaikka niistä löytyy huvittavatkin puolensa. Ne huokuvat pahuutta ja vaikka niitä on suhteessa aika vähän gelflingeihin verrattuna, vaikuttavat ne ylivoimaisilta vastuksilta.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. rohkea pienoinen-olento Hup (Victor Yerrid), mystikot jousimies (Ólafur Darri Ólafsson) ja urGoh (Bill Hader), sekä tietty Tumma kristalli -elokuvassakin ihastuttanut äiti Aughra (Donna Kimball), taianomainen olento, joka on yhtä Thra'n kanssa ja on rujosta ulkokuorestaan huolimatta lempeä ja veikeä persoona. Hahmot ovat pääasiassa kaikki mielenkiintoisia ja hyvin kirjoitettuja. Heitä syvennetään läpi tuotantokauden, jolloin katsoja kiintyy heistä moniin sarjan aikana. Ääninäyttelijät tekevät erinomaista työtä ja saavat todella herätettyä hahmot henkiin. Tarinan kertojana kuullaan Alien-tähti Sigourney Weaver.

Tumma kristalli -elokuvan tavoin myös tämä sarja on toteutettu erilaisten nukkejen avulla. Kyseessä ei kuitenkaan ole nukeilla tehty stop motion -animaatio, missä elokuvaa tehdään sommittelemalla nukke tiettyyn asentoon, ottamalla siitä kuva, liikuttamalla nukkea hieman, ottamalla siitä taas kuva ja niin edelleen, kunnes kuvat pyörittää nopeasti peräkkäin, jolloin näyttää siltä kuin nukke liikkuisi itsestään. Tällaisia ovat mm. hittileffa Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas - 1993) ja Wallace & Gromit -animaatiot. Tumma kristalli: Vastarinnan aika hyödyntää käsinukkeja, vaijereilla liikuteltavia nukkeja ja pukuja. Hahmojen kasvoja liikutellaan mm. kauko-ohjaimilla. Joillekin katsojille, kuten kenties 2000-luvun nuorille sarja saattaa näyttää luotaantyöntävän oudolta, mutta alkuperäisen filmin fanit ovat varmasti riemuissaan, että klassista tekniikkaa käytetään yhä tänäkin päivänä. Itse ihailen suuresti tekijöiden valtavaa työpanosta, millä he herättävät tämän sarjan eloon. Nuket ovat upeasti toteutetut, minkä lisäksi niitä ohjaillaan todella sulavasti. Hahmot näyttävät tietty samanlaisilta kuin alkuperäisessä leffassa ja on aivan mahtavaa, etteivät tekijät lähteneet tekemään sarjaa eri tyylillä. Nuket kun ovat kuitenkin iso syy siihen, miksi Tumma kristalli nauttii vahvasta kulttiasemastaan.




Toinen syy suosioon on elokuvan ja nyt myös tämän sarjan maailma, Thra. Ainakin itselleni fantasiaelokuvissa ja -sarjoissa on äärimmäisen tärkeää, että niiden maailma on huolellisesti luotu. Tarina voi olla mitä mainioin, mutta jos fantasiamaailma, minne tarina sijoittuu, ei vakuuta, ei lopputulos toimi toivomallani tavalla. Tumma kristalli: Vastarinnan ajassa maailmaan on panostettu todella tarkasti ja jo sen vuoksi sarja onnistui lumoamaan minut täysin. Thra on niin huolellisesti rakennettu paikka, että se alkaa tuntua todelliselta. Läpi tuotantokauden tuodaan esille, kuinka tämä maailma toimii ja mitkä sen eri lajien paikat ovat tässä maailmassa. Eri lajeille luodaan omat kulttuurinsa - etenkin eri gelfling-klaaneille, jotka asuvat hyvin erilaisissa ympäristöissä. Näin sarja myös pidetään kaiken aikaa kiehtovana, kun siinä esitellään jatkuvasti uudenlaisia paikkoja. Thra'n maailmaa rikastuttavat niin gelflingien kulttuurit kuin myytit ja tarut, joita he kertovat, pienoisille luotu hassu kieli ja ties minkälaiset oliot, joista monet vain käyvät nopeasti kääntymässä kuvassa. Thra'sta löytyy paljon tuttua meidän maailmastamme, kuten skeksiksien korppikotkamainen ulkonäkö ja hämähäkkimäiset arathimit, mutta kaikkeen on saatu jotain todella satumaista ja lumoavaa.

Toinen itselleni erittäin tärkeä asia fantasiaelokuvissa ja -sarjoissa on tunnelma. Fantasiatarinat kuljettavat meidät toisiin maailmoihin - paikkoihin, joihin emme oikeassa elämässä koskaan pääse. Tapahtumiin, joita emme koskaan koe. Hahmojen luokse, joita ei ole olemassa. Tumma kristalli: Vastarinnan aika on selkeä satu ja onkin hienoa, että siihen on rakennettu juurikin oikeanlainen satumainen henki, mikä vallitsee läpi tuotantokauden. Thra on ihmeellinen ja sitä ihmetellään joka jaksossa. Sarjasta löytyy kaikkea, mitä kunnon fantasiataru tarvitsee: taianomaisuutta, mystisyyttä, eeppisyyttä, jännitystä, romantiikkaa, huumoria, koskettavuutta ja vahvaa vetovoimaa, minkä vuoksi katsoja ei halua palata takaisin tylsään todelliseen maailmaan. Thra'han voisi jäädä seikkailemaan vielä paljon pidemmäksikin aikaa. Seikkailuhenki todella on läsnä. Seikkailun aikana hahmot kohtaavat niin huvittavia tilanteita kuin tiivistunnelmaisia vaaroja. Sarja muuttuu usein yllättävänkin synkäksi ja jännittäväksi - karmiviakin tilanteita on luvassa. Tuotantokautta katsoessani en voinut olla ihmettelemättä, että sen ikärajaksi on annettu K7. Vaikka sarja on selvästi tarkoitettu koko perheen katsottavaksi, voi se olla lapsikatsojille välillä liiankin hurja. Joitakin lapsia vaaralliset olennot kiehtovat, toisille taas ne voivat aiheuttaa painajaisia. Yllättävän rajuja kuolemiakin on mukana, joten vaikka sarjan ikärajaksi on annettu K7, suosittelen silti pohtimaan, onko lapsenne vielä sen ikäisenä valmis katsomaan tätä.




Vaikka juuri sanoin, että huolellisesti luotu maailma ja oikea tunnelma ovat fantasialeffoissa ja -sarjoissa tärkeintä, on erittäin tärkeää tietty myös tarina. Siinä missä hyvä fantasiatarina voi mennä pilalle tylsän maailman vuoksi, ei hienokaan maailma riitä, jos se ei ole mukana hyvässä tarinassa. Ja Tumma kristalli: Vastarinnan ajasta kyllä löytyy oikein erinomainen tarina, mikä nappaa heti mukaansa ja pitää tiukasti otteessaan koko kauden ajan, jättäen katsojan lopussa vaatimaan jatkoa. Thra ja siellä asuvat hahmot esitellään hyvin jo ensimmäisessä jaksossa, kun juonikin pistetään vähitellen liikkeelle. Laaja hahmogalleria tarkoittaa useita juonikuvioita, mitkä kulkevat päällekäin ja joiden välillä hypitään edestakaisin. Tuotantokauden aikana juonikuviot alkavat yhdistymään isommaksi kokonaisuudeksi, mikä päästetään lopussa valloilleen. Kausi ei koskaan laahaa, eikä koskaan kiirehdi. Se kulkee reippaasti eteenpäin, mutta osaa myös rauhoittua oikeissa kohdissa.

Tuotantokauden ohjauksesta vastaa Louis Leterrier, joka tekee tässä uransa selkeän huipun. Leterrier on aiemmin ohjannut aika keskivertoja filmejä ja Tumma kristalli: Vastarinnan aika on ehdottomasti parasta, mitä olen häneltä nähnyt. Hän rakentaa tunnelmaa mestarillisesti ja pitää sarjan vangitsevana kaiken aikaa. Myös käsikirjoitus on erinomainen ja eri juonikuvioita kuljetetaan hienosti eteenpäin. Juonikuvioiden välillä hypitään taidokkaasti ja pienoisten kielen keksijät ansaitsevat kehuja. Ja pitäähän niitä nukkejen tekijöitä kehua vielä kerran. Tai siis ylistää, sillä niin käsittämättömän vaikuttavaa työtä he tekevät! Nukkejen pienen pienet yksityiskohdat tekevät niistä uskottavat ja kun mukana ei ole aitoja ihmisiä, ei katsojana lopulta edes huomioi enää, että nämä ovat nukkeja. Moni ei välttämättä kiinnitä tähän huomiota, mutta itse innostuin siitä, että kuvaustyyli on täysin samanlaista kuin jos kuvassa olisi oikeita näyttelijöitä. Näin todella luodaan illuusio siitä, että nämä ovat eläviä ja hengittäviä olentoja, ja itse unohdin jatkuvasti, etteivät ne sitä ole. Sarja on muutenkin kuvattu upeasti ja leikkausjälki on tarkkaa. Jättimäiset lavasteet ovat hämmästyttäviä. Digiefektejä hyödynnetään hienovaraisesti ja kaikin puolin sarja on visuaalisesti täydellinen. Äänimaailmakin on fantastisesti rakennettu ääniefekteistä Daniel Pembertonin ja Samuel Simin säveltämiin maagisiin musiikkeihin.




Yhteenveto: Tumma kristalli: Vastarinnan ajan ensimmäinen tuotantokausi on suorastaan täydellinen fantasiaseikkailu, mikä lumoaa, ällistyttää ja ihastuttaa monella tapaa läpi kauden, jättäen katsojan lopussa vaatimaan jatkoa. Alkuperäisen Tumma kristalli -elokuvan tavoin filmi on toteutettu nukeilla, jotka ovat huikean hyvin valmistetut. Nuket ovat täynnä pieniä yksityiskohtia ja niitä liikutellaan sulavasti. Tähän vielä päälle se, että niitä kuvataan kuin kuvassa olisi oikeita ihmisiä, niin nuket tuntuvat oikeasti olevan eläviä ja hengittäviä olentoja - etenkin kun uskomaton ääninäyttelijäkaarti puhkuu niihin sielun näin lahjakkaasti. Lisäksi sarjan fantasiamaailma Thra on upeasti luotu paikka, mikä imaisee mukaansa heti alussa ja minne haluaisi jäädä seikkailemaan vielä pidemmäksikin aikaa. Tunnelma on mestarillisesti rakennettu. Sarja on ihanan satumainen, ja se osaa olla myös niin hauska kuin vähän pelottavakin. Lapsikatsojille skeksikset voivat välillä olla liiankin hurjia. Tarina nappaa heti mukaansa, eikä tylsää hetkeä ole luvassa, sillä kaudella tapahtuu kaiken aikaa jotain kiehtovaa. Minä todella toivon, että sarjalle tehdään jatkoa ja suosittelen Tumma kristalli: Vastarinnan aikaa äärimmäisen lämpimästi alkuperäisen filmin faneille, fantasian ystäville ja koko perheen yhteiseen seikkailuhetkeen. Suosittelen myös katsomaan Netflixistä sarjan teosta kertovan dokumentin Kristallin kutsu: Näin syntyi Tumma kristalli: Vastarinnan aika.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.9.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
The Dark Crystal: Age of Resistance, Yhdysvallat, 2019-, Netflix, The Jim Henson Company, Canadian Film or Video Production Tax Credit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti