TV-sarja: Warrior Nun, kausi 1 (2020)

WARRIOR NUN - KAUSI 1



Luoja: Simon Barry
Pääosissa: Alba Baptista, Toya Turner, Thekla Reuten, Lorena Andrea, Kristina Tonteri-Young, Tristan Ulloa, Olivia Delcán, Joaquim de Almeida, Emilio Sakraya, Sylvia De Fanti, May Simón Lifschitz, Charlotte Vega ja Dimitri Abold
Genre: fantasia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 16

Warrior Nun perustuu Ben Dunnin sarjakuvaan Warrior Nun Areala, minkä ensimmäinen numero julkaistiin joulukuussa 1994. 2010-luvun alussa sarjakuvasta alettiin suunnittelemaan elokuvaa, minkä olisi ohjannut suomalainen Antti-Jussi Annila. Suunnitelmat eivät kuitenkaan edenneet minnekään ja filmatisointioikeudet päätyivät Netflixin suoratoistopalvelulle vuonna 2018, mikä alkoi työstämään sarjaa elokuvan sijaan. Kuvaukset alkoivat maaliskuussa 2019 ja nyt koko Warrior Nunin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kerralla Netflixissä. Itse en ole lukenut alkuperäistä sarjakuvaa, mutta kiinnostuin sarjasta, kun näin sen mainoksen eräänä päivänä Netflixissä. Idea vaikutti veikeältä, joten päätin pistää sarjan testiin. Katsoinkin Warrior Nunin ensimmäisen kauden parissa päivässä heti, kun se oli julkaistu.

Nuori Ava Silva herää kuolleista, kun hänen sisäänsä piilotetaan enkelin sädekehä, mikä tarjoaa Avalle yli-inhimilliset voimat. Ava saa tietää salaisesta nunnien sisarkunnasta, joka taistelee pahoja, helvetillisiä voimia vastaan.

Portugalilainen Alba Baptista tekee ensimmäisen roolinsa englanninkielisessä tuotannossa ja pääsee suoraan näyttelemään päähenkilöä, Ava Silvaa. Hahmo saapuu mielenkiintoisista lähtökohdista, joten on myös kiinnostavaa nähdä, miten hän suhtautuu uusiin kykyihinsä. Avalle on kirjoitettu ihan sujuva kehityskaari kohti sankaruutta, mutta valitettavasti sitä ennen täytyy kestää aikamoista ärsyttävää teennäisyyttä ja näsäviisaisuutta. Kauden ensimmäisen puoliskon aikana Ava tekee hyvin vaikeaksi sen, että hänestä voisi pitää. Hahmo ei ole erityisen hauska piikittelyssään ja hänen toimensa saavat välillä pyörittelemään silmiä. Tätä ei auta se, että Baptista on aika keskinkertainen näyttelijä, joka ampuu paikoitellen aivan liikaa yli. Onneksi kauden loppua kohti meno tasoittuu, mutta toisaalta siinä kohtaa katsojana on jo kiinnostuneempi kaikesta muusta sarjassa.





Demoneita, sun muita helvetin olentoja vastaan taistelevaan nunnajoukkoon, Ristimiekan sisarkuntaan kuuluvat mm. haulikoilla ampuva sisar Mary (Toya Turner), keihäällä taisteleva sisar Lilith (Lorena Andrea), veitsiä heittelevä sisar Beatrice (Kristina Tonteri-Young) ja varsijousta käyttävä sisar Camila (Olivia Delcán). Nunnien tukena ovat isä Vincent (Tristan Ulloa), sekä hieman pelottava äiti Superion (Sylvia De Fanti). Hyvin nopeasti huomasin, että sisar Camilaa lukuunottamatta nämä hahmot ovat kiinnostavampia ja pidettävämpiä kuin Ava. Sisar Mary taisi nousta suosikikseni Turnerin väkevän roolityön ja muutenkin kovan hahmon ansiosta, mutta pidin myös sisar Beatricesta, joka osaa olla niin erittäin lempeä ja ystävällinen kuin hurja ja pätevä taistelija.
     Lisäksi kaudella nähdään myös Thekla Reuten tieteellisiä kokeita tekevänä Jillian Salviuksena, Joaquim de Almeida hämäränä kardinaali Durettina, sekä Emilio Sakraya, May Simón Lifschitz,  Charlotte Vega ja Dimitri Abold nuorina ystävyksinä, joiden matkaan Ava päätyy kauden alussa ja joiden takia sarjalla kestää lähteä käyntiin.




Warrior Nunin idea demoneita vastaan asein taistelevista nunnista on samanaikaisesti sekä todella pöhkö, että todella siisti, joten jännitin alusta alkaen, kuinka tämä kaikki toteutettaisiin. Homma voisi helposti lässähtää kasaan. Vaikkei lopputulos ole läheskään niin huono kuin se voisi pahimmillaan olla, ei sarja myöskään millään yllä potentiaaliinsa. Eri jaksoista huomaa, kuinka eri ohjaajat käsittelevät aihetta turhan vakavasti ja tosissaan, kun taas toiset ymmärtävät hoitaa homman kieli poskessa. Tämä luo epätasaisuutta sarjan tunnelmaan ja välillä tuntuukin siltä, etteivät tekijät päässeet täysin yhteisymmärrykseen siitä, kuinka tällainen tarina pitäisi tarjota katsojille. Mistään sillisalaatista ei ole kyse, mutta on silti välillä hassua, kuinka jotkut pöljät jutut esitetään haudanvakavina ja joskus taas ymmärretään, kuinka älyvapaa kertomus onkaan kyseessä.

Sarjalla kuitenkin tosiaan kestää oma aikansa, ennen kuin se pääsee käsiksi näihin älyvapauksiin. Sitä odotellessa pitääkin kestää Avan ärsyttävää puolta, kun tämä lähinnä vain lähtee bailaamaan uusien kavereidensa kanssa. Tämä alun teinipuoli saattaakin nopeasti vieraannuttaa yleisöä, mutta onneksi siitä päästään jossain kohtaa yli ja itse asiaan. Silloinkin Warrior Nunin ensimmäinen kausi tuntuu pelkältä pintaraapaisulta siitä kaikesta, mitä sarja voisi tarjota. Tietty kauden on tarkoitus alustaa tulevaa, mutta silloin kun kausi päätetään keskeyttää juuri siihen, kun kunnon rytinä vasta alkaa, katsojalle jää herkästi kumma maku suuhun. Kymmenen jaksoa, mikä tuntuu lopulta lähinnä prologilta jollekin mielenkiintoisemmalle. Sentään kausi hyppää syvällekin kritisoimaan kirkon toimintaa. Uskominen esitetään hyvänä asiana, mutta samalla myös näytetään, kuinka jotkut uskon ihmiset käyttävät tätä uskomista vääryyksiin. Etukäteen pelkäsin, että soturinunnista kertova sarja ei kritisoisi kristinuskoa lainkaan, mutta pidin siitä, että etenkin loppupäässä tätä puolta nostetaan esiin.




Käsikirjoittajat käyttävät turhankin paljon aikaa mitäänsanomattomaan kiertelyyn ja kaarteluun, kun he voisivat siirtyä reippaammin itse asiaan. Kun itse asiaan päästään, ovat taistot demoneja vastaan nimittäin viihdyttäviä ja sisarkunnankin historian avaus kiehtovaa. Kehnointa työtä käsikirjoittajat kuitenkin tekevät Avan kertojaäänen kanssa. En olekaan aikoihin nähnyt ja kuullut näin huonoa kertojaäänen käyttöä. Läpi kauden alkupään kuulemme Avan pohdintoja ties mistä asioista, olivat ne kuinka ilmiselviä muutenkin. Hahmo selittää niin tapahtumia kuin omia oivalluksiaan katsojalle, aivan kuin tekijät eivät luottaisi katsojan älykkyyteen. Tekniseltä puoleltaan Warrior Nunin toteutus on myös hieman ailahtelevaa. Kuvaus on sujuvaa ja leikkauskin toimii kelvollisesti. Tehosteista kuitenkin huomaa pienehkön budjetin ja paikoitellen helvetin möröt näyttävät kuuluvan kymmenen vuoden takaiseen videopeliin. Äänimaailma toimii muuten, mutta jotkut sarjan kappalevalinnoista eivät istu lainkaan kohtauksiin tai ylipäätään sarjaan.

Yhteenveto: Warrior Nunin ensimmäinen tuotantokausi on harmillisen epätasainen ja keskinkertainen avaus sarjalle, mikä toivottavasti pääsisi näyttämään kyntensä kunnolla tulevaisuudessa. Kaudella kestää kauan lähteä käyntiin ja alkupää on jopa hieman vaivaannuttavaa, päähenkilön ollessa usein ärsyttävä. Alkupää haahuilee vähän sinne sun tänne, kunnes puolessa välissä keskittymiskyky paranee. Loppupää rakentaakin toimivasti kohti huipennusta... mutta jättää sen sitten ärsyttävästi kesken. Taistelut demoneita vastaan ovat viihdyttäviä, vaikka efektit eivät erityisemmin vakuuta. Näiden nunnien mytologiaa avataan mielenkiintoisesti, mutta silti kaikki tuntuu pintaraapaisulta. Tuotantokauden epätasaisuutta aiheuttaa myös se, etteivät tekijät tunnu olevan yhteisymmärryksessä siitä, pitäisikö tämä kaikki esittää vakavasti vai pilke silmäkulmassa. Tunnelma heitteleekin usein oudosti. Lisäksi sarja sisältää todella kehnoa kertojaäänen käyttöä. Warrior Nunista löytyy kiehtova pohja, muttei kunnon tietämystä, kuinka se pitäisi rakentaa televisiosarjaksi. Tarina jää tosiaan pahasti kesken, joten minua kyllä kiinnostaisi nähdä lisää. Toivonkin, että mahdollinen toinen kausi olisi eheämpi paketti.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.7.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Warrior Nun, Yhdysvallat, 2020-, Netflix, A Film Location Company, Reality Distortion Field


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti