WATCHMEN - KAUSI 1
Luoja: Damon Lindelof
Pääosissa: Regina King, Tim Blake Nelson, Yahya Abdul-Mateen II, Jeremy Irons, Jean Smart, Don Johnson, Hong Chau, Louis Gossett Jr., James Wolk, Andrew Howard, Tom Mison, Sara Vickers, Dylan Schombing, Jessica Camacho, Frances Fisher ja Dustin Ingram
Genre: toiminta, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: noin 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 16
Kirjoittaja Alan Mooren ja piirtäjä Dave Gibbonsin työstämä sarjakuva "Watchmen", eli suomalaisittain "Vartijat" nousi suureen suosioon ilmestyessään 1986 ja 1987. Sarjakuva sai ylistystä niin tavan lukijoilta kuin kriitikoiltakin ja sitä pidetään nykyään yhtenä lajityyppinsä merkkiteoksista. Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2009 Zack Snyder työsti sarjakuvan elokuvaksi Watchmen, mikä sai ääniä niin puolesta kuin vastaan. Toisten mielestä leffa oli upea filmatisointi, kun taas toisten mielestä Snyder ei tavoittanut millään sarjakuvan hienoutta. Elokuvan jälkeen sarjakuvaa on jatkettu esiosasarjakuvien, "Before Watchmenin" (2012) kautta. Vuonna 2015 alkoi liikkua huhuja siitä, että HBO suunnittelisi televisiosarjaa Mooren ja Gibbonsin työn pohjalta, minkä yhtiö myönsikin nopeasti todeksi. Alunperin Snyderin oli tarkoitus olla mukana sarjan teossa, mutta koska hän oli kiireinen sarjakuviin perustuvien elokuvien Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) ja Justice League (2017) kanssa, hän jättäytyi projektista. HBO tapasikin Damon Lindelofin, joka oli "Vartijat"-sarjakuvan suuri fani ja yhdessä he alkoivat viemään sarjaa eteenpäin. Kuvaukset alkoivat kesällä 2018 ja lopulta Watchmenin ensimmäistä tuotantokautta alettiin näyttämään HBO:lla lokakuun lopulla. Itse en ole lukenut Mooren ja Gibbonsin sarjakuvaa, mutta rakastan Snyderin Watchmen-elokuvaa. Innostuinkin, kun kuulin sarjan olevan tulossa, mutta päätin, että katsoisin kauden vasta, kun sen kaikki jaksot ovat saatavilla. Olen siinä mielessä kärsimätön, että tiesin, etten jaksaisi odottaa aina viikkoa seuraavaan jaksoon. Olinkin oikeassa, sillä kun vihdoin aloitin Watchmenin katsomisen noin viikkoa ennen kauden päätösjakson julkaisua, ahmin kahdeksan ensimmäistä jaksoa parissa päivässä.
Vaihtoehtoisessa todellisuudessa Yhdysvallat voittivat Vietnamin sodan, tiedemies muuttui eläväksi jumalolennoksi Tohtori Manhattaniksi, Robert Redford on presidentti, taivaalta sataa mustekaloja ja naamiokostajat jakavat oman käden oikeutta, taistelussaan ääriliike 7th Kavalrya vastaan.
Vaikka sarjan nimi onkin Watchmen, ei näitä naamiokostajia kutsuta sillä nimellä. Sarjan maailma on täynnä näitä "sankareita", mutta pääasiassa sarja keskittyy vain muutamaan: Sister Nightiin (Regina King), Looking Glassiin (Tim Blake Nelson), Red Scareen (Andrew Howard) ja Pirate Jennyyn (Jessica Camacho) - jälkimmäisiin kahteen tosin huomattavasti vähemmän kuin Sister Nightiin ja Looking Glassiin. Etenkin Pirate Jenny jää niin vähälle huomiolle, ettei Camacho ehdi näyttämään lahjojaan lainkaan. Howard on sen sijaan lystikäs kummallisena kommunistitaistelijana. Tim Blake Nelson on yllättävänkin hyvä Looking Glassina, jonka maski on pelkkää heijastavaa pintaa, ilman aukkoja silmille tai suulle. Regina King on erinomainen pääroolissa Sister Nightina, eli Angela Abarina. Looking Glass ja Sister Night ovat molemmat uhkaavia ja tyylikkäitä tyyppejä, eikä heistä todellakaan arvaisi, millaiset persoonat asujen sisältä löytyy. Sister Nightin alter ego Angela Abar on huolehtiva perheenäiti ja Kingin roolisuoritus loistaa siinä, kuinka hienosti hän hoitaa molemmat puolet Angelan elämästä.
Sarjassa nähdään myös mm. Yahya Abdul-Mateen II Angelan aviomiehenä Calvin Abarina, Don Johnson poliisipäällikkö Judd Crawfordina, Jean Smart naamiokostajia paheksuvana agentti Blakena, Louis Gossett Jr. mysteerisenä ja iäkkäänä herrana, Hong Chau ökyrikkaana Lady Trieuna, sekä Jeremy Irons rikkaana ja erakoituneena vanhana miehenä ja Tom Mison ja Sara Vickers tämän avustajina. Näyttelijät ovat kautta linjan mainioita, mutta mielestäni sivunäyttelijöistä parhaat roolit tekevät Smart maailmaa nähneenä kovanaama-agenttina, sekä Irons eksentrisenä herrana.
Jos ette vielä tienneet, tämä Watchmen-sarja ei ole mikään uusi sovitus Alan Mooren ja Dave Gibbonsin sarjakuvasta, vaan itse asiassa jatkoa sille. Sarjakuvan lukeneille (tai Snyderin elokuvan nähneille) onkin kiehtovaa palata tähän vaihtoehtotodellisuuteen ja nähdä, kuinka Rorschachin, Silk Spectren, Tohtori Manhattanin, Nightowlin, Comedianin ja Ozymandiasin tarina muutti tätä maailmaa. Sarja sijoittuu vuoteen 2019, 34 vuotta Mooren ja Gibbonsin sarjakuvan tapahtumien jälkeen. Tohtori Manhattanin avulla Vietnamin sota kääntyikin Yhdysvaltojen voitoksi ja Vietnamista on tullut uusi osavaltio, minkä vuoksi Yhdysvaltojen lippukin on muuttunut. Vuonna 1985 Ozymandiasin teleporttaamalla toisen ulottuvuuden mustekalahirviöllä on yhä vahvat vaikutuksensa ja Rorschachin kapinahenkinen luonne on inspiroinut rasistista ääriliike 7th Kavalrya. Poliisit joutuvat käyttämään naamioita salatakseen henkilöllisyytensä rikollisilta, jotka haluavat tappaa heidän perheensä. Vanhoista sankareista, Minuuttimiehistä on tehty oma televisiosarjansa "American Hero Story", joka on selvä viittaus suosittuun American Horror Story -kauhusarjaan (2011-). Niin, ja näyttelijä Robert Redford on jostain syystä Amerikan presidentti.
Sarja lähtee liikkeelle erinomaisesti. Sen maailma nappaa mukaansa ja uusien hahmojen kertomus on kiinnostava. Tunnelma on rakennettu todella hyvin ja Watchmeniin jää nopeasti koukkuun. Yhä uusia mysteerejä puskee pinnalle ja jännitys tiivistyy tiivistymistään, mitä pidemmälle kausi etenee. Kausi leikittelee tyylimuutoksilla useissa jaksoissa. Esimerkiksi yksi takaumajakso on lähes kokonaan mustavalkoinen. Muutokset eivät kuitenkaan ole heittelevän radikaaleja, vaan ne tuntuvat aina samalta sarjalta. Tyylimuutokset ovat siis tehty... no, tyylikkäästi. Kausi tekee erittäin hyvää työtä hahmojensa kanssa, tarjoten jokaiselle tärkeälle henkilölle oman jaksonsa, missä he saavat loistaa ja minkä myötä katsoja ymmärtää heitä paremmin. Kausi leikittelee katsojansa kanssa usein ja jossain kohtaa saattaakin hoksata, etteivät tapahtumat etenekään täysin suoraviivaisesti, vaan ajassa hypitään vieläkin enemmän. Erilaisten konstien kautta sarja on toimivasti jatkuvassa liikkeessä, eikä sen vuoksi kadota katsojan mielenkiintoa...
...paitsi kauden päätösjaksossa. On valitettavaa sanoa, että aivan mahtavasti alkanut ja tasonsa hienosti pitävä Watchmenin ensimmäinen tuotantokausi lässähtää pahasti lopetuksessaan. Tuntuu kuin tekijät eivät olisi tienneet, miten viedä tätä kautta ja uutta tarinaa jonkin sortin päätökseen. Finaalijakso on erittäin antiklimaattinen ja suorastaan tylsä. Siitä on kadonnut jännite ja on harmi, että sarjan aloittama vastakkainasettelu äärioikeistolaisten ja woke-kulttuurin välillä jää lähes unholaan, kun sarja päättääkin keskittyä yliluonnollisuuksiin. Toki Watchmenin tarinaan on aina kuulunut yliluonnollisuus, mutta tähän se istutetaan kömpelösti - etenkin kun tarinan yliluonnollisin hahmo on niin mitäänsanomaton tässä. Heikosta lopustaan huolimatta kyseessä on erittäin hyvä paketti. Kahdeksan jaksoa ovat loistokasta menoa, jolloin yhdestä heikosta jaksosta huolimatta kokonaisuus toimii.
Viimeistä jaksoa lukuunottamatta Watchmenin ohjaajat tekevät hienoa työtä tunnelman kanssa ja käsikirjoittajat vielä parempaa työtä tarinan kuljettamisen kanssa. Teknisesti sarja on pääasiassa oivallinen, mutta jotkut digiefektit ovat rajallisen televisiosarjabudjetin vuoksi kehnommat kuin sarjakuviin perustuvissa elokuvissa tänä päivänä. Sarja on oivallisesti kuvattu. Valaisussa jotkut pimeät kohdat ovat liiankin synkkiä, jolloin niistä on vaikea saada selvää, vaikka niitä katsoisikin pimeässä huoneessa. Lavasteet ovat toimivat ja asut tarpeeksi tyylikkäät. Äänimaailma on onnistunut ja Trent Reznorin ja Atticus Rossin säveltämät musiikit toimivat hyvin läpi sarjan. Watchmenin logo ilmestyy veikein tavoin ruutuun joka jakson alussa, eikä edes haittaa, ettei sarjalla ole kunnon introa.
Yhteenveto: Watchmenin ensimmäinen tuotantokausi on kahdeksan jakson ajan aivan mahtavaa menoa, mutta valitettavasti viimeisessä jaksossa taso lässähtää ja pahasti. Viimeinen jakso on harmillisen tylsä ja mitäänsanomaton verrattuna kaikkeen aiempaan sarjassa. Ensimmäiset kahdeksan jaksoa ovat kuitenkin todella mainiosti toteutettu. Tunnelma on rakennettu erinomaisesti, tyyliä muokkaillaan veikeästi ja kerronta tapahtuu kiehtovin keinoin. Uusien sankarien ja 7th Kavalryn välinen taisto on koukuttavaa seurattavaa, miksi onkin harmi, että se lähes unohdetaan kauden lopussa. Regina King on loistava Angela Abarina/Sister Nightina, hoitaen molemmat puolet hahmon elämästä taidokkaasti. Erityisen hyviä ovat myös Tim Blake Nelson, Jean Smart ja Jeremy Irons. Sarjakuvien ja Snyderin elokuvan faneille on mahtavaa päästä tähän maailmaan takaisin ja on hienoa nähdä, miten aiemman tarinan tapahtumat ovat vaikuttaneet. Jos taso ei viimeisessä jaksossa tipahtaisi niin radikaalisti, olisi kokonaisuuskin mahtava, mutta nyt siitä on pakko pudottaa pisteitä. Viimeisestä jaksosta huolimatta Watchmenin ensimmäinen kausi on erittäin hyvä ja se jättää katsojan toivomaan jatkoa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.12.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Watchmen, Yhdysvallat, 2019-, DC Comics, HBO
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti