sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Arvostelu: Star Trek III: Spockin paluu (Star Trek III: The Search for Spock - 1984)

STAR TREK III: SPOCKIN PALUU

STAR TREK III: THE SEARCH FOR SPOCK



Ohjaus: Leonard Nimoy
Pääosissa: William Shatner, Robin Curtis, Merritt Butrick, Christopher Lloyd, DeForest Kelley, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Nichelle Nichols ja Mark Lenard
Genre: scifi, seikkailu
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia
Ikäraja: 12

En ollut kovin kiinnostunut Star Trekista (1966-), ennen kuin näin J.J. Abramsin ohjaaman, vuoden 2009 Star Trek -elokuvan. Innostuin siitä, mutten silti kokenut kovin suurta mielenkiintoa vanhoja Star Trek -elokuvia ja sarjoja kohtaan. Tiesin kuitenkin, että minun täytyy nähdä edes vanhat elokuvat, jotta voin paremmalla omallatunnolla nauttia leffasarjan uusista teoksista. Katsoin loppuvuodesta 2016 vihdoin sarjan ensimmäisen elokuvan, Star Trek: Avaruusmatkan (Star Trek: The Motion Picture - 1979), mutta se oli mielestäni huono ja minua alkoi karmia, mitä muut osat toisivat tullessaan... Onneksi kuitenkin leffan jatko-osa, Star Trek II: Khanin viha (Star Trek II: The Wrath of Khan - 1982) olikin kelpo scifiteos ja olin hieman huojentunut. En kuitenkaan ollut enää yhtä kiinnostunut vanhoista sarjan osista, joten katsoinkin kolmannen elokuvan, Star Trek III: The Search for Spock, eli suomalaisittain aika paljastavasti Spockin paluun vasta lähes neljä kuukautta myöhemmin. Toivoin, että elokuva olisi lähempänä Khanin vihan tasoa, mutta odotukseni eivät kuitenkaan olleet korkealla...

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Star Trek: Avaruusmatka ja Star Trek II: Khanin viha!

Kirkin ja muun U.S.S. Enterprisen miehistön täytyy hakea Spockin ruumis keinotekoiselta Genesis-planeetalta, jotta hänen tärkeät muistonsa saataisiin talteen. Valitettavasti myös vihamielinen klingon-ryhmä on matkalla kohti Genesistä, saadakseen käsiinsä laitteen, jolla samanlaisia planeettoja voi tehdä.

William Shatner ei vieläkään vakuuta näyttelijäntaidoillaan amiraali Kirkinä, mutta tuo paremmin tunnetta mukaan rooliinsa kuin aiemmin. Kirkiä painaa suru ja suuttumus koskien hyvän ystävänsä Spockin kuolemaa. Tämän lisäksi U.S.S. Enterprise koetaan hyödyttömäksi Tähtilaivastolle ja siitä aiotaan luopua, mikä ei tietenkään käy, sillä sehän on kuin koti Kirkille. Kun hän saa tietää, että elottomaksi luullulla Genesis-planeetalla on löydetty elävänmuoto, hänelle syntyy toivo siitä, että Spock olisikin yhä elossa.
     Kirkin tuttu miehistö on tietenkin mukana, eli tohtori McCoy (DeForest Kelley), komentaja Scotty (James Doohan), Chekov (Walter Koenig), Sulu (George Takei) ja Uhura (Nichelle Nichols). Uhuran rooli jää jälleen pieneksi, mutta tällä kertaa muutkaan miehistön jäsenistä eivät oikeastaan pääse tekemään paljoa, paitsi tohtori McCoy, jonka mieleen Spock ehti sulautua ennen kuolemaansa.
     Genesiksen elämänmuotoa menevät tutkimaan myös edellisestä osasta tutut luutnantti Saavik, jonka näyttelijä on vaihtunut Kirstie Alleysta Robin Curtisiin ja Kirkin poika, tohtori David Marcus. Kaksikon tutkimusoperaatiota on mielenkiintoista seurata ja näyttelijät suoriutuvat toimivasti rooleistaan - etenkin Robin Curtis.
     Klingon-ryhmää johtaa Christopher Lloydin näyttelemä komentaja Kruge, joka uskoo, että Genesis-laite sijaitsee itse planeetalla. Lloyd on mainio näyttelijä ja selvästi elokuvan paras, mutta kun on lapsesta asti nähnyt hänet pöhkönä Paluu tulevaisuuteen -leffojen (Back to the Future - 1985-1990) keksijä Emmett Brownina, on häntä vaikea ottaa tosissaan hurjana klingonkomentajana. Kuitenkin hän suoriutuu osastaan hyvin ja on hienoa nähdä klingonit vihdoin pahiksina.
     Elokuvassa nähdään myös Mark Lenard Spockin isänä, Sarekina, joka haluaa Kirkin hakevan poikansa ruumiin takaisin kotiplaneetalleen Vulkanukselle.




Star Trek III: Spockin paluu alkaa kertauksella Star Trek II: Khanin vihan lopusta, jossa Spock kuolee ja hänelle pidetään muistotilaisuus. Elokuva on muutenkin aika lailla suoraa jatkoa edelliselle osalle, sillä Genesis-laite on tässäkin tärkeässä roolissa. Leffa lähtee aika nopeasti käyntiin, mistä pidin kovasti. Vaikka kestää, että edellisessä osassa vaurioitunut Enterprise ampaisee poimuajolla kohti Genesistä, katsojat pääsevät seuraamaan alusta alkaen, kuinka luutnantti Saavik ja tohtori Marcus saapuvat planeetalle etsimään löydettyä elämänmuotoa, ja klingonit saapuvat heidän peräänsä. Spockin paluu tuntuu yksinkertaisemmalta seikkailuelokuvalta kuin aiemmat osat ja mielestäni se toimiikin tähän mennessä parhaiten. Siinä on ihan menevä tunnelma lähes koko elokuvan läpi, jolloin sitä seuraa paremmalla mielenkiinnolla.

Kuitenkin elokuva jää vain tasolle "ihan hyvä", sillä siitä tuntuu puuttuvan vielä paljon. Vaikka tunnelma pääasiassa toimiikin, on elokuva monessa kohtaa tylsän eloton. Siitä löytyy välillä tunteita, mutta leffa ei pysty koskettamaan katsojaa kovin hyvin. Spockin paluu on myös erittäin vakava elokuva. Parissa kohtaa saattaa hieman hymähtää, mutta muuten ei katsojana pääse naurahtamaan kunnolla. En sano, että leffan kuuluisi olla komedia, mutta voisi siinä olla mukana edes pari hassua vitsiä ilahduttamassa tunnelmaa. Leffan aikana ei katsojana pääse myöskään erityisemmin iloitsemaan kertaakaan, mikä oli sääli. Jännittääkään ei oikeastaan saa. Lopussa hieman yritetään koskettaa katsojaa, mutta se ei täysin toimi (paitsi ehkä siinä tapauksessa, jos on henkeen ja vereen alkuperäisen sarjan megafani). Mukana on muutama toimintakohtaus, jotka ovat viihdyttäviä, mutteivät ihmeellisiä. Ja vaikka onkin hienoa nähdä pahiksina viimein klingoneita, eivät he ole samalla lailla uhkaavan oloisia kuin edellisen elokuvan Khan. On harmi, että mielenkiintoinen seikkailukertomus ei ole saanut arvoistaan toteutusta, sillä pienillä muutoksilla elokuva olisi oikeasti mainio.




Ottaen huomioon, että Spock kuoli edellisessä osassa, ei häntä erityisemmin tässä nähdä (vaikka suomenkielinen nimi paljastaakin, mitä tulee tapahtumaan), mutta koska hänen näyttelijänsä Leonard Nimoy on niin tärkeä osa sarjaa, piti hänelle jotain tekemistä keksiä. Tässä elokuvassa Nimoy toimiikin ohjaajana ja hoitaa hommansa ihan kelvollisesti. Käsikirjoittajana toimii edellisen osan tarinan keksinyt Harve Bennett, joka on kynäillyt toimivan avaruuskertomuksen. Elokuva on kuvattu hyvin ja leikkaus on pääasiassa sujuvaa. Valaisu on paremmin toteutettu kuin edellisissä osissa, eikä kuva ole kaiken aikaa ärsyttävän pimeä. Visuaaliset tehosteet ovat välillä hyviä ja välillä taas aikansa eläneitä. U.S.S. Enterprise näyttää tyylikkäältä liitäessään avaruudessa, mutta klingonien alus taas näyttää kehnommin tehdyltä. Myös vihreän taustakankaan käytön huomaa useasti. Komentaja Krugen nukkena toteutettu avaruuskoira on ihan hyvin toteutettu. Lavasteet ovat tyylikkäitä ja puvustus toimii. Klingonien maskeeraus on hienosti tehty. Musiikin on säveltänyt James Horner, jonka sävellykset toimivat elokuvassa, mutteivät jää mieleen. Leffassa on useita kohtia, joissa ei ole ollenkaan musiikkia mukana.

Yhteenveto: Star Trek III: Spockin paluu on ihan toimiva scifiseikkailuelokuva, joka viihdyttää tarpeeksi alusta loppuun, vaikka siitä löytyy vikojakin. Tunnelma on ihan hyvä, mutta siihen olisi voinut lisätä hieman huumoria mukaan. Iloisuuttakin olisi voinut lisätä, sillä näin elokuva on paikoitellen ankea. Siitä myös puuttuu oikeanlaista jännitystä. William Shatner parantaa jälleen suoritustaan Kirkina. Muut Enterprisen miehistön jäsenet eivät oikeastaan pääse esille. Christopher Lloyd on hyvä näyttelijä, mutta häntä on vaikea ottaa tosissaan uhkaavana klingonpahiksena. Visuaaliset tehosteet eivät ole parhaasta päästä, vaikka jotkut efektit toimivatkin. Valaisua on taas saatu hieman parannettua. Lavasteet ja maskeeraukset ovat taidokkaasti toteutetut. Jos pidit edellisistä Star Trek -elokuvista tai alkuperäisestä sarjasta, niin kannattaa tämäkin vilkaista. Kovin ihmeellistä pätkää ei kannata odottaa, mutta on Star Trek III: Spockin paluu ainakin yhden katselukerran arvoinen. Lopuksi nähdään teksti, jossa vihjaillaan, että seikkailu tulee jatkumaan ja niin tapahtuikin vuonna 1986, kun Star Trek IV: Kotiinpaluu (Star Trek IV: The Voyage Home) ilmestyi, jonka arvostelu on ensi viikolla tiedossa. Siihen asti eläkää pitkään ja menestykää!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.startrektrekie.com
Star Trek III: The Search for Spock, 1984, Paramount Pictures, Cinema Group Ventures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti