THE WANDERING EARTH
流浪地球
Ohjaus: Frant Gwo
Pääosissa: Qu Chuxiao, Wu Jing, Zhao Jinmai, Mike Sui, Ng Man-tat, Li Guangjie, Zhang Yichi, Qu Jingjing, Arkady Sharogradsky ja Zhang Huan
Genre: scifi, seikkailu, jännitys
Kesto: 2 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 13+
流浪地球, eli The Wandering Earth on kiinalainen tieteisseikkailuelokuva, mikä perustuu Liu Cixinin samannimiseen novelliin. Aiemmin vain pienimuotoisia filmejä ohjannut Frant Gwo oli lapsesta asti ollut kiehtoutunut scifitarinoista ja hänellä oli haaveena ohjata itse joku päivä Hollywood-tasoinen scifielokuva. Tämä haave kävi toteen, kun hän sai tarjouksen ohjata filmin Cixinin kirjan pohjalta. Elokuvalle annettiin suuri budjetti, mutta sekään ei riittänyt isojen tehostemaailmojen toteuttamiseksi, jolloin yksi elokuvan näyttelijöistä, Wu Jing päätti auttaa rahan kanssa. Kuvaukset lähtivät käyntiin toukokuussa 2017 ja lopulta The Wandering Earth sai ensi-iltansa helmikuussa kiinalaisena uutenavuotena. Leffasta tuli jättihitti Kiinassa - jopa kaikkien aikojen toiseksi menestynein kiinalainen elokuva Wolf Warrior 2:n (战狼2 - 2017) jälkeen ja vuoden 2019 kolmanneksi menestynein leffa Avengers: Endgamen (2019) ja Captain Marvelin (2019) jälkeen. Menestyksen myötä suoratoistopalvelu Netflix nappasi oikeudet levittää elokuvan maailmalle. Itse kuulin elokuvasta ensimmäisen kerran huhtikuussa, kun se saapui Netflixiin ja sen menestystä Kiinassa hehkutettiin suuresti. Leffa alkoi välittömästi kiinnostamaan ja katsoinkin sen eräänä viikonloppuna.
Tulevaisuudessa Aurinko alkaa muuttumaan punaiseksi jättiläiseksi, mikä tarkoittaisi Maapallon tuhoa. Estääkseen ihmiskunnan kuoleman, Yhdistyneen Maan hallitus rakentaa suihkumoottoreita ympäri Maapalloa, joilla planeetta voitaisiin lennättää uuteen galaksiin.
The Wandering Earth on ahdettu täyteen mitä yhdentekevämpiä hahmoja, joista lähes kukaan ei herätä katsojan mielenkiintoa, eikä kenenkään kohtalosta jaksa välittää. Pääasiassa elokuva seuraa erästä perhettä, joihin kuuluvat isä Liu Peiqiang (Wu Jing), tämän poika Liu Qi (Qu Chuxiao) ja adoptio-tytär Han Duoduo (Zhao Jinmai), sekä Liun appiukko Han Zi'ang (Ng Man-tat). Liu on astronautti ja hänen tehtävänään on tarkkailla avaruusasemalta käsin Maan matkaa, minkä vuoksi hän on joutunut jättämään lapsensa Han Zi'angin hoteisiin. Lapsista on kasvanut kapinahenkisiä nuorukaisia ja Liu Qi yrittää saada Han Duoduon mukaan hullutuksiinsa. Perheestä voisi helposti saada kiinnostavan, jos hahmoihin panostaisi paremmin. Nyt he jäävät harmillisen yksiulotteisiksi tapauksiksi. Näyttelijöiltä sentään löytyy paljon yritystä ja Wu Jing tekee filmin parhaan roolityön.
Muita hahmoja elokuvassa ovat mm. sotilaskapteeni Wang (Li Guangjie) ja tämän tiimiin kuuluva Zhou Qian (Qu Jingjing), ärsyttävä Tim (Mike Sui), fiksu Li Yiyi (Zhang Yichi) ja Liuta auttava astronautti Makarov (Arkady Sharogradsky). Hahmoista mieleen jää lähinnä kovaan ääneen valittava Tim, joka käy hyvin nopeasti hermoille. Henkilöihin kaipaisi vahvasti sisältöä, sillä kun heistä ja heidän kohtaloistaan ei jaksa välittää, on vaikea olla kiinnostunut itse seikkailusta, jolle hahmot päätyvät.
The Wandering Earth tuntuu vahvasti siltä kuin Independence Day - maailmojen sodan (Independence Day - 1996) ohjaaja Roland Emmerich olisi yrittänyt ohjata Christopher Nolanin Interstellarin (2014) ja räjähdyksiä täynnä olevia Transformers-hömppiä suoltava Michael Bay olisi toiminut tuottajana. Kyseessä on todella massiivinen teos, mikä yrittää olla äärimmäisen eeppinen, mutta lopputulos on vain puuduttavaa mekastusta. Leffa yrittää aivan liikaa noustakseen suurten Hollywood-blockbustereiden tasolle kokoluokassaan ja samalla se unohtaa kaikista tärkeimmän, eli käsikirjoituksen. Tekijät ovat aivan liian innoissaan lähteneet tekemään teosta, jolloin kaikki jää vain pinnalliseksi ja loppujen lopuksi katsojalle hyvin tylsäksi. Tylsistyminen on erikoista, sillä tarina kiitää eteenpäin aikamoisella turbovauhdilla, eikä hengähdystaukoja ole luvassa lähes lainkaan. Filmiä on selvästi tiivistetty paljon leikkauksessa, mikä johtaa kummallisiin loikkauksiin tarinassa, eikä elokuvalta löydy vaadittavaa keskittymiskykyä. Tämä vain johtaa vielä enemmän siihen, ettei katsoja jaksa välittää ruudulla tapahtuvista asioista.
Sentään elokuvaa ei voi syyttää siitä, etteikö siitä löytyisi lennokasta ideaa. Ei sitä ihan joka päivä tule nähtyä leffaa, missä lennetään koko Maa-planeetalla Aurinkoa karkuun. Erikoista kuitenkin on, ettei elokuvasta löydy minkäänlaista itseironian tynkää, eivätkä tekijät ole tainneet ymmärtää, kuinka uskomattoman pöljä tarina on kyseessä. Aika lailla kaikki tapahtuu täysin haudanvakavasti, mutta itse koin suuria vaikeuksia pitää naurua kurissa, kun elokuva tarjosi yhä vain uusia älyttömyyksiä. On erittäin huvittavaa, kuinka elokuva yrittää välillä pistää fysiikan lakeja pöytään ja todeta, mikä on ja mikä ei ole mahdollista, kun ihmiskunta lentää hemmetti vieköön PLANEETALLA! Tahaton hymy nousee huulille useaan otteeseen, mutta sitten taas kun elokuva yrittää olla koskettava, ei se onnistu herättämään toivottuja tunteita. Loppupäässä tekijät yrittävät vielä parhaansa mukaan osoittaa, että Hollywoodin megaleffojen teko hoituu Kiinassakin, mutta ihan liian pitkäksi venytetty finaali on vain puuduttavaa katseltavaa. The Wandering Earth on loppujen lopuksi lähinnä surkuhupaisa scifikalkkuna, mitä on joko erittäin huvittavaa, myötähäpeällistä tai pitkäveteistä seurata, riippuen mielentilasta ja seurasta.
Kuten arvostelun alussa kerroin, ohjaaja Frant Gwo oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut scifitarinoista. Harmi vain, ettei pelkkä intohimo niitä kohtaan riitä siihen, että hän olisi itse saanut aikaiseksi hyvän scifielokuvan. Gwo on selvästi katsonut useita Hollywoodin scifiteoksia, mutta tainnut nähdä ne vain pintapuolisesti, jolloin hänen omakin teoksensa jää pinnalliseksi. Käsikirjoituksesta taas vastaa aikamoinen joukko ja soppaa on ollut hämmentämässä liian monta kokkia, ottaen huomioon, kuinka sekava lopputulos on. Filmin rytmitys on myös leikkauspuolella täysin hakusessa, jolloin se kulkee puolet ajasta hullua vauhtia ja joskus se jää junnaamaan paikoillaan. Sentään The Wandering Earth on kuvattu oivallisesti, minkä lisäksi sen lavasteet ovat tyylikkäät ja puvustustiimi on tehnyt mainiota työtä avaruusasujen kanssa. Vaikka leffalta löytyy isohko 50 miljoonan dollarin budjetti, ei sillä valitettavasti saada aikaiseksi samanlaisia häikäiseviä efektejä kuin Yhdysvalloissa 200 miljoonan dollarin elokuvissa. Etenkin jäätikkömaisemat paistavat digitaalisuutta ja taustakankaan käyttö on usein liiankin näkyvää. Avaruusmaisemista löytyvät ehdottomasti parhaat tehosteet. Äänimaailma on hyvin rakennettu, vaikka välillä mekastus alkaakin käymään ikävästi korville. Musiikit säveltänyt Roc Chen yrittää parhaansa matkiakseen Hans Zimmerin eeppisiä sävellyksiä, eikä tuo mukaan mitään omaa, jolloin lopputulos todella tuntuu sieluttomalta kopiolta.
Yhteenveto: The Wandering Earth on harmillisen massiivinen sekasotku, joka yrittää kaikkensa ollakseen Hollywood-tasoinen megaleffa, mutta joka jää latteaksi jokaisella osa-alueellaan. Leffan hahmot ovat totaalisen yhdentekeviä ja tylsiä, jolloin näyttelijöidenkin on vaikea saada niistä mitään irti. Itse tarina on hauska idea, mutta kun leffa esittää kaikki hölmöytensä haudanvakavasti, katsojana jää kaipaamaan edes jotain vihjettä itseironiasta. Tahattomia hörähdyksiä on tarjolla useita, elokuvan muuttuessa yhä vain pöhkömmäksi. Itse tarinankerronta on äärimmäisen kömpelöä läpi leffan, jolloin filmillä on välillä hurja kiire ja siinä on vaikea pysyä mukana, kun taas loppuhuipennus on päätetty venyttää aivan liian pitkäksi mekastukseksi, minkä muka-eeppisyyteen kyllästyy välittömästi. Erityistä seikkailuhenkeä leffasta ei löydy, eivätkä surullisiksi tarkoitetut hetket tunnu miltään. Efektien taso heittelee paljon läpi leffan näyttävistä avaruusmaisemista todella tökeröihin digijäätiköihin. Roc Chenin säveltämät musiikit ovat sieluttomia kopioita Hans Zimmerin upeista töistä. The Wandering Earthista voisi aivan varmasti saada mainion scifirymistelyn, mutta sitä varten pitäisi tehdä suuri määrä juttuja uudestaan. Tällaisenaan kyseessä on valitettavan huono, pitkäveteinen ja surkuhupaisa tekele. Tätä ei voi suositella Hollywoodin blockbustereista pitäville, sillä tämä tuntuu liian selvältä ja "halvalta" yritykseltä olla Hollywood-kamaa. Samasta syystä tätä ei voi suositella niillekään, jotka etsivät suurleffoja Yhdysvaltojen ulkopuolelta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.5.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
流浪地球, 2019, Beijing Dengfeng International Culture Communications Company, Beijing Culture, China Film Company Limited., United Entertainment Partners
Erittäin viihdyttävä, ei jää jankkaamaan mitään ihmissuhde höpinöitä. Sujuva juoni ja mahtavat tehosteet.
VastaaPoistaOmasta mielestäni juoni oli todella kökkö, eivätkä efektitkään tehneet kummoista vaikutusta. Onneksi toimi sinulle!
PoistaAivan hiton sekava kuva .ei päätä ei häntää..surkeee
VastaaPoista