TV-sarja: American Horror Stories, kausi 2 (2022)

AMERICAN HORROR STORIES - KAUSI 2



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Denis O'Hare, Kristine Froseth, Houston Towe, Abby Corrigan, Simone Recasner, Maryssa Menendez, Emily Morales-Cabrera, Gabourey Sidibe, Max Greenfield, Joel Swetow, Bella Thorne, Nico Greetham, Anthony De La Torre, Billie Bodega, Cody Fern, Julia Schlaepfer, Seth Gabel, Addison Timlin, Ian Sharkey, Quvenzhané Wallis, Raven Scott, Kyla Drew, Kyanna Simone, Dominique Jackson, Shane Callahan, Judith Light, Rebecca Dayan, Britt Lower, Todd Waring, Cornelia Guest, Madison Iseman, Cameron Cowperthwaite, Spencer Neville, Jeff Doucette, Alicia Silverstone, Olivia Rouyre, Teddy Sears, Bobby Hogan ja Heather Wynters
Genre: kauhu
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 41 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhusarja American Horror Story (2011-) nousi suosituksi, kun se alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2011. Suosio vain kasvoi kausien edetessä ja yhdeksännen tuotantokauden jälkeen Murphy ja Falchuk ilmoittivat työstävänsä lisäosasarjaa. American Horror Stories -nimen saaneen lisäosan ensimmäinen kausi ilmestyi kesällä 2021 ja sen osoittauduttua suosituksi, toisen kauden teko käynnistyi. Nyt American Horror Storiesin toinenkin tuotantokausi on pyörinyt kokonaan (Suomessa Disney+ -palvelun kautta). Itse olen kokenut kummatkin AHS-sarjat todella ailahtelevaksi, pääasiassa aika keskinkertaiseksi kauhuviihteeksi. Ryhdyin silti ihan kiinnostuneena katsomaan, millaisia kauhukertomuksia American Horror Storiesin kakkoskausi tarjoaisi...




Ensimmäisen kautensa tavoin American Horror Storiesin toinen tuotantokausi kertoo joka jaksossa oman kauhukertomuksensa, jotka eivät liity toisiinsa. Tällä kertaa ei onneksi piipahdeta Murhatalossa tai muissakaan pääsarja American Horror Storystä tutuissa lokaatioissa, vaan yksittäistä viittausta lukuun ottamatta kausi keskittyy tarjoamaan täysin uusia tarinoita uusien hahmojen kera. Sarjan perinteiseen tyyliin mukana on kuitenkin tuttuja näyttelijöitä sarjan aiempien kausien varrelta, kuten Denis O'Hare, Gabourey Sidibe ja Cody Fern.

Kakkoskausi käynnistyy jaksolla Dollhouse, jossa vinksahtanut nukentekijä Van Wirt (O'Hare) sieppaa nuoren naisen Cobyn (Kristine Froseth) kieroon peliinsä. Jakso on ihan mukiinmenevä, muttei kovin pelottava. Sen kauhu syntyy miesten yrityksestä hallita naisia ja pitää heitä enemmän objekteina kuin ihmisinä. Jos katsojana kuitenkin odottaa sellaisia karmivia nukkeja kuin yllä olevassa julisteessa, tulee luultavasti pettymään näkemäänsä. Toinen jakso Aura onkin jo hieman jännittävämpi. Siinä Sidiben näyttelemä Jaslyn hankkii uuteen kotiinsa älyovikellon, Auran. Pian hänen ovelleen ilmestyy karmiva vieras (Joel Swetow), joka näkyy kuitenkin vain ovikellojärjestelmän kautta. Mielenkiintoinen ja paikoitellen ihan karmivakin jakso on kauden parempaa antia, mutta jää silti vain ihan kelvollisen tasolle.




Kolmas jakso, Drive, tarjoaakin sitten kauden pohjanoteerauksen. Siinä seksiaddikti Marci (Bella Thorne) pettää miestään etsimällä klubeilta lähes joka yö uutta seuraa, joiden kanssa hän paneskelee menemään autossaan. Eräänä yönä häntä alkaa jahtaamaan auto ja Marci päättää selvittää, kuka on hänen takaa-ajajansa. Kiinnostavana käynnistyvä jakso lässähtää täysin naamalleen, kun käsikirjoittajat yrittävät tunkea mukaan kömpelöä juonenkäännettä. Käänne on sieltä surkeimmasta päästä, sillä jos jakson katsoo uudestaan, ei monessa hetkessä ole enää järkeä, kun tietää totuuden. Jakso on lopulta niin huono, että itseäni alkoi oikein suututtaa. Asiaa ei auta Thorne, joka ei vieläkään vakuuta näyttelijänä.

Neljäs jakso Milkmaids vie katsojansa 1700-luvulle uusienglantilaiseen pikkukaupunkiin, jota vaivaa paha isorokkoepidemia. Pastori Walter (Seth Gabel) ja vaimonsa taudille menettänyt Thomas (Cody Fern) kuulevat keinosta tulla immuuniksi rokolle ja ryhtyvät karmaiseviin tekoihin. Jakso erottuu kivasti edukseen muiden keskeltä, mutta myös tämä jää ällöttävyyksiensäkin kanssa auttamatta keskinkertaiseksi kertomukseksi. Viidennessä jaksossa, Bloody Maryssa, neljä nuorta, Bianca (Quvenzhané Wallis), Elise (Raven Scott), Maggie (Kyle Drew) ja Lena (Kyanna Simone) päättävät illanvietossaan manata esiin Bloody Maryn (Dominique Jackson), toistamalla tämän nimeä useaan kertaan peilin edessä, kynttilänvalossa. Bloody Mary suo kutsujilleen heidän toiveensa, mutta niistä pitää maksaa karmaiseva hinta. Ovatko nuoret valmiita siihen? Tämäkin jakso etenee ihan mielenkiintoisesti, mutta jättää silti toivomisen varaan. Yleensä karmivasta Bloody Marysta ei saada paljoa irti.




Kuudes jakso Facelift taas kertoo ikääntyvästä Virginiasta (Judith Light), joka on tyytymätön ulkonäköönsä. Hänen tuttunsa Cassie (Cornelia Guest) vihjaa kirurgista (Rebecca Dayan), joka voi saada hänet näyttämään nuoremmalta. Virginia päättää heti lähteä kasvojenkohotuskäynnille, mutta jälleen pitää varoa, mitä toivoo... Tällä jaksolla kestää todella kauan, ennen kuin se alkaa saamaan minkäänlaisia kauhupiirteitä. Tästäkin jaksosta löytyy käänteensä - onneksi huomattavasti onnistuneemmin kuin Drivessä. Silti tämäkään jakso ei onnistu hetkauttamaan, vaikka mukana onkin oivallisia maskeerauksia. Kylmäksi jättää myös seitsemäs jakso Necro, jossa Madison Isemanin esittämä hautausurakoitsija Sam ihastuu synkeään Charlieen (Cameron Cowperthwaite), joka tuo Samista esille uusia puolia. Jakso on toisaalta mainion häiriintynyt, mutta jälleen kerran homma jää puolitiehen.

American Horror Storiesin kakkoskauden jaksot ovat toinen toistaan puolivillaisempia ja mitäänsanomattomampia, ja tämän heikon esityksen viimeistelee kahdeksas jakso Lake. Jaksossa nuori Finn (Olivia Rouyrke) ja hänen äitinsä Erin (Alicia Silverstone) matkaavat Preston-järvelle, missä Finnin veli Jake (Bobby Hogan) hukkui, kun järven pohjalta ilmestynyt käsi veti pojan mukanaan. Jälleen kerran juoni on lähtökohdiltaan mielenkiintoinen, mutta toteutus tökkii. Jaksosta löytyy näyttävän karmivia maskeerauksia, mutta muuten meno on vaisua. Tämä riivaa koko tuotantokautta. Kauden ohjaajat hoitavat hommansa ponnettomasti ja käsikirjoitukset vaikuttavat hätäisesti kyhätyiltä, eivätkä näyttelijät pahemmin vakuuta rooleissaan. Tekniseltä puolelta löytyy onnistumisia kuvauksessa, lavasteissa ja asuissa, mutta ne eivät riitä pelastamaan muuten todella laiskaksi jäävää pakettia.




Yhteenveto: American Horror Storiesin toinen tuotantokausi on heikko paketti, tarjoten toinen toistaan laimeampia kauhutarinoita. Siinä, missä sarjan avauskausi tuntui hyvältä idealta, kertoessaan yksittäisiä ja tiiviitä kauhukertomuksia (vaikka parit niistäkin olivat huonoja), kakkoskausi alkaa tuntua vain todella laiskalta rahastusyritykseltä. Sekaan mahtuu muutama ihan kelvollinen yksilö, kuten kakkosjakso Aura, mutta muuten jaksot ovat lähinnä yhdentekeviä ja jännityksettömiä. Jotkut tarinat pitävät sisällään kiinnostavat lähtökohdat, mutta nekin jäävät lopulta hieman puolitiehen keskinkertaisen toteutuksensa takia. Sitten taas mukana on Driven kaltainen kömmähdys, joka oikein suututtaa huonoudellaan. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan ailahtelevasti. Tekninen toteutus ei huimaa päätä, mutta ajaa asiansa. Parasta kaudella ovat maskeeraukset, jotka ovat usein onnistuneen hienoja ja jopa karmivia. Muuten American Horror Storiesin kakkoskausi jättää kylmäksi. AHS-faneille tämäkin on toki pakkokatseltavaa ja fanit voivat riemuita, sillä pääsarjan yhdestoista tuotantokausi NYC on jo käynnistynyt Yhdysvalloissa, joten kuukauden tai parin päästä sitä pääsee katselemaan Suomessa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.10.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
American Horror Stories, Yhdysvallat, 2021-, FX Productions, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti