TV-sarja: Andor, kausi 1 (2022)

ANDOR - KAUSI 1



Luoja: Tony Gilroy
Pääosissa: Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, Stellan Skarsgård, Fiona Shaw, Denise Gough, Genevieve O'Reilly, Faye Marsay, Varada Sethu, Elizabeth Dulau, Rupert Vansittart, Gary Beadle, Kathryn Hunter, Andy Serkis, Alastair Mackenzie, Sule Rimi, Ebon Moss-Bachrach, Gershwyn Eustache Jnr, Alex Lawther, Anton Lesser ja Forest Whitaker
Genre: scifi, jännitys, toiminta, draama
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: 38 minuuttia - 57 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 42 minuuttia
Ikäraja: 12

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin avaruusseikkailu Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) oli jättimenestys, joka käynnisti valtavan franchisen täynnä elokuvia, televisiosarjoja, animaatioita, pelejä, kirjoja, sarjakuvia, leluja ja muuta oheistavaraa. Kun Walt Disney -yhtiö osti saagan oikeudet omistavan Lucasfilm-firman, yhtiö alkoi tehtailemaan uusia Tähtien sota -elokuvia ja -sarjoja. Yksi näistä elokuvista oli vuonna 2016 ilmestynyt Rogue One: A Star Wars Story, jonka eräälle hahmolle, Cassian Andorille ryhdyttiin suunnittelemaan omaa televisiosarjaa. Kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2020 tiukkojen koronarajoitusten alla ja nyt Andor-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaan Disney+ -suoratoistopalvelussa. Itse en innostunut, kun kuulin sarjan olevan tekeillä, sillä en erityisemmin välittänyt Rogue Onesta ja koin Cassian Andorin yhdeksi elokuvan tylsimmistä hahmoista. Päätin silti toki katsoa sarjan ja katsoinkin uudet jaksot heti julkaisupäivinä.

Viisi vuotta ennen Yavinin taistelua Cassian Andor yrittää pärjätä Imperiumin hallitsemassa galaksissa, kun mysteerinen Luthen Rael vetää hänet mukaansa vaaralliselle ryöstöretkelle.




Diego Luna tekee paluun Cassian Andorin rooliin tarinassa, joka kertoo, kuinka hahmo päätyi kapinallisten vakoojaksi ennen Rogue Onen tapahtumia. Tiettyä jännitettä toki syö se, että Rogue Onen nähneet tietävät alusta alkaen, kuinka hahmolle käy. Kuten jo arvostelun alussa kerroin, en ole koskaan erityisemmin lämmennyt Rogue Onelle, enkä nimenomaan Cassian Andorille, vaikka Luna mainio näyttelijä onkin. Positiivisena yllätyksenä koin, että hahmon oma sarja sai minut vähitellen pitämään aluksi vastahakoisesta kapinallisesta, joka haluaisi lähinnä vain pärjätä omillaan synkeäksi muuttuneessa galaksissa. Luna suoriutuu leffaa vahvemmin roolistaan ja jättää ihan mielenkiinnolla odottamaan hahmon kehityskaaren jatkumista jo ilmoitetulla kakkoskaudella.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Cassianin äiti Maarva (Fiona Shaw), Cassianin toveri Bix Caleen (Adria Arjona), Cassiania sinnikkäästi jahtaava Pre-Mor -firman työntekijä Syril Karn (Kyle Soller), salaperäinen Luthen Rael (Stellan Skarsgård), kapinallisvakooja Vel Sartha (Faye Marsay), Imperiumin virkailija Dedra Meero (Denise Gough), tämän pomo majuri Martagaz (Anton Lesser), Narkina 5 -planeetan imperiumilaisvankilassa viruva Kino Loy (Andy Serkis), sekä aiemmin nähdyistä leffoista tutut senaattori ja kapinallinen Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) ja omaa kapinallisjoukkoaan johtava Saw Gerrera (Forest Whitaker). Näyttelijäkaarti suoriutuu läpikotaisin oivallisesti osistaan, joskin hahmot eivät ole erityisen muistettavia tapauksia. Skarsgård on veijarimainen Luthenin roolissa, kun taas Soller pärjää mainiosti Syrilinä, joka yrittää todistaa kykynsä saamalla Cassianin vangikseen. Uudessa Tähtien sota -trilogiassa kehnoa Snoke-pahista esittänyt Serkis pääsee paremmin oikeuksiinsa omaa vankiosastoaan johtavana Kinona.




Ymmärrän hyvin, miksi Andor-sarjasta päätettiin julkaista kertaheitolla kolme ensimmäistä jaksoa. Siinä, missä Disney+ -palvelun aiemmat Tähtien sota -sarjat The Mandalorian (2019-), Star Wars: The Bad Batch (2021-) ja Obi-Wan Kenobi (2022) nappasivat heti mukaansa, Andor kypsyttelee itseään varsin hitaasti ja käynnistyykin kunnolla vasta kolmannen jakson lopussa. Vaikka sarjan avausjakso onkin ihan toimiva, koin sarjan alkupään turhankin hidastempoiseksi, jopa raskassoutuiseksi. Moniin tämä rauhallisempi kerronta on iskenyt ja vieläpä todella lujaa, useiden kutsuessa Andoria parhaaksi Tähtien sota -materiaaliksi vuosikausiin. Itse en sellaiseen ylistykseen yhdy. Vaikka minulla ei ole mitään hitaampaa kerrontaa, jännityksen rakentelua ja hahmojen avaamista vastaan, Andor jarruttelee alkupäässä liikaa. Itseäni turhautti myös se, kuinka sarja tuntui ottavan liikaakin irtiottoa ympärillä olevasta saagasta ja välillä ei välttämättä edes tajua katsovansa Tähtien sotaa, vaan jotain ihan muuta, huomattavasti tavanomaisempaa tieteisjännäriä.

Sellainen Andor nimittäin on, tieteisjännäri. Tällä kertaa kyseessä ei todellakaan ole mikään vauhdikas ja toiminnantäyteinen avaruusseikkailu jatkuvien taisteluiden ja valosapeleiden kera, vaan astetta kypsempi vakoojakertomus. Toimintaa on luvassa säästeliäästi, mutta sitäkin tehokkaammin. Raskaan alun jälkeen sarja tosiaan starttaa kolmosjaksossaan ja sen jälkeen tuotantokausi vain parantaa tasoaan edetessään. Siinä, missä paria ensimmäistä jaksoa katsoessani koin sarjan todella yhdentekeväksi kertakäyttökamaksi, viimeistään kuudennen jakson kohdalla olin jo lähes täysillä hommassa mukana. Ryöstöä, johon Cassian vedetään mukaan, kypsytellään kaiken muun kanssa hiljalleen, mutta kun se pistetään vihdoin toteutukseen, on meno todella napakkaa ja jännittävää. Homma saadaan tuntumaan Tähtien sodalta, mutta silti myös onnistuneen omanlaiseltaan tuotokselta ja alun häiritsevyyden jälkeen lämpenin vähitellen erilaiselle lähestymistavalle.




Kauden toisen puoliskon aikana aloin jo nähdä, mistä suuri suitsutus johtuu. Sen enempää spoilaamatta sanon vain, että erääseen Imperiumin laitokseen sijoittuvat jaksot kauden toisella puoliskolla ovat erittäin vangitsevaa seurattavaa. Niissä jaksoissa vasta kasvatellaankin menoa tehokkaasti ja kun homma pääsee valloilleen kauden loppupäässä, tuntuu kaikki ruudulla nähtävä odotuksen arvoiselta. Cassianin seikkailujen ohessa kaudella esitellään muiden hahmojen kautta kapinallisliikkeen syntyä ja kasvamista, sekä perehdytään aikaan Imperiumin julman hallinnon alla. Sarjan kypsempää menoa korostavat esiosatrilogiasta tutulla planeetalla, Coruscantissa tapahtuvat poliittiset jutut. Siinä, missä esiosatrilogian senaattikokoukset olivat ajoittain vaivaannuttavaa seurattavaa, Andor tekee niistä mielenkiintoisia. Kauden finaali jää toimivan jännään paikkaan ja siinä, missä suhtauduin sarjan avauskauteen todella skeptisesti, parhaillaan kuvattavaa kakkoskautta aloin jopa odottamaan positiivisin mielin.

Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa pätevästi, onnistuen aina paremmin, mitä vahvemmat käsikirjoitukset heillä on hallussaan. Sarjan luoja Tony Gilroyn rustaamat avausjaksot jäävät sarjan heikoimmaksi anniksi, mutta häntä seuraavien tekstit ovat jo iskevämpää materiaaliltaan, hahmotutkiskelultaan ja draamaltaan, tuoden sopivin väliajoin napakoita toimintakohtauksia sekaan. Andor on taidokkaasti kuvattu ja se on puitteiltaan varsin näyttävä. Toisin kuin aiemmat Tähtien sota -sarjat, Andoria ei kuvattu studiossa digitaalisen jättinäytön edessä, vaan oikeissa ulkolokaatioissa isojen lavasteiden kanssa. Visuaalinen ilme onkin kohdillaan myös tehosteita myöten. Asut ja maskeeraukset ovat oivat, mutta itseäni jäi harmittamaan, kuinka vähän sarjassa nähdään erilaisia avaruusolentoja. Meno voi olla varttuneemmalle yleisölle suunnattua, vaikka ruudulla olisikin ihmisten sijaan erilaisia upein puvuin ja meikein toteutettuja olioita. Äänimaailma on muuten hyvin rakennettu, mutta omaan korvaani särähteli vähän väliä, kuinka epä-tähtiensotamaisia ääniefektejä mukana onkaan esimerkiksi alusten ja laseraseiden puolella. Nicholas Britellin säveltämät musiikit tehostavat menoa taustalla, mutta eivät jää millään lailla mieleen.




Yhteenveto: Andorin ensimmäinen tuotantokausi on raskassoutuisen alkunsa jälkeen yhä vain koukuttavammaksi kehittyvä vakoojajännäri. Tähtiensotamaisuuden uupuminen, avaruusolentojen vähyys, sekä aika yhdentekevät ja unohdettavat taustamusiikit häiritsevät enemmän tai vähemmän kauden loppuun asti. Muuten meno muuttuu jakso jaksolta paremmaksi. Kuudennen jakson ryöstöoperaatio on erittäin vangitsevaa ja jännittävää seurattavaa ja toisen puoliskon Imperiumin laitoksella tapahtuvat jaksot ovat jo aivan mahtavia. Taustalla kulkevat sivujuonet kapinallisliikkeen muodostumisesta ovat kiinnostavia ja kaikki tämä nivoutuu yhteen finaalissa, joka jättää odottamaan lisää. Näyttelijät suoriutuvat mallikkaasti rooleistaan ja visuaalisesti sarja on varsinaista silmäkarkkia. Andor ei ole mielestäni niin fantastinen sarja kuin millaisena sitä monet hehkuttavat, mutta se on silti erittäin mainio, takkuilevasta alustaan ja muista häiritsevistä tekijöistä huolimatta. Jään nyt positiivisin mielin odottamaan kakkoskautta, joskin sitä kohtaan voi kyllä muodostaa pientä huolta... Ykköskauden kerrottua yhden vuoden tarinat, kakkoskauden on kerrottu sisältävän tapahtumat jopa neljältä vuodelta. Voi siis olla, että sarjan hitaampaan rakenteluun ja kasvatteluun ihastuneet joutuvat jatkokaudella tyytymään pikakelaukselta tuntuvaan tarinankerrontaan.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.11.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Andor, Yhdysvallat, 2022-, Lucasfilm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti