TV-sarja: Andor, kausi 2 (2025)

ANDOR - KAUSI 2



Luoja: Tony Gilroy
Pääosissa: Diego Luna, Adria Arjona, Kyle Soller, Stellan Skarsgård, Genevieve O'Reilly, Denise Gough, Faye Marsay, Kathryn Hunter, Anton Lesser, Varada Sethu, Elizabeth Dulau, Ben Mendelsohn, Benjamin Bratt, Alan Tudyk ja Forest Whitaker
Genre: scifi, sota, draama
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: 44 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 19 minuuttia
Ikäraja: 12

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin luoma avaruussaaga Star Wars nousi valtavaan suosioon, kun sen käynnistänyt elokuva Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (Star Wars: Episode IV - A New Hope) julkaistiin vuonna 1977. Kun Disney-studio osti miehen Lucasfilm-yhtiön vuonna 2012, studio ryhtyi tehtailemaan uusia projekteja elokuvien ja sarjojen muodossa. Yksi näistä elokuvista oli Rogue One: A Star Wars Story (2016), jolle päätettiin tehdä esiosa sarjan muodossa. Tämä sarja oli Andor, jonka vuonna 2022 ilmestynyt ensimmäinen tuotantokausi keräsi kehuja ja palkintoehdokkuuksia, mutta jäi katsojatilastoissa hieman muiden Star Wars -sarjojen jalkoihin. Jatkoa oli silti luvassa ja kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2022. Seuraavana keväänä kuvaukset jouduttiin keskeyttämään Hollywoodin käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakon takia. Kuvaukset jatkuivat taas tammikuussa 2024 ja nyt Andorin toinen ja samalla viimeinen tuotantokausi on julkaistu Disney+ -palvelussa. Itse pidin sarjan ykköskaudesta, joskaan en ylistänyt sitä maasta taivaisiin kuten monet. Odotin jatkoa silti positiivisin mielin ja katsoin uudet jaksot pian niiden julkaisun jälkeen.

Cassian Andorin suorittaessa erilaisia tehtäviä kapinaliitolle, Galaktinen Imperiumi ottaa kohteekseen Ghormanin planeetan, louhiakseen arvomineraaleja uutta superasettaan Kuolemantähteä varten.




Diego Luna nähdään jälleen kerran Cassian Andorina, joka esiteltiin sarjan alussa oman tiensä kulkijana, mutta joka on nyt osa kapinaliiton taistelua Imperiumia vastaan. Luna on roolissaan taas oivallinen ja Andorista kiinnostavan hahmon tekee se, ettei hän ole mikään puhtoinen sankari, vaan valmis tekemään ikävämpiäkin juttuja, jos kokee sen edistävän kapinallisten tavoitetta isossa kuvassa. Silti on pakko sanoa, että hassusti koin Andorin nimikkosarjansa kenties tylsimmäksi hahmoksi, pitkälti jälleen sen takia, että hahmon kohtalo on ollut selvillä sarjan ensiminuuteista alkaen.
     Paluun tekevät myös Adria Arjona Andorin mielitiettynä Bix Caleenina, Kyle Soller Imperiumille työskentelevänä Syril Karnina, Kathryn Hunter Syrilin äitinä Eedynä, Denise Gough Imperiumille uskollisena Dedra Meerona, Genevieve O'Reilly kapinaliittoon salaa kuuluvana senaattori Mon Mothmana, Faye Marsay tämän serkkuna Vel Sarthana, Stellan Skarsgård kapinallisia auttavana kauppias Luthen Raelina, sekä Anton Lesser Imperiumin majuri Partagazina. Rogue One -elokuvasta tutut Forest Whitaker, Ben Mendelsohn ja Alan Tudyk palaavat rooleihinsa hulluna kapinallisena Saw Gerrerana, Kuolemantähti-projektia johtavana Orson Krennicinä ja droidi K-2SO:na, kun taas Benjamin Bratt korvaa Jimmy Smitsin senaattori Bail Organana, Smitsin oltua kiinni muissa projekteissa. Näyttelijäkaarti suoriutuu hommistaan läpikotaisin mainiosti, etenkin karismaattinen Skarsgård mahtavan monipuolisena Luthenina. Luthen on myös mielestäni sarjan parhaita hahmoja Sollerin esittämän Syrilin kanssa, joka haluaa vimmaisesti todistaa arvonsa Imperiumille, mutta alkaa nähdä, ettei Imperiumi olekaan niin hyvä juttu kuin väittää.




Andorin toinen tuotantokausi seuraa avauskauden kaavaa, monellakin tapaa. Kuten viimeksi, kausi koostuu kahdestatoista jaksosta, jotka on jaettu neljään kolmen jakson mittaiseen pakettiin. Jokainen näistä kolmen jakson satseista kertoo oman kuvionsa, vieden siinä samalla isompaa tarinaa eteenpäin. Tämä jaottelu on vielä selvempää kuin viime kaudella, sillä aina kolmen jakson jälkeen kausi hyppää vuodella tapahtumissa eteenpäin, kunnes se lopussa yhdistyy Rogue Oneen, jonka voisi periaatteessa mieltää pitkäksi finaalijaksoksi sarjalle. Toisin kuin ennakkoon jännitin, tämä ajassa hyppely ei tunnu kiirehtimiseltä, vaan kerrontatapa toimii. Kun joka keskiviikko julkaistiin kolme uutta jaksoa, tuntui siltä kuin pääsisi katsomaan aina uuden Tähtien sota -elokuvan - vain toki osiin jaettuna.

Tämän lisäksi tuttu kaava löytyy myös omasta katselukokemuksestani. Kuten avauskaudella, mielsin tämänkin kauden pari ensimmäistä jaksoa jopa hitusen tylsiksi ja vasta kolmannessa jaksossa homma starttaa. Toinen kolmen jakson rykelmä onkin jo selvästi parempi, mutta tälläkin kertaa Andor-kauden parasta antia ovat jaksot seitsemästä yhdeksään, joissa jännite Ghormanilla eskaloituu. Niissä kolmessa jaksossa pitkä kypsyttely palkitaan suorastaan pysäyttävällä tavalla. Imperiumin hirmuvalta pääsee tosissaan esille, eikä välillä voi muuta kuin tuijottaa tapahtumia suu auki, epäuskoisena ja ahdistuneena. Andor pitää yllä kypsyytensä, eikä sarja vieläkään ole Tähtien sotaa sieltä lapsiystävällisimmästä päästä. Ajoittain pidin siitä, että sarja koetteli rajojaan, toisinaan taas meno siirtyi liian kauas tutusta saagasta. Paikoitellen sarjaa vaivasi sama kuin viime kaudella, että tuntui siltä kuin tekijät häpeäisivät, että tämä kuuluu Tähtien sotaan. Kun joissain kohtauksissa laseraseiden ammusten äänet on vaimennettu ja avaruusolennot on poistettu kuvasta kokonaan, voi jopa luulla katsovansa jotain ihan omaa scifisarjaansa.




Pidin kyllä Andorin toisestakin kaudesta. Ykköskauden tapaan se on parhaimmillaan parasta Tähtien sotaa hetkeen, mutta silti se jätti minulla hampaankoloon niin, etten vieläkään voi yhtyä ylistykseen siitä, että kyseessä olisi jopa paras Tähtien sota -juttu ikinä - siis jopa parempi kuin alkuperäinen trilogia. Sarja on ollut osoitus saagan taipuvuudesta erilaisiin muotteihin, vaikka samalla taustalla painaa Disneyn luoma Tähtien sota -yliannostuksen aiheuttama ähky, kun uutta sarjaa ja animaatiota tuntuu ilmestyvän turhankin tiuhaan tahtiin palveluun. Tästä kertoo paljon jo se, että olin ehtinyt unohtamaan Star Wars: Skeleton Crew -sarjan (2024-2025) olemassaolon ja se sarja päättyi vain muutama kuukausi sitten!

Kolmen jakson rakennetta tukee se, että jokaisesta näistä kolmen jakson seteistä vastaa aina sama ohjaaja-käsikirjoittajaduo, lähtien sarjan luojasta, Tony Gilroysta. Gilroyn työ kauden alussa on vielä hitusen hapuilevaa, mutta hänen istuttamistaan siemenistä muiden kirjoittajien on ollut hyvä kuljettaa kertomusta ja viedä kuvioita huippuihinsa. Kuten ykköskausi, myös tämä sisältää joitain parhaista dialogeista, mitä Tähtien sodan historiassa on kuultu. Teknisiltä ansioiltaan Andorin kakkoskausi on erittäin laadukas. Se on mainiosti kuvattu, lavasteet ovat hienot, puvustus tyylikästä ja tietokonetehosteet todella vaikuttavat, jopa paremmat kuin monissa nykypäivän ison luokan efektileffoissa. Äänimaailma turhautti minua toisinaan väärän kuuloisten alus- ja aseäänien kanssa, mutta pääasiassa meno toimii. Brandon Robertsin säveltämät musiikit jäävät kuitenkin valitettavasti totaalisen unohdettaviksi. Kun miettii, mitä John Williams sai aikaan Tähtien sodan parissa lähes 50 vuotta sitten, pitäisi näissä Disneyn tuotoksissa edes yrittää vähän enemmän, jotta päähän tarttuisi jonkinlaista melodiaa. 




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.5.2025
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Andor, Yhdysvallat, 2022-2025, Lucasfilm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti