TV-sarja: Avatar, kausi 2: Maa (Avatar: The Last Airbender - Book Two: Earth - 2006)

AVATAR - KAUSI 2: MAA

AVATAR: THE LAST AIRBENDER - BOOK TWO: EARTH



Luojat: Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko
Pääosissa: Zach Tyler Eisen, Mae Whitman, Jack DeSena, Dante Basco, Mako, Dee Bradley Baker, Jessie Flower, Grey DeLeslie, Jennie Kwan, Phil LaMarr, Clancy Brown, Crawford Wilson, Cricket Leigh, Olivia Hack, Lauren Tom ja Mark Hamill
Genre: animaatio, fantasia, seikkailu, toiminta
Jaksomäärä: 20
Jakson kesto: noin 23 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 47 minuuttia
Ikäraja: 6

Vesi. Maa. Tuli. Ilma.

Michael Dante DiMartinon ja Bryan Konietzkon luoma fantasia-animaatiosarja Avatar: The Last Airbender tai ihan vain pelkkä Avatar nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi, Vesi alkoi pyöriä televisioissa helmikuussa 2005. Jatkokauden teko oli käynnissä jo, kun ensimmäistä vielä esitettiin. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointiprosessi pyörähti liikkeelle ja lopulta Avatarin toinen tuotantokausi, Maa, alkoi pyöriä televisioissa maaliskuussa 2006. Edeltäjänsä tavoin myös kakkoskausi keräsi valtavaa ylistystä niin kriitikoilta kuin katsojilta, minkä lisäksi se sai parhaan animaatio-ohjelman Emmy-ehdokkuuden ja voitti parhaan hahmoanimoinnin ja animaatio-ohjauksen Annie-palkinnot. Itse katsoin Avataria lapsena, mutta lähinnä vain yksittäisiä jaksoja sieltä täältä. Nyt kun animaatiosarjan pohjalta on tekeillä näytelty Netflix-sarja Avatar: The Last Airbender (2024-), päätin vihdoin katsoa alkuperäisen Avatarin kokonaan. Pidin sarjan avauskautta aika lailla täydellisenä pakettina ja aloitinkin kakkoskauden innostunein mielin.

Avatar Aang ja hänen ystävänsä Katara ja Sokka matkustavat maantaitajien kuningaskuntaan, etsiäkseen Aangille maantaitamisen opettajaa ja saadakseen liittolaisia sotaan tulikansaa vastaan. Samaan aikaan karkotettu Zuko etsii setänsä Irohin kanssa Aangia, palauttaakseen kunniansa isänsä, Tulen valtiaan silmissä.




Avatarin tutut hahmot tekevät paluun kakkoskaudella. Itse avatar, tuulentaitaja Aang (äänenä Zach Tyler Eisen) osaa nyt myös vedentaitamisen ja jatkaa kouluttautumistaan, etsimällä jotakuta opettamaan hänelle maantaitajan kykyjä. Suurta kohtaloa harteillaan kantavan pojan mukaan hypänneet vesiheimoon kuuluvat sisarukset Katara (Mae Whitman) ja Sokka (Jack DeSena) pysyvät uskollisesti hänen rinnallaan ja ovatpa mukana tietty myös jättimäinen lentävä biisoni Appa ja pöhkö lentolemuri Momo (molempien äänenä Dee Bradley Baker). Tähän porukkaan tykästyi avauskaudella todella voimakkaasti ja kakkoskaudella katsoja kiintyy hahmoihin entistä vahvemmin. Aang on oiva sankari, jolla on vielä paljon opittavanaan, ennen kuin hän voisi pelastaa maailman. Vedentaitaja Katara tuo rauhaa joukkoon, joskin hänestä kuoriutuu tarpeen vaatiessa kyvykäs taistelija. Sokka pysyy joukon vitsiniekkana, mutta hän osaa myös vakavoitua oikealla hetkellä.
     Tulen valtiaan (Mark Hamill) poika, prinssi Zuko (Dante Basco) jatkaa Aangin jahtaamista, uskoessaan, että tämän vangitsemisella hän pääsisi eroon karkotuksestaan ja saisi isänsä hyväksynnän. Hahmoista yllättäen juuri Zukoa taidetaan syventää jopa eniten ja nuorukaisen mielen syövereihin uppoudutaan todella kiehtovasti. Zukoa esitetään useammassa valossa kakkoskauden aikana, eikä häntä voi tituleerata enää täyspahikseksi. Siitä pitää huolen hänen mukana kulkeva setänsä Iroh (äänenä Mako Iwamatsu, sekä tämän menehdyttyä Greg Baldwin). Puhdasta pahisosastoa sen sijaan edustaa Zukon sisko, viime kaudella vain lopussa nopeasti nähty Azula (Grey DeLisle), joka saa tehtäväkseen tuoda isälleen niin avatar kuin oma veljensä. Katala ja kiero Azula luo hyvin uhkaa niin sankareille kuin aiemmin vihollisiksi luulemillemme.




Tutuista hahmoista myös Kyoshi-sotureiden johtaja Suki (Jennie Kwan) tekee paluun ja uusina tuttavuuksina kakkoskausi esittelee muun muassa sokean maantaitajan Tophin (Jessie Flower), maantaitajien kuningaskunnan, Ba Sing Se'n kuninkaan Kuei Hou-Tingin (Phil LaMarr), tämän tärkeimmän neuvonantaja Long Fengin (Clancy Brown), sekä vapaustaistelijoihin kuuluvan Jetin (Crawford Wilson). Uudet tuttavuudet rikastuttavat sarjaa entisestään ja jokaisella on oiva paikkansa tarinan jatkumossa.

Avatarin toinen tuotantokausi, Maa, tekee juuri sen, mitä onnistuneen jatko-osan kuuluukin. Se syventää hahmojaan, rikastuttaa maailmaansa, kuljettaa kertomusta eteenpäin vaativammille vesille, nostaa panoksia ja jättää katsojan vaatimaan lisää. Jo ensimmäinen kausi teki valtavan vaikutuksen sillä, kuinka kypsän ja huolella rakennellun fantasiakertomuksen tekijät ovatkaan luoneet ja Avatar jättikin jo muutaman jaksonsa jälkeen kaikki muut animaatiosarjat nurkkaan häpeämään. Toisenkin kauden aikana ei voi kuin ihastella, kuinka väkevää materiaalia tekijätiimi on saanut aikaiseksi. Avataria ei vieläkään kohdella kuin mitään lasten piirrettyä, vaan kakkoskausi vain jatkaa rajojen rikkomista ja sen testaamista, kuinka pitkälle tekijät voivatkaan mennä, ennen kuin vanhemmilta tulee noottia, ettei tällaista materiaalia voi näyttää perheen pienimmille. Välillä sitä jopa ihan unohtaa katsovansa piirrossarjaa ja jossain kohtaa saattaa aikuinenkin sydän takoen ja hikipisarat ohimoilla valuen jännittää, että noinkohan hahmot selviävät tapahtumista elossa?




Sen lisäksi, että tekijöitä inspiroivat edelleen itämainen kulttuuri ja animesarjat, tällä kaudella käy myös selväksi, että sarjan rakenteeseen on otettu inspiraatiota länsimaisista rakastetuista fantasiatrilogioista, Taru sormusten herrasta -elokuvista (The Lord of the Rings - 2001-2003), sekä jopa alkuperäisistä Tähtien sodista (Star Wars - 1977-1983). Kakkoskausi tuntuu selvältä väliosalta, joka laajentaa tarinaa kaiken esitelleestä ykköskaudesta ja alkaa rakennella kohti päätösosan suurta finaalia. Menoa kasvatellaankin kaikin puolin. Maailma tosiaan laajenee ja erityisesti maantaitajien kuningaskunta Ba Sing Se tuo mukanaan varsin eeppisiä mittakaavoja. Myös toimintapuoli on suurempaa kuin viimeksi. Sen lisäksi, että taistelut ovat kokoluokaltaan isompia, ne ovat myös huomattavasti viime kautta tyylikkäämmin tehtyjä. Eri elementtien taitajat hyödyntävät erittäin mielikuvituksellisin ja paikoin jopa ällistyttävin tavoin kykyjään ja heidän väliset kamppailunsa ovat toinen toistaan viihdyttävämpää ja jännittävämpää seurattavaa.

Kaiken kasvattelu ei kuitenkaan tarkoita, että kakkoskautta olisi tehty huonossa mielessä ajatusmallilla "isompi on automaattisesti parempi". Tekijät eivät panosta vain eeppisempään menoon ja näyttävämpään toimintaan, vaan tärkeintä ovat edelleen hahmot ja heidän kehityksensä tarinan aikana, sekä monet pienemmät hetket ja rauhallisemmat pohdiskelut. Yksi jaksoista on enemmänkin vain kokoelma samasta päivästä eri hahmojen vinkkeleistä. Kaudella myös käsitellään onnistuneesti vahvoja teemoja. Aikuisia vakuuttaa esimerkiksi kauden osiot korruptiosta hallinnon sisällä ja mitä vaaroja se voi aiheuttaa. Lapsia, mutta toisaalta miksei ihan kaikenikäisiä, ilahduttaa esimerkiksi ystävyyden ja rakkauden merkityksen korostaminen. Pääkolmikon keskinäisen toveruuden tiivistyessä entisestään teema pääsee esille myös isommassa juonikuviossa, jossa hahmot yrittävät löytää kadonneen Appan. Kausi tarjoaa lisäksi varsinaisen tunnevyöryn. Sen parissa pääsee niin nauramaan kuin jännittämään, huojentumaan kuin musertumaan. Kyyneleet saattavat virrata niin onnesta kuin surustakin.




Animaatiojälki on tälläkin tuotantokaudella erinomaista ja ihanan värikästä. Animesta inspiraationsa saaneet hahmot näyttävät yhä hyviltä ja liikkuvat entistä luontevammin, etenkin elementtejään harjoittaessaan. Taustat taas ovat pullollaan yksityiskohtia, etenkin valtavaan Ba Sing Se'n kaupunkiin päästessä. Itämainen kulttuuri on yhä vahvasti läsnä maisemissa ja rakennuksissa, minkä lisäksi myös sarjan musiikeista löytyy paljon esimerkiksi perinteisistä kiinalaisista soinnuista lainailevia melodioita. Äänimaailma on muutenkin hyvin rakennettu seesteisemmistä hetkistä räjähtäviin taisteluihin.

Yhteenveto: Avatarin toinen tuotantokausi Maa on upeaa jatkoa mestarillisesti käynnistyneelle animaatiosarjalle. Kausi toimii juuri niin kuin hyvän jatko-osan kuuluukin, syventäen, laajentaen ja kasvatellen kaikkea tehokkaasti. Hahmoihin uppoudutaan enemmän, maailmaa esitellään lisää ja panokset ovat korkeammat. Toimintaosastollaan kausi äityy yllättävänkin eeppisiin mittoihin ja taistelut ovat niin kokoluokaltaan isompia kuin myös elementtien taitajien kykyjen käytön puolesta mielikuvituksellisempia kuin viimeksi. Tekijät eivät unohda syviä teemoja, oli kyse sitten ystävyyden merkityksestä tai hallinnon korruptiosta. Seasta löytyy myös paljon huumoria ja ehtaa seikkailun henkeä, eikä homma ole pelkkää synkistelyä. Animaattorit pistävät toistamiseen parastaan ja ääninäyttelijätkin hoitavat tonttinsa mainiosti. Jos siis pidit Avatarin ensimmäisestä kaudesta, älä missään nimessä lopeta katselua siihen. Nyt pistänkin innolla kolmoskauden, Tulen pyörimään, sillä minun on aivan pakko saada tietää, miten kaikessa lopulta käy...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.etsy.com
Avatar: The Last Airbender, Yhdysvallat, 2005-2008, Nickelodeon Animation Studios

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti