TV-sarja: Avatar: The Last Airbender, kausi 1 (2024)

AVATAR: THE LAST AIRBENDER - KAUSI 1



Luoja: Albert Kim
Pääosissa: Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley, Dallas Liu, Paul Sun-Hyung Lee, Ken Leung, Daniel Dae Kim, Lim Kay Siu, Casey Camp-Horinek, Ruy Iskandar, Utkarsh Ambudkar, Elizabeth Yu, Thalia Tran, Momona Tamada, Maria Zhang, Amber Midthunder, Sebastian Amoruso, Danny Pudi, Lucian-River Chauhan, James Sie, George Takei, Randall Duk Kim ja Nathaniel Arcand
Genre: fantasia, seikkailu, toiminta, jännitys, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 47 minuuttia - 1 tunti 3 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 9 minuuttia
Ikäraja: 12

Avatar: The Last Airbender perustuu Nickelodeonin ylistettyyn animaatiosarjaan Avatar (Avatar: The Last Airbender - 2005-2008). Sarjan pohjalta oli vuonna 2010 tehty näytelty elokuva The Last Airbender, joka sai kuitenkin murskavastaanoton niin kriitikoilta kuin sarjan faneilta. Vuonna 2018 Netflix ilmoitti hankkineensa sarjan oikeudet ja koittavansa onnea uuden näytellyn version kanssa, tällä kertaa televisiosarjan muodossa. Alun perin alkuperäissarjan luojien Michael Dante DiMartinon ja Bryan Konietzkon oli tarkoitus olla päävastuussa myös näytellystä sarjasta, mutta he ajautuivat erimielisyyksiin Netflixin kanssa ja jättivät projektin, jolloin heidät korvattiin Albert Kimillä. Kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2021 ja nyt Avatar: The Last Airbenderin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kokonaan Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse pidän valtavan paljon alkuperäisestä Avatar-sarjasta ja inhoan M. Night Shyamalanin elokuvaversiota. Olin skeptinen, kun kuulin Netflixin työstävän uutta versiota aiheesta, mutta päätin antaa sille mahdollisuuden, etenkin kun sarjan mainokset näyttivät yllättävän lupaavilta. Katsoinkin Avatar: The Last Airbenderin ensimmäisen tuotantokauden läpi muutamassa päivässä ja haluan aloittaa arvostelun toteamalla kaksi faktaa. Yksi: Netflixin Avatar: The Last Airbender ei tietenkään ole yhtä erinomainen kuin alkuperäinen animaatiosarja. Kaksi: Se on kuitenkin aivan valtava parannus Shyamalanin The Last Airbender -elokuvaan verrattuna.

Neljän eri elementin, veden, maan, tulen ja ilman taitajat elivät vuosisatoja sovussa, mutta eräänä päivänä tulikansa julisti sodan muita kansoja vastaan. Vain kaikkien neljän elementin taitaja, avatar, voisi pysäyttää tulikansan ja tuoda rauhan, mutta juuri kriittisellä hetkellä avatar katosi. Sadan vuoden jälkeen eteläisen vesiheimon sisarukset Katara ja Sokka löytävät jäätiköltä nuoren pojan, Aangin, jonka he uskovat olevan uusi avatar.




Kuten alkuperäisessä animaatiosarjassa, myös Netflixin näytellyn Avatar: The Last Airbenderin keskiössä on avatar, viimeinen tuulentaitaja nimeltä Aang, jota näyttelee Gordon Cormier, joka on aiemmin esiintynyt muun muassa Stephen Kingin kirjaan perustuvassa The Stand -minisarjassa (2020-2021). Aang herää sata vuotta katoamisensa jälkeen jäätiköltä ja hän joutuukin heti kohtaamaan itselleen uudenlaisen maailman ja vastuun. Sen lisäksi, että hänen oltuaan poissa, tulikansa rikkoi pitkän rauhan hyökkäyksellään, Aangin odotetaan nyt nousevan uudeksi avatariksi ja palauttavan rauhan. Cormier on mainio löytö päärooliin. Hän kannattelee hyvin sarjaa ja tulkitsee kelvollisesti nuoren hahmonsa epävarmuuksia kohtalonsa suhteen. Cormier myös tuo mukaan hahmon humoristisempaa ja leikkisämpää puolta, mikä jäi kokonaan pois The Last Airbender -elokuvasta.
     Aangin ei tarvitse pelastaa maailmaa yksin, vaan hän saa mukaansa hänet jäätiköltä löytäneet, eteläiseen vesiheimoon kuuluvat sisarukset Kataran (Kiawentiio) ja Sokkan (Ian Ousley). Eikä pidä tietenkään unohtaa kolmikon eläinystäviä, Aangin uskollista lentävää biisonia Appaa ja matkalla mukaan tarttuvaa lentolemuri Momoa. Katarasta on kevennetty tiettyä pippurisuutta tässä versiossa ja Sokkasta on taas riisuttu tiettyjä misogyynisiä asenteita, vähentäen samalla hahmon alkuperäistä kasvutarinaa. Katara ja Sokka toimivat silti oivallisesti, eritoten hyvien roolitusten ansiosta. Kuten Aangin kohdalla, myös Sokkan tapauksessa Netflix-sarja tuo hahmoihin takaisin humoristisen sävyn, M. Night Shyamalanin leffan paahtaessa eteenpäin aivan liian vakavana.




Vastaansa hahmot saavat tulikansan, jota johtaa paha Tulen valtias Ozai (Daniel Dae Kim, joka ääninäytteli alkuperäissarjassa kenraali Fongia), tämän karkotetun ja avataria vimmaisesti etsivän pojan Zukon (Dallas Liu) ja katalan tyttären Azulan (Elizabeth Yu), sekä Zukon mukana kulkevan Iroh-sedän (Paul Sun-Hyung Lee) ja julman komentaja Zhaon (Ken Leung). Kim istuu hyvin taustalla juonittelevan pääpirun osaan, mutta nuori Liu jättää hieman kylmäksi Zukona. Liulta löytyy hyvät hetkensä, mutta vähän väliä en voinut olla tuumimatta, että rooliin olisi takuulla voitu löytää joku paremmin Zukoksi istuva. Lee on kuitenkin täydellinen valinta tulikansalle poikkeuksellisen lempeän Irohin rooliin, kun taas Leung sopii passelisti häijyksi komentajaksi.

Netflixin Avatar: The Last Airbender kalpenee reippaasti alkuperäisen Avatar-sarjan rinnalla, mutta kun sitä vertaa M. Night Shyamalanin kamalaan elokuvasovitukseen, ei uutuussarjaa voi kuin kehua. Oikeastaan vain Zukoa esittävä Liu kalpenee leffassa hahmoa tulkinneelle Dev Patelille, mutta muuten Netflix-sarja on kaikin tavoin leffaa laadukkaampi. Tämän huomaa jo siitä, kuinka Netflix-versio pyrkii rakentamaan ilmapiiriä samanlaiseksi kuin lähdemateriaalissa. Siinä, missä elokuva kulki eteenpäin aika yksipuolisen synkistellen, sarja on paljon monipuolisempi. Sarjasta löytyy animaatiosta tuttua riemua ja seikkailun henkeä, mutta myös tummempia hetkiä, kun sodan uhkaa halutaan kuvastaa kunnolla. Viimevuotisen One Piece -sarjan (2023-) ja nyt Avatar: The Last Airbenderin kautta Netflix on todistanut, että hittianimaatioiden pohjalta on mahdollista tehdä hyviä näyteltyjä versioita, joissa syleillään lähdemateriaalin hupsujakin piirteitä.




Vielä sarjan avausjakso ehti saada minut hieman epäilemään lopputuloksen onnistumista. Vaikka toisaalta onkin kiva, että sarja edes yrittää esitellä tämän fantasiamaailman katsojille uutta reittiä pitkin, ei ylipitkä prologi oikein toimi. Se keskittyy turhankin paljon hahmoihin, joita ei enää myöhemmin nähdä ja tarjoaa liian paljon heti kättelyssä. Alkuperäisanimaatio avasi tätä maailmaa päähahmojen kautta, kun taas nyt katsojaa kierrätetään paikasta ja hahmosta toiseen, hämmentäen, että kenestä tämä homma nyt kertookaan? On selvää, että tekijät kokivat vaikeuksia esitellä tätä maailmaa ja sen historiaa selkeästi ja ytimekkäästi, sillä avausjaksossa käydään samoja tapahtumia läpi muutamankin kerran. Alkuperäissarjan introna tuttu monologi on kirjoitettu sanasta sanaan selitettäväksi toiselle hahmolle ja tässä toteutus kuulosti lähinnä kiusalliselta ja kornilta.

Hieman takkuilevan alun jälkeen Avatar: The Last Airbender lähtee kuitenkin lentoon, kun varsinainen seikkailu käynnistyy ykkösjakson lopussa. Jakso jaksolta meno oikeastaan vain paranee, hahmojen päätyessä erilaisiin tuttuihin seikkailuihin muun muassa Kyoshi-naissotureiden saarella ja Omashun maantaitajien kaupungissa kaalikauppiaineen. Joitain animaatiosarjan ykköskauden kuvioita on karsittu pois ja joitain on yhdistelty toisiinsa, jotta pääpointit saadaan käytyä läpi kahdeksassa jaksossa. Vauhtia ja vaaratilanteita riittää ja kaikki huipentuu mahtipontisessa finaalissa pohjoisen vesikansan luona. Vaikka toimintakohtaukset viihdyttävätkin, parasta antia ovat rauhallisemmat hahmokohtaukset. Erityisesti hahmoihin syventyvät viides ja kuudes jakso ovat väkeviä. Silti tuntuu siltä, ettei Netflix-sovitus kaiva yhtä syvälle kuin lähdemateriaalinsa. Alkuperäissarja yllätti kypsyydellään ja vaikeiden aiheiden taidokkaalla käsittelyllään. Uusi sarja jää hieman pinnallisemmaksi ja sen käsitys kypsyydestä tuntuu etenkin alkupäässä rajoittuvan siihen, että näytetään, kun tulikansa polttaa ihmisiä elävältä.




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa mainiosti, samalla kun käsikirjoittajat suoriutuvat tarpeeksi hyvin hommastaan tiivistää ykköskautta. Kirjoittajat ovat kuitenkin unohdelleet käsikirjoittamisen tärkeimpiä sääntöjä, kuten "näytä, älä kerro", pistäessään hahmot selittämään ummet ja lammet tiettyjä juttuja sen sijaan, että he näyttäisivät näitä asioita, kuten alkuperäissarjassa. Avatar: The Last Airbenderin tekninen toteutus on erityisen ailahtelevaa. Ykköskausi on hyvin kuvattu ja pääasiassa sujuvasti leikattu kasaan. Lavasteet ja asut ovat suurimmaksi osaksi ajasta hienoja ja onnistuneen uskollisia lähdemateriaalille. Maskeeraukset näyttävät kuitenkin välillä hätäisesti tehdyiltä. Zukon toista silmää ympäröivä palovamma näyttää lähinnä maalaukselta, Omashun kuninkaan Bumin (Utkarsh Ambudkar) maskit ovat todella silmiinpistävät ja erityisesti pohjoisen vesiheimon prinsessa Yuen (Amber Midthunder) hiukset ovat selvä peruukki. Sarjaa on huomioitu yhtenä kaikkien aikojen kalleimmista, mutta se ei todellakaan näy lopputuloksesta, etenkään tietokonetehosteista. Maisemat, tulikansan laivat, Appa, Momo... digitaalisuus huokuu kaikesta. Lisäksi taustakankaiden käyttö on vähän väliä kiusallisen selkeää. Äänimaailma on sentään hyvin rakennettu ja säveltäjä Takeshi Furukawa hyödyntää paljon alkuperäissarjan musiikkeja työssään.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.2.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Avatar: The Last Airbender, Yhdysvallat, 2024-, Netflix, Avatar Studios, Nickelodeon Productions, Rideback


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti