BREAKING BAD - KAUSI 5
Luoja: Vince Gilligan
Pääosissa: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Jesse Plemons, Laura Fraser, Steven Michael Quezada, Michael Bowen, Charles Baker, Matt L. Jones, Emily Rios, Adam Godley ja Jessica Hecht
Genre: rikos, draama
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: noin 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 12 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 16
"Now, say my name."
"You're Heisenberg."
"You're goddamn right!"
Vince Gilliganin luoma televisiosarja Breaking Bad nousi valtavaan suosioon heti ensimmäisen tuotantokautensa myötä. Sarjan toinen, kolmas ja neljäs kausi vain kasvattivat suosiota, sekä keräsivät niin ylistystä kriitikoilta kuin lukuisia palkintoja ja ehdokkuuksia eri gaaloista. Neljännen kauden jälkeen Gilligan ilmoitti, että seuraava tuotantokausi tulisi olemaan viimeinen. Aluksi televisiokanava AMC ehdotti, että viimeinen kausi typistettäisiin vain kuudesta kahdeksaan jaksoon, mutta Gilligan ei tähän suostunut. Neuvottelujen jälkeen Gilligan saikin viimeiselle kaudelle jopa sarjalle ennätykselliset kuusitoista jaksoa ja kuvaukset alkoivat maaliskuussa 2012. Kausi päätettiin julkaista kahdessa osassa, jotta Gilligan sai hiottua sarjan finaalin mielestään täydellisimmilleen. Breaking Badin viimeisen tuotantokauden ensimmäinen puolikas alkoi pyöriä televisioissa heinäkuussa 2012 ja toinen puolikas noin vuotta myöhemmin, elokuussa 2013. Viimeinen tuotantokausi onnistui keräämään enemmän ylistystä niin faneilta kuin kriitikoilta, kuin sarjan aiemmat kaudet. Kauden ensimmäinen puolikas sai 13 Emmy-ehdokkuutta (mm. paras miespääosa, miessivuosa, käsikirjoitus ja ohjaus) ja voitti palkinnot parhaasta naissivuosasta ja kuvauksesta, sekä vihdoin parhaan draamasarjan palkinnon. Myös toinen puolikas voitti parhaan draamasarjan Emmy-palkinnon, sekä parhaan miespääosan, miessivuosan, naissivuosan ja käsikirjoituksen palkinnot. Kausi voitti muitakin pystejä, kuten parhaan draamasarjan Writers Guild of American palkinnon, parhaan näyttelijäkaartin Screen Actors Guildin palkinnon, sekä Golden Globe -palkinnot parhaasta sarjasta ja parhaasta miespääosasta. Kuten olen aiempien kausien arvosteluissani sanonut, en ollut aiemmin nähnyt jaksoakaan Breaking Badista. Pohdin sarjan katselua ja arvioimista, kun sarjaa jatkava leffa El Camino: Breaking Bad -elokuva (El Camino: A Breaking Bad Movie - 2019) oli ilmestymässä, mutta katsottuani juuri Downton Abbey -sarjan (2010-2015) läpi, en jaksanut toista samanlaista projektia heti perään. Nyt kun Breaking Badin lisäosasarja Better Call Saulin (2015-) viides tuotantokausi on tulossa, päätin vihdoin ottaa itseäni niskasta kiinni ja katsoa Breaking Badin. Aloitin viimeisen kauden uutena vuotena, kun raketit olivat hiljentyneet. Sydämeni hakkasi lujaa, sillä jännitin, onnistuisiko sarja mahdottomassa ja säilyttäisi mestarillisen tasonsa loppuun saakka...
Gus Fring on kuollut ja Walter, Jesse ja Mike yrittävät keksiä keinon aloittaa uuden huumebisneksen, peittäen samalla jälkiään, kun Hank alkaa tosissaan tutkimaan Los Pollos Hermanosin toimia.
Bryan Cranstonin takanreunus on varmaan täynnä palkintoja, mitkä hän on voittanut Walter Whiten näyttelemisestä. Cranston voi ylpeillä niillä niin paljon kuin huvittaa - hän todella on jokaisen pystin ansainnut. Cranston ja Walter White jäävät televisiohistoriaan yhtenä kaikkien aikojen hienoimpana näyttelijäsuorituksena ja roolihenkilönä. Viidettä kertaa Cranston ällistyttää, kauhistuttaa, vakuuttaa ja saa ihailemaan upean suorituksensa vuoksi. Vielä lopussa hän onnistuu tuomaan Walterista esiin uudenlaisia puolia ja syventämään tämän hahmoa entisestään. Gusin kuoltua Walter on muuttunut huomattavasti mukavammaksi. Vai onko sittenkään? Onko mukavuus pelkkää manipulointia ja Walter on muuttunut pahemmaksi kuin koskaan? On ollut lumoavaa seurata kemianopettajan matkaa alamaailman pelätyksi rikollispomoksi.
Anna Gunn voitti jopa kaksi Emmy-palkintoa viidenneltä kaudelta roolityöstään Skyler Whitena. Saatuaan tosissaan selville, mistä Walterin puuhissa on ollut kyse, Skylerkin on muuttunut uusiin suuntiin ja paikoitellen on todella vaikea pitää häntäkään enää hyvänä. Gunn näyttää hienosti, kuinka Skylerin mieli on musertunut tapahtumien seurauksena ja on ikävää katsoa vierestä, kun hän pohtii, miten kaikki johti tähän. Muutamassa kohtaa Gunn nousee hienosti esiin ja osoittaa omat upeat lahjansa. Pariskunnan aamiaisia rakastava poika Walter Jr. (RJ Mitte) jää jälleen hieman taka-alalle, mutta häneltäkin löytyy omat tähtihetkensä ja Mitte on aina yhtä sympaattinen ja erinomainen.
Todella erinomainen on tietty Aaron Paulkin Jesse Pinkmanina, joka alkaa myös näyttämään, mitä kaikkea tapahtumat ovat aiheuttaneet hänen psyykkeelleen. Walterin lisäksi myös Jessen matkaa on ollut äärimmäisen kiehtovaa seurata. Paul on useassa kohtaa jopa hurja ja hän eläytyy kaikkeen ällistyttävän tosissaan. Hänkin ehdottomasti ansaitsi palkintonsa roolityöstään.
Myös Betsy Brandt ja Dean Norris antavat kaikkensa Maria ja Hank Schraderina. Molemmat nousevat esille entistäkin paremmin ja kumpikin taitaa tarjota tällä kaudella parhaat suorituksensa koko sarjan aikana. Bob Odenkirkikin synkkenee asianajaja Saul Goodmanina, kun taas Jonathan Banks on aidosti vaaralliselta tuntuva Mikena. Uusina hahmoina päätöskaudelle esitellään mm. monenlaisia bisneksiä pyörittelevä Lydia (Laura Fraser), sekä tuholaistorjuntafirman työntekijä Todd (Jesse Plemons), jotka ovat molemmat kiehtovat lisät. Fraser ja Plemons ovat mainiot valinnat osiinsa - etenkin Plemons, joka onnistuu olemaan iljettävä hyvin simppelein konstein.
Olen täysin äimistynyt. Vince Gilligan ja muu työryhmä todella tekivät sen. Breaking Badin viimeinen tuotantokausi on ällistyttävä päätös aivan mielettömän upealle sarjalle. Kaikki kauden parissa työskentelevät tuntuvat venyttävän itseään vielä pidemmälle, jotta he voivat tarjota vielä enemmän kuin koskaan ennen. Tämä todella onnistuu ja kyseessä on koko sarjan paras tuotantokausi. En ole ennen kokenut sitä, että näinkin pitkään kuin viiden tuotantokauden ajan pyörinyt televisiosarja onnistuisi säilyttämään tasonsa näin hienosti loppuun saakka - varsinkin kun aiemmat kaudet ovat olleet joko täydellisiä tai hyvin lähellä sitä. Rakastan Game of Thronesia (2011-2019), mutta onhan se selvää, että sarjan päätöskausi oli sarjan heikoin. Monet sarjat jatkuvat liian kauan, eikä niitä uskalleta lopettaa, sillä suosio on niin kova. Samalla taso kuitenkin heittenee ja upeasti alkanut sarja lähtee valitettavaan alamäkeen. Tätä ei todellakaan käy Breaking Badin kohdalla. Gilliganin työ sarjan parissa on niin esimerkillisen mestarillista, että kaikkien kirjoittajien ja studiopomojen pitäisi ottaa sarjasta mallia. Gilligan olisi voinut lypsää lehmää siihen asti, ettei maitoa enää heru ja vielä senkin jälkeen, mutta hän on sitä fiksumpi. Hän tietää tasan tarkkaan, mitä tehdä sarjan kanssa ja miten viedä tämä kertomus loppuunsa.
Tuotantokauden alusta alkaen on selvää, että tämä on nyt sarjan päätös. Lopetuksen tuntu on äärimmäisen vahvasti läsnä, muttei koskaan niin, että katsoja ajattelisi tekijöiden ja näyttelijöiden vain laskevan päiviä, kunnes sarja on vihdoin saatu valmiiksi. Ensimmäiseltä kaudelta alkaneet juonikuviot viedään yksi kerrallaan päätökseensä, mikä tarjoaa useita huikean voimakkaita hetkiä. Iho nousee kananlihalle, alahuuli alkaa väpättämään ja silmät saattavat kostua. Pitää itsekin tunnustaa, että herkistyin useassa kohtaa. Suu loksahtaa myös monta kertaa auki shokista. Kun hahmot ovat näin käsittämättömän taidokkaasti kirjoitettuja, heistä välittää todella paljon. Silloin hahmojen kokemat tapahtumat tuntuvat lujasti katsojassa asti. Jännitettä onnistutaan rakentamaan jollain ihmeen kaupalla vielä tehokkaammin kuin aiemmin sarjan aikana. Jos on aiemmilla kausilla luullut, että intensiivisyys on nostettu huippuunsa, viimeinen kausi vain nauraa ja vääntää nupit kaakkoon. Sydän takoo rinnassa ja vaikka tarina on huumeen tavoin todella addiktoiva, on monien jaksojen välissä pakko pitää hengähdystauko.
Valtavan jännityksen lisäksi kaudelta löytyy myös tiettyä keveyttä. Kauden alkupään metamfetamiinin kokkailukohtaukset ovat toteutettu samalla rennolla ja mukaansatempaavalla hengellä kuin sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Aivan kuin katsoisi kokkausohjelmaa. Viimeisellä kaudella on muutenkin otettu tiettyjä juttuja aiemmilta kausilta. Ensimmäisen kauden rytmikäs kokkailu, neljännen kauden suuri jännite ja toisen kauden tapa pohjustaa kauden alusta alkaen jotain, mikä tapahtuu vasta ihan loppupäässä. Kolmoskaudelta on taas otettu... öh... näkyy tällä kaudella ainakin kärpänen. Pohjustamiseen palatakseni, en voi muuta sanoa kuin että tämä on toteutettu läpi tuotantokauden nerokkaasti. Kaudella saatetaan jossain kohtaa näyttää selkeästi joku yksityiskohta, mikä katsojan kannattaa muistaa, sillä yksityiskohdalla voi olla suuri merkitys myöhemmin. Aiempienkin kausien aloittamia pohjustuksia lunastetaan vihdoin. Suurta jännitettä aiheuttanut risiini on yhä mukana kuvioissa ja katsoja ei malttaisi enää odottaa näkevänsä, mihin sitä lopulta käytetään. Kaikkea tätä rakennellaan kohti intensiivistä kliimaksia, mikä on täydellinen tapa lopettaa tämä tarina. Paineet viimeisen kauden lopetuksesta olivat varmasti massiiviset, mutta niin vain Gilligan ja kumppanit onnistuivat luomaan päätöksen, mikä sulkee paketin äärimmäisen tyydyttävällä tavalla.
Kauden eri ohjaajat, Gilligan itse, Bryan Cranston tai esimerkiksi kolmoskauden kiistellyn kärpäsjakson ohjannut Rian Johnson pistävät jälleen parastaan tunnelman kanssa. Ohjaajan muutosta ei sinänsä edes huomaa, sillä kaikki tietävät tasan tarkkaan, mitä sarjan kanssa tehdään. Käsikirjoittajat ovat hioneet juonikuvioita maltillisesti ja huolellisesti, mikä johtaa jälleen mestarillisesti työstettyyn tuotantokauteen. Teknisesti Breaking Bad on yhä upeasti toteutettu. Kuvauksella kikkaillaan veikeästi, eikä ihme, että sarjan kuvaus on voittanut paljon palkintoja. Ehdoton suosikkini on kauden loppupäässä oleva hitaasti liikkuva laajakuva, mikä paljastaa mielettömän hienosti jotain. Leikkaus on ilmiömäistä ja tukee täysillä tekstiä. Lavasteet, asut ja tällä kaudella etenkin maskeeraukset ovat taidokkaasti toteutetut ja äänimaailma on oivallisesti rakennettu. Kun kauden päätösjaksossa näkee viimeistä kertaa Breaking Badin alkulogon, voi katsojalle tulla todella haikea tunne jo siitä. Kun viimeisen jakson lopputekstit rullaavat, jää katsojalle todella kumma olo. Nyt on kokenut viiden kauden ajan jotain äärimmäisen vaikuttavaa ja unohtumatonta.
Yhteenveto: Vince Gilligan ja kumppanit onnistuvat liki mahdottomassa ja tarjoavat niin mestarillisen lopetuksen Breaking Badille, että viimeinen kausi on jotenkin ihmeessä vielä täydellisempi kuin aiemmat kaudet. Kaikki ovat tarjonneet vain parastaan läpi sarjan, mutta ovat tässä löytäneet vielä jotain lisäpuhtia, joka saa kaikki tekemään vieläkin parempaa työtä. Käsikirjoitus on uskomattoman tiukka ja vangitseva. Tunnelma on todella rautaisesti rakennettu ja intensiivisyys ei voisi enää nousta korkeammalle. Huumoripuoltakin on ja tiettyä sarjan alkupään lystikkyyttä saadaan mukaan. Koskettavuutta on enemmän kuin sarjassa koskaan aiemmin ja herkistymisen riski on suuri. On kaikin puolin selvää, että nyt on kyseessä tarinan päätös ja viimeisen jakson aloittaminen aiheuttaa jo itsessään kumman olotilan. Juonikuviot viedään upeasti päätöksiinsä ja sarja onnistuu tarjoamaan lopun, mikä todella on kaiken mielettömän huikean pohjustuksen arvoinen. Näyttelijät ovat jälleen kerran fantastisia rooleissaan. Cranston, Gunn, Paul, Norris, Brandt, Odenkirk ja Banks ovat kaikki ilmiömäisiä ja on vaikea heittää hyvästit heille, kun viimeisen jakson lopputekstit alkavat rullata. Tai no, joillekin heistä, ottaen huomioon, että tekijät palasivat sarjan pariin Better Call Saul -sarjan ja El Camino -elokuvan kautta. Niistä puhutaan myöhemmin lisää. Nyt jään hetkeksi hengähtämään, tietäen, että olen kokenut jotain erittäin hienoa, mikä on todella maineensa ansainnut. Maailman paras televisiosarja.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.1.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.breakingbad.fandom.com
Breaking Bad, Yhdysvallat, 2008-2013, American Movie Classics, Sony Pictures Television, Gran Via Productions, High Bridge Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti