TV-sarja: The Expanse, kausi 1 (2015-2016)

THE EXPANSE - KAUSI 1



Luojat: Mark Fergus ja Hawk Ostby
Pääosissa: Thomas Jane, Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Cas Anvar, Shohreh Aghdashloo, Florence Faivre, Shawn Doyle, Chad L. Coleman, Jared Harris, Jay Hernandez, François Chau, Athena Karkanis ja Brian George
Genre: scifi, jännitys, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 42 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 8 minuuttia
Ikäraja: 16

The Expanse perustuu James S. A. Corey -tekijänimen alla Daniel Abrahamin ja Ty Franckin kirjoittamaan samannimiseen tieteisromaanien sarjaan, mikä alkoi vuonna 2011 kirjalla Leviathan Wakes (2011). Mark Fergusin ja Hawk Ostbyn suunnitelmien kautta Syfy-kanava alkoi työstämään kirjojen pohjalta televisiosarjaa. Kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2014 ja The Expanse alkoi pyöriä Syfy-kanavalla joulukuussa 2015. Sarjan ensimmäinen kausi nousi hyvään suosioon ja se keräsi kehuja niin kirjojen faneilta kuin kriitikoilta. Itse en ole koskaan ennen katsonut The Expansea, vaikka se onkin minua hieman kiinnostanut muutaman viime vuoden ajan. Kun huomasin, että sarjaa olisi tiedossa enää yksi tuotantokausi, päätin vihdoin ja viimein aloittaa sarjan katsomisen. Katsoinkin The Expansen ensimmäisen kauden läpi muutamassa päivässä.

2200-luvulla ihmiset ovat asuttaneet koko Aurinkokunnan. Pula luonnonvaroista on kuitenkin saanut Maan ja Marsin välirikkoon ja nyt planeettojen välinen sota on lähempänä kuin koskaan.




The Expanse keskittyy usean juonikuvion kautta eri hahmoihin, jotka elävät eri puolilla Aurinkokuntaa. Vyöhykkeellä, eli Mars- ja Jupiter-planeettojen välissä olevalla asteroidien alueella, pienellä Ceres-kääpiöplaneetalla elää Thomas Janen näyttelemä Star Helixin etsivä Joe Miller, joka ryhtyy tutkimaan rikkaan Julie Maon (Florence Faivre) katoamista. Miller on päähahmoista tylsempää sorttia, ollessaan liiankin tyypillinen ikääntynyt ja kyyninen kyttähahmo, joka lähinnä halveksuu poliisia, muttei silti osaa enää tehdä elämällään muuta. Tällaisia hahmoja on nähty iät ja ajat; nyt hahmo on vain sijoitettu avaruuteen. Janen karisma pelastaa paljon ja hänen näyttelijäsuorituksensa ansiosta Millerin osuutta seuraa mielellään. Apunaan tutkimuksessa Millerillä on Dmitri Havelock (Jay Hernandez), joka on nuorempi etsivä, eikä tiedä kaikesta Ceresillä yhtä hyvin kuin kokenut konkari Miller.
     Steven Straitin näyttelemä James Holden taas työskentelee jäänkeräysalus Canterburylla, joka on matkalla Ceresiin, kun se kohtaa erikoisen uhan. Holden on hieman sinisilmäisempi tyyppi, jonka täytyy alkaa ottaa ohjia omiin käsiinsä, jotta hänestä voisi kenties kuoriutua sankarihahmo sarjalle. Strait sopii osaansa kelvollisesti, muttei vielä avauskaudella tarjoa mitään erityistä. Holdenin kanssa Canterburylla työskentelevät myös mm. insinööri Naomi (Dominique Tipper), mekaanikko Amos (Wes Chatham) ja pilotti Alex (Cas Anvar), jotka toimivat hyvänä tukijoukkona, mutta jotka jäävät vielä avauskaudella hieman vaisuiksi omina hahmoinaan.




Yhdistyneiden kansakuntien hallitsemassa Maassa taas seurataan YK:n apulaispääsihteeri Chrisjen Avasaralaa (Shohreh Aghdashloo), joka yrittää tehdä kaikkensa pitääkseen Maan ja Marsin sovussa. Siitä huolimatta, että Aghdashloosta löytyy juurikin sitä oikeaa arvokkuutta, mitä rooli vaatii, hänenkään hahmonsa ei ole kovin kiinnostava. Avarasalan kohtaukset toimivat lähinnä siksi, että hänen kautta päästään näkemään, millaiseksi Maa on muuttunut 2200-luvulla. Avasaralan miestä esittää Rillit huurussa -komediasarjasta (The Big Bang Theory - 2007-2019) tuttu Brian George. Lisäksi kaudella esitellään myös mm. Maan ja Marsin valtaa vastustavaan OPA-organisaatioon kuuluvat hahmot Fred Johnson (Chad L. Coleman) ja Anderson Dawes (Jared Harris), kadonneen Julien isä Jules-Pierre Mao (François Chau) ja etsivä Millerin pomo Shaddid (Lola Glaudini).

Jos sarjan alussa luettavan esittelyn perusteella rupeaa odottamaan The Expanselta uutta Tähtien sotaa (Star Wars - 1977-) televisiosarjan muodossa, missä käydään eeppisiä lasertaisteluja ympäri galaksin, voi helposti pettyä. The Expanse on enemmänkin noir-henkisen etsivätarinan, poliittisen juonittelun ja perinteisemmän avaruusseikkailun yhdistämistä, mikä toimii paikoitellen todella hyvin, mutta silti tämä avauskausi jätti minut pienesti kylmäksi. Pidin näkemästäni, mutta samalla näin avauskaudessa potentiaalia paljon parempaan ja uskoisin, että kun niin maailman kuin hahmojen esittelyt on tämän kauden kautta saatu pois alta, tulevat kaudet ovat iskevämpää menoa. Itselle nämä hahmot eivät tosiaan erityisemmin toimineet, mutta onneksi sarjan maailma on erittäin mielenkiintoinen. Joka jaksossa hypitään planeetalta, alukselta ja avaruusasemalta toiselle, ja on kiinnostavaa nähdä, millaisen tulevaisuudenkuvan tekijät tarjoavat sarjan kautta. Kuitenkin siitä huolimatta, että kauden päätösjaksoon asti jokaisen paikanvaihdoksen mukana nähdään teksti siitä, että missä nyt ollaan, paikoitellen voi herkästi kokea vaikeuksia pysyä kaikessa kärryillä.




Ja jos kauden jatkuva tapa heittää katsojaansa tapahtumapaikasta toiseen vaatii keskittymistä, myös juonikuvioita seuratessa pitää olla tarkkana, jotta hoksaa, ketkä ovat kenenkin puolella, kuka on ketäkin vastaan jne. Siitä huolimatta, että kauden mysteeri rakentuu menevästi, en kokenut tarinaa kertaakaan erityisen koukuttavaksi. Sarjassa olisi potentiaalia siihen, että sitä olisi pakko tykittää useampi jakso putkeen vastausten perässä, mutta itselleni ei yhdenkään jakson jälkeen herännyt pakottavaa tarvetta jatkaa sarjan katselua. Tarvittava jännitekin löytyy vain hetkittäin. Kauden ensimmäinen puolisko kului lähinnä suuren informaatiotulvan sulatteluun ja vasta toisella puoliskolla aloin kunnolla uppoutumaan kertomukseen mukaan. Tuntuikin siltä, että The Expanse alkoi tosissaan käynnistyä vasta, kun kausi päättyi.

Teknisiltä ansioiltaan The Expanse on oikein kelvollinen televisiosarjaksi. Vaikka tietty digitaalisuus paistaa läpi monista kuvista avaruusaluksista ja muista tulevaisuuden maisemista, ei se ole häiritsevää. Kuvaus on sujuvaa läpi kauden ja sitä tukee niin menevä valaisu kuin synkistelevä värimaailma. Lavasteet ovat tyylikkäät, kuten myös asut ja erityisesti kauden loppupäässä nähtävät maskeeraukset. Ääniefektit toimivat ja on veikeää, kuinka uudenlaisia ääniä laserammuksille kehitellään edelleen. Clinton Shorterin säveltämät musiikit ovat mainiot ja onkin sääli, ettei koko tunnusmusiikkia kuulla ja alkutekstipätkää nähdä kuin muutamassa jaksossa kauden aikana.




Yhteenveto: The Expansen ensimmäinen tuotantokausi avaa mahdollisuuksia potentiaalisen mainiosta tieteissarjasta, mutta jää vielä tältä erää pienesti vaisuksi. Näyttelijät tekevät oivallista työtä, mutta heidän hahmonsa jättävät hieman kylmäksi. Esimerkiksi Thomas Janesta löytyy karismaa, mutta hänen etsivähahmonsa tuntuu liiankin kliseiseltä. Lähinnä on kiinnostavaa nähdä eri hahmojen kautta, millaista tulevaisuudenkuvaa ja maailmaa sarjan tekijät rakentavat. Kauden varrella hypitään paikasta toiseen kovalla vauhdilla ja jos ei pysy tarkkana, voi helposti pudota kärryiltä siitä, missä mennään ja kuka kukin on. Erikoistehosteiden taso on kelvollista, vaikkei sarja näytäkään yhtä hyvältä kuin satoja miljoonia maksavat megaelokuvat. Loppua kohti kausi lähtee selvempään nousuun ja jättää kertomusta mielenkiintoisesti auki tulevaa varten. Nyt kun esittelyt on hoidettu pois alta, odotankin, mihin suuntaan The Expanse seuraavaksi lähtee...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.4.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Expanse, Yhdysvallat, 2015-, Alcon Entertainment, Sean Daniel Company, Syfy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti