TV-sarja: The Expanse, kausi 4 (2019)

THE EXPANSE - KAUSI 4



Luojat: Mark Fergus ja Hawk Ostby
Pääosissa: Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Cas Anvar, Shohreh Aghdashloo, Frankie Adams, Burn Gorman, Lyndie Greenwood, Rosa Gilmore, David Strathairn, Chad L. Coleman, Keon Alexander, Cara Gee, Kyla Madeira, Steven McCarthy, Jasai Chase Owens, Nadine Nicole ja Thomas Jane
Genre: scifi, jännitys, draama, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 44 minuuttia - 53 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 56 minuuttia
Ikäraja: 16

James S. A. Coreyn tieteiskirjoihin perustuva televisiosarja The Expanse nousi suosioon ensimmäisen kautensa myötä vuonna 2015. Toinen ja kolmas kausi vain jatkoivat suosiota, mutta silti sarjaa esittävä Syfy-kanava päätti lopettaa sarjan teon kolmannen kauden jälkeen. Tämä johti fanien raivoon ja katsojat alkoivat pian pyytämään muita kanavia ottamaan The Expansen haltuunsa. Jopa Tulen ja jään laulun (A Song of Ice and Fire - 1996-) kirjailija George R. R. Martin, Star Trek -näyttelijä Wil Wheaton ja koomikko Patton Oswalt ottivat osaa fanikampanjaan, mihin kuului mm. lentokoneen lentäminen Amazon Studiosin ympärillä, #SaveTheExpanse-lippu perässään. Lopulta Amazon tarttuikin sarjaan, uuden kauden kuvaukset käynnistyivät ja lopulta neljäs kausi julkaistiin Amazon Prime Videossa joulukuussa 2019. Amazonilla sarjan suosio kasvoi entisestään. Siitä huolimatta en ollut itse aiemmin katsonut jaksoakaan sarjasta. Vasta kun huomasin, että The Expansen kuudes ja samalla viimeinen tuotantokausi oli tekeillä, päätin vihdoin ja viimein aloittaa sarjan katselun. Koin sarjan kolme ensimmäistä kautta kelvolliseksi scifikertomukseksi, mutta sarja ei silti tehnyt minuun isoa vaikutusta. Aloitin neljännen kauden silti kiinnostuneena, halutessani tietää, vaikuttiko sarjan siirtyminen Amazonille millään lailla sarjaan?

Chrisjen Avasarala lähettää Rocinanten miehistön tutkimaan protomolekyylin muodostaman Kehän takaa löytyvää Ilus-planeettaa, jota asuttaa Maan ja Vyöhykkeen pakolaisten siirtokunta. James Holden ja kumppanit saavat kuitenkin pian huomata, ettei planeetta pidä uusista tunkeilijoista.




Steven Strait alkaa ensimmäistä kertaa näyttämään kyllästymisen merkkejä Rocinanten kapteeni James Holdenin roolissa. Toisaalta kyllästyminen vaikuttaisi myös kuuluvan Holdenin hahmoon, sillä hän näyttää vähän väliä siltä kuin häntä ei enää kiinnostaisi protomolekyylin salojen selvittäminen. Holden muuttuukin tällä kaudella huomattavasti tylsemmäksi, eivätkä hänen päänsisäiset keskustelunsa Thomas Janen esittämän etsivä Millerin kanssa vakuuta. Sen sijaan Rocinanten miehistöön kuuluvat Naomi (Dominique Tipper) ja Amos (Wes Chatham) muuttuvat kiinnostavammiksi. Amosille kehkeytyy suhdekoukeroita, kun taas Naomissa on mielenkiintoista jo se, että hänelle tuottaa vaikeuksia kulkea planeetalla, elettyään koko elämänsä avaruusaluksilla ja -asemilla. Menossa mukana on myös Kamal (Cas Anvar), joka jää kuitenkin alukselle tekemään tutkimuksia etäältä, eikä laskeudu tovereidensa mukana Ilukselle.
     Myös vanhat tutut Avasarala (Shohreh Aghdashloo), Bobbie (Frankie Adams), OPA-pomo Johnson (Chad L. Coleman), kapteeni Ashford (David Strathairn) ja häntä seuraava Drummer (Cara Gee) tekevät paluun, mutta heistä ei paljoa irtoa. Maahan palannut Avasarala on muuttunut viime kauden myötä ja laukoo kirosanoja ja solvauksia minkä kerkeää. Aghdashloo vakuutti aiemmin hienosti arvokkaan Avasaralan osassa, muttei onnistu hahmon uudenlaisten puolten tulkitsemisessa. Bobbielle ja Ashfordille keksitään aika väkisin tekemistä ja heidän sivujuonensa tuntuvat pääasiassa viidennen kauden pohjustamiselta.




Uusina hahmoina tuotantokaudella esitellään mm. maalainen Murty (Burn Gorman), joka yrittää johtaa Iluksen siirtokuntaa, häntä auttava biologi Okoye (Lyndie Greenwood), teknikko Lucia Mazur (Rosa Gilmore), sekä vyöhykeläinen johtohahmo Marco Inaros (Keon Alexander), jolla on katalat suunnitelmat Maan ja Marsin päiden menoksi. Gorman sopii tuttuun tapaansa häijyyn osaan ja tekee oivaa työtä tämänkertaisena antagonistina. Greenwood ja Gilmore ovat myös hyviä osissaan, mutta Alexander ei vielä pääse tarpeeksi esille, jotta häntä voisi tuomita suuntaan tai toiseen.

Jos jotain selvää muutosta on tapahtunut The Expansen siirryttyä Syfy-kanavalta Amazonille, niin Amazon on selvästi syytänyt enemmän rahaa sarjaan kuin edeltäjänsä. Neljäs tuotantokausi näyttää kaikin tavoin paremmalta kuin aiemmat kaudet aina Ilus-planeetan maisemista avaruusaluksiin. Tietty halvahko videopelimäinen ulkonäkö on poissa ja efektit alkavat olla sitä luokkaa, että niitä kehtaisi näyttää valkokankaalla asti. Harmillisesti muuten The Expansen neljäs kausi ei tarjoa suurta muutosta parempaan suuntaan. Kausi itse asiassa jopa valahtaa sarjan heikompaan päätyyn. Se pitää tarpeeksi sinnikkäästi sarjan yleisen kelvollisen tason, mutta siitä uupuu se monipuolisuus mitä aiemmat kaudet tarjosivat. Kaudella pidetään aika tukevasti jalat Iluksen maankamaralla, eikä kaudelta löydy samanlaista jatkuvaa siirtymistä planeetalta toiselle ja kuulta avaruusasemalle kuin muilta. Tavallaan kausi on siis hieman edeltäjiään pienimuotoisempi.




Pienimuotoisuus on siinä mielessä hassua, että ainakin itselleni tuli viime kauden huipennuksesta sellainen ajatus, että nyt tämä sarja vasta pääsee valloilleen, protomolekyylikehän avatessa portteja lukemattomiin maailmoihin. Se, että Rocinanten miehistö jumittaa yhdellä planeetalla, samaan aikaan kun käsikirjoittajat yrittävät keksiä kaikille muille jotain tekemistä, tuntuu hieman tylsältä. Onneksi Ilukselle mahtuu kiinnostavia tapahtumia ja jännitettä onnistutaan nostattamaan kauden kulkiessa eteenpäin. Maalaisten ja vyöhykeläisten siirtokunnan kiista on hyvin rakennettu konflikti, mikä johtaa pariinkin oivallisen tiivistunnelmaiseen tilanteeseen. Jaksomäärän tiputtaminen kymmeneen aiemmasta kolmestatoista johtaa hieman tiiviimpään tarinankerrontaan, mutta silti sekaan mahtuu täytettä. Loppuhuipennus nostaa kauden tasoa ja jättää katsojan mielenkiinnolla odottamaan viidettä kautta.

Ohjaajat tekevät kelpo työtä sillä, mitä kirjoittajat heille tarjoavat. Tekstiltä kaipaisi kuitenkin enemmän. Koska en ole kirjoja lukenut, en tiedä, kuinka orjallisesti sarja seuraa niiden tapahtumia ja ovatko tapahtumat näin harmillisen hillittyjä myös romaaneissa. Visuaalisesti kausi on kuitenkin laadukas, kuten jo aiemmin kerroin. Mainioiden erikoistehosteiden lisäksi kuvaus on taidokasta, lavasteet näyttävät ja asut onnistuneet. Valaisua hyödynnetään hyvin ja maskeeraajatkin tekevät varsin sujuvaa työtä. Visuaalisessa ilmeessä on oiva kikka, että aina kun tapahtumat sijoittuvat kehän kautta kuljettuun uuteen maailmaan, kuvasuhde muuttuu laajakuvaksi. Äänimaailma tukee visuaalisuuksia ja jälleen kerran pieniä visuaalisia muutoksia saanut alkutekstipätkä on sarjan parasta antia Clinton Shorterin musiikkien kera.




Yhteenveto: The Expansen neljäs tuotantokausi on tuotantoarvoiltaan laadukkaampi kuin aiemmat kaudet ja Amazon on selvästi pistänyt rahaa likoon sarjaa varten. Harmillisesti muuten kausi on hieman edeltäjiään heikompi. Matka protomolekyylikehän toiselle puolelle vaikuttaa ajatuksen tasolla kiehtovalta seikkailulta, mutta todellisuudessa kolkolla siirtokuntaplaneetalla kökkiminen käy nopeasti tylsäksi. Planeetalla löytyy omat kiinnostavat tapahtumansa ja loppua kohti meno paranee huomattavasti, mutta kokonaisuutena kausi ei nappaa mukaansa. Muille hahmoille keksityt sivujuonet tuntuvat lähinnä täytteeltä ja onkin sääli, että täytettä mahtuu yhä sarjaan, vaikka jaksomäärää onkin nyt tiputettu muutamalla. Steven Strait näyttää selviä kyllästymisen merkkejä, eikä hänen Holden-hahmonsa kertomus enää jaksa innostaa. Shohreh Aghdashlookaan ei enää vakuuta Avasaralan osassa. The Expansen neljäs kausi on askel heikompaan suuntaan, vaikka se onkin tehosteiltaan parempi ja sen finaali toimii varsin pätevästi. 




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.8.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Expanse, Yhdysvallat, 2015-, Alcon Entertainment, Sean Daniel Company, Amazon Prime Video


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti