FEAR THE WALKING DEAD - KAUSI 8
Luojat: Robert Kirkman ja Dave Erickson
Pääosissa: Kim Dickens, Lennie James, Colman Domingo, Danay García, Austin Amelio, Karen David, Christine Evangelista, Jenna Elfman, Rubén Blades, Daniel Sharman, Zoey Merchant, Maya Eshet, Daniel Rashid, Antonella Rose, Isha Blaaker, Julian Grey, Jayla Walton, Randy Bernales ja Alycia Debnam-Carey
Genre: draama, jännitys, kauhu
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: 38 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 43 minuuttia
Ikäraja: 16
Robert Kirkmanin, Charlie Adlairdin ja Tony Mooren sarjakuviin perustuva televisiosarja The Walking Dead (2010-2022) nousi suureen suosioon ja pääsarjan rinnalle päätettiin tehdä lisäosasarjoja. Ensimmäisenä näistä käynnistyi Fear the Walking Dead, jonka ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin syksyllä 2015. Sarja nousi tarpeeksi suosituksi, mutta se ei saanut erityisen positiivista vastaanottoa kriitikoilta. Toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes ja seitsemäs kausi pitivät ailahtelevaa tasoa yllä ja tekijät ilmoittivatkin, että sarja päättyisi kahdeksannen kautensa myötä. Kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2022 ja nyt Fear the Walking Deadin kahdeksas ja samalla viimeinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun saakka (Suomessa HBO Maxin kautta). Itse en ole missään kohtaa pahemmin innostunut sarjasta ja lukuun ottamatta ihan menevää kuutoskautta olen kokenut sarjan huononevan kausi kaudelta. Aloitin Fear the Walking Deadin kahdeksannen kauden katselun heti, kun sen esitys käynnistyi keväällä, mutta avausjakso oli mielestäni niin kehno, että palasin sarjan pariin vasta, kun viimeisetkin jaksot oli julkaistu.
On kulunut seitsemän vuotta Madisonin paluusta ja elävien kuolleiden lisäksi selviytyjät yrittävät kamppailla PADREn kanssa, jolle Morgan tekee nyt töitä.
Fear the Walking Deadin tutut hahmot tekevät vielä kerran paluun ja kenties viimeistä kertaa - jos siis hahmot eivät saa vielä uusia lisäosasarjoja tai näyttäydy joissain muissa The Walking Dead -projekteissa. Periaatteessa koko alkuperäisen porukan kuoltua sarjan mittaan ja Aliciaa esittävän Alycia Debnam-Careyn lähdettyä sarjasta seitsemännen kauden päätteeksi, tekijät näkivät parhaakseen tuoda takaisin Alician äidin, Kim Dickensin esittämän Madisonin, jota on luultu kuolleeksi jo useamman kauden ajan. Yhä vain harhaisemmaksi ja raskaammaksi persoonaksi muuttuva Morgan (Lennie James) joutuukin antamaan valokeilan takaisin Madisonille, joka palauttaa asemansa sarjan päähenkilönä viimeisten jaksojen ajaksi. Madisonin paluu tuntui halvalta kikalta jo seiskakauden finaalijaksossa, eikä kasikausi muuttanut mielipidettäni positiivisempaan suuntaan. Dickens suoriutuu kuitenkin yhä kelvollisesti roolistaan.
Myös Daniel (Rubén Blades), Victor (Colman Domingo), Dwight (Austin Amelio), Luciana (Danay García), Grace (Karen David), Mo (Zoey Merchant), June (Jenna Elfman) ja Sherry (Christine Evangelista) ovat menossa mukana, pääasiassa haahuillakseen taustalla ja muistuttamassa olemassaolostaan. Madisonin lisäksi kuolleeksi luultu Troy Ottokin (Daniel Sharman) tekee paluun. Hänen lisäksi pahisosastoa edustavat myös PADRE-saarta johtavat sisarukset Sam (Maya Eshet) ja Ben (Daniel Rashid). Lukuun ottamatta aina mainiota Domingoa, sivunäyttelijöistä ei kukaan erityisemmin enää vakuuta, eivätkä viime hetkellä sarjaan mukaan hypänneet tulokkaatkaan säväytä. Niin ikävältä kuin se tuntuukin, minun täytyy nostaa esille myös Troyn tytärtä Tracya esittävä Antonella Rose, joka on kiusallisen kehno roolissaan. Hänen tulkitsemansa tunteet tuntuvat kaiken aikaa väkinäisiltä, eikä asiaa auta, että Tracysta on kirjoitettu niin rasittava räkänokka, että tämän toivoo heti joutuvan zombien ruokalistalle.
Jos se ei ollut vielä aiemmin selvää, niin tämän kauden aikana se käy jo tuskastuttavan selväksi: Fear the Walking Dead olisi pitänyt älytä lopettaa jo ajat sitten. Yhdentoista kauden mittainen pääsarja The Walking Deadkin jatkoi kulkuaan turhan kauan, pitkään parhaiden päiviensä jälkeen, mutta sarja piti loppuun asti sisällään hyviä ja kiinnostavia hahmoja, joiden selviytymisen puolesta jännitti. Fear the Walking Dead on madellut viime kaudet surullisena eteenpäin kuin The Walking Deadin ykköskauden avausjakson jalaton zombi, jolta Rick kävi pöllimässä polkupyörän. Kahdeksas kausi on kuin yksi kävelevä kuollut muiden joukossa, jonka tekisi mieli käydä pistämässä lopullisesti pois päiviltään.
Kaikkein pahinta finaalikaudella on sen käsikirjoitus, joka tuntuu suorastaan fanifiktiolta. Aiemmin kuolleiksi luultuja hahmoja tuodaan takaisin vielä viime metreillä, jotta uutta kerrottavaa saataisiin vaikka väkisin, juoni poukkoilee suuntavaistottomasti sinne tänne kuin päätön kana ja meno on muutenkin kiusallisen kömpelöä. Jaksomäärää on jälleen tiputettu, mutta kaksitoistakin jaksoa on tarpeeksi pitämään sisällään puuduttavaa tyhjäkäyntiä ja ärsyttäviä mutkia matkassa, joilla hommaa venytetään entisestään. Hahmot puivat muka-syvällisiä selviytymisen ja läheisimpien merkityksestä, draamakohtauksissa meno äityy imeläksi saippuasarjaksi ja loppupeleissä itselleni oli se ja sama, miten hahmoille käy. Zombit eivät aiheuta enää mitään vaaran tuntua ja ne tuntuvat olevan mukana vain, koska niiden on pakko olla. Näitä mätäneviä ja nälkäisiä laahustajia alkaa symppaamaan kaudella ihan tosissaan ja jossain kohtaa huomasin toivovani, että sarja päättyisi siihen, että zombit vain söisivät kaikki.
Fear the Walking Deadin finaalikauden teknisissäkään ansioissa ei ole paljoa hurraamista. Katsojalukujen laskettua budjettikin on tainnut pienentyä, mikä näkyy välillä naurettavan surkeissa kuvafilttereissä, jotka näyttävät parissa minuutissa puhelimella tehdyiltä. Seassa on muutenkin heikkoja ja viimeistelemättömän näköisiä digiefektejä. Kuvaus on sentään kelvollista, mutta leikkaus on ajoittain sottaista ja vain pahentaa kehnoja käsikirjoituksia. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja kauden kirkkaasti parasta antia tarjoaa maskeeraustiimi, joka tekee edelleen hienoa työtä zombien kanssa. Erityisesti metsissä ja vesistöjen lähistöllä lojuvat zombit näyttävät upeilta, vehreän kasviston peittäessä niiden kehoja. Äänimaailma on ihan hyvin rakennettu, joskin musiikeista ei jää mitään mieleen.
Yhteenveto: Fear the Walking Deadin kahdeksas tuotantokausi huipentaa liian pitkään jatkuneen zombisarjan pohjanoteeraukseen. Finaalikausi tekee päivänselväksi, että sarja olisi pitänyt älytä lopettaa jo kauan sitten. Käsikirjoittajat tuntuvat epätoivoisilta, yrittäessään keksiä vieläkin lisää sisältöä sarjaan. Tämä johtaa fanifiktiomaisiin teksteihin, joiden toteutumista ruudulla seuraa päätään pudistellen. Typerät ratkaisut, kömpelöt käänteet ja pienennetyn jaksomääränkin kanssa sekaan livahtanut tyhjäkäynti tekevät kaudesta pitkäveteistä katseltavaa. Jännitettä ei löydy, eikä hahmojen kohtalosta piittaa lopulta tuon taivaallista. Näyttelijäkaarti hoitaa tonttinsa ailahtelevasti, osan näyttäessä selviä kyllästymisen merkkejä koko hommaa kohtaan. Tekninen toteutus näyttää hutiloidulta, joskin loppuun asti itse zombit ovat hienoja luomuksia. Jos olet kovasti pitänyt Fear the Walking Deadin aiemmista kausista, kahdeksas ja samalla viimeinen tuotantokausi saattaa upota sinulle. Muita kehotan pysymään loitolla tästä. Vaikka niin pääsarja The Walking Dead, tämä Fear the Walking Dead kuin nuorisosarja The Walking Dead: World Beyond (2020-2021) ovat nyt kohdanneet loppunsa, ei zombisaagalle yleisesti näy loppua. Yksittäisiä tarinoita kertova Tales of the Walking Dead (2022), sekä tutuista hahmoista kertovat lisäosasarjat The Walking Dead: Dead City (2023-) ja The Walking Dead: Daryl Dixon (2023-) eivät ole vielä rantautuneet Suomeen, joiden lisäksi alkuvuodesta Yhdysvalloissa käynnistyy uusi sarja The Walking Dead: The Ones Who Live (2024-). Missä kohtaa vannoutuneimpienkin fanien raja tulee vastaan?
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.12.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Fear the Walking Dead, Yhdysvallat, 2015-2023, AMC, Circle of Confusion, Idiot Box Productions, Valhalla Entertainment, Skybound, AMC Studios
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti