TV-sarja: Fear the Walking Dead, kausi 5 (2019)

FEAR THE WALKING DEAD - KAUSI 5



Luojat: Robert Kirkman ja Dave Erickson
Pääosissa: Alycia Debnam-Carey, Lennie James, Colman Domingo, Maggie Grace, Danay García, Garret Dillahunt, Jenna Elfman, Alexa Nisenson, Rubén Blades, Karen David, Austin Amelio, Daryl Mitchell, Mo Collins, Matt Frewer, Bailey Gavulic, Ethan Suess, Cooper Dodson, Peter Jacobson, Holly Curran, Joe Massingill ja Colby Minifie
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: 39 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 33 minuuttia
Ikäraja: 16

Robert Kirkmanin, Charlie Adlairdin ja Tony Mooren sarjakuviin perustuvaa The Walking Dead -televisiosarjaa (2010-) päätettiin viidennen kauden jälkeen laajentaa lisäosasarjojen muodossa. Syksyllä 2015 julkaistiin Fear the Walking Dead -sarjan ensimmäinen tuotantokausi, joka otettiin hyvin vastaan, jolloin sarjaa päätettiin jatkaa. Toisella, kolmannella ja neljännellä kaudella katsojaluvut lähtivät kuitenkin laskuun, mutta sarjaa pidettiin tarpeeksi suosittuna, jotta sitä voitiin tehdä lisää. Viidennen kauden kuvaukset käynnistyivät joulukuussa 2018 ja se alkoi pyöriä televisioissa kesäkuussa 2019. Katsojaluvut jatkoivat laskuaan ja kausi sai niin kriitikoilta kuin faneilta heikot arviot. Itse olin joitain vuosia sitten katsonut The Walking Deadia, mutta lopetin neljännen kauden jälkeen katsomisen. Kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän 10 vuotta, päätin aloittaa sen katselun uudelleen ja samalla katsoa myös lisäosasarjat Fear the Walking Deadin ja The Walking Dead: World Beyondin (2020-). Viikko The Walking Deadin yhdeksännen kauden jälkeen aloitin Fear the Walking Deadin viidennen kauden.

Alicia, Morgan, Victor, Al ja kumppanit etsivät muita selviytyjiä, toiveenaan, että voisivat auttaa heitä. Matkalla Morgan kohtaa vanhan tuttunsa.




Viime kaudella Lennie Jamesin näyttelemä Morgan siirrettiin The Walking Deadista Fear the Walking Deadiin ja samalla tekijät päättivät tappaa pois sarjassa alusta asti mukana olleet Madison-äidin (Kim Dickens) ja tämän Nick-pojan (Frank Dillane). Nyt Clarkin perheestä on enää jäljellä yksi ainoa henkilö, Alicia (Alycia Debnam-Carey), jonka tehtävänä on kantaa sarjaa harteillaan. Siitä huolimatta, että Alicia on yksi sarjan harvoista hahmoista, joka on ollut mukana ihka ensimmäisestä jaksosta lähtien, kauden keulakuvaksi nousee silti Morgan. Debnam-Carey ja James jatkavat oivaa työtään, vaikka paikoitellen molemmista (kuten myös Victor Strandia esittävästä Colman Domingosta) alkaa näkyä väsymystä zombimättöä kohtaan.
     Sen sijaan myöhemmin sarjaan mukaan hypänneet näyttelijät ovat vielä täynnä puhtia. Maggie Grace, Garret Dillahunt, Jenna Elfman ja Alexa Nisenson viihtyvät rooleissaan Alina, Johnina, Junena ja Charliena. Nuorta Nisensonia käy kyllä sääliksi, näyttelijän saatua tappouhkauksia vihaisilta faneilta, Charlien tapettua Nickin viime kaudella. Noin nuorella iällä voin vain kuvitella, millaista ponnistelua vaati, että Nisenson suostui ja uskaltautui jatkamaan sarjassa. Viime vuodet ovat osoittaneet yhä vain useammin, että ylipäätään monille katsojille on alkanut tuottamaan vaikeuksia erottaa näyttelijää ja roolihahmoa toisistaan. Jos fanien pitäisi jotakuta syyttää, niin käsikirjoittajia, jotka päätyivät tähän ratkaisuun. Silti tappouhkausten lähettäminen kenelle tahansa, mutta vieläpä lapselle on sairasta.  




Danay García roikkuu sujuvasti mukana Lucianana, kun taas jälleen kerran paluun tekevää Danielia esittävä Rubén Blades näyttää tuumivan, eikö häntä koskaan kirjoiteta lopullisesti ulos sarjasta? Mo Collins ja Daryl Mitchell palaavat myös rooleihinsa adoptiosisaruksina Sarahina ja Wendellinä. Uusina hahmoina kaudella esitellään mm. ydinvoimalassa työskennellyt Grace (Karen David), sympaattinen rabbi Jacob Kessner (Peter Jacobson), sekä aika laimeina vastuksina tällä kertaa toimivat Logan (Matt Frewer) ja Virginia (Colby Minifie), joista ei saada oikein mitään irti.

Muistan lukeneeni pari vuotta sitten juttuja ja kommentteja siitä, kuinka Fear the Walking Dead on onnistunut ylittämään pääsarja The Walking Deadin ja on laadukkaampi kuin pääsarja nykyään. En voi kuin ihmetellä tätä väitettä. Vaikka The Walking Deadin taso onkin vuosien varrella laskenut ja käynyt useasti keskinkertaisuuden puolella, sen sarjan heikommat kaudet ovat silti sitä tasoa, mitä Fear the Walking Dead on parhaimmillaan. Ja siinä, missä The Walking Dead teki reippaan tasonnoston yhdeksännellä kaudellaan, Fear the Walking Deadin viides kausi on heikointa, mitä koko The Walking Dead -saaga on tähän mennessä tarjonnut. Tiedän sanoneeni näin neljännen kauden arviossani, mutta mielestäni tämä kausi on sitäkin kehnompi. Minun on todella vaikea keksiä mitään positiivista sanottavaa tältä kaudelta.




Rabbi Jacob on lisäyksenä kauden parasta antia ja hänen esittelevä jakso taitaa olla kauden laadukkain ja mielenkiintoisin. Tämän lisäksi mukana on pari erittäin vekkulimaista zombitappoa, joista toiseen liittyy lentokone ja toiseen useampi ajoneuvo, jotka kaahaavat yhä vain pahemmin liiskaantuvan elävänkuolleen päältä. Siinäpä se. Fear the Walking Deadin viides kausi tuntuu niiltä pakollisilta täytejaksoilta, joilla 16 jakson kesto saadaan täyteen, mutta koko kauden mittaan venytettynä. Kaudella on hädintuskin mitään selvää tarinaa. Hahmot haahuilevat paikasta toiseen ja yrittävät auttaa muita. Logan ja Virginia hieman hankaloittavat prosessia ja zombit aiheuttavat toki pientä päänvaivaa, mutta siihen se konfliktin määrä sitten jääkin. Tuotantokaudella ei pääse kokemaan oikein minkäänlaisia tunteita, joita toivoisi. Ei ole jännitettä, eikä oikein suruakaan, sillä tekijät taisivat hoksata, ettei välttämättä kannatakaan tappaa kaikkia hahmoja pois muutaman kauden aikana.

Asiaa vain pahentaa, että seasta löytyy kaksi luultavasti surkeinta jaksoa koko The Walking Dead -historiassa. Viime kaudella sarjaan saapunut Al toi mukaan innostuksen kuvata selviytyjien matkaa ja taltioida heidän tarinoitaan ennen ja jälkeen maailmanlopun. Tällä kaudella tämä viedään liiallisuuksiin, kun kaksi jaksoa on kuvattu kokonaan found footage -tyylillä hahmojen itsensä toimesta muka-dokumenttina. Jaksot sisältävät jatkuvia haastatteluja, mistä herää tunne siitä kuin katsoisi jotain kökköä reality-sarjaa. Vaikka sarjan jaksot itsessään ovat jo aika tylsän näköisiä harmaan filtterinsä kanssa, nämä kaksi jaksoa ovat suorastaan rumia, kuvan ollessa joko ylikorostetun keltainen, vihreä tai sininen. Yhdessä kohtaa kautta näemme, kun joku hahmoista katsoo näitä Alin kuvaamia videoita ja kelaa joitain kohtia yli. Silloin tunsin hieman kateutta.




Ohjaajat eivät saa oikein mitään aikaiseksi kauden kanssa, mutta suurimmat syypäät ovat käsikirjoittajat. He eivät ole keksineet lähes mitään sisältöä tälle kaudelle. Kautta katsoessa tuntuu siltä, että sitä alettiin kuvaamaan keskeneräisten tekstien kanssa, samalla kun kirjoittajat hakkasivat päätään seinään uusien ideoiden toivossa. Kausi on hämmästyttävän tapahtumaköyhä ja siinä on useita jaksoja, jotka voisi hypätä yli kokonaan, eikä menettäisi mitään merkittävää. Ei ole mikään ihme, että katsojaluvut ovat sukeltaneet kausi kaudelta. Jos ainoa mielenkiintoinen asia, mitä tekijät keksivät, on se, että siirretään tunnettuja hahmoja pääsarjasta selvittämään ongelmiaan tässä lisäosasarjassa, se kertoo paljon Fear the Walking Deadista. Sentään kaudella on tyylikästä kuvausta (jonka värimäärittely yrittää kaiken aikaa pilata), lavastusta, maskeerausta ja hyviä äänitehosteita. Uudistettu intro on yhä mainio ja on oiva ratkaisu, että se muuttuu joka jakson myötä hieman.

Yhteenveto: Fear the Walking Deadin viides tuotantokausi on jo suorastaan huono lisäys kaiken aikaa heikkenevään lisäosasarjaan. Täytejaksojen määrä nousee kaudella huippuunsa ja on selvää, että kautta lähdettiin tekemään ilman selkeitä suunnitelmia. Suuri osa jaksoista kuluu tyhjänpäiväiseen haahuiluun, ja tarinaa ja juonikuvioita on hädin tuskin lainkaan. Pitkään sarjassa mukana olleet näyttelijät alkavat jo näyttämään kyllästymisen merkkejä. Samaa kyllästymistä esiintyy herkästi myös kotisohvalla. Zombeista ei löydetä jännitettä ja uudet ihmisvastukset ovat tylsiä. Rabbi Jakobiin liittyvä jakso on yksi ainoista hyvistä koko kaudella, mutta se ei yksinään pelasta kokonaisuutta - etenkään kun mukana on kenties kaksi surkeinta jaksoa koko The Walking Deadin historiassa. Muka-dokumentaariset found footage -jaksot ovat aivan kamalia. Ne ovat jo hengeltään kuin kököintä reality-televisiota, eikä asiaa auta suorastaan ruma värimäärittely. Tässä kohtaa alan jo toivoa Fear the Walking Deadin päättymistä kokonaan, vaikka olenkin kuullut kuudennen kauden toimivan selvänä tasonnostona. Odotukseni ovat silti hyvin alhaiset sarjan tulevaisuutta kohtaan.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.3.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Fear the Walking Dead, Yhdysvallat, 2015-, AMC, Circle of Confusion, Idiot Box Productions, Valhalla Entertainment, Skybound, AMC Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti