GOTHAM - KAUSI 4
Luoja: Bruno Heller
Pääosissa: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Morena Baccarin, Cory Michael Smith, Erin Richards, Camren Bicondova, Jessica Lucas, Drew Powell, Chris Chalk, Crystal Reed, Alexander Siddig, Cameron Monaghan, Peyton List, Charlie Tahan, Benedict Samuel, Kelcy Griffin, Michael Cerveris, Nathan Darrow, Maggie Geha, Anthony Carrigan, B. D. Wong ja John Doman
Genre: rikos, toiminta
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 16
DC Comicsin "Batman"-sarjakuviin perustuva Bruno Hellerin luoma televisiosarja Gotham nousi suosioon ensimmäisen kautensa myötä. Sarja saikin pian jatkoa toisella kaudella, mikä oli yhä suosittu. Kolmas tuotantokausi ei saanut yhtä korkeita katsojalukuja, mutta kysyntää oli vielä tarpeeksi, jotta Fox tilasi neljännenkin kauden. Kuvaukset alkoivat kesällä 2017 ja lopulta Gothamin neljäs tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa samaisen vuoden syksynä. Kausi sai faneilta ja kriitikoilta kehuja, mutta sen katsojaluvut jatkoivat laskuaan. Itse tutustuin sarjaan muutama vuosi sitten, kun ensimmäinen kausi saapui suoratoistopalvelu Netflixiin. En kuitenkaan katsonut kuin muutaman jakson, vaikka pidin näkemästäni. Nyt kun Gothamin päätöskausi on saapumassa Suomeen Blu-raylla ja DVD:llä, päätin katsoa koko sarjan läpi. Aloitinkin neljännen kauden pari päivää kolmannen kauden katsomisen jälkeen.
Pingviini on ottanut Gothamin alamaailman takaisin valtaansa ja kaikkien rikollisten täytyy hyväksyttää toimensa hänen kautta. Mystinen Ra's al Ghul jahtaa Bruce Waynea, josta on tullut roistoja pieksevä naamiokostaja. Kun superrikolliset alkavat yhdistämään voimiaan, Gordon kääntyy don Falconen puoleen.
Ben McKenzie yrmyilee ja äksyilee jälleen James Gordonin roolissa, joka aloittaa tosissaan matkansa kohti asemaansa Batmanin aikana. Harmillisesti tällä kaudella Gordon on jokseenkin tylsä hahmo ja hänet jätetään useissa jaksoissa täysin sivuun. McKenzie ei myöskään vakuuta samalla lailla kuin aiemmin. Hahmolta löytyy onneksi edes muutamat tähtihetkensä. Donal Loguen näyttelemä Harvey Bullockaan ei pääse samalla lailla esille, eikä hahmo ole läheskään yhtä hupaisa kuin aiemmin. Logue tekee silti hyvää työtä edelleen.
David Mazouzkaan ei oikein enää vakuuta Bruce Waynena. Parilla ensimmäisellä kaudella Mazouzin heikommat hetket antoi anteeksi tämän iän vuoksi, mutta hän ei ole erityisemmin kehittynyt näyttelijänä näiden neljän kauden varrella. Tällä kaudella asiaa pahentaa, kuinka ärsyttävänä nulikkana Bruce esitetään. Mazouzin on pitänyt tehdä, kuten käsikirjoitus sanoo ja lopputuloksena on raivostuttava kakara, jonka ei edes halua enää nousevan Gothamin viittasankariksi. Miksei Alfred (fantastisen mahtavan loistava Sean Pertwee) voi olla Batman? Alfred on coolein hahmo koko sarjassa ja hän mättää roistoja turpaan sellaisella asenteella, että näkisin mieluummin hänet Batmanina kuin Brucen.
Onneksi tällä kaudella ikoniset roistot pääsevät entistä paremmin esille ja heitä on entistä enemmän. Oswald Cobblepot eli Pingviini (Robin Lord Taylor) on palannut veikeän sekopäiseksi itsekseen ja Edward Nygma (Cory Michael Smith) on ottanut paikkansa teatraalisena Arvuuttajana. Ivy (näyttelijä vaihtuu kesken kautta Maggie Gehasta Peyton Listiksi) muuttuu tosissaan antivegaani Myrkkymuratiksi, kun taas Jonathan Crane (Charlie Tahan) antaa pelolleen vallan ja hänestä tulee Variksenpelätin. Barbara Kean (Erin Richards) yrittää vallata alamaailman Tabithan (Jessica Lucas) ja Selina "Kissanainen" Kylen (Camren Bicondova) kanssa. Pakkasherra (Nathan Darrow), Tulikärpänen (Camila Perez) ja Hullu Hatuntekijä (Benedict Samuel) palaavat, eikä jälkimmäinen ole onneksi yhtä ärsyttävä kuin viime kaudella. On hienoa, että Cameron Monaghanille annetaan vihdoin kunnolla ruutuaikaa Jerome Valeskana, tekijänoikeusongelmaisena Jokerina ja mikä parasta, Monaghan osoittaa, ettei hän vain kopioi Heath Ledgerin suoritusta Yön ritarissa (The Dark Knight - 2008), vaan tekee hahmosta vihdoin omannäköisensä. Varjojen liigan johtaja Ra's al Ghul (Alexander Siddig) nostetaan kunnolla esille ja uutena roistona nähdään mm. Michael Cerverisin näyttelemä professori Pyg. Faneille tuottaa suurta riemua, kun pahikset alkavat yhdistämään voimiaan ja pääsee näkemään suosikkihahmot samassa kohtauksessa.
Kaudella nähdään myös mm. tekniikkanero Lucius Fox (Chris Chalk), alamaailman entinen johtaja Carmine Falcone (John Doman) ja tämän tytär, Sofia Falcone (Crystal Reed).
Gothamin neljäs tuotantokausi jatkaa samaa linjaa kolmannen kauden kanssa. Ensimmäisen kauden mahtavalle tasolle ei ylletä millään, mutta on tämä silti tarpeeksi plussan puolella, jotta tarinaa jaksaa katsoa. Pitkäveteisiä jaksoja on mukana useita ja lähes kaikissa jaksoissa on mukana jotain, mikä ei jaksaisi kiinnostaa. Paikoitellen kausi kierrättää jo aiemmin nähtyä (jopa asioita, mitä on nähty jo tällä kyseisellä kaudella aikaisemmin). Bruce Waynen ärsyttävä vaihe saa turhautumaan vakavasti, minkä lisäksi ensimmäisen puoliskon päätarina ei herättänyt oikein omaa mielenkiintoani. Välillä kausi esittää täysin vakavana todella hölmöjä juttuja, mitkä herättävät epäilyksen kirjoittajien tyylitajusta. Vaikka Myrkkymuratti on sarjakuvissa hyvä pahis, on tässä lähinnä koomista, kun hän tappaa ihmisiä, jos nämä vaikka syövät salaattia. Loppupää kaudesta parantaa huomattavasti tasoa ja kun roistot yhdistävät voimansa, muuttuu kausi erittäin koukuttavaksi.
Yksi isoimmista muutoksista tällä kaudella aiempiin verrattuna on kauden väkivaltaisuus ja raakuus. Luultavasti katsojalukujen putoamisen vuoksi tekijät ovat yrittäneet kalastella katsojia takaisin ronskimalla menolla. Vaikka sarjassa onkin jo tapahtunut hurjia juttuja, kuten käsien leikkaamista irti, tällä kertaa ne päätetään näyttää oikein kunnolla. Kun professori Pyg astuu kuvioihin, meno muuttuu hämmentävänkin brutaaliksi. Veri roiskuu ja ihmiset räjähtelevät palasiksi. Kyseessä ei siis todellakaan ole lapsille tarkoitettu kausi ja herkemmät katsojat saattavat lopettaa katselun tämän vuoksi. Itselleni tämä raakuuden lisäys toimi osittain, mutta osittain se tuntui vain epätoivoiselta yritykseltä saada katsojaluvut ylöspäin. Kolmannen kauden tavoin neloskaudelta löytyy selkeät heikkoutensa, mutta myös tiettyjä vahvuuksia. Tätä katsoessa mietin muutamaankin otteeseen, että on hyvä, että seuraavasta kaudesta päätettiin tehdä viimeinen. Kausi jää sen verran kiinnostavaan kohtaan, että viimeisen kauden katselun aloittaa oikein mielellään.
Sarjan eri ohjaajat tekevät parhaansa käsikirjoittajien aikaansaannosten kanssa. Kun kirjoittajien työn taso vaihtelee, vaikuttaa se vahvasti kaikkien muiden hommaan. Monet näyttelijöistä antavat kuitenkin kaikkensa, mikä saa katsojan antamaan hieman anteeksi. Tekniseltäkin toteutukseltaan kauden taso vaihtelee. Kuvaus on hyvää ja leikkaus usein sujuvaa, mutta voi juku, kuinka paljon mukana on kökköjä digi-räjähdyksiä. Ymmärrän, että Gotham on tehty paljon pienemmällä budjetilla kuin ison luokan supersankarielokuvat, mutta tekijät eivät ole tainneet ymmärtää tuota, kun ottaa huomioon, kuinka paljon näitä kehnoja räjähdyksiä on mukana. Niiden pitäisi aiheuttaa shokeerausta, mutta tehosteen huonous lähinnä kiskaisee katsojan irti tilanteesta. Asut ja lavasteet ovat kuitenkin jälleen tyylikkäitä ja äänipuolelta löytyy paljon hyvää niin ääniefekteistä kuin musiikeista.
Yhteenveto: Gothamin neljäs tuotantokausi jatkaa samaa rataa kolmannen kauden kanssa, mutta verisemmin. Mukana on pitkäveteisiä juonikuvioita, mitkä tuntuvat enemmän pakotetulta venytykseltä, jotta kausi saadaan tarvittavaan 22 jakson mittaan. Bruce Waynen esittäminen ylimielisenä nulikkana käy vakavasti hermoille, eikä Mazouz toimi kovinkaan kummoisesti roolissa. Ben McKenziekään ei täysin vakuuta äksy-Gordonina, mutta muuten näyttelijät tekevät pääasiassa hyvää työtä - etenkin Sean Pertwee ja Robin Lord Taylor äijä-Alfredina ja psyko-Pingviininä. Cameron Monaghan osoittaa olevansa enemmän kuin Ledgerin Jokerin kopio. Katsojalukuja on haluttu nostaa muuttamalla menoa huomattavasti brutaalimmaksi. Paikoitellen tämä toimii ja paikoitellen taas yliampuva verisyys lähinnä huvittaa. Kauden finaali muuttuu kuitenkin erittäin toimivaksi, jolloin katsoja kiinnostuu jatkamaan viimeisen tuotantokauden puolelle. Toivonkin, että Gotham onnistuisi nousemaan takaisin erittäin hyväksi sen aikana.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.12.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gotham.fandom.com
Gotham, Yhdysvallat, 2014-2019, DC Comics, Warner Bros. Television, Primrose Hill Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti