TV-sarja: Kolmetoista syytä, kausi 2 (13 Reasons Why - 2018)

KOLMETOISTA SYYTÄ - KAUSI 2

13 REASONS WHY



Luoja: Brian Yorkey
Pääosissa: Dylan Minnette, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Katherine Langford, Kate Walsh, Miles Heizer, Christian Navarro, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves, Derek Luke, Anne Winters, Josh Hamilton, Wilson Cruz, Bryce Cass, Steven Weber, Steven Silver, Aijona Alexus, Brian d'Arcy James, Timothy Granaderos, Chelsea Alden, Tommy Dorfman, Michele Selene Ang, Sosie Bacon, Joseph C. Phillips, Brenda Strong, Jake Weber, R. J. Brown ja Brandon Butler
Genre: draama, jännitys
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 57 minuuttia - Yhteiskesto: 12 tuntia 30 minuuttia
Ikäraja: 16

Jay Asherin "Kolmetoista syytä" -kirjaan ("Thirteen Reasons Why" - 2007) perustuvan Netflix-sarjan Kolmetoista syytä ensimmäinen tuotantokausi nousi suureen suosioon, vaikka samalla heräsi myös paljon kritiikkiä, saako nuorten itsemurhista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehdä sarjoja tai elokuvia. Oli kuitenkin selvää, että kysyntää jatkolle oli paljon ja sen suunnittelu alkoikin keväällä 2017. Tekijöiden piti keksiä täysin itse tarinan jatko, sillä ensimmäinen kausi käsitteli koko Asherin kirjan. Kuvaukset lähtivät käyntiin ja lopulta Kolmetoista syytä -sarjan toinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä keväällä 2018. Kausi sai edellistä kautta huonommat arvostelut ja monet olivat sitä mieltä, että sarjan olisi kuulunut jäädä yhteen tuotantokauteen. Itse kuitenkin pidin ensimmäisellä katselukerralla toisesta kaudesta enemmän kuin ensimmäisestä. Nyt kun sarja on saamassa jatkoa kolmannella tuotantokaudella, oli aika katsoa aiemmat kaudet uudestaan ja arvostella ne. Pidin ensimmäisestä kaudesta tällä katselukerralla enemmän, joten minua kiinnosti nähdä, kumpaan suuntaan toinen kausi kallistuisi tällä kertaa...

Noin puoli vuotta Hannah Bakerin kuoleman jälkeen oikeudenkäynti alkaa. Ketkä kertovat totuuden ja ketkä pitävät salaisuutensa?

Dylan Minnetten näyttelemä Clay Jensen yrittää päästää irti Hannahista (Katherine Langford), mutta oikeudenkäynnin vuoksi tämän muisto piinaa häntä entistä pahemmin. Clay seurustelee nyt Skye Millerin (Sosie Bacon) kanssa, mikä on sinänsä ymmärrettävää, että Clay ajattelee Skyen käyvän samanlaisia asioita läpi kuin Hannah ja yrittää auttaa tätä, jottei Skye päädy samaan ratkaisuun. Skye oli kuitenkin niin pienessä osassa ensimmäisellä kaudella, eikä hänellä ja Claylla ollut melkein mitään kemiaa, jolloin heidän parisuhteensa ei oikein toimi. Claykaan ei täysin toimi ja hänen halunsa saada oikeutta Hannahin muistolle käyvät jopa ärsyttäviksi kauden aikana. Siinä, missä ensimmäisellä kaudella katsoja kannusti Clayta, tällä kaudella moni muu on häntä mielenkiintoisempi tapaus.




Clayn lisäksi muutkin tutut opiskelijahahmot tekevät paluun. Clayn ystävästä Tonysta (Christian Navarro) on saatu realistisempi tapaus, eikä hän ole yhtä hölmön mysteerinen kuin aiemmin. Bryce Walker (Justin Prentice) pysyy kuitenkin yhtä kusipäisenä - ellei jopa pahempana. Jessica (Alisha Boe) yrittää toipua raiskauksestaan ja hänen osuutensa on yksi kauden kiinnostavimmista. Myös Jessican entinen poikaystävä, huumeisiin retkahtanut Justin (Brandon Flynn) muuttuu mielenkiintoisemmaksi. Alexkin (Miles Heizer) yrittää toipua omasta kokemuksestaan, ammuttuaan itseään päähän viime kauden lopussa, eikä sen vuoksi muista Hannahin kasetteja. Zach (Ross Butler) alkaa huomaamaan Brycen kauheat teot, eivätkä urheilijanuoret ole enää samalla lailla veljeksiä kuin aiemmin. Valokuvaaja Tyler (Devin Druid) alkaa kyllästyä kiusaajiinsa ja uuden ystävänsä Cyrusin (Bryce Cass) kanssa hän alkaa suunnittelemaan erilaisia näpäytyksiä. Marcus (Steven Silver) taas yrittää pitää maineensa puhtaana päästäkseen opiskelemaan huippukouluun. Myös runosielu Ryan (Tommy Dorfman), tekojaan katuva Sheri (Ajiona Alexus) ja seksuaalisen suuntautumisensa kanssa kamppaileva Courtney (Michele Selene Ang) nähdään, mutta he jäävät pahasti taustalle. Näyttelijät tekevät jälleen todella hyvää työtä - varsinkin Prentice, joka tekee Brycesta niin vihattavan ja Boe ja Flynn, joiden hahmojen koettelemukset onnistuvat liikuttamaan katsojaa.
     Kate Walsh ja Brian d'Arcy James tuovat jälleen hienosti esiin surunsa Hannahin vanhempina, kun taas Clayn vanhemmat (Amy Hargreaves ja Josh Hamilton) eivät voi olla kummastelematta poikansa mysteerisiä puuhia. Opinto-ohjaaja Porter (erittäin hyvän roolityön tekevä Derek Luke) tuntee syyllisyyttä Hannahin kuoleman vuoksi, mutta Liberty High'n rehtori Bolan (Steven Weber) ei ymmärrä pätkääkään, mitä koulussa tapahtuu. Uutena hahmona esitellään mm. Brycen tyttöystävä Chlöe (Anne Winters), Cyrusin sisko Mackenzie (Chelsea Alden), sekä Tonyn nyrkkeilyvalmentaja Caleb (R. J. Brown).




Kolmetoista syytä -sarjan ensimmäinen tuotantokausi herätti tosiaan paljon keskustelua, saako tällaisista aiheista tehdä elokuvia ja sarjoja? Jossain tutkittiin, että itsemurhien määrät olisivat nousussa sarjan ilmestymisen myötä ja että monet olisivat toimineet Hannahin tavoin. Niinpä monet ovat sitä mieltä, että sarja pitäisi poistaa Netflixistä, eikä tällaiseen arkaan aiheeseen pitäisi koskea. Tämä keskustelu on selvästi otettu huomioon sarjan toisella tuotantokaudella, kun jotkut hahmoista, kuten Liberty High'n rehtori tuntuvat edustavan niitä, jotka ovat sarjaa vastaan. Rehtorin määräyksestä itsemurhasta on tehty tabu, eikä siitä saa keskustella koulun käytävillä - erottamisen uhalla. Tämä on selkeä kommentti siitä, että joidenkin mielestä vaikeasta asiasta vaikeneminen poistaisi asian. Samalla sarja kommentoi, että sitä suuremmalla syyllä tämä asia täytyy kohdata ja tästä täytyy keskustella. Kolmetoista syytä -sarjan toinen kausi jatkaa ensimmäisen kauden kypsää ja syvää otetta, eikä se todellakaan pelaa korttejaan turvallisesti. Etenkin kauden lopussa tapahtuva on herättänyt paljon kritiikkiä ja toisaalta ihan syystä, sillä kausi päättyy, ennen kuin se ehtii tosissaan käsitellä tätä todella vakavaa asiaa, mikä piinaa Yhdysvaltojen kouluja vuosittain hirvittävillä tavoilla. Vaikka se herättää itsessänikin ristiriitaisia tunteita, saa se myös ihailemaan tekijöiden rohkeutta, sillä mieleeni ei tule muita jenkkisarjoja tai -leffoja, mitkä käsittelisivät tällaista. Lisäksi tähän johtava juonikuvio on toteutettu erinomaisesti läpi kauden.

Yksi kypsyyden osoitus on, kuinka intensiivisesti kausi keskittyy Hannahin kuoleman oikeuskäsittelyyn. Nopeasti vilkaistuna Kolmetoista syytä vaikuttaa teinihömpältä, mutta on hienoa, että totuus on toinen. Joillakin nuoremmista katsojista voi tulla raja vastaan, kun jaksoissa vietetään pitkiä pätkiä oikeussalissa, mutta itselleni se on todella koukuttavaa seurattavaa. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, ketkä uskaltavat kertoa totuuden ja ketkä valehtelevat tai kenties jopa pahentavat tilannetta. Lisäksi lähes jokaisen todistuksen myötä Hannahista selviää uusia asioita ja käy entistä varmemmaksi, ettei hänkään ollut puhtoinen tapaus. Jotkut ovat sitä mieltä, että oikeusdraama on vain turhaa venytystä ja että sarjan olisi pitänyt päättyä yhteen kauteen, mutta itse pidän toisestakin tuotantokaudesta. Nyt toisella katselulla tämä ei kuitenkaan ollut yhtä vahva kokemus kuin ensimmäinen kausi. Tällä kaudella kestää aikansa käynnistyä, mutta jakso jaksolta se muuttuu paremmaksi, kunnes se tarjoaa lopussa todella shokeeraavia hetkiä. Tämä tuntuu mielestäni täysin loogiselta jatkumolta ja se solmii monia lankoja yhteen, mitkä vielä ensimmäisellä kaudella jäivät auki. Jännittäviä hetkiä on taas luvassa (vaikka paikoitellen teinien trilleri hieman huvittaa) ja koskettavia hetkiä on mukana kenties jopa enemmän kuin viime kaudella. Kyyneleet saattavat siis vierähtää poskelle, muttei onneksi aina vain surusta. Mukaan mahtuu kauniitakin hetkiä.




Toistamiseen käsikirjoittajat käsittelevät siis sarjan vaikeita ja vakavia aiheita taidokkaalla tavalla. He syventyvät hahmoihin entistä enemmän ja lisäävät toimivasti käänteitä ja draamaa oikeissa kohdissa, tehdäkseen kaudesta kaiken aikaa mielenkiintoisemman. He ovat myös saaneet kirjoitettua uskottavampaa dialogia nuorille. Ohjaajat ovat myös onnistuneet rakentamaan tunnelmaa ja oikeuskäsittely on saatu esitettyä jännittävänä. Tuotantokausi on myös hyvin kuvattu ja kenties suosikkikuvani koko kaudelta on, kun Jessica katsoo itseään kupruilevasta peilistä ja näkee sieltä vääristyneen kuvan itsestään. Leikkaus on myös pääasiassa oivallista, vaikka jälleen venyttämisen makua löytyy joistain jaksoista. Lavasteet ovat tyylikkäät ja äänimaailma on hyvin rakennettu. Sarjan intro ei vieläkään vakuuta itseäni, vaikka sen kuvastoa onkin ihan nokkelasti päivitetty.

Yhteenveto: Kolmetoista syytä -sarjan toisella tuotantokaudella kestää hetki käynnistyä, mutta kun se pääsee vauhtiin, on se parhaimmillaan loistava. Kauden keskittyminen oikeuskäsittelyyn vahvistaa sitä, ettei kyseessä ole mikään teinihömppä ja jälleen tekijät onnistuvat käsittelemään rankkoja aiheitaan kypsästi. Oikeuskäsittely on yllättävänkin koukuttava ja se tuo jatkuvasti kiinnostavia käänteitä mukaan. Clayn juonikuvio on tällä kaudella harmillisen epätasainen ja hahmo muuttuu paikoitellen jopa ärsyttäväksi. Sen sijaan sivuhahmot muuttuvat entistä mielenkiintoisemmiksi - etenkin Jessica ja Justin, joiden näyttelijät ovat erinomaisia rooleissaan. Tämäkin kausi onnistuu koskettamaan osuvasti; kyyneleet saattavat valua niin surusta kuin onnesta. Shokeeraavia hetkiäkin on tiedossa ja herkemmille katsojille tuotantokauden päätösjakso voi tuottaa pahaa oloa. Kolmetoista syytä -sarjan toinen tuotantokausi ei ole ihan yhtä hyvä kuin ensimmäinen hitaan alkupäänsä vuoksi, mutta ei tämä mielestäni ole lainkaan turha, vaan täysin selvää jatkoa, mikä syventää hahmoja ja tarinaa entisestään, sekä pistää tietyt hajalleen jääneet palaset paikoilleen. Mielenkiinnolla jäänkin odottamaan, mitä kolmas tuotantokausi tarjoaa. Mainoksista päätellen luvassa on eri lailla kiinnostava paketti.

Haluan tässäkin arviossa tähän loppuun sanoa, että jos teitä vaivaavat samanlaiset vakavat asiat kuin sarjan hahmoja, olette masentuneita tai mikä pahinta, haluatte satuttaa itseänne, ottakaa asia puheeksi jonkun luotettavan henkilön kanssa. Käykää myös tutustumassa 13reasonswhy.info -sivuun. Lisäksi suosittelen katsomaan Netflixistä "Beyond the Reasons" -jakson, missä näyttelijät ja tekijät keskustelevat sarjan vaikeista aiheista. Näistä asioista nimittäin todella pitää keskustella.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.8.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.13reasonswhy.fandom.com
13 Reasons Why, 2017-, Yhdysvallat, July Moon Productions, Kicked to the Curb Productions, Anonymous Content, Paramount Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti