TV-sarja: Penny Dreadful: City of Angels, kausi 1 (2020)

PENNY DREADFUL: CITY OF ANGELS - KAUSI 1



Luoja: John Logan
Pääosissa: Natalie Dormer, Daniel Zovatto, Nathan Lane, Kerry Bishé, Rory Kinnear, Adriana Barraza, Michael Gladis, Johnathan Nieves, Jessica Garza, Santino Barnard, Brent Spiner, Sebastian Chacon, Julian Hilliard, Hudson West, Rod McLachlan, Piper Perabo, Thomas Kretschmann, Lin Shaye ja Lorenza Izzo
Genre: draama, rikos, fantasia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 16

John Loganin luoma fantasiakauhusarja Penny Dreadful (2014-2016) nousi suosituksi ensimmäisen tuotantokautensa myötä. Toisen kauden aikana katsojaluvut laskivat, mutta sarja pysyi silti pidettynä niin katsojien kuin kriitikoiden keskuudessa. Kolmas ja samalla viimeinen tuotantokausi oli vielä heikompi katsojaluvuiltaan, minkä lisäksi se sai muutenkin kehnomman vastaanoton. Logan ei kuitenkaan ollut valmis sarjansa kanssa ja pian kolmannen kauden ilmestymisen jälkeen hän alkoi suunnitella lisäosaa, mikä aloittaisi kokonaan uuden tarinan. Hän sai Showtimen kiinnostumaan siitä syksyllä 2018 ja kuvaukset alkoivat elokuussa 2019. Nyt Penny Dreadful: City of Angels -nimen saaneen sarjan ensimmäisen kauden kaikki jaksot ovat pyörineet loppuun ja päätin katsoa sarjan, kun näin sen mainoksia alkuvuodesta. Katsoin vasta maaliskuussa alkuperäisen Penny Dreadful -sarjan läpi, mutten erityisemmin välittänyt siitä. Aloitin silti Penny Dreadful: City of Angelsin katsomisen hieman ennen kuin kauden päätösjakso julkaistiin.

Vuonna 1938 Los Angelesissa etsivät Tiago Vega ja Lewis Michener alkavat tutkimaan murhaa, mihin liittyy poliisien rasismi, uusi moottoritie, natsit, sekä muotoaan muuttava demoni.

Sarjan päähenkilö on Daniel Zovatton näyttelemä etsivä Tiago Vega, joka saapuu tulokkaana Los Angelesin poliisipiiriin, missä häntä katsotaan nenänvartta pitkin meksikolaistaustan vuoksi. Vaikka lähtökohtaisesti asetelma on kiinnostava, Tiagon yrittäessä todistaa itsensä poliisivoimille, on toteutus aika tylsä. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi todella puisesta Zovattosta, jolla ei ole karismaa lainkaan. Paperilla mielenkiintoinen henkilö (etenkin kun poliisien ja meksikolaisten välille alkaa syttyä sotaa) menee hukkaan tönkön näyttelijän takia. Huomattavasti parempaa työtä tekeekin Nathan Lane etsivä Lewis Michenerinä. Hänen kohtalonsa on tosin juuri toisinpäin. Lane on mainio roolissaan, mutta hänen hahmonsa onkin sitten tylsähkö.




Alkuperäisessä Penny Dreadful -sarjassa Frankensteinin hirviötä näytellyt Rory Kinnear esittää lääkäri Peter Craftia, joka on muuttanut Saksasta Yhdysvaltoihin ja yrittääkin siellä saada koottua natsijoukkoa. Siinä, missä Kinnear oli yksi alkuperäisen Penny Dreadfulin parhaista puolista, on hän yksi tämän sarjan epäonnistumisista. Sen lisäksi, että hänen hahmonsa (ja hänen kautta tuleva juonikuvio) tuntuu hieman ylimääräiseltä, on Kinnear kömpelö osassaan. Etenkin hänen saksalaisaksenttinsa kuulostaa aivan liian teennäiseltä ja se häiritsee läpi kauden.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. etsivä Vegan äiti (Adriana Barraza) ja hänen sisaruksensa Mateo (Johnathan Nieves) ja Josefina (Jessica Garza), kristillinen laulaja Molly (Kerry Bishé), kaupunginvaltuutettu Charlton Townsend (Michael Gladis), natseihin kuuluva herra Gross (Thomas Kretschmann) ja poliisipäällikkö Vanderhoff, jota esittää Star Trek - uusi sukupolvi -sarjan (Star Trek: The Next Generation - 1987-1994) Data-androidia näytellyt Brent Spiner. Sivuhahmot eivät ole kovinkaan mielenkiintoisia. Barrazasta löytyy voimakkuutta Vega-perheen äitinä ja on hauska nähdä Spiner poliisipäällikkönä, mutta muuten sivunäyttelijät eivät häikäise.




Lopulta parasta työtä näyttelijöiden puolelta tekee Game of Thrones -sarjasta (2011-2019) tuttu Natalie Dormer, joka esittää muotoaan muuttavaa demonia, Magdaa, joka uskoo kaikkien ihmisten olevan mätiä ja päättääkin todistaa tämän. Muodonmuuttajana Dormer pääsee esittämään monenlaista persoonaa, kuten Peteriin ihastuvaa kotiäiti Elsaa, kaupunginvaltuutetun avustaja Alexia ja kapinahenkeä meksikolaisiin lietsovaa Rioa. Magda soluttautuukin syntyvän taiston jokaiseen osapuoleen ja toimii nukkemestarina. Dormer on nappivalinta rooliinsa (tai siis kaikkiin rooleihinsa sarjassa) ja Magda on mielenkiintoinen tapaus. Silti hahmosta jää ristiriitainen tunne. Magdaa lukuunottamatta sarjassa ei paljoa yliluonnollisuuksia nähdä, toisin kuin alkuperäisessä Penny Dreadfulissa ja kun hän päättää todella näyttää voimansa, tuntuvat nämä hetket todella irrallisilta kaikesta muusta.

Lisäksi Magdan ongelma juurtuu syvälle siihen, mitä sarja vaikuttaisi yrittävän sanoa. Pääasiassa Penny Dreadful: City of Angels kertoo sorrettuun asemaansa kyllästyvien meksikolaisten ja rasististen, korruptoituneiden poliisien välisestä sodasta. Asetelma on mielenkiintoinen, etenkin kun sen voi useassa kohtaa heijastaa viime kuukauden aikana Yhdysvalloissa (ja muuallakin maailmassa) värillisten ja poliisien väliseen "sotaan" ja Black Lives Matter -liikkeeseen. Sarja voisi olla osuvan ajankohtainen ja koska sarja sijoittuu vuoteen 1938, se näyttää, että tällaista taistoa on käyty jo pitkään - missä on muutos? Mutta sitten mukana on muotoaan muuttava demoni, joka ohjailee molempia osapuolia. Ja samantien ajankohtaiselta muuten vaikuttava sarja tuntuukin lähinnä kiusallisesti väärään aikaan julkaistulta. Aivan kuin Penny Dreadful: City of Angels yrittäisi sanoa, että Black Lives Matter -liikettä ja rasistisia poliiseja ohjailisi sama paha voima ja vieläpä naisen muodossa, joka saa mm. ulkonäkönsä ansiosta tahtonsa läpi.




Vaikka sarjaa katsoisi ilman, että sen teemoja rinnastaisi nykypäivän tosielämään, ei se silti onnistu vakuuttamaan. Kyseessä on paikoitellen jopa tuskallisen tylsä sarja, mistä harvoin löytyy hetkiä, jotka aidosti herättäisivät huomion tai saisivat ajattelemaan, että "ehkä tämä nyt lähtee käyntiin". Monet jutut vaikuttavat paperilla toimivilta, mutta alkuperäisen Penny Dreadfulin tavoin Logan ei oikein tiedä, mitä tehdä kiinnostavien ideoidensa kanssa. Vaikken tosiaan sen kummemmin välittänyt alkuperäisestä sarjastakaan, alkoi sitä tulla jossain kohtaa ikävä, City of Angelsin junnatessa paikoillaan mitäänsanomattomien hahmojensa ja kehnosti kerrotun tarinansa kanssa. Minkäänlaista tunnelmointia ei löydy, vaan sarja on tasaisen puuduttavaa pökkelyyttä, mitä jaksaa juuri ja juuri katsoa jakson päivässä. Siinä, missä Penny Dreadful herkutteli fantasiajuttujensa kanssa, tämä sarja tuo sitä puolta mukaan niin vähän, että sen osuuden jopa unohtelee aika ajoin. Välillä fantasiapuolet jopa tuntuvat siltä, että ne ovat mukana vain, jotta tätä edes voisi kutsua Penny Dreadfuliksi. City of Angelshan ei liity siihen tarinallisesti millään lailla. Sarjaa katsoessani en voinut olla tuumimatta, että noinkohan Logan pisti Penny Dreadful -nimen mukaan vain saadakseen myytyä sarjan helpommin...

Sarjan eri ohjaajat eivät saa oikein mitään irti John Loganin teksteistä, joka on alkuperäisen Penny Dreadfulin tavoin käsikirjoittanut lähes kaikki City of Angelsin jaksot. Logan yrittää sanoa paljon mielipiteitään Yhdysvaltojen menosta, mutta sen perusteella, mitä maassa oikeasti tapahtuu juuri nyt, sarjan kannanotto on kömpelö. Tunnelma pysyy vaisuna, eikä mikään hetki onnistu oikeasti säväyttämään. Sarja on kuitenkin kuvattu kelvollisesti, minkä lisäksi ajankuva on vaikuttavasti toteutettu hienoin lavastein ja asuin. Äänimaailmakin on oivallisesti pistetty kasaan ja John Paesano yrittää kovasti tunnelmoida säveltämillään musiikeilla, kun muu sarja ei siihen kykene.




Yhteenveto: Penny Dreadful: City of Angelsin ensimmäinen tuotantokausi on harmillisen kehno ja tylsä avaus sarjalle, joka nimestään huolimatta ei liity mitenkään alkuperäiseen Penny Dreadfuliin. Välillä jopa tuntuu siltä, ettei Logan saanut myytyä mitäänsanomatonta sarjaansa ilman kyseistä nimeä. Sarja yrittää kommentoida Yhdysvaltojen mätiä puolia, mutta tekee sen todella kömpelösti. Black Lives Matterin hakatessa nyrkkiä pöytään ja vaatien muutosta, on sarjan tapa esittää värillisten ja poliisien välinen taisto aika kiusallinen, kun siihen lisätään mukaan muotoaan muuttava demoni. Kyseistä demonia esittävä Natalie Dormer on sarjan parasta antia, esittäessään veikeästi useita erilaisia persoonia, mutta lopulta hänen hahmonsa on tönkkö lisäys. Muutenkin yliluonnollisuudet tuntuvat irrallisilta muusta sarjasta. Potentiaalia löytyisi, mutta se valuu hukkaan pitkäveteisen kertomuksen ja puuduttavien hahmojen kanssa. Etsivä Tiago Vega voisi olla kiinnostava henkilö, mutta häntä esittävä Daniel Zovatto ei onnistu vakuuttamaan lainkaan roolissa. Sentään ajankuva ja muu tekninen toteutus on taidokasta. Ne eivät kuitenkaan pysty pelastamaan muuten huonoa tekelettä. Eipä City of Angelsia voi suositella oikein edes alkuperäisen Penny Dreadfulin tosifaneille, sillä sarjoja ei yhdistä muu kuin sama luoja ja Rory Kinnear (joka on tässä sarjassa aika huono). Lopetus jää auki, mutta itseäni ei haittaa, vaikka sarja päätettäisiin keskeyttää jo ensimmäiseen kauteen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.6.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.twitter.com
Penny Dreadful: City of Angels, Yhdysvallat, 2020-, Desert Wolf Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti