RAISED BY WOLVES - KAUSI 1
Luoja: Aaron Guzikowski
Pääosissa: Amanda Collin, Abubakar Salim, Winta MicGrath, Travis Fimmel, Niamh Algar, Jordan Loughran, Felix Jamieson, Ethan Hazzard, Aasiya Shah, Ivy Wong, Matias Varela ja Cosmo Jarvis
Genre: scifi, draama, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 40 minuuttia - 53 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 15
Raised by Wolves on Aaron Guzikowskin luoma ja Ridley Scottin tuottama scifisarja. Kaksikko sai vakuutettua TNT-kanavan sarjan potentiaalista ja sen kuvaukset alkoivat keväällä 2019. Samaisena syksynä ilmoitettiin, että sarja siirtyisikin TNT:ltä HBO:n perustamaan HBO Max -palveluun. Monissa maissa Raised by Wolves alkoi pyöriä jo tämän vuoden syyskuussa, mutta Suomeen sarja on saapunut vasta nyt. Kiinnostuin sarjasta heti, kun kuulin, että Alien - kahdeksannesta matkustajasta (Alien - 1979) ja Blade Runnerista (1982) tuttu Scott oli ryhtynyt tekemään uutta scifisarjaa. Ihmettelinkin, kun sarja julkaistiin muualla syyskuussa, mutta Suomen julkaisusta ei ollut tietoakaan. Kun Raised by Wolvesin ensimmäinen tuotantokausi lopulta julkaistiin kerralla täällä HBO Nordicissa, katsoin koko kauden kahdessa päivässä.
2100-luvulla ihmiskunta on ajautunut tuhoisaan sotaan ateistien ja uskovaisten mithralaisten välillä. Pelastuskeinonaan ateistit lähettävät kaksi androidia galaksin halki toiselle planeetalle, Kepler-22b:lle kasvattamaan kuusi ihmislasta.
Amanda Collin ja Abubakar Salim näyttelevät Äitiä ja Isää, kahta androidia, jotka lähetetään turvaamaan ihmiskunnan tulevaisuutta 620 valovuoden päähän Maasta, Kepler-22b:lle (mikä on muuten ihan oikea planeetta). Collin ja Salim tulkitsevat taitavasti ihmismäisiä robotteja niin liikkeissään kuin puheissaan. Äidistä on koodattu lämmin ja hellä, mutta jokin mekaanisuudessa karmii. Isään taas on ohjelmoitu lukematon määrä vitsejä, joilla tämä yrittää keventää tunnelmaa, mutta mitä robotti todella ymmärtää huumorista? Heidän tehtävänään on kasvattaa kuusi ihmislasta, mikä ei tietenkään ole helppo homma. Vaikka Äiti ja Isä ovatkin androideja, heille onnistuttaan kehittämään omat persoonansa ja heistä alkaa vähitellen pitämään. Androidien kasvattamista lapsista merkittävin on Campion (Winta McGrath), jonka lapsuus ei todellakaan ole mitään auvoa karulla ja yksinäisellä planeetalla.
Muita hahmoja sarjassa ovat mm. mithralainen, eli syvästi Sol-jumalaan uskova pariskunta Marcus (Travis Fimmel) ja Sue (Niamh Algar), sekä heidän lapsensa Paul (Felix Jamieson), jotka matkaavat muiden Maasta paenneiden mithralaisten kanssa Taivas-nimisessä avaruusarkissa myös kohti Kepler-22b:tä. Marcuksesta, Suesta ja Paulistakin kehitellään pikkuhiljaa mielenkiintoisia tapauksia, vaikkakin hahmokehityksen myötä Marcus muuttuu ärsyttävämpään suuntaan. Viikingit-sarjasta (Vikings - 2013-2020) tutulle Fimmelille on selvästi jäänyt Ragnar-psykoottisuus päälle ja hän esittääkin hahmoaan kuin olisi yhä mukana Viikingeissä.
Raised by Wolvesista oikein paistaa läpi Ridley Scottin mukanaolo. Keinotekoiset ihmiset ovat tainneet aina kiehtoa Scottia, sillä ne ovat olleet niin isosti läsnä herran aiemmissa scifiteoksissa. Sarjan androidit voisivatkin ihan hyvin olla saman firman valmistamia kuin Alieneissa. Ne käyttäytyvät samoin ja niiden veri on tietty valkoista (mikä naamalle roiskuessa saa kaksimieliset väkisinkin tirskumaan). Tarinassa pohdiskellaan, voivatko androidit olla inhimillisempiä kuin ihmiset, vähän niin kuin Blade Runnerissa. Jo nimestä alkaen sarja myös ottaa vaikutteita vanhoista myyteistä ja legendoista, vähän niin kuin Alien-esiosa Prometheus (2012). Mielleyhtymiä kyseiseen elokuvaan herää paljon muutenkin, esimerkiksi uskonnollisten viittausten kautta. Mithralaisten alusta kutsutaan Taivas-arkiksi ja he puhuvat Kepler-22b:stä "luvattuna maana". Sarjasta löytyy myös ennustusta profeetasta ja kun eräs hahmo lentää, hänen siluettinsa muistuttaa ristiinnaulittua Jeesusta. Jo visuaaliselta ilmeeltään sarja muistuttaa kovasti Prometheusta, ankean planeettansa ja harmaan värimaailmansa kera.
Vaikka sarja kuinka herättää mielleyhtymiä Scottin aiempiin tieteistöihin ja jossain kohtaa alkaa jopa odottamaan, että Raised by Wolves paljastaisikin olevansa Alien-saagan lisäosa ja jostain pomppaisi esiin xenomorpheja, se onnistuu silti olemaan oma, mielenkiintoinen juttunsa. Vaikkei juoni siitä, että ihmiskunta on tuhonnut oman planeettansa ja etsii nyt uutta kotia avaruudesta, ole mitään ennennäkemätöntä, androidien yritys leikkiä perhettä ja kahden uskontokunnan vastakkainasettelu tuo mukaan jotain omalaatuista. Lisäksi sarja tekee kelpo työtä esitellessään synkästi maalailemaansa tulevaisuutta, jolloin sen pariin on helppo uppoutua. Etenkin sarjan avausjakso on mukaansatempaava, sillä sen toisaalta rauhallinen lähestymistapa, mutta silti nopeasti ajassa eteenpäin kulkeva kerronta koukuttaa. On yllättävänkin lumoavaa seurata sitä, kun androidit saapuvat planeetalle ja alkavat rakentaa sinne maatilaa lapsia varten.
Itselläni se alun innostus ja lumo kertomusta kohtaan alkoivat kuitenkin haihtua sarjan kulkiessa eteenpäin. Vaikka sen maailma ja hahmot ovatkin monikerroksisia, teemat mielenkiintoisia ja tarinakin toimiva, jokin sarjassa jäi etäiseksi. Raised by Wolvesia vaivaavat hieman samat kompastuskivet kuin Prometheusta ja etenkin sen jatko-osaa, Alien: Covenantia (2017). Paljon lennokkaita ja syviä ideoita, mutta samalla toteutus ei ihan yllä suunnitelmien tasolle. Raised by Wolves on oivallinen tieteiskertomus aikuiseen makuun, mitä katsoo sujuvasti, vaikka osa jaksoista käykin hieman raskaaksi seurattavaksi. Huipennustaan kohti kausi nostaa taas tasoaan, mutta tekee kuitenkin lopussa erikoisia ratkaisuja. Etenkin yksi juttu tuntuu siltä, että tekijät päättivät tehdä tietyllä tavalla, mutta kun saivat kesken kaiken luvan tehdä toisenkin kauden, he päättivätkin perua aiemman tekonsa.
Vaikka olen puhunut paljon Scottin mukanaolosta, ei hän kuitenkaan ole ohjannut kuin sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa. Scott on kyllä ohjaajista lahjakkain, mutta hänen seuraajansakin (mm. Scottin poika Luke Scott) tekevät kelvollista työtä. Sarjan luoja Aaron Guzikowski toimii yhtenä sarjan käsikirjoittajana. Kirjoitustiimi leikkii kiehtovilla ideoilla ja tarinalla, mutta ei täysin yllä potentiaaliin materiaalinsa kanssa. Vaikka paikoitellen harmaa värimaailma alkaakin puuduttamaan, sarjan visuaalinen ilme on silti mainio. Kuvaus on tyylikästä ja lavasteet yksinkertaisella tavalla näyttävät. Erikoistehosteet ovat vaikuttavat ja ääniefektitkin toimivat hyvin. Prometheus-henkeen vaikuttavat samanlaiset musiikit, joista vastaavat Prometheuksen säveltäjä Marc Streitenfeld, sekä mm. Netflixin scifisarja Darkiin (2017-2020) musiikit tehnyt Ben Frost. Kaksikon melodiat tunnelmoivat miellyttävästi (ja jännittävän kohtauksen aikana epämiellyttävästi) taustalla. Alkuteksti-intro maalauksellisten kuviensa kera on erittäin hieno.
Yhteenveto: Raised by Wolves on mielenkiintoinen uusi scifisarja, joka ei kuitenkaan vielä ensimmäisen tuotantokauden perusteella tee niin suurta vaikutusta kuin siltä voisi odottaa. Mielleyhtymiä Ridley Scottin aiempiin scifitöihin (etenkin Alien-saagaan) herää vähän väliä, mutta sarja onnistuu silti olemaan tarpeeksi oma juttunsa. Sen kuvailema tulevaisuus on kiinnostava ja tarinan avaus myös. Konflikti uskovaisten ja ateistien välillä on oivallinen ja sarjasta löytyykin paljon uskonnollisia vertauksia. Kuitenkin mitä pidemmälle tarina etenee, sitä vähemmän minua lopulta kiinnosti, kuinka hahmoille käy. Hahmot toimivat ja heidän näyttelijänsä suoriutuvat vähintään kelvollisesti, mutta jokin sarjassa jää kaiken aikaa etäiseksi. Kauden finaalin ristiriitaiset ratkaisut ihmetyttävät. Mielenkiinnolla haluan nähdä, kuinka tarinaa päätetään jatkaa jo ilmoitetulla kakkoskaudella, mutta en kuitenkaan alkanut odottamaan sen ilmestymistä erityisemmin. Jos synkempi scifi uppoaa ja pidit Scottin kahdesta viimeisimmästä Alien-teoksesta, Raised by Wolvesista löytyy varmasti edes jotain, mikä koukuttaa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.12.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Raised by Wolves, Yhdysvallat, 2020-, Film Afrika Worldwide, Lit Entertainment Group, Scott Free Productions, Studio T
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti