STAR WARS: CLONE WARS
Luoja: Genndy Tartakovsky
Pääosissa: Mat Lucas, James Arnold Taylor, Tom Kane, Terrence "T.C." Carson, Anthony Daniels, Corey Burton, Grey DeLisle, Nick Jameson, André Sogliuzzo, Richard McGonagle, Daran Norris, Cree Summer ja Fred Tatasciore
Genre: animaatio, seikkailu, scifi, fantasia
Jaksomäärä: 25
Jakson kesto: 3 minuuttia - 15 minuuttia - Yhteiskesto: noin 2 tuntia 14 minuuttia
Ikäraja: 12
Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...
George Lucasin avaruusseikkailuelokuva Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1997) oli ylistetty suurmenestys, jonka ympärille Lucas päätti rakentaa valtavan franchisen. Elokuvien lisäksi Lucas työsti piirrettyjä, pelejä, sarjakuvia, kirjoja ja ties mitä. 2000-luvun alussa Lucas päätti luoda animaatiosarjan elokuvien rinnalle ja innostuttuaan Genndy Tartakovskyn työstä sarjoissa Dexterin laboratorio (Dexter's Laboratory - 1996-2003) ja Samurai Jack (2001-2017), hän pyysi Tartakovskyä ohjaamaan animaatiosarjan, joka sijoittuisi elokuvien Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäys (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - 2002) ja Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - 2005) välille. Tartakovsky tarttui projektiin innoissaan ja lopputuloksena oli Star Wars: Clone Wars, jota julkaistiin kolmen kauden ajan Cartoon Networkilla vuodesta 2003 vuoteen 2005. Sarja nousi hetkellisesti suureen suosioon Tähtien sota -fanien keskuudessa ja se voitti useita palkintojakin (mm. parikin parhaan animaatiosarjan Emmy-palkintoa), mutta vuosien varrella se on vaipunut unholaan. Itse olin tiennyt Star Wars: Clone Warsista jo pitkään, mutten ollut koskaan katsonut sitä. Kun huomasin sarjan ilmestyneen Disney+ -palveluun, päätin vihdoin katsoa sen, sekä myös arvostella sen Tähtien sota -päivän (May the 4th be with you) kunniaksi.
Kloonisodat riehuvat ympäri galaksin. Urheiden jediritareiden johdolla Tasavallan klooniarmeija taistelee pahojen separatistien droideja, sekä sith-kreivi Dookua ja tämän kätyreitä vastaan.
Tutut Tähtien sota -esiosatrilogian hahmot tekevät paluun animaatiosarjassa. Jedimestari Obi-Wan Kenobi (äänenä James Arnold Taylor) kouluttaa nuorta Anakin Skywalkeria (Mat Lucas) käyttämään mystistä Voimaa ja toimimaan kenraalina sodassa. Merkkejä pimeän puolen houkutuksesta näyttävä Anakin toimii kuitenkin usein, miten itse tahtoo, mikä ei miellytä hänen mestariaan. Lisäksi Anakinilla on meneillään salattu avioliitto senaattori Padmé Amidalan (Grey DeLisle) kanssa.
Taistelun tiimellyksessä nähdään myös jedimestarit Yoda (Tom Kane), Mace Windu (Terrence "T.C." Carson), Ki-Adi-Mundi (Daran Norris), Luminara Unduli (Cree Summer), Kit Fisto (Richard McGonagle) ja Shaak Ti (DeLisle), sekä pahispuolta edustavat kreivi Dooku (Corey Burton) ja Star Wars: Clone Warsin esittelemät hahmot, hurja jedejä tappava kenraali Grievous (McGonagle), sekä vielä tässä kohtaa nimetön Voimaa hyödyntävä salamurhaajanainen, joka nimettäisiin myöhemmin Asajj Ventressiksi (DeLisle). Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Tasavallan kansleri Palpatine (Nick Jameson), droidit C-3PO (Anthony Daniels) ja R2-D2, sekä kloonikomentaja Cody (André Sogliuzzo). Tuttuja hahmoja on aina mukava nähdä ja koin kiinnostavaksi vihdoin nähdä kenraali Grievousin todellisen ensiesiintymisen, hahmon tultua minulle tutuksi Tähtien sota: Episodi III - Sithin koston myötä. Kuitenkin lukuun ottamatta hetkiä, joissa Anakin näyttää yhä vain enemmän sisällään kasvavaa pimeyttä, hahmoista ei saada paljoa irti. He taistelevat menemään aikamoisella raivolla, mutta ei heidän kohdalla edes yritetä kaivaa sen syvemmältä.
Vaikka olikin oikeasti miellyttävää ja siistiä päästä vihdoin katsomaan Star Wars: Clone Wars, josta olin aiemmin lähinnä vain kuullut paljon, ei sarja lopulta tehnyt minuun erityistä vaikutusta. Tämä johtuu varsinkin siitä, että olin jo nähnyt huomattavasti paremman, syvällisemmän, kypsemmän ja kattavamman kuvauksen näistä tapahtumista, eli myöhemmin tehdyn Star Wars: The Clone Wars -animaatiosarjan (2008-2020). En toki voi vaatia, että vähän päälle pari tuntia yhteensä kestävä piirrossarja onnistuisi uimaan yhtä syvissä vesissä ja tarjoamaan yhtä paljon kuin seitsemän tuotantokautta sisältävä uusi sarja, mutta silti jäin kaipaamaan jotain enemmän. Syvyyttä hahmoihin, huolellisemmin rakennettua tarinaa ja sen sellaista.
Star Wars: Clone Wars koostuu tosiaan kolmesta kaudesta (tai kahdesta volumesta), joista kaksi ensimmäistä kautta pitävät sisällään parikymmentä todella lyhyttä, vain muutamien minuuttien pituista jaksoa. Varsinkin nämä jaksot, jotka muodostavat yhdessä ensimmäisen volumen, eivät pahemmin säväyttäneet minua. Disney+ -palvelussa volume esitetään yhtenä vähän päälle tunnin pötkönä, eikä useina jaksoina, eikä tämä ole täysin ideaali katselukokemus. Kun jaksot kestävät vain muutamia minuutteja, tarinat, hahmot ja tapahtumapaikat vaihtuvat vähän väliä, eikä mihinkään oikein ehdi päästä mukaan. Asiaa ei auta, että pääasiassa jaksot ovat pelkkää taistelemista. Vaikka laserammuskelu ja valosapeleilla droidien halkominen palasiksi onkin päheää katseltavaa, käy se jossain kohtaa tunnin aikana hieman tylsäksi. Ensimmäisen volumen pelastavana enkelinä toimii kuitenkin Anakinin ja Asajj Ventressin valosapelitaistelu, joka on kaikessa vähäsanaisuudessaan ja vimmaisuudessaan aidosti hieno.
Sarja on muutenkin todella vähäsanainen, eikä keskusteluille tai hahmoja syventäville hetkille jää aikaa. Laseraseet puhukoot puolestaan. Sarjan kolmas kausi (tai toinen volume) on onneksi hieman maltillisempi. Kausi esitettiin viitenä vartin mittaisena jaksona, mikä on tarjonnut tekijöille mahdollisuuden rauhoittua hieman ja kehitellä kertomuksia vähän enemmän. Pääasiassa kausi keskittyy kertomaan separatistien suurhyökkäyksestä Tasavallan pääplaneetalle Coruscantiin, yhdistyen samalla lopussa kelvollisesti Tähtien sota: Episodi III - Sithin koston alkuun.
Star Wars: Clone Warsin piirrosjälki on ohjaaja Genndy Tartakovskyn tyylinmukaisesti hyvinkin villiä ja vauhdikasta. Sarjan visuaalisessa puolessa on jotain todella yliampuvan dramaattista, jopa hieman huvittavalla tavalla, mutta samalla sarja osaa olla aika tyylikäs. Taistelut äityvät onnistuneen mahtipontisiksi ja sotatantereet todella ovat täynnä klooneja ja droideja, sekä kaikenlaisia aluksia, eivätkä animaattorit ole hoitaneet hommaansa laiskasti. Vaikka uusiin Tähtien sota -animaatioihin tottuneena minulta kesti hetki tottua tähän hullunkurisempaan piirrosjälkeen, en voi kieltää, etteikö Tartakovskylla olisi silmää hienolle menolle. Ongelmani vain onkin, ettei sarja ole lopulta sisällöllisesti sen enempää kuin tyylikästä menoa ja meininkiä. Tähtien sodan hienous muodostuu mielestäni niistä hahmoista, jotka taistelevat ja tarinoista, joiden takia taistellaan, eikä vain siitä itse taistelemisesta. Tartakovskyn lähestymistapa on kuitenkin toinen. Äänimaailma on paikoitellen aika kaoottinen, täynnä laserammuksien, lentelevien avaruusalusten ja räjähdysten ääniä, joita ovat säestämässä elokuvista kierrätetyt John Williamsin musiikit.
Yhteenveto: Star Wars: Clone Wars on kelpo animaatiopläjäys, mutta jättää hieman kylmäksi, jos on nähnyt uudemman televisiosarjan samasta aiheesta. Sarjasta ei pahemmin syvempää sisältöä löydy, vaan se turvautuu lähinnä jatkuvaan mäiskeeseen ja tykitykseen. Meno on kyllä tyylikästä kaikessa hullunkurisuudessaan, mutta jossain kohtaa loputtomalta tuntuvaan taistelemiseen alkaa turtua. Vaikka hahmot ovat tuttuja, katsojana jää toivomaan, että sarja yrittäisi tuoda heihin edes jotain uutta sisältöä, sillä nyt he ovat lähinnä todella pahvisia valosapelin heiluttajia tai laserpyssyllä ammuskelijoita. Sarjan ensimmäisen volumen ongelmaksi koituu äkkipikainen siirtely tapahtumista ja planeetoista toisille. Vaikka volumesta löytyykin aidosti hieno taisto Anakinin ja Asajj Ventressin väliltä, toinen volume on kokonaisuutena huomattavasti eheämpi paketti. Animaatiojäljeltään sarja on varsin veikeä. Vuosien odotuksen jälkeen koin mukavaksi vihdoin nähdä, millainen alkuperäinen Star Wars: Clone Wars on, mutta eipä sarja tehnyt minuun pahemmin vaikutusta. Kovan luokan Tähtien sota -fanille se on toki ainakin kertaalleen pakko nähdä läpi.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.12.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.imdb.com
Star Wars: Clone Wars, Yhdysvallat, 2003-2005, Lucasfilm, Cartoon Network Studios
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti