TV-sarja: Star Wars: The Clone Wars, kausi 1 (2008-2009)

STAR WARS: THE CLONE WARS - KAUSI 1



Luoja: George Lucas
Pääosissa: Matt Lanter, James Arnold Taylor, Ashley Eckstein, Dee Bradley Baker, Tom Kane, Matthew Wood, Ian Abercrombie, Catherine Taber, Ahmed Best, Anthony Daniels, Corey Burton, Nika Futterman, Terrence C. Carson, Olivia d'Abo, Brian George, Phil LaMarr, Jennifer Hale ja Tom Kenny
Genre: animaatio, seikkailu, toiminta, scifi
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia
Ikäraja: 7

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin luoma Tähtien sota -saaga (Star Wars - 1977-) nousi heti valtavaan suosioon ensimmäisen elokuvan, Tähtien sota: Episodi IV - Uuden toivon (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) myötä. Jatko-osien lisäksi saagan suosiota vain lisäsivät erilaiset pelit, kirjat, sarjakuvat, lelut ja televisiosarjat. Vuonna 2003 alkoi muutaman tuotantokauden kestänyt piirrossarja Star Wars: Clone Wars (2003-2005), minkä tapahtumat sijoittuivat Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäyksen (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - 2002) ja Tähtien sota: Episodi III - Sithin koston (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - 2005) välissä käytyihin kloonisotiin. Vuonna 2005 Lucas ilmoitti aloittavansa uuden animaatiosarjan, mikä sijoittuisi samaan aikakauteen. Kun Lucas sai nähtäväksi raakaversiot osasta jaksoista, hän päätti yhdistää niistä muutamat ja tehdä animaatioelokuvan, mikä toimisi samalla sarjan mainoksena. Star Wars: The Clone Wars -elokuva (2008) julkaistiinkin teattereissa elokuussa 2008 ja samanniminen televisiosarja alkoi pyöriä saman vuoden lokakuussa. Suomeen Star Wars: The Clone Wars -sarja saapui tammikuussa 2009 ja itse suurena Tähtien sota -fanina aloin tietty seurata sarjaa innoissani. En kuitenkaan katsonut kuin kaksi tuotantokautta, kun sarja alunperin pyöri televisioissa. Vuosia myöhemmin katsoin sarjaa jopa kolmannen tuotantokauden loppuun Netflixistä, mutta silloinkin sarja jäi minulta kesken. Nyt kun uusi Disney+ -suoratoistopalvelu on vihdoin saapunut Suomeen ja sitä myötä myös Star Wars: The Clone Warsin seitsemäs ja viimeinen tuotantokausi on katsottavissa, päätin vihdoin katsoa koko sarjan alusta loppuun.

Kloonisotien riehuessa ympäri galaksin, Tasavalta joutuu kohtaamaan separatistien uudet aseet, joilla nämä yrittävät voittaa sodan. Kloonit ja jediritarit, kuten Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker ja tämän uusi padawan Ahsoka Tano lähetetään erilaisille tehtäville turvaamaan rauhaa.




Tutut hahmot Tähtien sota -esiosatrilogiasta tekevät paluun sarjassa. Jedit Obi-Wan Kenobi (äänenä James Arnold Taylor) ja Anakin Skywalker (äänenä Matt Lanter) lähtevät reippaasti taistelemaan. Hahmojen väliltä löytyy tuttua veljeyttä, mutta vielä vahvempana kuin elokuvissa. Obi-Wan pysyy omana herrasmiesmäisenä itsenään, joka uskoo enemmän sanojen voimaan kuin fyysiseen taistoon. Anakin taas on huomattavasti kypsempi ja pidettävämpi hahmo kuin leffoissa, eikä ole jatkuvasti kitisemässä Obi-Wanin päätöksistä.
     Kypsyyttä Anakiniin tuo hahmon uusi jedikokelas Ahsoka Tano (Ashley Eckstein), joka esiteltiin Star Wars: The Clone Wars -elokuvassa. Ahsoka haluaa innoissaan osoittaa kykynsä sodassa niin jedeille kuin klooneillekin. Hän on mainio lisäys saagaan ja jo tällä kaudella hän aloittaa hyvän kehityskaaren naiivista nuoresta taitavaksi soturiksi.
     Toisin kuin elokuvat, sarja ei keskity vain Obi-Wanin ja Anakinin seikkailuihin. Kaksikon yhteisiä seikkailuja on tällä kaudella yllättävänkin vähän - vain muutama 22 jakson joukosta. Sarja antaakin ruutuaikaa hienosti jedeille, joiden nimiä hädintuskin mainittiin elokuvissa ja tietty klooneille - onhan sarjan nimi The Clone Wars. Jedisivuhahmoista tutuimmat, aina yhtä viisas ja monin tavoin mahtava mestari Yoda (Tom Kane) ja päättäväinen mestari Mace Windu (Terrence C. Carson) saavat omat jaksonsa, minkä lisäksi hieman tuntemattomammat tapaukset, kuten Plo Koon (James Arnold Taylor), Kit Fisto (Phil LaMarr) ja Aayla Secura (Jennifer Hale) nostetaan hyvin esiin. Hahmoihin onnistutaan kirjoittamaan heidän ajatuksiaan sodasta ja heidän suhdettaan Voimaan.




Kloonit olivat fantastinen idea elokuvissa, mutta niissä kloonisotilaat lähinnä vain näyttivät hienoilta taistelun keskellä. Sarjassa klooneihin panostetaan ja etenkin heidän suhtautuminen sotaan tuodaan hienosti esille. Kloonit eivät vain seuraa ohjeita, vaan monille luodaan persoonallisuutta ja yhdennäköisyydestään huolimatta monet ovat täysin erilaisia keskenään. Jos näin ei olisi tehty, olisivat pääasiassa klooneihin keskittyvät jaksot todella tylsiä. Nyt ne saattavat jopa olla kauden parempaa antia (etenkin kloonikokelaisiin keskittyvä viides jakso). Parhaiten klooneista esille nostetaan Tähtien sota: Episodi III - Sithin kostossa pikaisesti nähty komentaja Cody, sekä uutena hahmona esitelty, rautainen kapteeni Rex. Kaikkia klooneja ääninäyttelee Dee Bradley Baker.
     Vastaansa jedit ja kloonit saavat separatistit, sithit ja heidän droidiarmeijansa. Kreivi Dooku (oivallisesti Christopher Leetä imitoiva Corey Burton) komentaa usein varjoista käsin, muttei pääse vielä tällä kaudella kunnolla esittämään taitojaan. Paremmin esille pääsevät kyborgikenraali "hoitelen jedit itse" Grievous (Matthew Wood), sekä kahta valomiekkaa käyttävä Asajj Ventress (Nika Futterman), jotka aiheuttavat usein päänvaivaa. Kenraali Grievous on yksi suosikkihahmoistani esiosatrilogiassa ja siksi onkin mahtavaa nähdä häntä lisää - etenkin kun hän on todella häijy tyyppi. Asajj Ventress on kelpo lisäys, eikä häntäkään ole mukavuudella pilattu. Heidän lisäksi sankarit kohtaavat myös separatistijohtajia, kuten varakuningas Nute Gunrayn (Tom "Paavo Pesusieni" Kenny), tohtori Vindin (Michael York) ja emiiri Wat Tamborin (Matthew Wood).
     Tuttuina hahmoina paluun elokuvista tekevät myös Anakinin salarakas, senaattori Padmé Amidala (Catherine Tabar), droidit C-3PO (Anthony Daniels) ja R2-D2, kansleri Palpatine (Ian Abercrombie), sekä monien fanien inhokki Jar Jar Binks (Ahmed Best), joka pääsee jopa kahden jakson tähdeksi. Monia aikuisfaneja nämä jaksot varmasti ärsyttävät, mutta toilaileva ja pöljä Jar Jar oli monen lapsen mieleen, joten on toisaalta ymmärrettävää, että hänetkin nostetaan valokeilaan.




Vaikka suuri osa Tähtien sodan faniyhteisöstä on täysi-ikäisiä, George Lucas on usein sanonut luoneensa saagan lapsille. Alusta alkaen saaga on kuitenkin ollut jotain, mistä kaikenikäiset voivat nauttia. Star Wars: The Clone Wars -sarja on elokuvia selvemmin tehty lapsikatsojia ajatellen, mutta siinä on silti paljon asioita, mitkä nappaavat varttuneemmankin Tähtien sota -fanin mukaansa. Minun kohdalla sarja nappaa mukaansa jo sen ansiosta, että pääsemme vihdoin näkemään kunnolla kloonisotaa, mikä alkoi Kloonien hyökkäyksessä ja oli aika lailla jo päättynyt Sithin kostossa. Näiden elokuvien väliin sijoittuva sarja vie katsojansa ympäri galaksin niin tuttuihin paikkoihin kuin moniin uusiin maailmoihin, joita ei elokuvissa ole nähty lainkaan. Sodan vaikutukset tulevat esiin useilla tavoilla ja kaikki tämä vain syventää ja rikastuttaa Tähtien sodan maailmaa entisestään. Kuten jo sanoin, jedihahmojen ja kloonien kautta pohdiskellaan sotaa eri näkemysten kautta. Itse kloonienkin merkitystä pohditaan. Joidenkin mielestä he ovat vain laitoksissa valmistettuja kertakäyttösotilaita, kun taas jotkut uskovat heidän olevan todellisia yksilöitä, jotka ovat yhtä merkityksellisiä kuin kaikki muutkin. Vaikka kyseessä on selkeämmin lapsille tehty sarja, on The Clone Wars syvällisempi kuin aika pinnallisiksi jääneet esiosaepisodit.

Tekijöiden on varmasti täytynyt pohdiskella pidempään, kuinka he onnistuisivat tekemään valtavaan sotaan sijoittuvan animaatiosarjan lapsiystävällisesti, mutta menettämättä aikuisfanejaan. Sotimisen lapsiystävällisyys syntyy pääasiassa siitä, että taistoissa "tapetaan" lähinnä droideja, eikä eläviä ihmisiä ja olentoja. Suuri osa kuolevista klooneistakin pitää kypärää päässään, jottei lapsi näe kuolevia ihmiskasvoja. Taistelukohtaukset myös esitetään hyvin viihteellisesti, vaikka mukana onkin sitä filosofisointia sodasta. Kun jedit pilkkovat droideja palasiksi valosapeleillaan ja etenkin kun jedit ja sithit taistelevat toisiaan vastaan, huomaa aikuiskatsoja esiin puskevan lapsenomaisen innostuksen ja houkutuksen huitoa itsekin jollain kepillä ja tehdä ääniefektejä suullaan. Seikkailullinen henki on vahvasti läsnä ja mukana on paljon huumoria keventämässä taistoja. Suuri osa huumorista syntyy droideista, joiden älyllinen yksinkertaisuus pääsee tässä valloilleen.




Yksi sarjan parhaista puolista on, että se toimii erinomaisena tapana esitellä Tähtien sota lapsille. Vaikka elokuvien kautta hahmot olisivat tuttuja entuudestaan, ei niiden näkemättä jättäminen luultavasti tee hallaa lapsen kokemukselle sarjan parissa. Hahmot ja keskenään taistelevat osapuolet tulevat nopeasti tutuiksi ja erilaisiin seikkailuihin lähtee mielellään mukaan. Jotkut jaksoista ovat itsenäisiä tarinoita ja jotkut jatkokertomuksia, jotka kestävät parin tai kolmen jakson verran. Vaikka jotkut itsenäisistä jaksoista ovatkin onnistuneita omillaan, itse pidän kuitenkin pidemmistä tarinakokonaisuuksista, joissa voidaan keskittyä juoniin pidemmän aikaa ja perusteellisemmin. Ainoa hämäävä puoli on, että jaksot eivät ole täysin oikeassa järjestyksessä. Kauden loppupäässä on jakso, mikä sijoittuu ennen muiden jaksojen tapahtumia, minkä lisäksi se jää hassusti kesken, sillä Star Wars: The Clone Wars -elokuva tapahtuu heti sen jakson perään. Vaikka sarja toimiikin omillaan, eikä muita Tähtien sotia sinänsä tarvitse katsoa ennen tätä, on saagaa jo fanittavalle parempi katsoa ensin The Clone Wars -leffa ennen sarjaa ihan vain Ahsoka Tanon esittelyn vuoksi. Jos on katsonut vain näytellyt filmit, voi kovankin luokan fani hämmentyä sarjaa aloittaessa, että kuka ihme on Anakinin padawan?

Jos sarjassa on jotain oikeasti kritisoitavaa, niin se on sarjan animaatiolaatu. On ymmärrettävää, ettei lasten animaatiosarjaa tehdä näyttämään yhtä upealta kuin vaikkapa Pixarin animaatioista, mutta kyllä Tähtien sota -sarjalta voisi odottaa enemmän panostusta. Vaikka maailmat ovat kiehtovia, ovat monet taustat hyvin pelkistettyjä ja paikoitellen hieman viimeistelemättömän näköisiä. Etenkin hahmojen hiukset tai karvaisten olentojen turkit ovat pelkistetyt paakut. Hahmoissa ongelmana on usein myös se, kuinka puisia he ovat. Jopa jedit liikkuvat välillä oudon robottimaisesti, eikä heidän kasvoiltaan välity kunnon tunteita. Onkin iso onni, että käsikirjoittajat tekevät näin mainiota työtä hahmojen, sekä heidän kohtaamien juonikuvioiden kanssa. Kirjoittajat ovat myös onnistuneet tunkemaan repliikin "Minulla on paha aavistus tästä" lähes joka jaksoon. Ohjaajat rakentavat oivaa tunnelmaa ja pitävät vahvan Tähtien sota -hengen läsnä, jolloin kömpelön animoinnin voi katsoa osittain sormien läpi. Äänimaailma sisältää kaikenlaiset ikoniset Tähtien sota -ääniefektit. John Williamsin sijaan musiikeista vastaa Kevin Kiner, joka tuo mukaan paljon uudenlaista, mistä ei välttämättä tule heti mieleen Tähtien sota, mutta hän yhdistelee myös sekaan monia tuttuja melodioita. Alkuintro on tehty samalla hengellä kuin elokuvissa, mutta luettavan keltaisen tekstin sijaan meille näytetään asioita kertojaäänen selostuksen kera. Tämä on ymmärrettävä muutos ja pidän sarjan introsta, mutta silti harmittaa, että klassinen "Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa..." -teksti on vaihdettu erilaisiin, onnenkeksejä muistuttaviin viisauksiin.




Yhteenveto: Star Wars: The Clone Wars -sarja on erittäin hyvä lisäys faneille, jotka ovat halunneet nähdä, mitä Kloonien hyökkäyksen ja Sithin koston välissä tapahtuu, minkä lisäksi se on myös mahtava tapa tutustuttaa lapset Tähtien sodan maailmaan. Sarjaa pystyy helposti katsomaan ilman, että leffat ovat entuudestaan tuttuja. Faneille tuo iloa se, että 22-jaksoisen tuotantokauden voimin tässä voidaan keskittyä laajemmin saagan maailmaan ja monenlaisiin hahmoihin. Tutut jedit Anakin ja Obi-Wan pääsevät tähdittämään vain muutamia jaksoista. Tarjolla onkin monenlaisia avaruuden mölliäisiä ja heidän seikkailujaan kloonisotien keskellä. Sotia kuvataan erilaisin keinoin ja jopa yllättävänkin kypsästi pohdiskellen. Itse kloonien merkitystä mietitään kiehtovasti. Vaikka sarja onkin tehty lapsikatsojat mielessä, eivät tekijät pelkää synkentää menoa tarpeen vaatiessa tai tarjota pohdintoja, joista aikuiskatsojat saavat enemmän irti. Star Wars: The Clone Wars tarjoaakin paljon riemua niin lapsi- kuin aikuisfaneille. Lopulta isoin kritiikki sarjassa koskee sen paikoitellen tönkköä animaatiojälkeä. Hahmot kävelevät usein robottimaisesti, eivätkä jotkut taustat näytä viimeistellyiltä. Muuten sarjan avauskausi toimii todella hyvin ja jättää odottamaan innolla tulevia seikkailuja kaukaisessa galaksissa...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.4.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.pinterest.com
Star Wars: The Clone Wars, Yhdysvallat, 2008-2020, Lucasfilm, Lucasfilm Animation, Cartoon Network, CGCG, Lucasfilm Animation Singapore


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti