SWEET TOOTH - KAUSI 2
Luoja: Jim Mickle
Pääosissa: Christian Convery, Nonso Anozie, Adeel Akhtar, Stefania LaVie Owen, Dania Ramirez, Aliza Vellani, Naledi Murray, Neil Sandilands, Marlon Williams, Amy Seimetz, Rosalind Chao ja James Brolin
Genre: fantasia, jännitys, draama, seikkailu
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 42 minuuttia - 57 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 13
Jeff Lamiren sarjakuvaan perustuva Netflix-sarja Sweet Tooth nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin kesäkuussa 2021. Kakkoskauden työstäminen lähtikin pian liikkeelle ensimmäisen ilmestyttyä ja kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2022. Nyt Sweet Toothin toinen tuotantokausi on julkaistu Netflixissä ja itse odotin sarjan paluuta positiivisin mielin, pidettyäni ykköskaudesta. Ryhdyinkin katsomaan Sweet Toothin kakkoskautta heti, kun se oli julkaistu.
Iso mies ja Aimee yrittävät löytää ja vapauttaa Gusin ja muut hybridilapset, joita Viimeiset miehet pitävät vankeinaan. Gus ja hybridit taas kehittelevät omaa pakosuunnitelmaansa.
Sweet Toothin tutut hahmot ykköskaudelta tekevät paluun ja jatkokauden kuvaukset käynnistyivät onneksi tarpeeksi nopeasti, eivätkä lapsinäyttelijät ole kauheasti ehtineet kasvaa tuotantokausien välillä. Christian Convery palaa rooliinsa hybridipoika Gusina, "Herkkuhirmuna", eli puoliksi ihmisenä ja puoliksi peurana, kun taas Nonso Anozie nähdään jälleen Tommy Jepperdinä, eli Isona miehenä, joka päätyi ykköskaudella vastahakoisesti suojelemaan Gusia ja nyt kun Gus on siepattu, Iso mies tajuaa vastuukseen pelastaa pojan. Näyttelijät ovat toistamiseen mainiot rooleissaan, mutta eivät harmillisesti pääse pahemmin esiintymään yhdessä, jolloin ykköskaudella riemastuttanut ystävyyden muodostuminen uupuu jatkokaudelta. Gus on entistä kiinnostuneempi menneisyydestään ja muista hybrideistä, kun taas Iso mies päättää jättää oman menneisyytensä viimeisetkin rippeet taakseen.
Muina tuttuina hahmoina kaudella nähdään muun muassa Isoa miestä auttava Aimee Eden (Dania Ramires), kuolettavaan sairauteen lääkettä epätoivoisesti tekevä tohtori Singh (Adeel Akhtar), Eläinarmeijan johtaja Karhu (Stefania LaVie Owen), hybridityttö Wendy (Naledi Murray), sekä hyvin sarjakuvamainen pahis, hybridejä vangitseva kenraali Abbot (Neil Sandilands). Sivunäyttelijätkin suoriutuvat oivallisesti osistaan, joskin Sandilands revittelee välillä hieman liikaakin, mitä ei yhtään auta hahmon räväkkä puvustus.
Sweet Tooth ei onnistu pitämään yllä avauskauden riemastuttavuutta, vaan parin vuoden odottelun jälkeen se tuottaa pienoisen pettymyksen. Iso osa ykköskauden toimivuudesta syntyi Gusin ja Ison miehen yhteisestä matkasta ja nyt kun hahmot ovat erillään, kakkoskaudelta selvästi puuttuu jotain merkittävää. Katsojana lähinnä vain odottaakin, että hahmot pääsisi näkemään jälleen yhdessä. On kuitenkin ihan mielenkiintoista seurata, kuinka Gus ja muut hybridit yrittävät keksiä pakokeinoa Viimeisiltä miehiltä, samalla kun toisaalla Iso mies ja Aimee pohtivat keinoa pelastaa heidät. Samalla päätarinan ohessa näytetään takaumien kautta sairauden alkuvaiheita, perehdytään hybridien luomiseen ja jatketaan yritystä keksiä lääke tähän kaikkeen.
Siinä, missä ykköskausi oli onnistunut koko perheen seikkailu, jossa yhdistyivät tietty lapsuuden into ja naiivius, sekä synkempi maailmanloppukuvaus, toinen tuotantokausi kompastelee tällä saralla. Sen lapsellisuudet ja synkistelyt eivät ihan kulje käsi kädessä, vaan ne syövät hieman toisiaan. Tästä huolimatta Sweet Tooth pysyy varsin omaperäisenä maailmanloppusarjana. Meno paranee loppua kohti ja kauden huipennusjakso onnistuu jopa olemaan aika tunteikas. Kausi myös petaa kiinnostavaa kolmoskautta, jonka tekijät ovat ilmoittaneet kuvanneensa jo.
Ohjaajat eivät rakenna tunnelmaa yhtä vahvasti, eivätkä pidä katsojan kiinnostusta yllä yhtä taidokkaasti kuin viimeksi. Käsikirjoittajat kokevat myös pieniä vaikeuksia juonikuvioiden kanssa, mutta saavat silti pidettyä homman tarpeeksi toimivana. Sweet Toothin kakkoskausi on mainiosti kuvattu ja siitä löytyy hienoja lavasteita, sekä upein asuin ja maskeerauksin toteutettuja hybridejä. Norsuhybridi Earl ja vaikuttavin käytännön tehostein luotu murmelihybridi Bobby nousivat omiksi lemppareikseni jo ihan vaikuttavien toteutustensa kautta. Harmillisesti sarjan digiefektit eivät ole kaksiset, vaan ne rikkovat immersiota välillä juuri kriittisellä hetkellä. Äänimaailma on kuitenkin hyvin rakennettu Jeff Gracen säveltämiä musiikkeja myöten.
Yhteenveto: Sweet Toothin toinen tuotantokausi on kelpoa jatkumoa ilahduttavasti käynnistyneelle sarjalle, joka ei kuitenkaan ihan yllä ykköskauden korkeuksiin. On kiinnostavaa seurata Gusin ja muiden hybridilasten koettelemuksia, sekä Ison miehen ja Aimeen pelastusretkeä, vaikka samalla onkin harmi, ettei Gusia ja Isoa miestä pääse näkemään yhdessä seikkailemassa. On myös mielenkiintoista päästä näkemään lisää sairauden ensivaiheista ja maailman tuhoutumisesta siihen, millaisena se sarjassa lopulta esitetään. Kausi ei kuitenkaan ihan onnistu tasapainottelemaan synkkyyksien ja lapsellisuuksien kanssa, mikä johtaa hieman epätasaiseen lopputulokseen. Kauden sarjakuvamainen pahiskaan ei oikein vakuuta. Kausi kuitenkin paranee edetessään ja jättää odottamaan jatkoa. Näyttelijät ovat pääasiassa oivallisia rooleissaan ja teknisiltä ansioiltaan kausi on hyvin tehty. Digiefektit pistävät silmään viimeistelemättömyydessään, mutta käytännön efektein ja maskeerauksin toteutetut hybridilapset ovat hienoja luomuksia. Jos pidit Sweet Toothin ykköskaudesta, suosittelen katsomaan kakkoskaudenkin. Kolmas ja samalla viimeiseksi ilmoitettu tuotantokausi on jo kuvattu, joten veikkaisin, ettei sen julkaisua tarvitse odottaa yhtä kauan kuin tämän kakkosen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Sweet Tooth, Yhdysvallat, 2021-, Netflix, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Team Downey
Sweet Tooth, Yhdysvallat, 2021-, Netflix, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Team Downey
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti