HERRASMIESLIIGA
THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
Ohjaus: Stephen Norrington
Pääosissa: Sean Connery, Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Stuart Townsend, Tony Curran, Shane West, Jason Flemyng, Richard Roxburgh, Tom Goodman-Hill, David Hemmings ja Terry O'Neill
Genre: seikkailu, fantasia, toiminta
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia
Ikäraja: 12
The League of Extraordinary Gentlemen, eli suomalaisittain Herrasmiesliiga perustuu löyhästi Alan Mooren ja Kevin O'Neillin samannimiseen sarjakuvaan, jota julkaistiin vuodesta 1999 vuoteen 2019. 20th Century Fox hankki sarjakuvan elokuvaoikeudet ja ryhtyi työstämään sen pohjalta filmatisointia. Kuvausten oli tarkoitus alkaa kesällä 2002, mutta Tšekissä tapahtuneet tulvat tuhosivat lavasteita ja kuvaukset saatiin käynnistettyä vasta syksyllä. Kuvauksissa koettiin useita ongelmia, työryhmän, erityisesti ohjaaja Stephen Norringtonin ja päätähti Sean Conneryn riidellessä moneen kertaan. Norrington otti yhteen myös studion kanssa ja ilmoitti lopulta, ettei tekisi enää ainuttakaan elokuvaa. Myös moderniin elokuvabisnekseen turhautunut Connery ilmoitti elokuvan ilmestymisen jälkeen filmin jäävän hänen viimeisekseen. Elokuva saatiin kuitenkin valmiiksi ja lopulta Herrasmiesliiga sai maailmanensi-iltansa 11. heinäkuuta 2003 - tasan 20 vuotta sitten! Leffa ei ollut toivottu menestys ja suunnitelmat sen jatko-osasta kuopattiin nopeasti. Elokuva sai myös negatiivista palautetta niin kriitikoilta kuin sarjakuvan tekijöiltä Moorelta ja O'Neilliltä, sekä osalta leffan tekijöistä. Itse näin Herrasmiesliigan joskus lapsena ja pidin sitä ihan kelpo viihteenä. En tiedä, olenko katsonut elokuvaa uudestaan ja kun huomasin sen täyttävän nyt 20 vuotta, päätin katsoa, toimisiko elokuva minulle edelleen ja samalla arvostella sen juhlavuoden kunniaksi.
Vuonna 1899 Fantom yrittää syöstä Euroopan suursotaan uudenlaisten aseidensa kanssa. Brittiläiselle Imperiumille työskentelevä M värvää erikoisia kykyjä omaavia kummajaisia muodostamaan Herrasmiesliigan, jonka tehtävänä on pysäyttää Fantom ja estää sota.
Salaperäisen M:n (elokuvan jälkikäteen haukkunut Richard Roxburgh) värväämä Herrasmiesliiga koostuu enemmän tai vähemmän ikonisista, muun muassa Jules Vernen, Bram Stokerin, H. G. Wellsin, Edgar Allan Poen ja sir Arthur Conan Doylen kirjoihin perustuvista hahmoista. On ensimmäisen James Bond -tähti sir Sean Conneryn näyttelemä metsästäjä Allan Quatermain, Naseeruddin Shahin näyttelemä kapteeni Nemo, Stuart Townsendin esittämä kirotun muotokuvan omistava Dorian Gray, Tony Curranin esittämä näkymätön mies Skinner, Jason Flemyngin näyttelemä tohtori Henry Jekyll, eli hirviömäinen herra Hyde, sekä Shane Westin esittämä amerikkalaisagentti Tom Sawyer, joka puskee väkisin mukaan joukkoon. Nimestään huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä äijäkerho, vaan mukana on myös Peta Wilsonin näyttelemä vampyyri Mina Harker. Edellä mainittujen kirjailijoiden klassikkoteoksiin tutustuneet innostuvat varmasti useamman hahmon mukanaolosta. Hahmoja hyödynnetään ihan kelvollisesti ja jokainen saa leffan aikana passelisti ruutuaikaa. Herrasmiesten ryhmädynamiikka käynnistyy toki ontuvasti, mutta elokuvan edetessä heidän täytyy löytää yhteistä säveltä voidakseen estää mahdollisen suurtuhon. Näyttelijät ovat rooleissaan ihan hyviä. Mahtava Connery piilottaa hyvin kuvausten konfliktit roolityössään ja uhkuu karismaa näyttelijäkaartin parhaana osaajana.
Herrasmiesliiga ei enää riemastuttanut minua samalla lailla kuin lapsena vuosia sitten, mutta pidin sitä silti ihan viihdyttävänä toimintaseikkailuna. Kuvausten kireä ilmapiiri ei onneksi näy leffasta, vaan kaikki tuntuvat olevan hyvin menossa mukana. Elokuva kuitenkin haaskaa potentiaaliaan, eikä tästä mahtavasta hahmokattauksesta saada aikaan niin sähäkkää rainaa kuin olisi mahdollista. Elokuvan käsikirjoitus on hieman kömpelö tarinan ja erityisesti pahiksen suhteen. Ratkaisut Fantom-roiston kanssa muuttuvat kököiksi leffan edetessä. Varsinkin kohtaus, jossa Fantom selittää sankareille ilkikurista juontaan, on korniuden huippu. Loppuhuipennuksessa taas katsoja ihmettelee, että keitä ovat nämä täysin uudet pahikset, jotka alkavat piinata Herrasmiesliigaa?
Elokuvasta ei menoa ja meininkiä puutu, vaan se tarjoaa vähän väliä toimintakohtauksia, joissa hahmot hyödyntävät erilaisia kykyjään vihollisiaan vastaan. Taisteluista kuitenkin uupuu jännite, eivätkä ne muutenkaan ole erityisen kaksisesti toteutettuja. Moni leffan huippuhetkiksi tarkoitetuista kohdista kaatuu elokuvan kehnoihin erikoistehosteisiin. Näkymätön mies Skinner on vielä oiva efekti, mutta muuten digitehostetiimiä ei voi pahemmin kehua. Varsinkin loppuhuipennuksen mörökölli näyttää joltain PlayStation 2:n pelin vastukselta. Seikkailun henkeä jää myös kaipaamaan, eikä elokuva nappaa toivotulla tavalla mukaansa. Huumoriosasto on varsin vaisu, vaikka Skinner onkin ihan hupaisa veikko. Tahatonta komiikkaa leffaan tuo surkean digiörkin lisäksi myös kapteeni Nemon varmaankin kilometrin pituinen sukellusvene.
Elokuvan ohjaajana toimi Stephen Norrington, joka oli tätä ennen tehnyt muun muassa toisen sarjakuvafilmatisoinnin, tätä huomattavasti paremman vampyyrifilmi Bladen (1998). Norrington ei pitänyt Foxin studiopomojen painostuksesta, eikä hän viihtynyt kuvauksissa lainkaan, mikä myös aika ajoin näkyy filmin ponnettomuudesta. Norrington koki olonsa niin kurjaksi, että uhkasi, ettei tee tämän jälkeen ainuttakaan leffaa ja on tähän asti pitänyt kiinni sanoistaan - ainakin osittain, sillä hänen oli alun perin määrä ohjata supersankarileffa Ghost Rider (2007) ja fantasiaseikkailu Titaanien taistelu (Clash of the Titans - 2010). Herrasmiesliiga on kelvollisesti kuvattu, mutta paikoitellen hutiloiden leikattu. Vaikka kehnot digitehosteet latistavatkin visuaalista ilmettä, kehut täytyy antaa upeille lavasteille ja asuille. Äänimaailma rymistelee oivallisesti ja Trevor Jonesin säveltämät musiikit toimivat hyvin taustalla.
Yhteenveto: Herrasmiesliiga on suuresta potentiaalistaan huolimatta harmillisen keskinkertainen seikkailuraina. Se kuitenkin viihdyttää aika ajoin ja onhan se hienoa päästä näkemään näitä ikonisia hahmoja tekemässä yhteistyötä. Erityistä seikkailun tuntua elokuvasta ei löydy, eikä kertomus nappaa toivotulla tavalla mukaansa. Jotkut toimintakohtaukset ovat ihan kelvollisia, mutta loppuhuipennus kehnone digiörkkineen jättää kylmäksi. Jännitystä ei oikeastaan löydy, mutta sekaan mahtuu sentään ihan toimivaa huumoria. Näyttelijäkaarti hoitaa tonttinsa pääasiassa menevästi, Sean Conneryn suoriutuessa karismaattisesti uransa viimeisestä elokuvaroolista. Visuaalinen puoli on ailahteleva hienojen puitteiden ja heikkojen erikoistehosteiden kanssa. Herrasmiesliigassa olisi potentiaalia erittäin mainioksi fantasiaa, kauhua ja toimintaa yhdisteleväksi seikkailuelokuvaksi, mutta lopputulos jää aika mitäänsanomattomaksi. Kenties jonain päivänä joku muu päättää kokeilla onneaan ja tekee sarjakuvan pohjalta paremman sovituksen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.10.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
The League of Extraordinary Gentlemen, 2003, Twentieth Century Fox, Angry Films, International Production Company, JD Productions, Mediastream Dritte GmbH & Co. Beteiligungs KG
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti