BRIDGERTON: KUNINGATAR CHARLOTTE
QUEEN CHARLOTTE: A BRIDGERTON STORY
Luoja: Shonda Rhimes
Pääosissa: India Amarteifio, Arsema Thomas, Corey Mylchreest, Michelle Fairley, Sam Clemmett, Freddie Dennis, Tunji Kasim, Cyril Nri, Peyvand Sadeghian, Guy Henry, Golda Rosheuvel, Adjoa Andoh, Ruth Gemmell, Hugh Sachs, Ryan Gage ja Julie Andrews
Genre: historia, draama
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 53 minuuttia - 1 tunti 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 22 minuuttia
Ikäraja: 13
Julia Quinnin kirjasarjaan perustuva televisiosarja Bridgerton nousi valtavaan suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin joulukuussa 2020. Toinen kausi vain kasvatti suosiota ja kolmannen kauden lisäksi tekijät ryhtyivät työstämään omaa televisiosarjaa Golda Rosheuvelin näyttelemästä kuningatar Charlottesta. Kuvaukset käynnistyivät tammikuussa 2022 ja nyt Bridgerton: Kuningatar Charlotte on saapunut Netflixin valikoimaan. Itse en pahemmin innostunut Bridgertonin kahdesta ensimmäisestä tuotantokaudesta, vaan koin ne lähinnä ihan kivana höttönä. En innostunut yhtään, kun kuulin, että sarjaa ruvettaisiin laajentamaan lisäosasarjojen kautta. Päätin silti antaa Bridgerton: Kuningatar Charlottelle mahdollisuuden, kun se julkaistiin ja katsoin sarjan läpi muutamassa päivässä.
Vuonna 1761 nuori saksalaisprinsessa Charlotte naitetaan Ison-Britannian kuningas Yrjö III:lle. Vuosia myöhemmin aikuinen kuningatar Charlotte pelkää sukunsa jatkuvuuden puolesta, kun hänen tyttärensä menehtyy.
Golda Rosheuvel palaa rooliinsa Ison-Britannian entisenä kuningattarena, Charlotte von Mecklenburg-Strelitzinä. Rosheuvelista löytyy yhä oivaa arvokkuutta ja ylevyyttä, mitä rooli vaatii, mutta koin, että paremmin roolista suoriutuu Charlottea nuorena esittävä India Amarteifio. Siinä, missä Rosheuvelin osaksi jää lähinnä kylmyys ja yksi-ilmeisyys, Amarteifio pääsee tuomaan paljon enemmän esille hahmosta. Sarja seuraa hahmoa 17-vuotiaana, vuonna 1761, kun hän matkaa Saksasta Isoon-Britanniaan, kuningas Yrjö III:n (Corey Mylchreest) vaimoksi ja uudeksi kuningattareksi, sekä hahmoa pääsarja Bridgertonin tapahtumien aikaan vuonna 1817. Nuorena Charlotte on vielä sinisilmäinen ja epävarma tulevasta asemastaan. Sarja näyttää hyvin hänen kehityskaartaan naiivista saksalaisprinsessasta kylmemmäksi hallitsijaksi. Mylchreest taas suoriutuu passelisti roolistaan kuninkaana, joka tuli myöhemmin tunnetuksi mielenterveysongelmistaan, jotka varjostivat Yrjö III:n ja Charlotten suhdetta.
Sarjassa nähdään myös Tunji Kasim Charlotten veljenä Adolfina, Michelle Fairley Yrjö III:n äitinä, leskiprinsessa Augustana, Arsema Thomas ja Bridgertonista tuttu Adjoa Andoh Charlotten kanssa ystävystyvänä lady Agatha Danburyna, Sam Clemmett Charlotten avustajana Brimsleynä, Freddie Dennis Yrjö III:n avustajana Reynoldsina, sekä Guy Henry Yrjö III:a hoitavana tohtori Munrona. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat oivallisesti osistaan. Game of Thronesissakin (2011-2019) vakuuttanut Fairley istuu jälleen täydellisesti tiukan ja teräväsanaisen äidin osaan.
Bridgerton: Kuningatar Charlotte osoittautui onneksi paremmaksi sarjaksi kuin etukäteen odotin (odotukseni olivat siis todella alhaiset), mutta silti sarja jää aika keskinkertaiseksi hömpäksi, aivan kuten Bridgerton muutenkin. Sarja lähtee käyntiin oivallisesti ja nappaa tarpeeksi toimivasti mukaansa. On kiinnostavaa seurata, kun prinsessa Charlotte matkaa Isoon-Britanniaan ja kuinka hänen odotuksensa kohtaavat todellisuuden. Kuinka suhde kuningas Yrjö III:een ei todellakaan ole sitä, mitä hän ajatteli ja kuinka kansa ottaa hänet vastaan uutena kuningattarenaan. Itse jäin kaipaamaan vielä historiasta sitä, ettei Charlotte puhunut sanaakaan englantia saapuessaan Isoon-Britanniaan. Kielimuuri olisi tuonut varsinkin sarjan avausjaksoon oman mainion aspektinsa.
Sarja kuitenkin heikkenee edetessään ja alkaa muuttua enemmän juuri sellaiseksi turhaksi rahan perässä tehdyksi sivutuotteeksi, jollaisena sitä etukäteen pidin. Puolessa välissä nähtävä, kuningas Yrjö III:n perspektiivin tapahtumiin esittävä jakso toimii hyvin ja tuo syvyyttä, mutta sen jälkeen sarjan loppupää lässähtää. Jaksoja on vain kuusi, mutta tarinaa ei tunnu olevan edes sen vertaa. Liki puolitoistatuntinen finaalijakso on harmillisen pitkäveteinen päätös hyvin käynnistyneelle minisarjalle. Lisäksi Charlotten nuoruuden ohessa sarja hyppää ajassa eteenpäin Bridgerton-pääsarjan aikajanalle, vuoteen 1817, jolloin kuningatar hallitsee Rosheuvelin esittämänä. Tähän on yritetty kehittää oma juonikuvionsa, joka tuntuu kuitenkin aika pakotetulta ja loppujen lopuksi olisin mieluummin katsonut vain hahmon alkuperätarinaa ilman keskeytyksiä.
Sarjan ohjannut Tom Verica tekee kelpo työtä tunnelman kanssa, mutta Shonda Rhimesin käsikirjoitukset eivät jaksa kantaa sarjan loppuun asti. Teknisiltä ansioiltaan Bridgerton: Kuningatar Charlotte on taidokkaasti tehty. Se on hyvin kuvattu ja valaistu. Lavasteet ovat upeat ja asut toinen toistaan näyttävämmät. Puitteiltaan ajankuva on vakuuttavasti luotu. Äänimaailmakin on mainiosti rakennettu ja Kris Bowersin säveltämät musiikit tunnelmoivat passelisti taustalla. Kuten pääsarjasta, myös tästä lisäosasta löytyy orkesterisävellyksiä moderneista hittikappaleista ja tarkkaavaisimmat kuuntelijat voivat tunnistaa muun muassa Beyoncén Halon ja Dolly Partonin I Will Always Love Youn.
Yhteenveto: Bridgerton: Kuningatar Charlotte on hyvästä alustaan huolimatta aika keskinkertainen minisarja. Homma käynnistyy lupaavasti ja on kiinnostavaa seurata saksalaisprinsessan matkaa Isoon-Britanniaan ja kuinka Charlotte alkaa kehittyä jaksojen varrella. Silti tietty puhti hiipuu sarjan edetessä ja vaikka jaksoja on vain kuusi, tarina ei tunnu riittävän edes sille kestolle. Puolitoistatuntinen finaalijakso on erityisen lattea ja on harmi, että potentiaalinen sarja ei ylläkään sille tasolle kuin alkupää vihjailee. Lisäksi ajassa hyppiminen Charlotten nuoruusvuosien ja vuoden 1817 välillä ei täysin toimi, eikä vuoteen 1817 ole keksitty kovinkaan kiinnostavaa juonikuviota. Näyttelijät ovat oivallisia rooleissaan ja puitteiltaan sarja on erinomainen. Jos innostuit kovasti Bridgertonista ja haluat palata sen maailmaan ja hahmojen pariin, suosittelen kyllä lämpimästi Bridgerton: Kuningatar Charlotten katsomista. Jos taas et ole katsonut pääsarjaa, mutta olet kiinnostunut historiasta, sarjaa voi suositella ihan kivana viihteenä, joka kuitenkin värittää reippaasti faktapohjaa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.impawards.com
Queen Charlotte: A Bridgerton Story, Yhdysvallat, 2023, Shondaland, Netflix
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti