TV-sarja: Jessica Jones, kausi 2 (2018)

JESSICA JONES - KAUSI 2



Luoja: Melissa Rosenberg
Pääosissa: Krysten Ritter, Rachael Taylor, Eka Darville, Carrie-Anne Moss, J. R. Ramirez, Janet McTeer, Terry Chen, Leah Gibson, Hal Ozsan, Maury Ginsberg, Rebecca De Mornay, John Ventimiglia, Callum Keith Rennie, Wil Traval, Rob Morgan, David Tennant ja Elden Henson
Genre: toiminta, draama, jännitys
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 47 minuuttia - 56 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 16

Marvelin sarjakuviin perustuva televisiosarja Jessica Jones nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixin suoratoistopalvelussa marraskuussa 2015. Kaksi vuotta myöhemmin sarja yhdistettiin Daredevilin (2015-2018), Luke Cagen (2016-2018) ja Iron Fistin (2017-2018) kanssa minisarjassa The Defenders (2017). Jessica Jonesin kakkoskauden suunnittelu käynnistyi heti ensimmäisen ilmestyttyä ja kuvaukset pyörähtivät käyntiin suoraan The Defendersin kuvausten päätyttyä. Lopulta Jessica Jonesin toinen tuotantokausi ilmestyi Netflixiin maaliskuussa 2018. Kausi piti suosiota yllä, mutta se ei saanut yhtä positiivista palautetta kriitikoilta ja katsojilta kuin edeltäjänsä. Itse katsoin sarjan ensimmäisen kauden, kun se ilmestyi, mutta jostain syystä jatkokaudet jäivät minulta väliin. Kuitenkin nyt kun Daredevil on tekemässä paluun uudessa Daredevil: Born Again -sarjassa (2025), päätin katsoa hahmon oman sarjan läpi uudestaan, sekä muut Defenders-saagan sarjat, kuten Jessica Jonesin. Pidin sarjan avauskaudesta vielä enemmän kuin sen ilmestyessä ja aloitinkin erittäin positiivisin mielin kakkoskauden katselun.

Yksityisetsivä Jessica Jones ryhtyy tutkimaan IGH-yritystä, jonka geenikokeilut aiheuttivat Jessican supervoimat. Samalla Jessicalle selviää paljastuksia menneisyydestään.




Krysten Ritter nähdään jo kolmatta kertaa supervoimaisena yksityisetsivänä Jessica Jonesina, pelastettuaan New Yorkin ensin Kilgravelta (David Tennant) soolosarjansa ykköskaudella ja sitten Hand-ninjoilta Daredevilin, Iron Fistin ja Luke Cagen kanssa The Defendersissä. Nämä tapaukset ovat tehneet Jessicasta aikamoisen julkimon ja hän on alkanut ymmärtämään, miksi Matt Murdock kehui naamion käyttämistä sankaritekoja suorittaessaan. Ritter on jälleen kerran erinomainen todella poikkeuksellisena supervoimaisena sarjakuvasankarina, jota eivät kiinnosta uroteot tai maine ja kunnia, vaan joka haluaisi elellä omissa oloissaan ja kenties jopa mieluiten ilman mitään voimia. Jessicaa syvennetään hahmona entisestään, kauden avatessa lisää hänen menneisyyttään ajalta ennen supervoimia.
     Muutkin tutut ykköskaudelta tekevät paluun. Rachael Taylorin näyttelemä Trish Walker kamppailee myös julkisuudenkuvansa kanssa ja hahmo pääsee olemaan paljon muutakin kuin pelkkä radiojuontaja. Myös Eka Darvillen näyttelemä entinen huumeaddikti Malcolm pääsee paremmin esille, autellessaan Jessicaa tämän etsivätoimiston kanssa. Carrie-Anne Mossin esittelemälle asianajaja Hogarthille keksitään uusi suhdekuvio, joka ei kuitenkaan jaksa erityisemmin napata mukaansa. Uusina hahmoina kaudella esitellään muun muassa Jessican uusi naapuri Oscar Arocho (J. R. Ramirez) perheineen, kilpailevaa etsiväfirmaa pyörittävä Pryce Cheng (Terry Chen), sekä IGH-firmaan ja Jessican menneisyyteen liittyvä Alisa (Janet McTeer). Sivunäyttelijätkin hoitavat hommansa oivallisesti ja tulokkaista erityisesti McTeer vakuuttaa roolissaan, joskin hänen hahmonsa käy aika ajoin hermoille.




Jessica Jonesin toinen tuotantokausi ei valitettavasti yllä avauskauden tasolle, mutta se on silti oikein kelpoa jatkoa mahtavasti käynnistyneelle sarjalle. Tuotantokausi lähtee liikkeelle erittäin lupaavasti ja on kiinnostavaa, kun sarja alkaa syventyä vielä enemmän Jessican menneisyyteen; mistä hänen voimansa ovat peräisin ja mikä on tehnyt naisesta niin kyynisen? Tutkimus tuntuu erityisen henkilökohtaiselta, eikä meno äidy tällä kertaa miksikään New Yorkin pelastushommaksi. Pienimuotoisempi ja intiimimpi kertomus istuu hahmolle paljon paremmin, kun ottaa huomioon jo sen, kuinka Jessica kokee uuden suosionsa puistattavana. Tämän myötä kakkoskausi painottuu myös huomattavasti vahvemmin draaman suuntaan ja toiminnannälkäisille Marvel-faneille kausi ei välttämättä uppoa.

Harmillisesti vahvoista lähtökohdista ei saada muodostettua niin vahvaa lopputulosta kuin voisi toivoa. Isoimmaksi ongelmaksi muodostuu turhauttava kiertely ja kaartelu, jotta kirjoittajat saavat venytettyä kertomuksen vaadittuun kolmentoista jakson mittaan. Täytettä on runsaasti seassa ja etenkin loppupäässä mielenkiinto alkaa hiipua, kun hahmot tuntuvat lähinnä kiertävän kehää juonikuvioidensa kanssa. Tuntuu siltä kuin kirjoittajat olisivat jo viemässä hommaa päätökseen, mutta vielä olisi ainakin neljä jaksoa jäljellä ja jotain on pakko keksiä. Jos kaudesta olisi voinut karsia turhat pois ja kertoa paperilla hyvän tarinan tiiviimmässä ajassa, olisi lopputulos huomattavasti vahvempi.




Ohjaajat rakentavat tunnelmaa oivallisesti, mutta eivät saa kasvateltua samanlaista jännitettä kuin viimeksi. He saavat kuitenkin näyttelijät antamaan kaikkensa kameran edessä. Tuotantokausi on hyvin kuvattu, joskaan mitään hulppeita kamerakikkailuja ei ole luvassa. Onneksi mukana ei myöskään ole lipsahdusta, jossa kameramies näkyisi selvästi kuvassa. Lavasteet ovat onnistuneet, puvustus mainiota ja maskeerauksetkin pätevät. Erikoistehosteet eivät huimaa päätä ja äänitehosteet toimivat hyvin Sean Calleryn musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Jessica Jones, Yhdysvallat, 2015-2019, Netflix, Marvel Television, ABC Studios, Tall Girl Productions, 3 Arts Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti