TV-sarja: Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset, kausi 2 (The Lord of the Rings: The Rings of Power - 2024)

TARU SORMUSTEN HERRASTA: MAHTISORMUKSET - KAUSI 2

THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER



Luojat: J. D. Payne ja Patrick McKay
Pääosissa: Charlie Vickers, Morfydd Clark, Robert Aramayo, Daniel Weyman, Markella Kavanagh, Benjamin Walker, Charles Edwards, Owain Arthur, Sophia Nomvete, Peter Mullan, Lloyd Owen, Maxim Baldry, Ismael Cruz Córdova, Tyroe Muhafidin, Megan Richards, Sam Hazeldine, Trystan Gravelle, Cynthia Addai-Robinson, Rory Kinnear, Ciarán Hinds, Amelia Kenworthy, Olivia Williams, William Chubb ja Jim Broadbent
Genre: fantasia, toiminta, seikkailu
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 1 tunti 2 minuuttia - 1 tunti 17 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 6 minuuttia
Ikäraja: 13

J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjatrilogiaan (The Lord of the Rings - 1954-1955) perustuva fantasiasarja Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset sai suuret katsojaluvut, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä syyskuussa 2022, joten jatkoa oli luvassa. Alun perin tekijät suunnittelivat kuvaavansa kaksi kautta yhtä kyytiä, mutta koronaviruspandemia esti suunnitelmat. Toisin kuin Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvien (The Lord of the Rings - 2001-2003) tapaan Uudessa-Seelannissa kuvattu ensimmäinen kausi, toinen kausi päätettiin tehdä Isossa-Britanniassa. Kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2022 ja jatkuivat jopa kevään 2023 Hollywoodin käsikirjoittajien lakon alkaessa. Nyt Taru sormusten herrasta: Mahtisormusten toinen tuotantokausi on julkaistu kokonaisuudessaan Amazon Prime Videossa ja itse en pahemmin odottanut sarjan paluuta. Pidin ykköskautta keskinkertaisena ja aika tarpeettomana, ja ajan kuluessa mielipiteeni sarjaa kohtaan on kallistunut negatiivisempaan suuntaan. Katsoin silti kakkoskauden uudet jaksot pian niiden julkaisun jälkeen.

Haltiat pohtivat, mitä tehdä Mordorista nousevalle uhkalle, samalla kun Sauron juonittelee loppujen mahtisormusten takomista, joiden avulla hän voisi hallita koko Keski-Maata.




Suuri osa Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -sarjan tutuista hahmoista tekee paluun, joskin Bronwin on päätetty tappaa kausien välillä, koska häntä näytellyt Nazanin Boniadi ei halunnut jatkaa sarjan parissa. Charlie Vickersin näyttelemä paha Sauron nousee merkittävimpään rooliin, tämän halutessa viedä mahtisormusten teon päätökseen keinolla millä hyvänsä ja naamioituukin tällä kertaa haltiaksi nimeltä Annatar, jotta hän voi jatkaa haltiaseppä Celebrimborin (Charles Edwards) huijaamista. Samaan aikaan haltiat Galadriel (Morfydd Clark), Elrond (Robert Aramayo) ja Gil-galad (Benjamin Walker) kehittelevät suunnitelmaa Sauronin pysäyttämiseksi, kun ongelmia aiheuttaa myös Mordorissa majaileva Adar (Joseph Mawle korvattu Sam Hazeldinella) örkki-, ei kun anteeksi, siis uruk-armeijallaan.
     Tämän sormuskonfliktin ollessa käynnissä, Sumuvuorilla Khazad-dûmissa kääpiöt, kuten kuningas Durin III (Peter Mullan) ja hänen poikansa, prinssi Durin IV (Owain Arthur) vaimonsa Disan (Sophia Nomvete) kärsivät omista ongelmistaan, kun heidän tilansa murenevat, tuhoten viljavarastot ja estäen arvomineraalien, kuten mithrilin kaivuun. Toisaalla karvajalka Nori (Markella Kavenagh) yrittää auttaa taivaalta tippunutta taikavoimaista ukkoa, joka ei todellakaan ole Gandalf (Daniel Weyman), saamaan muistinsa takaisin ja etsimään itselleen taikasauvan, eli gandin. Hihii, onpas sarja ovela vihjeissään. Númenorissa Elendil (Lloyd Owen) joutuu keskelle paikallista valtakiistaa, samalla kun hän harmittelee, luullessaan poikansa Isildurin (Maxim Baldry) kuolleen, joka taas todellisuudessa viettää nyt aikaa Arondir-haltian (Ismael Cruz Córdova) ja Theo-pojan (Tyroe Muhafidin) kanssa.




Ja jos tämäkään kaikki ei vielä riitä, niin toinen kausihan esittelee toki useita uusia hahmoja, joista tärkeimmät ovat Norin ja mysteerivelhon kohtaamat pimeä-velho-joka-jääköön-toistaiseksi-nimeämättä-mutta-eiköhän-hän-paljastu-vielä-joskus-Sarumaniksi (Ciarán Hinds) ja elokuvista kokonaan pois leikattu Tom Bombadil (Rory Kinnear). Huh huh, mikä määrä porukkaa ja tästäkin jäi nyt mainitsematta useampi sivuhenkilö! Hahmokattausta hyödynnetään varsin ailahtelevasti ja näyttelijäkaartinkin työ heittelee. Vickers lukeutuu parhaisiin suorittajiin, joka pääsee nyt esittämään Sauronin viekasta puolta, kun hänen identiteettinsä vihdoin paljastettiin. Myös Weyman ja Kavenagh ovat mainiot ei-todellakaan-Gandalfina ja ei-hobitti Norina. Arthur pärjää oivallisesti isänsä käytöksestä huolestuvana Durin juniorina ja tämä kuvio onkin kauden parempaa antia. Myös Sauronin ja Celebrimborin välinen suhde on ihan toimiva, joskin Edwards ylinäyttelee minkä ehtii, eikä hänen suurieleisyytensä tunnu olevan linjassa yleensä tarkkojen haltioiden kanssa.

Taru sormusten herrasta: Mahtisormusten ensimmäinen kausi tarjosi ajoittain kivaa fantasiaseikkailua ja katsausta Keski-Maan historiaan, mutta sen ongelmiksi koituivat naurettavat mysteerit Sauronin ja nimettömän velhon ympärillä ja ajoittain typerryttävän fanifiktiomaiset hetket. Jo ykköskaudella vastattiin kysymyksiin, joita varmaan kukaan Sormus-fani ei ole esittänyt, kuten "miten Tuomiovuori syntyi?" Nyt toinen kausi jatkaa täysin samalla linjalla, kertoen esimerkiksi miksi Gandalfin nimi on "Gandalf", minne enttivaimot katosivat, miten Rivendell perustettiin ja miten Morian kaivosten kuussa hohtavat ovet luotiin. Muitakin koomisia fanipalveluksia on ujutettu mukaan. Muistatko, kun leffoissa Sauronin tavaramerkkirepliikki oli "I see you"? Muistatko täysin puskista paikalle ilmestyneet kotkat? Muistatko Lukitari-jättihämähäkin? Muistatko tulihirviö Balrogin? Muistatko kun Boromiria ammuttiin usealla nuolella ja hän jatkoi silti taistelua? Muistatko Boromir-hetken myös tässä seuraavassa jaksossa? Kaikki on ängetty mukaan. Jos jotain mielenkiintoista ja positiivista, niin kaudella nähdään myös kirjoissa esiintyneet, mutta elokuvista pois jääneet haudanhaamut.




Sen lisäksi, että fanina saa taas pyöritellä silmiään ja hymähdellä huvittuneena sarjan ratkaisuille, on Mahtisormusten toinen kausi muutenkin aika heikko tapaus. Se on tarinankerronnaltaan ontuva ja voi huomata, että tekijät kokevat suuria vaikeuksia, yrittäessään pitää useita juonikuvioita ja niiden sisältämiä hahmoja kasassa. Jaksot hyppivät tönkösti Keski-Maan puolelta toiselle, usein ilman minkäänlaista soljuvuutta tai ajantajua. Tämä käy erityisen selväksi kolmeen jaksoon venytetyssä Eregionin taistelussa, jonka aikana hahmot saattavat jalkaisin matkata monien kilometrien matkoja edestakaisin pyytelemässä apua. Muutenkin tekijöiden etukäteen kovasti hehkuttama taistelu jää aikamoiseksi pettymykseksi, oli kyse sitten kömpelöstä käsikirjoituksesta, jännityksen puutteesta, olemattomista taistelukoreografioista tai turhauttavasta teknisestä toteutuksesta, johon kuuluu niin huonoa valaisua, viimeistelemättömiä tehosteita kuin myös skaalan ymmärtämättömyyttä.

Mielestäni oli oivaltava ratkaisu, että kakkoskausi kuvataan pääasiassa Sauronin kautta, kun ykköskausi seurasi pääasiassa Galadrielin matkaa. On kiinnostavaa seurata tarinaa pahiksen näkökulmasta ja kuinka tämä pyrkii tekemään kaikkensa, jotta saisi mahtisormukset valmiiksi. Katsojalle syntyykin hieman ristiriitainen tunneside tähän. Materiaalin tuntevat toki tietävät, kuinka hommassa käy, mutta sitä silti jännittää toisinaan Sauronin puolesta, onnistuuko tämä tavoitteessaan ja toisinaan taas muiden puolesta, että onnistuvatko nämä estämään tämän häijyt tavoitteet? Tekijöiden kunnianhimoinen tavoite saada katsojan sympatiat pahisten puolelle on myös toisinaan ontuvaa. Yleensä hirviömäisinä kuvatut örkit - anteeksi, urukit - halutaan yhdessä kohtaa kuvata rakastavina perheenisinä, jotka haluaisivat vain elellä rauhassa Mordorissa vaimojensa ja lastensa kanssa. Jos tämä jo sai kohottelemaan kulmia, niin vielä oudompaa on se, että tähän pointtiin ei oikeastaan palata myöhemmin, vaan muissa kohtauksissa örk... siis urukit ovat julmia ja armottomia tappokoneita.




Tuotantoarvoiltaankin Taru sormusten herrasta: Mahtisormusten toinen kausi on ailahteleva paketti. Toisaalta sarjasta näkyy, että siihen on palanut hurja määrä mammonaa. Mukana on komeita lavasteita, tyylikkäitä asuja ja joitain upeita erikoistehosteita, jotka vetävät vertoja monille elokuville. Sitten taas osa efekteistä näyttää keskeneräisiltä, monista taustoista huomaa, että oikeiden maisemien sijaan kohtaukset on kuvattu studiossa ja valaisu - tai valaisuttomuus - on välillä suorastaan ärsyttävää. Mikä siinä on, että nykyään ei osata valaista? Helmin syvänteen taistelu Taru sormusten herrasta: Kahdessa tornissa (The Lord of the Rings: The Two Towers - 2002) tapahtui yöllä ja siitä näki kaiken erittäin hyvin. Mahtisormuksissa Eregionin taistelusta on välillä todella vaikeaa ottaa tolkkua, puhumattakaan lukuisista kohtauksista yöaikaan tai Morian pimeissä kaivoksissa. Tämä kaiken valtaava pimeys on trendi, jonka toivoisin Hollywoodin pian lopettavan. Äänimaailma on hyvin rakennettu, mutta eipä Bear McCrearyn säveltämistä musiikeista jää tälläkään kertaa mitään mieleen. Elokuvien musiikeista vastanneen Howard Shoren työstämä tunnusmelodia on kuitenkin edelleen menevä, vaikkei vedäkään vertoja oikeastaan millekään, mitä Shore sai aikaiseksi alkuperäisen trilogian parissa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.10.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden ja kuvat / poster and still images of The Lord of the Rings: The Rings of Power season 2 www.press.amazonstudios.com
Copyright material used under fair use for review and educational purposes.
The Lord of the Rings: The Rings of Power, Yhdysvallat, 2022-, Amazon Studios, Warner Bros. Television, New Line Cinema, Tolkien Enterprises, Harper Collins Publishers


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti