GOTHAM - KAUSI 5
Luoja: Bruno Heller
Pääosissa: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Cory Michael Smith, Camren Bicondova, Morena Baccarin, Chris Chalk, Shane West, Jaime Murray, Anthony Carrigan, BD Wong, Cameron Monaghan, Andrew Sellon, Peyton List, Jessica Lucas, Francesca Root-Dodson, David W. Thompson, Benedict Samuel ja Sarah Pidgeon
Genre: toiminta
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: noin 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 35 minuuttia
Ikäraja: 16
DC Comicsin Batman-sarjakuviin perustuva Bruno Hellerin luoma televisiosarja Gotham nousi suosioon vahvan ensimmäisen tuotantokautensa myötä. Toinen kausi jatkoi sarjan suosion kasvattamista, mutta kolmannella kaudella katsojaluvut alkoivat pudota. Neljäskin kausi jatkoi samalla linjalla, eikä sarja tuntunut enää kiinnostavan tarpeeksi monia, joten Fox ilmoitti, että seuraava tuotantokausi jäisi sarjan viimeiseksi. Sen lisäksi yhtiö myös päätti, että päätöskausi saisikin vain 12 jaksoa, toisin kuin aiemmat neljä, 22 jaksoa sisältäneet tuotantokaudet. Kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2018 ja Gothamin päätöskauden jaksot alkoivat pyöriä televisioissa tammikuussa 2019. Kauden katsojaluvut kohosivat edelliseen tuotantokauteen verrattuna ja kausi sai kehuja tavastaan viedä koko sarja päätökseen. Itse aloitin Gothamin katsomisen muutamia vuosia sitten, mutta jätin sen kesken jo muutaman jakson jälkeen. En tosin sen takia, että en olisi pitänyt siitä - jostain syystä sarja vain unohtui. Pohdin kuitenkin pidemmän aikaa sarjan katsomista kunnolla ja viime syksynä aloitinkin projektin. Nyt kun Gothamin viimeinen tuotantokausi on lisätty suoratoistopalvelu Netflixin valikoimaan, pääsin vihdoin huipentamaan sarjan. Katsoinkin koko tuotantokauden heti sinä päivänä, kun se saapui Netflixiin.
Gotham on jätetty selviytymään omillaan - kukaan ei pääse kaupunkiin, eikä kukaan pääse ulos sieltä. Jim Gordon yrittää pitää järjestystä yllä, mutta pahin on vielä edessä. Bruce Wayne ottaa viimeiset askeleensa kohti tulevaisuuttaan Gothamin suojelijana, yön ritarina nimeltä Batman.
Tutut hahmot sarjan aiemmilta tuotantokausilta tekevät paluun ja sarjan laaja näyttelijäkaarti tekee viimeistä kertaa paluun näihin rooleihin. Ben McKenzie onnistuu yrmyilemään entistäkin enemmän komisario James Gordonina ja tällä kaudella hänellä on välillä vaikeuksia pitää homma lujana, ilman että se vajoaa puisen puolelle tai ylinäyttelemiseksi. Gordon on sama oikeutta ja hyvyyttä edustava hahmo, joka on päättänyt taistella viimeiseen hengenvetoonsa asti Gothamin puolesta, vaikka muuta maailmaa ei kiinnostaisi enää tippaakaan. Donal Loguen näyttelemä Harvey Bullock pysyy tiiviisti Gordonin rinnalla ja tarjoaa niin hauskoja heittoja kuin hienoja hetkiä.
David Mazouz parantaa huomattavasti Bruce Waynen roolissa. Typerä kakarapuoli on poissa (onneksi) ja Mazouz puskee Brucea yhä vain innokkaammin kohti kohtaloaan Gothamin suojelijana. Vaikka vähänkin hahmosta tietävä on tiennyt hahmon kokeman kehityskaaren täysin ennalta ennen koko sarjan ensimmäisen jakson aloittamista, on Brucen matkaa ollut kiinnostavaa (vaikkakin välillä turhauttavaa juurikin sen kakaravaiheen vuoksi) seurata. Brucen apuna taas ovat hänen uskollinen hovimestarinsa Alfred (sarjan kenties parhaimmaksi asiaksi noussut, mutta tällä kaudella liian vähän ruutuaikaa saava huikea Sean Pertwee) ja Brucen mielitietty Selina Kyle (Camren Bicondova). Selinankin kehityskaari on ollut alusta alkaen selvä, mutta Bicondova on esittänyt taidokkaasti hahmon monet vaiheet, mitkä ajavat hänet lopulta Kissanaiseksi. Tohtori Lee Thompkins (Morena Baccarin) ja tekniikkanero Lucius Fox (Chris Chalk) ovat myös mukana menossa hyvien puolelta.
Tuttu pahisjoukkokin tekee paluun (paitsi Nathan Darrow'n esittämä Pakkasherra ja Camila Perezin näyttelemä Tulikärpänen, jotka vain mainitaan nopeasti) ja he havittelevat kaikki Gothamin herruutta. Oswald "Pingviini" Cobblepot (aina yhtä mainio Robin Lord Taylor) hallitsee asebisnestä ja pääseekin käymään kauppaa niin poliisien kuin rikollisten kanssa. Edward "Arvuuttaja" Nygma (Cory Michael Smith) yrittää selvittää outojen muistinmenetystensä syytä. Barbara Kean (Erin Richards) kokee kauden aikana sujuvan kehityksen, kenties parhaimman koko hahmogalleriasta. Sarjan tekijänoikeusongelmista muodostunut muka-Jokeri Jeremiah Valeska (Cameron Monaghan) punoo omia kummallisia suunnitelmiaan. Ivy "Myrkkymuratti" (Peyton List), palkkamurhaaja Victor Zsasz (Anthony Carrigan), professori Hugo Strange (BD Wong), Jonathan "Variksenpelätin" Crane (David W. Thompson) ja valitettavasti myös Jervis "Hullu Hatuntekijä" Tetch (Benedict Samuel) käyvät kääntymässä kauden aikana. Näyttelijät tekevät pääasiassa kelpo työtä, mutta jotkut vetävät roolinsa välillä liiankin pahasti yli, mikä aiheuttaa enemmän myötähäpeää kuin uhkaavuutta.
Uusina pahiksina tuotantokaudella esitellään mm. suurikokoinen ja myrkyllä vahvistettu säälimätön tappaja Bane (Shane West), Vatsastapuhuja (Andrew Sellon) ja tämän nukke Arpinaama, sekä jonkinnäköinen viittaus Killer Crocista. Vaikka Banesta on tehty brutaali vihollinen, joka ei epäröi tappaa, jää hahmo lopulta aika vaisuksi. Hahmoon on otettu liikaa vaikutteita Tom Hardyn Bane-versiosta Yön ritarin paluu -elokuvasta (The Dark Knight Rises - 2012). West kopioi eleissään liikaa Hardya, muttei kuitenkaan luo lainkaan samaa uhkaavuutta kuin, eikä osaa näytellä yhtä lahjakkaasti pelkillä silmillään, jolloin lopputulos on valitettavan mitäänsanomaton.
Gothamin viides kausi jatkaa pari kuukautta neljännen tuotantokauden tapahtumien jälkeen. Kaupunki saatiin suurimmaksi osaksi evakuoitua kaiken tuhon vuoksi, mutta he jotka ovat jääneet Gothamiin, joutuvat nyt olemaan siellä eristyksissä. Sillat on tuhottu ja kaupunkia ympäröivä jokikin on miinoitettu. Kaudella ei siis ole tiedossa aiempien kausien poliisitutkimusta, vaan puhtaampaa jengisotaa ja taistelua selviytymisestä. Tämä tuo uuden koukun parin aiemman kauden väsähtäneemmän menon jälkeen. Lisäksi uutta puhtia tuo myös se, että tekijät ovat tienneet tämän jäävän sarjan päätökseksi ja sen sijaan, että kausi avaisi jatkuvasti uusia polkuja, alkaa se viemään niitä loppuunsa. Tekijät ovat myös halunneet nostaa kierroksia viimeistä kautta varten, jolloin loppupäässä nähdään isompaakin sotimista. Lisäksi koko sarjan huipennusjakso (ja samalla sarjan sadas jakso) onnistuu nostamaan ihon kananlihalle. 99 jakson ajan katsoja on odottanut tiettyä hetkeä ja kun se vihdoin tarjotaan, on se tehty erittäin onnistuneesti.
Hyvistä puolistaan huolimatta jokin jää tälläkin kaudella vaisuksi. Tuotantokausi käynnistyy mukaansatempaavasti, mutta noin puolessa välissä juonikuviot alkavat kierrättämään itseään. Hassua, että kaudella on kymmenen jaksoa vähemmän kuin aiemmilla kausilla ja silti tähänkin mahtuu tylsää täytettä. Banen lisäksi myös yksi iso juonikuvio tuo liiankin paljon mieleen Yön ritarin paluun ja kun toteutus ei ole yhtä upea, vaan heppoisa kopio, latistaa tämä potentiaalista eeppisyyttä. Potentiaalisesti hienoja hetkiä latistavat myös tietyt naurettavuudet. Sarjassa on totuttu näkemään paljon pöhköyksiä, mutta tässä kyseiset pöhköydet saavat kauden kompastelemaan omaan nilkkaansa, kun se esittää muuten olevansa niin totinen ja vakavasti otettava synkistely. Neljännen kauden tavoin raakuuksia on haluttu näyttää oikein kunnolla, mitkä nekin tuntuvat paikoitellen kummalliselta ratkaisulta.
Vaikka sarjan taso on laskenut selkeästi mahtavan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen, Gotham pysyttelee plussan puolella loppuun saakka (paikoitellen tosin aika vaivalloisesti). Kokonaisuutena kertomus ajasta ennen Batmania onnistuu olemaan mielenkiintoinen ja etenkin näiden hahmojen faneille sarja on onnistunut tarjoamaan paljon riemua. Kolmannen ja neljännen kauden aikana mietin, että sarjasta alkaa olla puhti loppu ja on hyvä, että sarja on tajuttu päättää viidenteen tuotantokauteen. Silti kun sarja lopulta päättyy ja sen lopetus on näin hieno, en voi olla miettimättä, mitä kaikkea mahtavaa tästä eteenpäin voitaisiin nähdä. Ymmärrän, miksi tekijät halusivat lopettaa juuri tähän, mutta samalla haluaisin nähdä kaikki nämä näyttelijät tähdittämässä sarjaa perinteisemmistä Batman-seikkailuista. Onkin muuten hieman kummallista, kuinka nykyään Batmanin liittyvät sarjat eivät oikeasti sisällä itse Batmania. Gotham, Titans (2018-), Batwoman (2019-)... jopa hovimestari Alfred on saanut oman sarjansa nimeltä Pennyworth (2019-). Noh, onneksi ensi vuonna ilmestyy uusi elokuva The Batman (2021), jossa nimestä päätellen pitäisi esiintyä itse viittasankari pääroolissa.
Ohjaajat kokevat vaikeuksia rakentaessaan eheää tunnelmaa, mutta onnistuvat paikoitelleen tavoitteissaan. Käsikirjoittajat vievät hahmojen kertomukset hyvin päätökseensä. Silti tuntuu siltä, että kirjoittajilla olisi ollut oikeaa materiaalia vain yhteentoista jaksoon ja yksi jakso on pitänyt puristaa ulos kaikenlaisista jämäideoista vaikka väkisin. Kausi on suurimmaksi osaksi kelvollisesti kuvattu, mutta mukaan mahtuu myös outoja vinoja kuvia. Visuaalista hyvää puolta rikkovat myös surkeat ja halvat filtterit, mitä välillä käytetään esittämään sekavaa tilaa. Efektit eivät myöskään ole kaksiset ja on outoa, etteivät tekijät tajunneet viime kauden jälkeen, ettei heidän kannata tunkea mukaan massiivisia räjähdyksiä, jos he eivät saa niitä näyttämään paremmilta kuin mitä elokuvissa saatiin aikaiseksi yli 20 vuotta sitten. Lavasteet ovat kuitenkin vaikuttavat. Asut ovat monilta osin tyylikkäät, mutta Banen puku on hieman pöhkö. Maskin läpinäkyvyys ja toisen silmän peittävä lasi ovat erikoisia tyyliratkaisuja, jotka eivät omasta mielestäni toimineet. Äänimaailma on pääasiassa menevä ja David Russon ja Graeme Revellin säveltämistä musiikeista löytyy tuttuja, mainioita melodioita, kuten myös uutta tunnelmointia.
Yhteenveto: Gothamin viides ja samalla viimeinen tuotantokausi vie sarjan mukavasti päätökseensä, mutta ei ilman kompastelua. Kausi alkaa ja päättyy erittäin hyvin, mutta keskivaiheille mahtuu kierrätystä, venytystä ja väkisin väännetyistä ideoista kyhätty jakso. Lisäksi tunnelma on epätasainen ja eristetyn kaupungin sotatantereen keskelle mahtuu oudon pöljiä juttuja. Tahattomalta koomisuudelta ei vältytä kaikessa vakavuudessa, synkkyydessä ja väkivaltaisuudessakaan. Hienoja hetkiäkin mahtuu mukaan ja vaikka esimerkiksi räjähdykset on tehty pienemmällä TV-budjetilla, on tiettyä mahtipohtisuutta saatu luotua. Näyttelijät tarjoavat viimeistä kertaa oivat roolisuoritukset ikonisina hahmoina ja vaikka on ihan hyvä, että sarja päättyy tähän, en voi olla miettimättä, mitä kaikkea saataisiin aikaiseksi, jos samat näyttelijät pidettäisiin selkeässä Batman-sarjassa. Gothamin finaali on pitkän odotuksen arvoinen ja vaikka tie siihen on ollut töyssyinen, jää sadan jakson mittaisesta matkasta lopulta hyvä mieli.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.3.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.gotham.fandom.com
Gotham, Yhdysvallat, 2014-2019, DC Comics, Warner Bros. Television, Primrose Hill Productions
Kiitos hyvästä arvostelusta! Itse sain katsottua sarjan vasta nyt loppuun. Olen voittopuolisesti nauttinut Gothamista, mutta muutama seikka on yhä enemmän ihmetyttänyt ja ärsyttänyt sarjassa:
VastaaPoista1) 5. kauden "loppusota". Yhdysvaltalainen suurkaupunki on eristetty muusta maasta ja jätetty täysin oman onnensa nojaan. Sitten USA:n armeija tulee ja yrittää pommittaa koko kaupungin ja sen asukkaat maan tasalle? Tästä on minkäänlainen realismi vähintäänkin kaukana...
2) Kaikki tulevat Batman-pahikset on väkisin ängetty mukaan sarjaan, vaikka itse Batman "syntyy" vasta 10 vuotta myöhemmin. Ei realistista tämäkään. Hahmot vaikuttivat liian valmiilta ollakseen osa Gothamin historiaa tuona aikakautena. Olisi huomattavasti uskottavampaa, että osa pahiksista ilmaantuisi vasta reilusti myöhemmin Gothamin kuvitteelliseen historiaan.
3) Bruce Wayne - teini joka saa olla osa puolisotilaallisia operaatioita tuosta vaan. XD Loppua kohden hänen varusteensa ja taistelutyylinsä alkoivat ennakoida jo niin vahvasti Batmaniä, että kenen olisi tulevaisuudessa vaikea arvata Batmanin henkilöllisyyttä??
Näitä muutamaa isoa epäkohtaa lukuun ottamatta sarja oli enimmäkseen nautittava.
Hyviä pointteja sinulla! Itse toisaalta pidin siitä, että tässä kerrotaan hahmojen syntytarinat, jotta he ovat sitten valmiita taistelemaan Batmania vastaan, kunhan Bruce on tarpeeksi vanha. Itseäni lähinnä häiritsi, kuinka vähän sarjassa oli minkäänlaisia viittauksia lepakoihin. Tässä jäi siis epäselväksi, mikä motivoi Brucea pukeutumaan juurikin Lepakkomieheksi.
Poista