TV-sarja: Viikingit, kausi 4 (Vikings - 2016-2017)

VIIKINGIT - KAUSI 4

VIKINGS



Luoja: Michael Hirst
Pääosissa: Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Alexander Ludwig, Clive Standen, Gustaf Skarsgård, Alyssa Sutherland, Linus Roache, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen, Lothaire Bluteau, Ben Robson, Moe Dunford, Alex Høgh, Jordan Patrick Smith, Marco Ilsø, David Lindström, Kevin Durand, Maude Hirst, Georgia Hirst, Morgane Polanski, Dianne Doan, Amy Bailey, Ivan Kaye ja Jonathan Rhys Meyers
Genre: toiminta, draama
Jaksomäärä: 20
Jakson kesto: noin 45 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 16

Michael Hirstin luoma historiaa ja legendoja yhdistelevä televisiosarja Viikingit nousi nopeasti suosituksi ensimmäisen tuotantokautensa ansiosta. Toinen ja kolmas kausi vain jatkoivat suosion keräämistä, joten Hirstiltä tilattiin suoraan jopa aiempia kausia tuplasti pidempi neljäs tuotantokausi. Kuvaukset alkoivat ja Viikinkien neljännen kauden ensimmäinen puolikas lähti pyörimään helmikuussa 2016 ja toinen puolikas saman vuoden marraskuussa. Kausi sai jälleen positiivista palautetta ja katsojaluvutkin pysyivät korkeina. Itse tutustuin Viikinkeihin vasta tänä kesänä, valmistautuakseni pian ilmestyviin sarjan viimeisiin jaksoihin. Pidin todella paljon sarjan kolmesta ensimmäisestä kaudesta ja aloitinkin innokkaasti neljännen tuotantokauden.

Ragnarin ja muiden viikinkien palatessa Ranskasta, Floki joutuu kohtaamaan seuraukset Athelstanin murhaamisesta. Björn päättää lähteä erämaahan, kun taas Rollo totuttelee uuteen elämäänsä Pariisissa.

Travis Fimmel nähdään neljättä kertaa Ragnar Lothbrokin roolissa, mutta ei valitettavasti vakuuta enää samalla tavalla kuin ennen. Suuri osa tästä johtuu siitä, miten hahmo on nyt kirjoitettu. Athelstanin (George Blagden) kuoleman jälkeen Ragnar on vajonnut erikoiseen tilaan, missä hänen uskonsa niin omiin jumaliinsa kuin kristittyjen Jumalaan on kadonnut. Mikään ei näytä tuntuvan enää miltään ja usein jopa vaikuttaa siltä, ettei Ragnar ole henkisesti enää maan päällä. Hän kulkee läpi kauden täysin omissa sfääreissään, vähät välittämättä muiden asioista ja Fimmelin täytyy esittää psykoottista kaiken aikaa. Vahva ja vakuuttava kuningas Ragnar on kadonnut ja jäljelle on jäänyt rikkinäinen mies, jonka toivoisi saavan levätä.




Lagertha (aina yhtä erinomainen Katheryn Winnick) sen sijaan muuttuu yhä vain coolimmaksi, ottaessaan enemmän valtaa ja näyttäessään jälleen kerran vahvuutensa sotatantereella. Ragnarin ja Lagerthan poika Björn (mainio Alexander Ludwig) pääsee entistä paremmin esille, halutessaan todella todistaa kykynsä vanhempiensa silmissä. Ragnarin nykyinen vaimo Aslaug (Alyssa Sutherland) on ihan yhtä tylsä kuin aina ennenkin. Björnin tavoin myös Ragnarin muut lapset Aslaugin kanssa saavat huomattavasti enemmän ruutuaikaa ja heistä aletaan kehittelemään kunnon hahmoja.
     Monet muutkin tutut hahmot ovat mukana. Ragnarin veli Rollo (Clive Standen) on jälleen vastakkaisella puolella ja hänelle on jopa myönnetty herttuan titteli Ranskassa. Floki (Gustaf Skarsgård) joutuu vihdoin vastuuseen häijyydestään. Wessexin kuningas Ecbert (Linus Roache) suunnittelee kuningaskuntansa tulevaisuutta, tietäen, että viikingit varmasti palaavat vielä takaisin hänen maansa rannoille. Hänen poikansa prinssi Aethelwulf (Moe Dunford) haluaa Björnin tavoin ansaita isänsä kunnioituksen ja on valmis puolustamaan kaikin voimin kuningaskuntaa.
     Uusina hahmoina Viikinkien neloskaudella esitellään viikinkiveljekset Harald ja Halfdan, joita näyttelevät suomalaiset Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen. Suomalaisnäyttelijät istuvat täydellisesti sarjaan mukaan ja jopa Pääkkösen kenties tahallinen rallienglanti toimii. He ovat itse asiassa niin sopivia sarjaan, että ensimmäisen "Torille!" -huudon jälkeen katsoja unohtelee jatkuvasti näyttelijöiden kotimaan ja näkee heidät vain hurjina viikinkeinä.




Valitettavasti Viikinkien neljäs tuotantokausi tuotti minulle pettymyksen kolmen lähestulkoon mahtavan kauden jälkeen. Sen lisäksi, että Ragnarin pää pilvissä kuljeskelu muuttuu jossain kohtaa jopa ärsyttäväksi, etenkin kun tarina alkaa liikkua lähinnä hänen ympärillään, eikä hänen ansiostaan, löytyy kaudelta paljon muitakin ongelmia. Siinä, missä kaksi edellistä kautta olivat kumpikin vain kymmenen jakson mittaiset (ja avauskaudella oli vain yhdeksän jaksoa), neljättä kautta varten Hirst sai jopa 20 jaksoa. Ei siinä mitään, jos hänellä todella olisi sisältöä täyttämään ne jaksot, mutta monet jaksot käytetään todella tyhjänpäiväiseen täytteeseen, itsensä toistamiseen ja muuhun viivyttelyyn. Kausi tosiaan julkaistiin kahdessa osassa, noin puolen vuoden tauon kera. On sinänsä kauden onni, että siihen kuuluvat myös toisen puolikkaan kymmenen jaksoa, sillä jos tuotantokausi sisältäisi vain ensimmäisen puoliskon jaksot, olisi kyseessä todella keskinkertainen paketti.

Neloskauden ensimmäinen puolisko kierrättää paljon kolmoskauden juonikuvioita, mutta huomattavasti laiskemmin. Viikingit palaavat Pariisiin ryöstöretkelle, mutta meno on selvästi heikompaa. Lisäksi kolmoskauden huonoin juttu, eli kiimainen mysteerimies Harbard (Kevin Durand) tekee paluun Kattegatiin yksinäisten viikinkinaisten riemuksi ja hänen kohtauksensa ärsyttävät vielä enemmän kuin viimeksi. Toinen puolikas on varmemmalla otteella tehty, mutta sekin lässähtelee aika ajoin. Puolikas onnistuu kuitenkin pariksi jaksoksi löytämään ensimmäisten kausien mahtavuuden. Kulttuurien ja uskontojen kohtaaminen humalaisen keskustelun siivittämänä on vangitsevampi kuin yksikään tuotantokauden taisteluista. Kausi tekee rohkean, mutta tarpeellisen liikkeen toisen puoliskonsa aikana, mutta samalla se jättää myös katsojansa pohtimaan, millä sarjan luoja Hirst voi nyt täyttää seuraavat kaksi, myös 20 jaksoa sisältävää kautta?




Hirstille tuottaa suuria vaikeuksia keksiä mielenkiintoista sisältöä tälle kaudelle. Hän saisi helposti tiivistettyä koko kauden ainakin 15 jaksoon... kenties jopa kymmeneen. Hän tekee jälleen hieman kömpelöitä ratkaisuja käsikirjoituksissaan, eikä voi vieläkään välttää suuria aikahyppyjä. Ohjaajat tekevät parhaansa siitä, mitä käsikirjoitukset tarjoavat. Joillekin annettu materiaali ei vain tarjoa lähes mitään. Tekninen toteutus on kuitenkin yhä onnistunut. Budjetti on selvästi ollut isompi kuin aiemmin ja mukana on parikin valtavaa taistoa. Lavasteet ovat huikeat ja asut myös. Kuvaus on taidokasta ja tehosteet oivalliset. Äänimaailma on hyvin rakennettu tehosteita ja Trevor Morrisin säveltämiä musiikkeja myöten. Tunnuskappaleena toimii edelleen Fever Rayn If I Had a Heart, mutta alkutekstiosiota on hieman muokattu visuaalisesti.

Yhteenveto: Viikinkien neljäs tuotantokausi on harmillinen pettymys kolmen enemmän tai vähemmän mahtavan kauden jälkeen. Tuplattu jaksomäärä ei valitettavasti johda kaksinkertaisesti hienompaan menoon, vaan hienous taitaa jopa puolittua, kun kirjoittaja Michael Hirst venyttää tarinaa minkä ehtii. Pitkäveteistä tyhjäkäyntiä on luvassa useissa jaksoissa. Kauden ensimmäinen puolisko on aika keskinkertainen ja se lähinnä kierrättää laiskasti jo aiemmin sarjassa nähtyä. Toisella puoliskolla kausi onnistuu parin jakson ajaksi tavoittamaan sarjan alkupään mahtavuuden. Silti muutos huonompaan on selkeä. Travis Fimmel ei enää vakuuta Ragnarin roolissa, mutta lähinnä siksi, kuinka ärsyttäväksi ja tylsäksi hahmoa on muokattu. On myös surullista, ettei tarina tunnu enää kertovan hänestä, vaan juoni liikkuu hänen ympärillään, kun hän itse vain sekoilee omissa maailmoissaan. Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat yllättävänkin toimiva lisäys ja jossain kohtaa jopa huomaa unohtaneensa, että kaiken keskellä häärää tuttuja suomalaisiakin näyttelijöitä. Tekninen toteutus on eheämpi kuin aiemmin isomman budjetin ansiosta, mutta se ei riitä nostamaan koko tuotantokautta samoihin korkeuksiin kuin edelliset kaudet. Ei Viikinkien neljäs kausi huono ole ja etenkin sen toiselta puolikkaalta löytyy paljon hyvää. Siitä huolimatta se pistää katsojansa pohtimaan, voiko sarja enää palata alkupään hienouteen, kun se kulkee kohti loppuaan?




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.8.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.vikings.fandom.com
Vikings, Irlanti, Kanada, 2013-2021, World 2000 Entertainment, Take 5 Productions, Shaw Media, MGM Television, Screen Ireland


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti