TV-sarja: The Walking Dead, kausi 6 (2015-2016)

THE WALKING DEAD - KAUSI 6



Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Steven Yeun, Danai Gurira, Melissa McBride, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Lennie James, Michael Cudlitz, Sonequa Martin-Green, Josh McDermitt, Christian Serratos, Alanna Masterson, Seth Gilliam, Tovah Feldshuh, Alexandra Breckenridge, Ross Marquand, Austin Nichols, Merritt Wever, Katelyn Nacon, Tom Payne, Benedict Samuel ja Jeffrey Dean Morgan
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 12 tuntia
Ikäraja: 16

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuviin perustuva televisiosarja The Walking Dead nousi nopeasti suureen suosioon, sen ensimmäisen kauden ilmestyttyä vuonna 2010. Toisen, kolmannen, neljännen ja viidennen kauden myötä katsojaluvut vain kasvoivat ja kriitikotkin jatkoivat sarjan kehumista. Viidennen kauden jälkeen tekijät päättivät laajentaa The Walking Deadin maailmaa lisäosasarjalla Fear the Walking Dead (2015-). Samalla myös The Walking Deadin kuudennen kauden teko lähti liikkeelle ja sen jaksot alkoivat pyöriä televisioissa lokakuussa 2015. Vaikka sarja pysyi yhä suosittuna, sen katsojaluvut lähtivät ensimmäistä kertaa laskuun kuudennen kauden myötä. Itse katsoin The Walking Deadia joitain vuosia sitten ja pääsin neloskauteen asti, kunnes kyllästyin. Kun sarja viime vuonna täytti 10 vuotta, päätin aloittaa sarjan uudestaan ja katsoa sen vihdoin kokonaan. Puolitoista kuukautta viidennen kauden katsomisen ja pari viikkoa Fear the Walking Deadin ensimmäisen kauden katselun jälkeen aloitin The Walking Deadin kuudennen kauden. 

Rick Grimes ja kumppanit löytävät uuden turvapaikkansa läheltä louhoksen täynnä eläviä kuolleita. Samalla kun he yrittävät päästä laumasta eroon, he joutuvat kohtaamaan niin susijengin kuin mysteerisen Neganin johtamat "Pelastajat".




Viime kaudella kuolleita Bethiä (Emily Kinney) ja Tyreeseä (Chad L. Coleman) lukuunottamatta tutut hahmot tekevät jälleen paluun. Rick (Andrew Lincoln) pysyy samana tuimakatseisena johtajana, muttei saa samalla lailla mielenkiintoista tekemistä. Lähinnä on mukavaa nähdä, että hänen ja Michonnen (Danai Gurira) välillä alkaa kehkeytymään jonkinnäköistä romanssia. Rickin poika Carl (Chandler Riggs) ei enää ärsytä kuten ennen, mutta enpä vieläkään pidä hänestä. Daryl (Norman Reedus) saa oman seikkailujaksonsa, mutta hänkään ei pääse kunnolla oikeuksiinsa. Pariskunta Glennille (Steven Yeun) ja Maggielle (Lauren Cohan) on kirjoitettu oma juonikuvionsa, mutta heidät pidetään harmillisesti kaiken aikaa erossa toisistaan. Carol (Melissa McBride) nousee suosikikseni tältä kaudelta, kekseliäisyytensä ansiosta vaikeissa tilanteissa. Sasha (Sonequa Martin-Green) ja Abraham (Michael Cudlitz) pääsevät viihdyttämään hieman yhteisillä kohtauksillaan, kun taas Abrahamin tyttöystävä Rosita (Christian Serratos) pidetään taka-alalla. Tara (Alanna Masterson) yrittää asettua aloilleen, kun taas rasittava Eugene (Josh McDermitt) kuvittelee pystyvänsä samanlaisiin urotekoihin kuin toverinsa. Carolin lisäksi toiseksi suosikikseni nousi Rickin luokse palannut Morgan (Lennie James). Rickin ja Morganin aiemmat yhteentörmäykset olivat mainioita, mutta liian lyhyitä, joten on ilo nähdä kaksikko vihdoin kunnolla tekemässä yhteistyötä - vaikka he eivät aina hyväksyisikään toistensa toimintatapoja.
     Kaudella ovat mukana myös pappi Gabriel (Seth Gilliam), sekä alexandrialaisia selviytyjiä, kuten Deanna (Tovah Feldshuh), Aaron (Ross Marquand), Enid (Katelyn Nacon), Jessie (Alexandra Breckenridge), sekä tämän pojat Ron (Austin Abrams) ja Sam (Major Dodson). Itselleni kävi kauden aikana useaankin otteeseen selväksi, kuinka vähän jaksoin välittää näistä sivuhahmoista.




Kolmen aivan mahtavan tuotantokauden jälkeen The Walking Deadin taso tipahti lähinnä kelvolliseksi zombihömpäksi. Oli kyse sitten showrunnerin vaihtumisesta kolmoskauden jälkeen tai yleisesti tekijöiden ja näyttelijöiden väsymyksestä zombimättöä kohtaan, sarja jatkaa hidasta alamäkeen luisumista kutoskaudella. Parista tähtihetkestään ja erittäin hyvästä ja tiivistunnelmaisesta loppuhuipennuksestaan huolimatta kyseessä on sarjan ensimmäinen keskinkertainen tuotantokausi. Tarinankerronta on epätasaista, hahmoille ei keksitä enää oikein mitään uutta tai mielenkiintoista, ja draama muistuttaa höttöisiä saippuasarjoja. Sarjan alkupäässä selviytyjien ryhmän sisäiset konfliktit olivat aidosti vangitsevia ja jännittäviä. Kirjoitus on kuitenkin laiskistunut ja nyt välienselvittelyjä on mukana lähinnä sen vuoksi, että ylipitkässä kaudessa tapahtuisi jotain. Suurimmaksi osaksi ajasta hahmot taitavat vain olla kyllästyneitä tuijottamaan samoja naamoja päivästä toiseen.

Uskoisi sitä tai ei, The Walking Dead todella tarvitsee hyvää draamaa hahmojen välille. Vaikka sarjaa olisikin alunperin ryhtynyt katsomaan, nähdäkseen kun selviytyjät tappavat zombeja ja epäonniset joutuvat zombien päivälliseksi, ei siitäkään riemua riitä loputtomiin. Zombeja on tässä kohtaa sarjaa listitty niin erilaisin asein ja keinoin, ettei kutoskausi onnistu tuomaan mitään uutta enää pöytään. Sarja jatkaa kuitenkin yhä ällistyttämistä siitä, kuinka upean kuvottavia ja ällöttäviä zombimaskeerauksia tekijät saavatkaan aikaan. Herkemmille katsojille sarja tarjoaa edelleen pahoinvointia, eikä raakuuksia säästellä.




Tuotantokauden tarinankerronta on paikoitellen todella ontuvaa. Se käy selväksi heti kauden avausjaksossa, mikä yrittää kikkailla kulkemalla ajassa edestakaisin. Jakso on kömpelösti pistetty kasaan, eikä anna mairittelevaa kuvaa siitä, mitä tuleman pitää. Alunperin kahdessa osassa esitetyn kutoskauden ensimmäinen puolisko pitää sisällään lähinnä yksittäisiä seikkailuja, joilla venytetään aika yksinkertaista tapahtumaa liiankin pitkälle. Toisella puoliskolla kausi tsemppaa itseään ja parin edellisen kauden tavoin meno paranee selvästi loppua kohti. Kuten jo aiemmin sanoin, kauden huipennusjakso on todella hyvä ja aidosti jännittävä, lupaillen laadukkaammasta seitsemännestä tuotantokaudesta. Kausi jääkin ärsyttävän pahasti kesken ja seuraava kausi on pakko nähdä. Onkin harmillista, että kauden parasta antia on lopulta viittaus seuraavasta kaudesta.

Ohjaajat eivät onnistu tuomaan kunnon koukkua ennen loppuhuipennusta, eikä zombeilla saada enää samaa jännitettä aikaiseksi kuin aiemmin. Käsikirjoittajat taas tuntuvat vääntävän tarinaa väkisin ja löytäneen jotain mielenkiintoista vasta kauden lopussa. Teknisesti sarja on kuitenkin yhä pätevästi toteutettu, lukuunottamatta yhtä selvää digiräjähdystä. Kuvaus on oivallista, lavasteet näyttävät ja zombimaskeeraukset tosiaan hienon hurjia. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu ja Bear McCrearyn säveltämät musiikit yrittävät rakentaa tunnelmaa silloin, kun muut tekijät eivät siinä onnistu. Tunnusmusiikki on yhtä hieno ja piinaava kuin ennenkin ja alkutekstien aikana pysyvät samat visuaalisuudet viime kaudelta. On muuten veikeä idea, että zombien tavoin myös sarjan logo mädäntyy kausi kaudelta ja tällä kaudella muutos on erityisen selvää.




Yhteenveto: The Walking Deadin kuudes tuotantokausi jatkaa sarjan alamäkeä ja luvassa on sarjan ensimmäinen keskinkertainen kausi. Ajassa kömpelösti hyppivä tarinankerronta tekee kauden ensimmäisestä puoliskosta ärsyttävää seurattavaa, etenkin kun mielenkiintoista sisältöä on todella vähän. Toisella puoliskolla kauden taso lähtee nousuun, mutta homma jää ärsyttävän pahasti kesken juuri, kun ollaan pääsemässä jännittävimmän hetken äärelle. Loppujen lopuksi tuntuukin siltä, että koko kausi on pelkkää ylipitkäksi venytettyä seuraavan kauden pohjustamista. Zombeista ei enää saada irti mitään kiinnostavaa tai jännittävää, eivätkä satunnaiset ihmispahiksetkaan vakuuta. Tässä kohtaa osa näyttelijöistäkin alkaa osoittamaan pieniä kyllästymisen merkkejä sarjaa kohtaan. Eipä ole ihme, että katsojaluvut lähtivät ensi kertaa laskuun, jos tekijät ovat näin laiskoja sarjan suhteen. Sentään loppuhuipennus lupailee paremmasta seitsemännestä kaudesta, joten toivotaan tason vihdoin paranevan...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.11.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti