TV-sarja: The Crown, kausi 5 (2022)

THE CROWN - KAUSI 5



Luoja: Peter Morgan
Pääosissa: Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Dominic West, Elizabeth Debicki, Lesley Manville, Olivia Williams, Claudia Harrison, Jonny Lee Miller, Natascha McElhone, Salim Daw, Khalid Abdalla, Timothy Dalton, Marcia Warren, Alex Jennings, Lia Williams, Prasanna Puwanarajah, Andrew Havill, James Murray, Sam Woolf, Humayun Saeed, Bertie Carvel, Aleksey Diakin, Anatoly Kotenev, Vanessa Kirby ja Claire Foy
Genre: draama, historia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 48 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 46 minuuttia
Ikäraja: 16

Yhdistyneen kuningaskunnan edesmenneestä hallitsijasta, kuningatar Elisabet II:sta kertova televisiosarja The Crown nousi valtavaan suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä marraskuussa 2016. Toinen, kolmas ja neljäs kausi vain kasvattivat suosiota ja niinpä viidennen kauden teko lähti liikkeelle pian neljännen ilmestyttyä. Sarjalle tuttuun tapaan näyttelijäkaarti pistettiin parin kauden jälkeen taas vaihtoon ja uusien esiintyjien kanssa kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2021. Nyt The Crownin viides tuotantokausi on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa, vain kaksi kuukautta kuningatar Elisabet II:n kuoleman jälkeen, mikä on herättänyt kritiikkiä sarjan historiallisten epätarkkuuksien ohessa. Itse yllätyin, kuinka paljon pidin The Crownin aiemmista kausista, aloittaessani sarjan katselun pari vuotta sitten. Neljäs kausi oli mielestäni siihen asti paras ja jäin innolla ja malttamattomana odottamaan jatkoa. Kun The Crownin viides kausi ilmestyi Netflixiin, aloitin sen katselun tietty heti ja katsoin kauden läpi muutamassa päivässä.

1990-luvun alkaessa kuningatar Elisabet II kohtaa uudet vaikeat ajat, kun hänen poikansa prinssi Charlesin ja tämän vaimon, Walesin prinsessa Dianan suhde ajautuu riitaisaan eroon.




The Crownin tuttuun tapaan aikakausien edetessä monia vuosia eteenpäin, näyttelijät pistetään vaihtoon aina kahden kauden välein. Kahdella ensimmäisellä kaudella kuningatar Elisabet II:n roolissa nähtiin Claire Foy, kolmannella ja neljännellä kaudella kuningatarta tulkitsi Olivia Colman ja nyt kruunun pistää päähänsä Imelda Staunton, joka on monille tuttu Harry Potter ja Feeniksin kilta -leffan (Harry Potter and the Order of the Phoenix - 2007) häijynä Dolores Pimentona. Staunton on kenties paras mahdollinen valinta rooliin tässä kohtaa jo noin 60-vuotiaaksi kuningatar Elisabet II:ksi. Hänestä löytyy jämptiä arvokkuutta, mutta myös tiettyä herkkyyttä ja sydäntä. Jo pelkän upean (ja palkintoehdokkuuksia varmasti kahmivan) roolisuorituksen ansiosta kuningattaren kohtauksia on vangitsevaa seurata.
     Aiemmilta kausilta tutuista rooleista koppia ottavat Jonathan Pryce kuningattaren miehenä, prinssi Philipinä, joka menehtyi viime vuoden huhtikuussa, Lesley Manville kuningattaren siskona, prinsessa Margaretina, Dominic West Elisabet II:n ja Philipin vanhimpana poikana, prinssi Charlesina ja Elizabeth Debicki tämän vaimona, Walesin prinsessa Dianana. Muutkin uudet näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin. Erityisen vahvaa työtä tekevät West ja Debicki riitaan ajautuneena pariskuntana, joilla on jo uudet kumppaniehdokkaat kiikarissa. Neljännellä kaudella Dianaa näytellyt Emma Corrin löi minut täysin ällikällä ja minua harmittikin, että näyttelijä korvattiin jo yhden kauden jälkeen. Debicki on kuitenkin täydellinen jatkamaan nuoren Corrinin jalanjäljissä. Siinä, missä Corrinin tulkinta Dianasta oli sinisilmäinen ja ihastuttava neito, Debickin tulkinnassa korostuu prinsessan yhä vain voimakkaammaksi kasvava pahoinvointi ja tarve irtautua kuninkaallisesta perheestä ja sen tuomasta julkisuudesta.




Tuotantokaudella nähdään myös mm. Claudia Harrison, James Murray ja Sam Woolf Elisabet II:n ja Philipin muina lapsina, prinsessa Annena, prinssi Andrew'na ja prinssi Edwardina, Jonny Lee Miller Ison-Britannian pääministeri John Majorina, Timothy Dalton Margaretin aiempana rakkaana Peter Townsendinä, Khalid Abdalla elokuvatuottaja Dodi Fayedinä ja Salim Daw tämän ökyrikkaana isänä Mohamedinä, sekä Prasanna Puwanarajah journalisti Martin Bashirina. Sivunäyttelijätkin hoitavat hommansa hyvin, mutta prinssi Charlesia lukuun ottamatta kuningattaren lapset jäävät todella pieneen rooliin kaudella.

The Crown on alkamisestaan asti noussut aika ajoin keskusteluun historiallisista epätarkkuuksistaan, mutta tuntuu siltä, että tänä syksynä kuningatar Elisabet II:n kuoltua, nämä keskustelut ovat nousseet todella voimakkaasti esiin. Jopa aiemmin sarjaa ylistäneet mediat ovat vaikuttaneet ottavan sarjan kohteekseen, aivan kuin The Crownin kritisoiminen olisi yhtäkkiä kovinkin mediaseksikästä. Ennakkoon sarjan viides kausi saikin enemmän negatiivisia arvioita kuin edeltäjänsä, mitä ihmettelin suuresti. Voivatko varteenotettaviksi kutsutut lehdet ja mediat oikeasti hypätä vihajunaan mukaan klikkien perässä, riippuen sitä, mitä pidetään minäkin ajankohtana hyväksyttävimpänä tekona? Kulmaani kohotellen pistin The Crownin viidennen kauden pyörimään, nähdäkseni omin silmin, oliko kauden keräämä kritiikki perusteltua. Kauden finaalijakson päättymisen jälkeen voin todeta, että on ja ei ole.




Sarjan viides tuotantokausi ei ole missään nimessä huono, heikko tai edes keskinkertainen, mutta jää se silti sarjan tähän asti heikoimmaksi anniksi. Tämä tosin viittaa enemmän siihen, kuinka kovaa settiä neljä edellistä kautta olivat. Tämäkin kausi on pullollaan häikäiseviä näyttelijäsuorituksia, joita tapittaessa vajaan tunnin mittaiset jaksot kulkevat vauhdikkaasti. Dialogit ovat erinomaisesti kirjoitettuja ja pitkät keskustelut pitävät tiukasti otteessaan. Kauden varrelta löytyy kiehtovaa pohdiskelua siitä, onko monarkialle enää paikkaa modernissa maailmassa. Pohdinta päätyy lopulta ihan kuningattaren mietiskelyyn. Draama on taidokkaasti rakennettua, niin Elisabet II:n ja prinssi Philipin suhteessa kuin etenkin prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan hajonneessa suhteessa. On traagista seurata, kuinka suurimpina satuhäinä alkanut rakkaustarina on ajautunut näin vimmaisesti karikkoon. Dianan kokema ahdistus tarttuu katsojaan ja prinsessan haluaisi nähdä löytävän onnen, vaikka kuinka tietääkin jo historiasta, kuinka hänen elämänsä tulee päättymään ennenaikaisesti ja koko maailmaa järisyttäen.

Silti jokin The Crownin uudessa kaudessa hieman tökkii. Se kertoo 1990-luvun vaiheita sujuvasti ja mielenkiintoisesti, sisältäen esimerkiksi Neuvostoliiton hajoamisen. Kauden päättyessä herää silti tunne, että homma jäi kesken. Ja tähän väliin pitää varmaankin heittää SPOILER-varoitus, vaikka historiaa tuntevat tietävätkin varmaan, mitä tapahtuu - tai siis ehkä pikemminkin jää kaudella tapahtumatta. Kausi loppuu vuoteen 1997, mutta prinsessa Dianan tragedia on päätetty jättää seuraavaan kauteen. Kun suuri osa kaudesta käytetään Charlesin ja Dianan suhteen vatvomiseen, olisi ollut hyvä päätös kirjoittaa Dianan kuolema jo tämän kauden päätösjaksoon. Nyt tuntuu siltä, että viides kausi on pelkkä väliosa. Tunne ei olisi tällainen, jos seuraavan kauden ei olisi jo ilmoitettu jäävän sarjan viimeiseksi. Aikooko sarjan luoja ja käsikirjoittaja Peter Morgan tunkea viimeiselle kaudelle kaiken Dianan kuolemasta itse kuningattaren kuolemaan? Vai aikooko Morgan huipentaa tarinansa kesken kaiken? Kuningattaren kuoltua, olisi hölmöä, jos The Crown ei veisi tarinaansa ihan loppuun asti, päättyen Charlesin kruunaamiseen ja uuden valtakauden alkuun. Mutta voiko finaalikauteen enää mitenkään mahduttaa yli 20 vuoden tapahtumia? Vaikka viides kausi onkin mainio, saa se huolestumaan, kuinka sarja tullaan viemään päätökseen...




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa hallitusti ja tehokkaasti, sekä saavat näyttelijöistä parasta jälkeä irti. Kaikki jaksot kirjoittanut Peter Morgan työstää upeita kohtauksia, mutta olisi kokonaisuutena voinut miettiä kauden rakennetta uusiksi. Teknisiltä ansioiltaan tämäkin The Crownin tuotantokausi on tietty fantastinen. Se on hienosti kuvattu ja onnistuneesti leikattu kasaan. Lavasteet ovat vaikuttavat ja asut tyylikkäät. Maskeerauksilla näyttelijät saadaan taiturimaisesti näyttämään esikuviltaan. Äänimaailma on onnistuneesti rakennettu. Musiikeista vastaa tällä kertaa Martin Phipps, joka jatkaa myös oivallisesti edeltäjiensä jalanjäljissä, tuoden lisätunnelmaa sävellyksillään.

Yhteenveto: The Crownin viides tuotantokausi tarjoaa erittäin mainiota ja mielenkiintoista (joskin väriteltyä) katsausta kuninkaallisperheen historiaan 1990-luvulla, mutta jokin kaudella jää hieman keskeneräiseksi. Tekijät ovat päättäneet jättää merkittävän tragedian kertomatta, joka olisi toiminut parhaana mahdollisena lopetuksena tuotantokaudelle. Ratkaisu saa kauden tuntumaan väliosalta, joskin sellaisenaankin se on kyllä oikein hyvä. Jaksot ovat vahvasti rakennettuja tapahtumia ja vangitsevia keskusteluja myöten. Hahmojen väliset konfliktit ovat erinomaisesti työstettyjä ja jaksoja ahmiikin helposti useamman putkeen. Monarkian merkitystä modernissa maailmassa pohdiskellaan toimivasti. Näyttelijät ovat läpikotaisin fantastisia rooleissaan, Imelda Stauntonin ja Elizabeth Debickin häikäistessä itse kuningattaren ja prinsessa Dianan rooleissa. Teknisiltä ansioiltaankin tuotantokausi on laadukas. Sarjan luoja-käsikirjoittaja Peter Morgan tekee pääasiassa yhä hyvää työtä sarjan parissa, mutta hän olisi voinut työstää kauden rakennelmaa hieman uudelleen, tarjotakseen tunteellisesti voimakkaan lopetuksen. Nyt jään jopa kauhistellen odottamaan The Crownin päätöskautta. Voiko sarja enää yhden kauden aikana viedä tarinaa tyydyttävään päätökseen? Aikooko Morgan kertoa kiirehtien yli kahden vuosikymmenen tapahtumat, vai jättääkö hän homman kesken? Netflixillä on ollut viime aikoina taipumusta huipentaa hittisarjojaan extrapitkillä ja kahteen osaan jaetuilla kausilla ja toivon saman tapahtuvan myös The Crownin kohdalla.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.11.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Crown, Iso-Britannia, 2016-, Left Bank Pictures, Sony Pictures Television Production UK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti