TV-sarja: The Walking Dead, kausi 10 (2019-2021)

THE WALKING DEAD - KAUSI 10



Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Norman Reedus, Melissa McBride, Jeffrey Dean Morgan, Danai Gurira, Josh McDermitt, Ross Marquand, Seth Gilliam, Christian Serratos, Khary Payton, Samantha Morgan, Ryan Hurst, Eleanor Matsuura, Cassada McClincy, Cailey Fleming, Paola Lázaro, Cooper Andrews, Avi Nash, Lauren Cohan, Nadia Hilker, Lauren Ridloff, Callan McAuliffe, Dan Fogler, Angel Theory, Thora Birch, Kevin Carroll, Lynn Collins, Robert Patrick ja Hilarie Burton
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: 39 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 16 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Robert Kirkmanin, Charlie Adlairdin ja Tony Mooren sarjakuviin perustuva televisiosarja The Walking Dead nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2010. Toinen, kolmas, neljäs ja viides kausi vain kasvattivat suosiota, mikä johti lisäosasarja Fear the Walking Deadin (2015-) luomiseen, mutta kuudennella kaudella katsojaluvut lähtivät laskuun. Seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs tuotantokausi saivat toinen toistaan alhaisemmat luvut, mutta silti sarjalle oli muodostunut vannoutunut fanijoukkonsa, jolle sarjaa kannatti yhä tehdä. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2019 ja The Walking Deadin kymmenes tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa samaisen vuoden lokakuussa. Alkuvuodesta 2020 alkaneen koronaviruspandemian takia tekijät eivät kuitenkaan ehtineet kuvata koko kautta loppuun, minkä takia jaksot julkaistiin useammassa osassa. Lisäksi tekijät päättivät kuvata vielä kuusi lisäjaksoa, joita ei oltu alun perin kaudelle suunniteltu. Katsojaluvut laskivat jälleen, mutta yhdeksännen kauden tavoin tämäkin kausi sai enemmän kehuja kuin muutama edeltänyt kausi. Itse aloitin The Walking Deadin katsomisen joitain vuosia sitten, mutta sain katsottua vain neljä kautta. Kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin aloittaa sen katselun uudestaan ja katsoa vihdoin niin sen kuin lisäosasarjat Fear the Walking Deadin ja The Walking Dead: World Beyondin (2020-2021) läpi. Kun The Walking Deadin kymmenennen kauden viimeiset jaksot oli vihdoin julkaistu Disney+ -palvelussa, katsoin kauden läpi.

Sopimuksestaan huolimatta Michonne, Daryl ja Carol uskovat Alphan suunnittelevan hyökkäystä heitä vastaan. Samalla kun Alpha kokoaa kuiskaajiensa avulla yhä suurempaa zombiarmeijaa, Alexandrian, Oceansiden, Hilltopin ja Kingdomin asukkaat valmistautuvat sotaan.




Yhdeksännellä kaudella lähteneitä Rick Grimesia (Andrew Lincoln) ja Annea (Pollyanna McIntosh), sekä kuolleita Taraa (Alanna Masterson), Jesusia (Tom Payne), Enidiä (Katelyn Nacon), Henryä (Matt Lintz) ja Gregorya (Xander Berkeley) lukuun ottamatta tutut yhä jonkin ihmeen kaupalla elossa olevat hahmot tekevät paluun. Rickin lähdön jälkeen Daryl (Norman Reedus), Michonne (Danai Gurira) ja Carol (Melissa McBride) nousevat sarjan keskiöön. Hahmokolmikko on mahtava kuten aina ennenkin ja erityisesti Darylin ja Carolin yhteisiä kohtauksia on ilo katsoa, Reedusin ja McBriden kemian ansiosta. Jeffrey Dean Morgan jatkaa myös vahvalla linjallaan Neganina, jonka hahmoon tuodaan uudenlaisia sävyjä, mitkä vahvistavat hänen asemaansa sarjan parhaiden hahmojen joukossa. Mukana taistelussa elämästä ja kuolemasta ovat lisäksi Michonnen adoptiotytär Judith (Cailey Fleming), kuningas Ezekiel (Khary Payton) ja tämän uskollinen apuri Jerry (Cooper andrews), pappi Gabriel (Seth Gilliam), nykyään onneksi vähemmän ärsyttävä Eugene (Josh McDermitt), yksikätinen Aaron (Ross Marquand), Rosita (Christian Serratos) ja hänen miehensä Siddiq (Avi Nash), Magna (Nadia Hilker) ja hänen tyttöystävänsä Yumiko (Eleanor Matsuura), kuuro Connie (Lauren Rifloff) ja hänen siskonsa Kelly (Angel Theory), heidän mukana kulkenut Luke (Dan Fogler), sekä kuiskaajilta karannut Lydia (Cassady McClincy). Näyttelijät suoriutuvat mainiosti työtään ja osasta hahmoista saadaan enemmän irti kuin aiemmin. Esimerkiksi Aaron pääsee paremmin esille ja Gabriel alkaa osoittaa voimakkaampaa johtajaluonnetta.
     Päänvaivaa hahmoille tuottaa Alpha (Samantha Morton), joka on keksinyt tavan hallita zombilaumoja. Morton jatkaa onnistuneen ilkikurista työtään kuiskaajien johtajana, joka valmistelee suurta hyökkäystä Alexandrian, Hilltopin, Oceansiden ja Kingdomin liittoa vastaan. Oikeana kätenä Alphalla toimii suurikokoinen Beta (Ryan Hurst), josta saadaan vielä isompi uhka kuin viime kaudella.




Uusina hahmoina tuotantokaudella taas esitellään mm. kuiskaajaryhmään kuuluva Gamma (Thora Birch), joka pohtii paikkaansa kiistan keskellä, Oceansidelta apua tarvitseva Virgil (Kevin Carroll), sekä Paola Lázaron esittämä Juanita Sanchez, kavereille ihan vain Prinsessa, josta muodostuu yllättävänkin oivallinen lisäys sarjaan, vaikka aluksi hän voikin vaikuttaa sellaiselta komedialliselta sivuhenkilöltä, joka voisi pahimmassa tapauksessa koitua kauden tuhoksi.

Ai että, kun on hienoa todeta, ettei The Walking Deadin yhdeksännen kauden tasonnosto heikompien välikausien jälkeen ollut pelkkä satunnainen onnistuminen, vaan aito ylämäki, jota kymmenes tuotantokausi nyt tyylikkäästi jatkaa. Angela Kang pitää varman linjansa sarjan uutena showrunnerina ja hyödyntää vahvuuksiaan viime kaudelta. Yhdeksännen kauden arviossani iloitsin siitä, kuinka kausi palautti kauhun takaisin saippuamaiseksi draamaksi muuttuneeseen sarjaan, eikä kymmenes kausi ole tässä millään lailla askel heikompaan suuntaan. Kausi pitää sisällään useammankin erittäin tiivistunnelmaisen jakson, joissa jännitys pidetään huipussaan koko vajaan tunnin keston. Kuiskaajien kautta zombeista onnistuttiin jälleen saamaan aito vaara hahmoille ja olin innoissani aina, kun hahmot joutuvat kohtaamaan näitä örveltäviä eläviäkuolleita. Kun hahmoista vieläpä saadaan laadukkaammalla tavalla enemmän irti, heidän puolestaan oikeasti myös jännittää zombikohtausten aikana.




Tuotantokauden alkupäästä löytyy muutama hieman heikompi ja venytetyltä tuntuva jakso, mutta niissä rakennellaan lopulta ihan sujuvasti kohti suurta taistoa Alphan zombiarmeijaa vastaan. Itse suuri taistelu on onneksi odotuksen arvoinen ja yksi vaikuttavimmista toimintakohtauksista koko sarjassa. Sen lisäksi, että taistelu teki minuun vaikutuksen, olin myös vaikuttunut siitä, millaisia rohkeita ratkaisuja tekijät ovat keksineet tälle kaudelle. Näitä hihassa olevia ässiä sen tarkemmin paljastamatta sanon vain, että kausi pitää sisällään parikin käännettä, jotka saivat minut oikeasti pysähtymään ja ihmettelemään, kun tajusin, ettei minulla kerrankin ollut mitään aavistusta, minne tapahtumia oltaisiin viemässä. Tämä yllätyksellisyys vain koukutti minua enemmän tapahtumiin mukaan.

Kuten alussa kerroin, koronaviruspandemian takia tuotantokauden kuvaukset jouduttiin keskeyttämään ennen kuin viimeinen jakso oli saatu tehtyä. Viimeisen jakson lisäksi tekijät päättivät tehdä mukaan kuusi ylimääräistä jaksoa, mitkä venyttävät kauden pituuden sarjalle ennätykselliseen 22:een jaksoon. Nämä jaksot eivät niinkään vie tarinaa eteenpäin, vaan ne ovat lähinnä pientä lohdutusta faneille, jotka odottavat innolla tulevaa viimeistä tuotantokautta. Jaksot on päivänselvästi tehty tiukkojen koronasääntöjen alla; niissä esiintyy lähinnä pari hahmoa per jakso ja tapahtumat ovat todella pienimuotoisia. Jaksoista viimeisin on erinomainen lisäys ja olen iloinen, että jakso päätettiin tehdä, mutta muuten nämä ylimääräiset jaksot todella tuntuvat ylimääräisiltä. Yhdessä jaksossa eräs hahmo vain järjestelee ruokavarastoa ja yrittää jahdata ruokia popsivaa rottaa. Vau.




Sarjan ohjaajat (mm. aiemmin sarjassa Abrahamia näytellyt Michael Cudlitz) rakentavat tunnelmaa taitavasti ja käsikirjoittajat kuljettavat tarinaa ovelasti eteenpäin. Teknisiltä ansioiltaan The Walking Dead pysyy mainiona, eivätkä laskeneet katsojaluvut onneksi näy pienempänä budjettina. Kuvaus on oivallista, mitä tukee hyvä valaisu. Maailmanlopun lavastukset ovat yhä hienot. Kaikenlaisia karmivia ja ällöttäviä zombimaskeerauksia on mukana valtavat määrät ja laahustava eläväkuollut armeija on näyttävä ilmestys. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Bear McCreary tunnelmoi tuttuun tapaansa musiikeillaan. Uudistettua alkutekstipätkää on muovattu hieman ja kun viime kaudella sarjan logo nähtiin raikkaana, kasvillisuuden peitossa, viestien sarjan uutta nousua, nyt tulevaa sotaa vihjaillaan pienesti liekehtivällä The Walking Dead -tekstillä.

Yhteenveto: The Walking Deadin kymmenes tuotantokausi jatkaa yhdeksännen kauden aloittamaa uutta nousua tässä zombisaagassa. Kauhu pidetään jälleen tärkeänä elementtinä tuotantokaudella ja zombeista saadaankin kehiteltyä useampi tiivistunnelmainen kohtaus, joissa oikeasti jännittää hahmojen selviämisen puolesta. Jännitystä vain lisää käsikirjoittajien kekseliäs tapa näpäyttää katsojaa aina, kun katsoja luulee arvaavansa, minne homma on nyt menossa. Erilaiset käänteet pitävät menoa raikkaana ja tapahtumat koukuttavina. Suurta taistelua pohjustetaan mainiosti ja itse taisto on yksi sarjan vaikuttavimmista. Näyttelijät jatkavat hyvää työtään ja joistain hahmoista saadaan enemmän irti kuin aiemmin. Yhteen hahmoon liittyvä ylimääräisjakso on erityisen onnistunut. Muut näistä kuudesta bonusjaksosta tuntuvat todella ylimääräisiltä ja ovat kauden heikointa antia. Varsinainen kuudentoista jakson kausi on erittäin hyvä paketti. Bonusjaksot toimivat lähinnä balsamina fanien haavoille, kun ilmoitettiin, että kestäisi vuoden odotettua kauemmin, että sarjan viimeinen tuotantokausi julkaistaisiin. Ensi viikolla The Walking Deadin finaalikausi on kuitenkin ihan oikeasti alkamassa ja itse odotan jopa innolla näkeväni, kuinka zombisarja viedään päätökseen!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.8.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.walkingdead.fandom.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti