sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Arvostelu: Now You See Me 2 / Suuri puhallus 2 (2016)

NOW YOU SEE ME 2 (2016)

SUURI PUHALLUS 2



Ohjaus: Jon M. Chu
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Deva Franco, Lizzy Caplan, Mark Ruffalo, Daniel Radcliffe, Morgan Freeman, Sanaa Lathan ja Michael Caine
Genre: jännitys
Kesto: 2 tuntia 9 minuuttia
Ikäraja: 12

Now You See Me (2013) jakoi mielipiteitä, mutta se oli silti yllättävä menestys, joten tietysti sille täytyi tehdä jatko-osa. Alunperin suunnitelmana oli, että toisen osan nimi olisi "Now You Can See Me Too" tai että sanan "Too" tilalla olisi vain numero 2. Se ei valitettavasti toteutunut ja nimeksi tuli tylsästi pelkkä Now You See Me 2, vaikka siinäkin numeron voi miettiä "Too" sanana. Vapaasti käännettynähän se olisi "Nyt sinä näet minut kaksi/myös", mutta sen sijaan elokuva kulkee Suomessa nimellä Suuri puhallus 2... Joskus elokuvien nimet voisi jättää suomentamatta. Koska olin kipeä alkuviikosta, en päässyt tämän ja Warcraftin (2016) pressinäytöksiin ja koska minulla oli enää yksi Finnkinon sarjalippu, minun täytyi valita toinen. Minulla oli ensimmäisen Now You See Men arvostelu kirjoitettuna, joten se taisi loppupeleissä ratkaista. Tänään kävin katsomassa Now You See Me 2:n.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Now You See Me!

The Four Horsemen on tekemässä paluuta vuoden piileskelyn jälkeen, mutta suunnitelmat eivät mene niin kuin pitäisi ja heidän salaisuutensa vuodetaan julkisuuteen. Nelikko päätyy Macaoon, Kiinaan, jossa heitä kiristetään ryöstämään siru, jolla pääsee käsiksi kaikkiin tietokonejärjestelmiin.

Jesse Eisenberg palaa Daniel Atlasin rooliin ja toimiikin yhä enemmän johtajaroolissa. Hän puhuu edelleen tosi nopeasti, mutta hän ei ärsytä samalla lailla kuin edellisessä osassa.
     Woody Harrelson esittää jälleen Merritt McKinneytä. Hänen hypnotisointikykyjä on taas hyödynnetty hyvin. Harrelson vetää roolin toimivasti... mutta valitettavasti hän esittää myös Merrittin kaksoisveljeä, Chasea, joka on todella, todella ärsyttävä. Kaksoisveli on hyvä keksintö ja Harrelsonin näkyminen kahtena on hyvin tehty, mutta hahmosta on tehty todella raivostuttava.
     Dave Francon Jack Wilder pääsee lähes samantasoiseksi hahmoksi kuin Atlas ja McKinney. Wilder pääsee jälleen hieman mätkimään turpaan ja kortin heittelyä on käytetty nerokkaasti elokuvassa. Francon suoritus on hyvä.
     Isla Fisherin raskauden takia hahmo piti kirjoittaa ulos, joten hänet korvaa Lizzy Caplanin esittämä Lula. Hahmo suurimmaksi osaksi vain hölöttää kaiken aikaa rasittavasti ja muistuttaa, että on täysin eri hahmo kuin Fisherin esittämä Henley Reeves. Kyseessä on myös perinteinen itsenäinen nainen, joka ei miestä tarvitse. Ei siinä mitään, jos hahmo ei ärsyttäisi.
     Daniel "Harry Potter" Radcliffe palaa taikuuden pariin. Hän esittää elokuvan pahista, Four Horsemenia kiristävää Walter Mabrya. Aluksi hahmo on omalla tavallaan hauska ja hieman uhkaava, mutta loppua kohti hänestä tulee aikamoinen kitisijä. Radcliffeä on vieläkin vaikea katsoa ilman, että hänessä näkee Harry Potterin.
     Mark Ruffalon esittämän Dylan Rhodesin osuutta on onneksi pienennetty. Hahmon tarkoitusperät ovat selkeämmät kuin edellisessä osassa ja hahmon kokemat asiat tuovat hyvää syvyyttä hahmoon.
     Morgan Freeman ja Michael Caine ovat myös yhä mukana. Cainen hahmon, Arthur Tresslerin rooli elokuvassa on aika selvä, varsinkin kun häntä ei näe ennen loppupuolta. Freemanin esittämän Thaddeus Bradleyn roolista on läpi elokuvan vaikea ottaa selvää ja hahmo tuntuu vaihtavan puolta vähän väliä.
     Tällä kertaa Four Horsemenia jahtaa Sanaa Lathanin näyttelemä FBI-agentti Austin, joka on hyvin samanlainen kuin Rhodes edellisessä osassa. Mitään suurta paljastusta hahmosta on tosin turha odottaa.

Elokuva tosiaan tapahtuu vuosi ensimmäisen osan jälkeen. Yllättävää kyllä, muka-ison finaalin jälkeen, mitä edellisessä elokuvassa nähtiin, Four Horsemen joutuu piilottelemaan ja turhautumaan, odotellessaan "Silmän" käskyjä, eikä esiinny hulppeilla lavoilla. Itse en henkilökohtaisesti pitänyt edellisen osan loppuratkaisusta, jossa Rhodes onkin kaiken takana, mutta tässä se tuntuu toimivan. Monesti näkee nykyään jatko-osia, jotka ovat parempia kuin edeltäjänsä, mutta harvoin näkee jatko-osan, joka saa edellisen osan näyttämään paremmalta kuin se oli. Alun lyhyessä prologissa nähdään Rhodesin isän, Lionel Shriken epäonnistunut taikatemppu, josta aiemmin on vain kuultu. Alussa näkyvä nuorempi Thaddeus näkyy epätarkkana, mikä on todella häiritsevää ainakin itselleni. Prologin jälkeen Morgan Freemanin hahmon kertojaääni selittää lyhyesti edellisen osan tapahtumat, josta päästään hieman hitaaseen alkuun. Onneksi läpi elokuvan nähdään kohtauksia, jotka nostavat elokuvan tasoa.

Kuten edellisessä osassa, myös tässä temppukohtaukset ovat parhaita... paitsi ihan viimeinen. Kunnon show'ta ei oikeastaan nähdä, mutta taikakikkoja käytetään silti. Ensimmäisenä yritetään tuoda taikuriporukka takaisin ihmisten ilmoille (jota FBI yhä jahtaa jonkin ihmeen takia), mistä juoni lähtee kunnolla käyntiin. Macao on toimiva valinta siirtää tarina pois Yhdysvalloista ja Kiinan maisemia on hieno nähdä. Paras kohtaus on kuitenkin sirun varastaminen. Sirun kiinnittäminen pelikorttiin ja kortin heittely Horsemanilta toiselle, turvamiesten tutkiessa hahmot läpi, on todella jännittävää katsottavaa. Kohtaus kestää pitkään ja jännitys osataan pitää onnistuneesti koko jutun ajan. Kyseessä on todella toimiva ja muistiin jäävä pätkä, jonka katsoisin mieluusti jo nyt uudestaan.

Elokuva on kuvattu hyvin, vaikka toimintakohtauksissa kamera heiluukin hieman häiritsevästi. Leikkaus on myös toimivaa. Ohjaus on vaihtunut Louis Leterrieriltä Jon M. Chulle, mutta vaihto ei tuo merkittävää muutosta tyyliin. Chu tunnetaan elokuvien Step Up 2: The Streets (2008) ja Step Up 3D (2012) ohjaajana. Tehosteet ovat suurimmaksi osaksi toimivia, mutta tietokoneella tehdyt räjähdykset ja liekit eivät vieläkään vakuuta. Musiikkina on käytetty ensimmäisen osan tunnaria, perinteikästä jännärimusiikkia ja paikoitellen todella erikoisia kappalevalintoja.

Yhteenveto: Now You See Me 2 on ehdottomasti parempi elokuva kuin edeltäjänsä. Siinä on virheensä, mutta se on silti hyvä, enkä lähtenyt salista pettyneenä. Loppupuolella yritettiin taas hieman liikaa, mutta osasinkin odottaa sitä. Lula ja Chase ärsyttävät läpi elokuvan, mutta muuten hahmot pääosin toimivat. Sirunvarastamiskohtaus on erittäin hieno. Kiina on hyvää maisemanvaihdosta, mutta voisiko vihdoin jossain jenkkileffassa pistäytyä täällä Suomessa? Eikö? Ei sitten. Jos edellinen osa innosti, niin kannattaa tämä vilkaista. Now You See Me 3 on kuulemma jo työn alla ja tämän jälkeen onkin pakko vain kysyä: miksipä ei?




Kirjoittanut: Joonatan, 12.6.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.latino-review.com
Now You See Me 2, 2016, Lionsgate, Summit Entertainment

1 kommentti:

  1. Tää oli järkyttävän kehno leffa. Pisteitä 2/10. Nekin pelkästään Lontoolle �� Tarina ei vienyt mukanaan ja ehti miettiä omiaan. Pahintahan tässä on se, että haisee vahvasti siltä, että pukkaa kolmosta...

    VastaaPoista