keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Arvostelu: Deepwater Horizon (2016)

DEEPWATER HORIZON (2016)



Ohjaus: Peter Berg
Pääosissa: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Gina Rodriguez, John Malkovich, Brad Leland, Dylan O'Brien ja Kate Hudson
Genre: jännitys, draama
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia
Ikäraja: 12

En muista lukeneeni tai kuulleeni Deepwater Horizonin tapahtumista vuonna 2010, kun Yhdysvaltain suurin öljyonnettomuus tapahtui. Muistan hämärästi, että olisin kuullut öljyn leviämisestä mereen, mutten muista, tiesinkö tapahtuneen johtuvan öljynporauslautalla käyneestä onnettomuudesta. Yhdysvaltoja tilanne tietenkin kosketti suuresti ja tottakai siitä täytyi Hollywoodissa saada elokuva aikaiseksi. Usein kun kyseessä on tositapahtumiin perustuva elokuva, niin pitäisi tarkkaan miettiä, miksi tästä tapahtumasta täytyisi tehdä elokuva? Deepwater Horizonin kohdalla tämä on ymmärrettävää, sillä jo pelkästään fiktiivinen öljynporauslauttatapaturma voisi helposti kerätä katsojia, varsinkin kun pääosassa on Mark Wahlberg. Kun kyseessä on vielä tositarina, niin leffa saa heti omanlaistaan lisäsyvyyttä. En erityisemmin odottanut elokuvalta paljoa, mutta halusin silti nähdä sen ja toivoin, että se olisi onnistuneempi tekele oikeasti tapahtuneesta vaaratilanteesta kuin esimerkiksi aika lattea Everest (2015).

Työmiehet joutuvat hengenvaaraan, kun painetesti Deepwater Horizon -öljynporauslautalla menee pahasti pieleen.

Elokuvan pääosassa nähdään tosiaan Mark Wahlberg, joka näyttelee lautalla töissä olevaa Mike Williamsia. Elokuvasta ei oikeastaan täysin käy selväksi, miksi siinä seurataan juuri Miken osuutta elokuvassa, mutta kun hahmo sekä hänen näyttelijänsä toimivat erinomaisesti, niin miksi pitäisi valittaa? Wahlberg oli joskus mielestäni aika rasittava tyyppi, mutta olen vuosien varrella alkanut tottua häneen. Nykyään hän on mielestäni ihan kelpo näyttelijä, vaikka aikamoisia pohjanoteerauksiakin hän on päässyt tekemään (köh Max Payne, 2008 köh). Tämän pääosaan hän on oiva valinta ja tuntuu uskottavalta roolissaan. Williamsin vaimona, Feliciana nähdään Kate Hudson ja heidän tyttärenään Stella Allen, jotka eivät erityisemmin pääse tekemään paljoa elokuvassa. Kumpikin esiintyy alussa yhdessä Wahlbergin kanssa, mutta myöhemmin Hudson on ruudulla vain näyttääkseen huolestuneelta miehensä puolesta.
     Kurt Russell esittää lautalla johdossa olevaa herra Jimmy Harrellia ja suoriutuu roolistaan mainiosti. Russellin uskoo helposti auktoriteettihahmoksi, etenkin kun näkee, kuinka muut hahmot käyttäytyvät hänen ollessa läsnä. Syy voi johtua myös siitä, että muut näyttelijät oikeasti kunnioittivat veteraaninäyttelijää ja heistä oli hienoa olla samassa tilassa Russellin kanssa.
     Työtiimistä löytyvät myös Gina Rodriguezin esittämä Andrea Fleytas, sekä Dylan O'Brienin näyttelemä Caleb Holloway. Fleytas vaikuttaa alkupuolella aika kovalta mimmiltä, mutta hänen mukanaolonsa muuttuu kaiken aikaa vain vähäisemmäksi, mikä oli mielestäni sääli, sillä Rodriguez veti rooliaan toimivasti. Hahmoa ei ole kirjoitettu uusavuttomaksi, vaan tuntuu parissa kohtaa äijemmältä kuin muut työmiehet. Dylan O'Brien tuli minulle tutuksi The Maze Runnerista (2014) ja pakko sanoa, että tässä hänen esiintymisensä tuntuu paljon luontevammalta kuin kyseisessä seikkailupätkässä. Koska Calebin naama on koko elokuvan ajan lian peitossa, minun oli aluksi vaikea tunnistaa näyttelijä.
     Deepwater Horizonilla toimii kaksi mulkvistia, Vidrine ja Kaluza, jotka miettivät vain rahaa ja ovatkin yksi syy, miksi lautalle lopulta käy huonosti. Vidrinenä nähdään legendaarinen John Malkovich, joka on erinomainen - vaikkakin koko elokuvan ajan toivoisi, että öjynporauslautta sortuisi hänen niskaansa - ja Kaluzana Brad Leland, joka on sekä hahmona että näyttelijänä selkeästi Malkovichin varjossa jokaisessa kohtauksessa.
     Öljynporauslautalla työskentelee myös paljon muitakin, mutta he ovat erittäin pienissä rooleissa ja vain muutamalle edes annetaan nimi. Alkupuolella monet työmiehistä vaikuttavat aika ärsyttäviltä, mutta siihen onneksi tottuu nopeasti ja hahmoista välittää edes jotenkin, vaikkei tietäisikään heidän nimiään.

Elokuvan alkupuolella esitellään päähenkilöt ja avataan Miken ja Andrean taustoja. Miken työnkuva esitetään toimivalla tavalla, kun hänen tyttärensä aikoo pitää koulussa esitelmän isänsä työstä ja lukee tekstinsä vanhemmilleen, sekä havainnollistaa öljynporauslautan toiminnan limutölkillä. Etenkin alussa nähdään ruudulla myös paljon tekstejä, jotka selittävät, missä Deepwater Horizon sijaitsee, mitä se tekee, sekä että miten ja millä öljyn etsintä tapahtuu. Välillä nähdään uhkaavia kuvia merenpohjasta, jotka näyttävät katsojille, että minä hetkenä hyvänsä voi käydä ikävästi. Onnettomuuden alkamista joutuu kuitenkin odottamaan lähestulkoon tunnin verran, mikä ei toisaalta edes haittaa, sillä kun aluksi ärsyttäviltä vaikuttaviin työmiehiin tottuu, niin huomaa kuinka nokkelasti heitä on käytetty elokuvassa. Paikoitellen elokuva tuntuu dokumentaariselta, etenkin kun nähdään lyhyitä pätkiä, joissa työmiehet käyvät yllättävän uskottavaa small talkia keskenään omista elämistään. Nopeasti kuultavat repliikit osoittavat hieman, että kyseessä on todellisia ihmisiä, eikä vain mahdollisia uhreja. Tämän takia alkupuoli tuntuu kulkevan nopealla temmolla.

Kun tapahtumat vihdoin kunnolla alkavat, niin alun "ihan toimiva" -meininki muuttuu yllättävänkin jännittäväksi. Juuri kun Deepwater Horizon saa jälleen yhden turvallisuuspalkinnon, alkaa mutaa sun muuta mömmöä suihkuta paineella kannelle. Kaasu leviää ilmastointiin ja jättimäiset koneistot räjähtävät. Yhtäkkiä koko lautta on liekeissä. Vaikka alku jo paljastaa, miten lopulta käy, niin elokuva on silti jännittävä ja hieman koskettavakin. Elokuva ei onneksi yritä olla ylidramaattinen tai liian eeppinen, vaikka onkin näyttävä ja toimii sujuvasti juuri näin. Ainoa, mikä hieman sai minut pois tunnelmasta, oli hidastettu kuva, jossa yksi työmies kääntyy katsomaan palavaa lauttaa ja keskellä ruutua näkyy Yhdysvaltojen lippu heilumassa, muistuttaen katsojia, kuinka isänmaallinen paikka Hollywood onkaan. Deepwater Horizon tietysti alkaa isolla "Perustuu tositapahtumiin" -tekstillä, mikä sai minut hieman pyörittelemään silmiäni, mutta yritin antaa kliseen mennä ohi pelkällä olankohautuksella. Elokuvasta näkee selkeästi, miksi juuri tämä tarina on haluttu kertoa ja itse halusin tietää lisää aiheesta heti, kun pääsin kotiin. Hieman pelkäsin, että loppu lässähtäisi samalla tavalla kuin Everestissä, mutta olin huojentunut, että elokuva kantoi lopputeksteihin asti mainiosti.

Deepwater Horizonin on ohjannut Peter Berg, joka on aiemmin toiminut Wahlbergin ohjaajana elokuvassa The Lone Survivor (2013). Hän on selkeästi osannut pitää homman kasassa ja toiminut hyvin näyttelijöiden kanssa. Kuvaus on vähän siinä ja siinä, sillä monet kuvat ovat todella vaikuttavia, mutta käsivarakuva heiluu aivan liikaa ja muutamassa kohdassa kamera lähtee kääntymään juuri ennen kuin tulee leikkaus, mistä taas voi syyttää hätäisempää leikkausta. Näitä ja paria hyppäävää leikkausta lukuunottamatta editointi on sujuvaa. Tehosteet ovat useasti näyttäviä, mutta muutamat kohdat näyttävät hieman liian digitaalisesti tehdyiltä. Onneksi suurimmaksi osaksi visuaaliset efektit vaikuttavat katsojan. Ääniefektit ovat myös mainiosti suunniteltuja ja on pakko mainita loistava maskeeraus. Tyylikkäästi toteutetut haavat ja ruhjeet näyttävät erittäin uskottavilta. Aluksi hieman apaattiselta vaikuttava musiikki muuttuu onneksi loppua kohden paremmaksi.

Yhteenveto: Deepwater Horizon on mainio ja jännittävä tositapahtumiin perustuva katastrofileffa. Mark Wahlberg toimii erinomaisesti pääosassa ja sivurooleista esille nousevat parhaiten Kurt Russell ja John Malkovich. Gina Rodriguezille olisin toivonut enemmän tekemistä, mutta jos oikeat tapahtumat menivät niin kuin tässä nähdään, niin miksi lähteä muuttelemaan? Oli hienoa, että nimettömille sivuhahmoillekin oli annettu hieman lisäsisältöä dialogilla. Loppupuoli on vaikuttavaa katseltavaa, vaikka välillä digitehosteet eivät täysin vakuuta. Jos elokuva kiinnostaa, niin suosittelen sen katsomista. Se ei ole mitenkään erityisen hieno, mutta sellaisenaan toimii oikein hyvin. Jos ei tiedä, että elokuvan asiat tapahtuivat todella, niin siitä voi helposti nauttia popcornviihteenä, sillä siinä on toimivasti jännitystä ja räjähdyksiä. Deepwater Horizon pääsee helposti kilpailemaan vuoden parhaan tositapahtumiin perustuvan elokuvan tittelistä. Lopputekstien aikana nähdään kuvat lautalla menehtyneistä henkilöistä, sekä tietoa öljyvuodon vaikutuksesta.




Kirjoittanut: Joonatan, 26.9.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comingsoon.net
Deepwater Horizon, 2016, Closest to the Hole Productions, Di Bonaventura Pictures, Imagenation Aby Dhabi FZ, Leverage Entertainment, Lionsgate, Participant Media, Summit Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti