perjantai 9. syyskuuta 2016

Arvostelu: Sully / Sully: Uroteko Hudson-joella (2016)

SULLY (2016)

SULLY: UROTEKO HUDSON-JOELLA



Ohjaus: Clint Eastwood
Pääosissa: Tom Hanks, Aaron Eckhart ja Laura Linney
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Ikäraja: 7

Tom Hanks Clint Eastwoodin ohjaamassa tositapahtumiin perustuvassa lento-onnettomuuselokuvassa - "Miksipä ei?" mietin, kun kävelin sisään lehdistönäytökseen keskiviikkona. Kyseessä oli elokuva, joka hieman kiinnosti, muttei minun päiväni olisi erityisemmin pilaantunut, jos en olisi elokuvaa nähnyt. Päätinkin lähinnä vain ottaa rennosti; otin mukavan asennon tuolissa ja nostin jalkani rahille, joita ei monista Finnkinon saleista löydy. Siinä olikin niin mukava olla, että jouduin pari kertaa ryhdistäytymään, etten nukahtanut kesken elokuvan...

Pelastettuaan kaikki matkustajat, lentäjäkapteeni Chesley "Sully" Sullenberger joutuu kuulusteluihin, joissa yritetään ottaa selvää, oliko Hudson-joelle laskeutuminen todella ainoa vaihtoehto, vai ajoiko Sully kaikki lentokoneessa vielä suurempaan hengenvaaraan?

Elokuvan pääosassa Sullyna nähdään Tom Hanks, joka on tuttuun tapaansa oikein mainio. Hanksilta sujuvat pääroolit toimivasti, eikä tämä ole poikkeus. Hanks on elokuvan kantava voima ja pahoin pelkään, että ilman häntä tämä toimisi selkeästi heikommin. En kuitenkaan usko, että Hanks pääsisi tällä roolilla Oscar-ehdokkaaksi asti.
     Sullyn vaimoa Lorrainea näyttelee Laura Linney, joka nähdään pääosin vain puhumassa puhelimeen Sullyn kanssa, eikä erityisemmin ole samassa tilassa miehensä kanssa. Linneyn suoritus jää valitettavasti todella mitäänsanomattomaksi, mutta se johtuu lähinnä siitä, miten hahmo on kirjoitettu mukaan.
     Sullyn lentoperämies Skilesiä esittää Aaron Eckhart, josta päällimmäiseksi jää mieleen hahmon järkyttävän hirveät viikset. Tiedän, että Eckhartista löytyy taitoa, mutta hänenkään potentiaalia ei ole käytetty erityisemmin. No mutta, miksi muilla hahmoilla olisikaan niin väliä, kun jutun nimi on Sully...
     Elokuvassa nähdään myös muita sivuhahmoja, esimerkiksi Sullyn kuulustelijoita, lentokoneen matkustajia ja henkilöitä, jotka todistavat tapahtuneen sivusta. Pidin erityisesti siitä, että tapahtuma esitetään eri näkökulmista. Joillekin sivuhahmoille on yritetty luoda jonkinlaista tarinaa, mutta ne unohtuvat nopeasti, kun salista kävelee ulos.

Itselleni tuli hieman pettymyksenä, että lento-onnettomuus on jo ehtinyt tapahtua ennen elokuvan alkua. Sully näkee painajaisia ja harhoja tapahtuneesta. Muuten maailma juhlii häntä sankarina, joka pelasti kaikki matkustajat, mutta jostain syystä hänen epäilleen toimineen väärin. Jotkut ovat pystyneet todistamaan, että lentokoneen olisi ollut mahdollista selvitä kentälle asti, mutta Sully on vahvasti sitä mieltä, että Hudson-jokeen laskeutuminen oli ainoa vaihtoehto. Itse tapahtuman näkemistä joutuu odottaa noin puolisen tuntia, mutta se on kyllä odottamisen arvoinen. Vaikka katsojat tietävät alusta alkaen, että hyvinhän siinä kävi, niin jännitys on saatu pidettyä. Harmi vain, ettei elokuva muuten erityisemmin nappaa katsojaa mukaansa.

Elokuvasta tulee hieman mieleen Denzel Washingtonin tähdittämä Flight (2012), etenkin sen takia, että kumpikin pyörii lentotapaturman ympärillä. Yhdistävää on myös se, ettei elokuva paljoa kiinnosta muuten kuin itse tapahtuman aikana. Kolmas yhdistävä tekijä Flightin ja Sullyn välillä on, että kummatkin ovat loppujen lopuksi aika unohdettavia pätkiä. Kummastakin löytyy vahva pääosa, mutta Hanks ei yksin kuitenkaan tee elokuvasta kovin paljon parempaa. Toisin kuin Flight, Sully perustuu tositapahtumiin ja pakko antaa hatunnostot siitä, ettei elokuva ala perinteisellä "perustuu tositapahtumiin" -tekstillä, joka on alkanut ärsyttää minua aika lailla. Flightiin verrattuna Sully on draamakaareltaan jokseenkin ytimekkäämpi tekele, sillä Flight lässähtää heti alun jälkeen ja on aivan liian pitkä elokuva. Sully kestää vain noin puolitoista tuntia, mikä on pätkälle ihan sopiva pituus, mutta siitä olisi silti saanut helposti asioita pois. Elokuvassa nähdään pari muistelukohtausta, jotka tuntuvat erittäin väkisin mukaan tungetuilta. Niiden olisi kai tarkoitus avata Sullyn hahmoa enemmän, mutta itsestäni tuntui lähinnä, että ne olivat mukana vain, jotta elokuvaan saataisiin pituutta lisää.

Elokuvan on ohjannut Clint Eastwood, joka tunnetaan parhaiten kameran edestä, esimerkiksi elokuvista The Good, the Bad and the Ugly (1966) ja Dirty Harry (1971). Pidin Eastwoodin edellisestä ohjaustyöstä, American Sniperista (2014), joten olisin toivonut tältä elokuvalta enemmän. Olisihan se ollut ihan hauska nähdä Eastwood vilahtamassa kameran edessäkin nopeasti. Elokuva on kuvattu hyvin ja tasaisesti, vaikka parissa kohtaa kamera hieman heiluukin. Äänimaisema on kiintoisa, etenkin lento-onnettomuuden aikana. Visuaaliset tehosteet eivät ole parhaimmasta päästä, mutta tarpeeksi toimivat kuitenkin. Musiikki ei jää millään lailla mieleen.

Yhteenveto: Sully on valitettavasti aika unohdettava elokuva. Ei se kuitenkaan huono ole, siinä ei vain ole oikein mitään ihmeellistä. Tom Hanks on tietenkin hyvä, mutta muut näyttelijät ovat aika alikäytettyjä, eivätkä heidän hahmonsa jää mieleen. Takaumakohdat ovat aivan turhia ja ne tuntuvat olevan mukana vain, jotta elokuva saavuttaisi puolentoista tunnin mittansa. Oli hienoa nähdä tapahtuma monesta eri näkökulmasta, eikä vain lentokoneessa olevien henkilöiden. Tavallaan katsojana miettii, että miksi edes kiinnostaisi katsoa elokuvaa siitä, kun sankarikapteenin toimintaa kritisoidaan. Kyllähän sen jaksoi katsoa, mutten usko muistavani sitä kovin hyvin enää edes kuukauden päästä. Jos kiinnostaa, niin käykää katsomassa, mutta älkää odottako ihmeitä. Suosittelisin ennemminkin odottamaan vuokrausmahdollisuutta tai sitä, kun elokuva tulee televisiosta muutaman vuoden päästä.




Kirjoittanut: Joonatan, 8.9.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
Sully, 2016, Warner Bros Pictures, FilmNation Entertainment, Flashlight Films, The Kennedy/Marshall Company, Malpaso Productions, RatPac Entertainment, Village Roadshow Pictures

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti