lauantai 17. syyskuuta 2016

Arvostelu: Iron Man 3 (2013)

IRON MAN 3



Ohjaus: Shane Black
Pääosissa: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley, Rebecca Hall, Jon Favreau, James Badge Dale, Ty Simpkins, William Sadler ja Paul Bettany
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 12

Neljä vuotta sitten ilmestyi vihdoin todella monen odottama The Avengers (2012), joka kokosi tunnetut sankarit ensimmäistä kertaa yhteen isolle ruudulle. Se oli päätös Marvel Cinematic Universen (2008-) ensimmäiselle vaiheelle ja vuonna 2013 alkoi toinen vaihe elokuvalla Iron Man 3. Kun tämän katsoo ensimmäistä kertaa, ei riitä että on nähnyt vain kaksi aiempaa Iron Man -elokuvaa, vaan niiden lisäksi täytyy nähdä myös The Avengers, sillä tämä on enemmän jatkoa sen tarinalle kuin kahdelle aiemmalle Iron Manille. Elokuvateatterissa minulta menivät ohi ensimmäiset lauseet, sillä repliikit alkavat jo ennen studioiden logoja.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää mahdollisia SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) ja The Avengers!

Mandariini -nimisen terroristin joukot hyökkäävät Tony Starkin kimppuun, tuhoten tämän kodin, jolloin Stark joutuu selviytymään ilman Iron Man -pukujaan.

Robert Downey Jr:n näyttelemä Tony Stark/Iron Man on muuttunut paljon The Avengersin tapahtumien jälkeen. Siinä pelossa, että jälleen jotain yliluonnollista iskisi hänen kimppuunsa, hän rakentaa nopealla tahdilla itselleen yhä vain enemmän uusia pukuja. Hän kärsii paniikkikohtauksista, eikä saa nukuttua. Mielestäni traaginen lähestymistapa hahmoon toimii erittäin hyvin, etenkin kun ottaa huomioon, että aiemmat lähestymistavat ovat olleet hyvin samanlaiset. Downey Jr loistaa yhä roolissaan ja pääsee näyttämään hieman vakavamman ja väkivaltaisemman puolen hahmostaan.




Gwyneth Paltrow'n esittämä Pepper Potts nähdään jälleen, eikä Paltrow vieläkään tee vaikutusta. Hahmo on kuitenkin onneksi päättäväisempi ja pääsee jopa toimintaan, sekä käyttää lyhyesti yhtä Iron Manin puvuista.
     Enää ei Starkin ystävä James Rhodes (Don Cheadle) ole War Machine, vaan hänestä on tehty Iron Man -versio Captain Americasta, eli Iron Patriot. Vaikka tiedän kyllä, ettei Iron Patriot ole oikeasti Kapun Rautamies-versio, niin siltä se silti ehdottomasti tuntuu. Iron Patriotin värit ovat samat kuin Yhdysvaltain lipussa ja keskellä rintakehää on valkoinen tähti. Cheadle pääsee toimintaan Rhodesina sekä rautapuvussa, että myös ilman sitä. Rhodes näyttää hetkittäin olevansa taktikoinnissa hieman parempi kuin Stark.
     Elokuvan heikoin lenkki näyttelijänsuoritusten osalta on Guy Pearcen näyttelemä Aldrich Killian. Tiedän, että Pearce osaa näytellä, mutta tässä hän ei joko yritä tai vetää aivan yli. Hahmo on erittäin ennalta-arvattava ja pystyy aika outoihin asioihin. Pearce tuntuu todella imelältä Killianina, enkä oikein tiedä onko ongelmana hahmo, vai näyttelijä.
     Terroristi Mandariinia - mikä ei tarkoita sitä oranssia hedelmää - näyttelee Ben Kingsley. Kingsley näyttelee uhkaavaa terroristia todella vakuuttavasti ja hänen televisiolähetyksensä ovat erittäin jännittäviä. Hänen kätyreillään on hieman erikoisia kykyjä ja heistä kaksi tärkeintä ovat Savin (James Badge Dale) ja Brandt (Stephanie Szostak).
     Elokuvassa nähdään myös Rebecca Hall tutkija Maya Hansenina, joka on Starkin vanha naikkonen. Maya ei kovin paljoa esiinny elokuvassa ja tuntuu paikoitellen hieman turhalta hahmolta. Nuori Ty Simpkins näyttelee Harley-poikaa, jonka Stark tapaa elokuvan aikana. Stark ja Harley ystävystyvät, vaikka eivät aluksi tule erityisemmin toimeen. Simpkins on todella lupaava tähti ja uskon, että hänellä on vielä pitkä ura edessään, jos niin vain haluaa.
     Iron Man 3:ssa esitellään vihdoin MCU:n presidenttihahmo, eli presidentti Ellis, jota näyttelee William Sadler. Ellis ei paljoa tee elokuvassa, mutta hänestä näkyy silti omanlaisensa johtajahahmo. Edellisistä osista tutut Jon Favreau ja Paul Bettany palaavat tuttuihin rooleihinsa Happy Hoganiksi ja tietokoneäly Jarvisiksi.




Elokuvan alussa Tony Stark selittää kertojaäänellä katsojille elokuvan lähtökohdista. Kuinka hän tapasi vuosia sitten Sveitsissä Mayan ja Killianin, muttei tiennyt, mitä tapahtumista seuraisi. Nykypäivänä Stark on rakentanut itselleen jälleen uuden puvun, malli 42:n, jonka hän kykenee kutsumaan pitkien etäisyyksien päästä avukseen. Kun Killian saapuu Pepperin luokse ja yrittää houkutella Stark Industriesia mukaan omaan AIM-projektiinsa, Happyn hälytyskellot soivat ja hän alkaa tutkia, mistä on kyse. Tutkinta johtaa paikalle, jossa tapahtuu terrori-isku, minkä seurauksena Happy joutuu sairaalaan. Stark yhdistää iskun Mandariiniin ja ilmoittaa julkisesti haluavansa taistella tätä vastaan. Ei aikaakaan, kun Mandariinin joukot hyökkäävät Starkin asunnolle, tuhoavat sen ja Stark pääsee vain juuri ja juuri pakoon. Hänen pukunsa vioittuu, jolloin hän joutuu selviytymään nokkeluutensa ja Harleyn avulla voittaakseen Mandariinin.

Tässä elokuvassa on otettu suuri riski tarinan kanssa. Elokuva perustuu löyhästi Iron Manin suosittuun EXTREMIS-seikkailuun, joten paineet olivat kovat muokata tarina valkokankaalle siten, että fanit olisivat tyytyväisiä. Näin ei kuitenkaan ihan käynyt ja monet fanit lähtivät kotiin pettyneinä. Eivät kuitenkaan sen takia, että elokuva olisi huono, vaan koska yhtä hahmoa on käytetty hyvin eri tavalla kuin sarjakuvissa. Itseäni se ei kovin paljoa häirinnyt ja se osoitti, että Marvelilla on munaa tehdä erikoisiakin yllätyksiä. Omasta mielestäni elokuva on hyvä kokonaisuus, vaikka sitä yrittääkin pilata lähinnä Killian. Pidän todella paljon elokuvan tarinasta, jossa Stark ei kykene enää elämään ilman pukujaan ja sitten puvut viedään häneltä. Elokuvassa keskitytään todella paljon siihen, millainen henkilö Iron Manin puvun alta oikeasti löytyy. Stark pääsee rakentelemaan uudenlaisia aseita ties mistä rojuista, mitä tavallisista kaupoista löytyy. Elokuvassa on myös tyylikkäitä toimintakohtauksia ja kun "Operaatio Kotijoukot" alkaa, voi monelta fanilta lirahtaa ilopissa housuun. En tiedä häiritseekö tämä asia ketään muuta, mutta kun Yhdysvaltain presidenttiä uhataan, niin miksei Captain America saavu paikalle pelastamaan? Luulisi hänen olevan se kaikkein isänmaallisin sankari, joka ei antaisi presidentilleen tapahtua mitään.




Jon Favreaun keskittyessä muihin projekteihin, ohjaajaksi vaihtui Shane Black. Black on oiva valinta, sillä hänen visionsa supersankarielokuvasta, jossa sankari viedään voimattomana äärirajoilleen, on onnistunut. Jos Iron Man -sarjaan tulee joskus neljäs osa, niin toivon, että Shane Black ohjaa sen. Elokuva on kuvattu taidokkaasti, kuten myös leikattu, vaikka muutamat liukuvat leikkaukset hieman häiritsevätkin. Tehosteet ovat näyttäviä, etenkin Starkin talon tuhoutuminen, lentokonekohtaus ja lopputaistelu. Äänitehosteilla on myös päästy leikkimään. Musiikista vastaa Brian Tyler ja hänen sävellyksensä ovat oikein mainioita, etenkin elokuvassa monta kertaa kuultu tunnusmusiikki. Ja koska tämä on tavallaan "jouluelokuva", niin myös joululauluja kuullaan elokuvassa.

Elokuva sisältää tietysti "easter eggejä", eli viittauksia muihin elokuviin, hahmoihin jne. Esimerkiksi ensimmäisestä Iron Manista tuttu Yinsen (Shaun Toub) nähdään lyhyesti elokuvan alussa ja Stan Lee tekee tottakai cameon. Thoriin viitataan pikaisesti ja kovimmat fanit tunnistavat monia nopeasti vilahtavia hahmoja, jotka esiintyvät sarjakuvissa.

Blu-rayn kuvanlaatu on erinomainen. Lisämateriaalina Blu-raylla on lyhytelokuva "Agent Carter", poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, mokaotoksia, pieni vilkaisu Thor: The Dark Worldiin (2013), sekä elokuvan teosta kertovat pätkät "Iron Man 3 Unmasked" ja "Deconstructing the Scene: Attack on Air Force One".

Yhteenveto: Iron Man 3 on erittäin hyvä elokuva. Tony Starkin muuttuminen henkisesti murtuneeksi on todella toimiva ratkaisu ja on hienoa nähdä, miten hahmo yrittää selvitä ilman pukujaan. Guy Pearcen esittämä Killian ärsyttää ja yhdelle hahmolle on keksitty hauska päätös. "Operaatio Kotijoukot" voi nostattaa ihon kananlihalle. Ty Simpkinsiä toivoisi näkevänsä useammin elokuvissa. Jos aiemmat MCU-elokuvat tai ylipäätään supersankarielokuvat toimivat, niin katso myös tämäkin. Kovimmille faneille tätä on vaikea suositella, sillä he ovat joko luultavasti nähneet elokuvat ja jos eivät, niin he tulevat aika varmasti ärsyyntymään yhdestä ratkaisusta elokuvassa. Shane Black voisi mielestäni tehdä toisenkin Marvel-elokuvan joskus. Iron Man 3 on mainio aloitus Marvel Cinematic Universen toiselle vaiheelle.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.9.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.marvel-cinematic-universe.wikia.com
Iron Man 3, 2013, Marvel Studios, Paramount Pictures, DMG Entertainment, Illusion Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti