THE WALKING DEAD - KAUSI 11
Luoja: Frank Darabont
Pääosissa: Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Josh McDermitt, Jeffrey Dean Morgan, Christian Serratos, Seth Gilliam, Ross Marquand, Khary Payton, Eleanor Matsuura, Lauren Ridloff, Cailey Fleming, Cassady McClincy, Paola Lácaro, Cooper Andrews, Nadia Hilker, Michael James Shaw, Angel Theory, Laila Robinson, Josh Hamilton, Callan McAuliffe, Margot Bingham, Teo Rapp-Olsson, Jason Butler Harner, Lynn Collins, Ritchie Coster ja Dan Fogler
Genre: kauhu, toiminta, draama
Jaksomäärä: 24
Jakson kesto: 42 minuuttia - 1 tunti 4 minuuttia - Yhteiskesto: noin 18 tuntia 32 minuuttia
Ikäraja: 18
Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin samannimiseen sarjakuvaan perustuva televisiosarja The Walking Dead nousi valtavaan suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2010. Toinen, kolmas, neljäs ja viides kausi kasvattivat suosiota, mutta kuudennella tuotantokaudella katsojaluvut kääntyivät laskuun. Seitsemäs, kahdeksas, yhdeksäs ja kymmenes kausi pysyivät silti tarpeeksi suosittuina, jotta sarjaa päätettiin jatkaa. Tekijät kuitenkin ilmoittivat seuraavan kauden jäävän sarjan viimeiseksi. Kuvauksia jouduttiin tosin viivästyttämään juuri alkaneen koronaviruspandemian takia ja finaalikauden kuvaukset saatiin käynnistettyä vasta helmikuussa 2021. Jaksot alkoivat pyöriä televisioissa saman vuoden elokuussa ja nyt The Walking Deadin yhdestoista ja samalla viimeinen tuotantokausi on kulkenut päätökseensä. Kuten olen aiemmin kertonut, itse tutustuin sarjaan suunnilleen seitsemän vuotta sitten, jolloin katsoin sarjan neljä ensimmäistä kautta. Tuolloin sarja jäi minulta kesken, mutta pohdin pitkään sen pariin palaamista. Kun pari vuotta sitten huomasin The Walking Deadin täyttävän kymmenen vuotta, tiesin, että oli aika toteuttaa aikeeni. Koin sarjan ailahtelevana, enkä pahemmin innostunut sille tehdyistä lisäosasarjoista Fear the Walking Dead (2015-) ja The Walking Dead: World Beyond (2020-2021), mutta jatkoin silti katselua. Hieman hassusti minulle kävi pääsarjan finaalikauden kanssa sama homma kuin koko sarjan kanssa ylipäätään, eli aloitin sen katsomisen, kun jaksoja ryhdyttiin esittämään Fox-kanavalla, mutta katseluni jäi kesken jo muutaman jakson jälkeen. Päätin lopulta odottaa siihen, että sarjasta oli jäljellä enää vihoviimeiset jaksot, kunnes aloitin The Walking Deadin finaalikauden alusta.
Alexandrian ruokavarastot hupenevat, joten Maggien, Darylin, Carolin ja Neganin johdolla selviytyjät lähtevät etsimään täydennystä muualta ja löytävät Kansainyhteisön, missä Eugenea, Ezekieliä, Yumikoa ja Prinsessaa pidetään vankeina.
Edelliskaudella kuolleita Siddiqiä (Avi Nash), Alphaa (Samantha Morton) ja Betaa (Ryan Hurst) lukuun ottamatta muut tutut hahmot tekevät paluun - monet vihoviimeistä kertaa. Michonne (Danai Gurira) ja Luke (Dan Fogler) lähtivät omille seikkailuilleen kymppikaudella, mutta heidän sijaan pari kautta muualla oleskellut Maggie (Lauren Cohan) tekee kunnollisen paluun sarjaan. Daryl (Norman Reedus) ja Carol (Melissa McBride) ovat ainoat sarjan ensimmäiseltä kaudelta viimeiseen kauteen asti selvinneet hahmot ja kaudelta löytyykin useita hetkiä, joissa muistellaan hahmojen matkaa läpi sarjan. Muisteluita tekee myös Rickin (Andrew Lincoln) adoptiotytär Judith (Cailey Fleming), joka omaksuu enemmän isänsä johtaja-asennetta. Myöhemmissä vaiheissa mukaan hypänneet Negan (Jeffrey Dean Morgan), Rosita (Christian Serratos), Aaron (Ross Marquand), Gabriel (Seth Gilliam), Jerry (Cooper Andrews), Connie (Lauren Ridloff), Magna (Nadia Hilker), Lydia (Cassady McClincy) ja Kelly (Angel Theory) ovat enemmän tai vähemmän päähahmojen menossa mukana, sekä saavat omia seikkailujaan, samalla kun Eugene (Josh McDermitt), Ezekiel (Khary Payton), Yumiko (Eleanor Matsuura) ja viime kauden loppupäässä esitelty Juanita "Prinsessa" Sanchez (Paola Lázaro) löytävät itsensä Kansainyhteisöstä, uudenlaisesta eloonjääneiden turvapaikasta.
Uusina hahmoina tuotantokaudella esitellään tätä Kansainyhteisöä johtava kuvernööri Pamela Milton (Laila Robins), tätä avustavat Lance (Josh Hamilton) ja Toby (Jason Butler Harner), Pamelan ylimielinen poika Sebastian (Teo Rapp-Olsson), sekä paikallista armeijaa - josta herää nopeasti mielleyhtymiä Tähtien sota -elokuvien (Star Wars - 1977-) stormtroopereihin - komentava Mercer (Michael James Shaw). Aiemmin vain radioäänenä kuultu, Eugenen kanssa kommunikoiva Stephanie (Margot Bingham) tuodaan esille kunnon hahmona. Näyttelijät suoriutuvat viimeiseen asti vähintään kelvollisesti rooleistaan. Pitkään mukana olleet pistävät onnistuneesti kaikkensa peliin näin loppusuoralla.
Ja näin zombit takaisin suosioon nostattanut ja vähän turhankin pitkäksi venähtänyt televisiosarja The Walking Dead viedään päätökseen. Kolmeen osaan jaettu finaalikausi tarjoaa jopa kaksikymmentäneljä jaksoa tavanomaisen kuudentoista sijaan, jotta monihahmoinen ja -juonikuvioinen zombisaaga saataisiin huipennettua mahdollisimman antaumuksellisesti. Tai siis, huipennettua ja huipennettua... Sarjan finaaliuden tuntua vesittää kyllä tieto lukuisista muista rahastuslisäosista, jotka joko jo pyörivät televisioissa (huhuu, Tales of the Walking Dead, 2022-, milloin rantaudut Suomeen?) tai ovat tulossa myöhemmin (ensi vuonna alkaa jopa kolme uutta lisäosasarjaa, KOLME). Pääsarjan finaalikauden jännitettä vesittää myös tieto siitä, että tietyt hahmot tulevat varmasti selviytymään hengissä, sillä heitä odottavat heidän omat sarjansa. Ottaen huomioon, kuinka The Walking Dead piti joskus Game of Thronesin (2011-2019) tavoin katsojia jatkuvasti pelko perseessä siitä, että merkittävimmiltäkin tuntuvia hahmoja voitiin kylmäverisesti pistää hengiltä, on tekijöiden ratkaisu ilmoittaa hahmojen soolosarjoista ennen pääsarjan päättymistä harmillinen ja kyseenalainen. Lisäksi päätösjakson viimeinen vartti käytetään lähinnä tulevien lisäosasarjojen mainostamiseen ja selvän finaalin sijaan sarjan viimeinen kohtaus on pikemminkin traileri zombisaagan tulevaisuudesta.
The Walking Deadin finaalikausi kuvastaa televisiosarjaa aika osuvasti. Se käynnistyy napakasti ja päättyy toimivasti, mutta alun ja lopun välille mahtuu paljon tylsempää täytettä ja tyhjäkäyntiä pidentämään kestoa. Tarinaltaan se kulkee tuttuja latuja, enkä usko kenellekään tulevan yllätyksenä, että uudella selviytyjien mestalla itseään kuvernööriksi tituleeraavan johtohenkilön kera on pelkästään puhtaita jauhoja pussissaan. Vaikka Kansainyhteisöstä löytyykin oivat puolensa, tuntuu se konseptina hieman väsyneeltä kierrätykseltä sarjassa aiemmin nähdyistä vastaavista paikoista. Tekijät eivät enää näin loppupäässä keksi pyörää uudelleen, vaikka kaudella esitelläänkin uudenlaisia, astetta fiksumpia zombeja. Tarkoituksena on kai tuoda jotain lisämaustetta miljoona kertaa nähtyihin käveleviin kuolleisiin, mutta lopputulos tuntuu lähinnä yritykseltä paikkailla fanien vuosien ajan huomauttamaa kummallisuutta koko sarjan avausjaksossa, jossa Fear the Walking Deadiin siirtyneen Morganin (Lennie James) zombiksi muuttunut vaimo muistaa kotinsa ja yrittää jopa avata ovea.
Zombien hyödyntäminen sarjan päätöskaudella on hyvin samanlaista kuin sarjan puolivälin paikkeilla useamman kauden ajan. Usein zombit tuntuvat olevan mukana vain pakotetusti, tekijöiden halutessa keskittyä enemmän ihmisten väliseen draamaan. Tämä selviytyjien draamapuoli on herättänyt viimeisen vuosikymmenen ajan paljon puhetta puolesta ja vastaan fanien keskuudessa. Osa tykkää hahmovetoisemmasta menosta, kun taas toiset kritisoivat kunnon kauhupainotteisena selviytymiskamppailuna käynnistynyttä tarinaa saippuasarjaksi muuttumisesta. Olen itsekin harmitellut zombien hyödyntämisen kömpelyyttä useammalla kaudella, vaikka sarja toikin ihmislihan mussuttajiin jotain uutta ysikaudella Alphan johtamien kuiskaajien kautta. Ilokseni The Walking Deadin loppuhuipennus keskittyy juurikin zombeihin ja muuttuu parin viimeisen jakson aikana takaisin taisteluksi selviytymisestä. Vaikka tiettyjen hahmojen selviytyminen onkin valitettavasti jo tiedossa, suuri osa hahmogallerian kohtaloista on saatu pidettyä pimennossa ja heidän kautta mukana onkin muutamia todella toimivia jännityskohtauksia.
Käsikirjoittajat kokevat vaikeuksia keksiä iskevää ja mukaansatempaavaa sisältöä pitkälle kaudelle (esimerkiksi Darylin omat seikkailut kauden alkupäässä laahaavat), mutta pitävät tarpeeksi hyvin isoa kertomusta kasassa ja vievät juonikuvioita toimivasti finaaleihinsa. Välillä kirjoittajat onnistuvat oikein tosissaan ja erityisen paljon pidin Maggien ja Neganin välisistä kohtauksista, Glennin (Steven Yeun) kuoleman aiheuttaessa yhä suurta konfliktia hahmojen välille. Ohjaajat rakentavat tunnelmaa epätasaisesti, osan saadessa aikaan selvästi vahvempaa jälkeä kuin toiset. Loppupäässä ohjaajat pyrkivät yhä vain enemmän puristamaan katsojista kyyneliä ulos ja välillä homma lipsuu jo huvittavaksi nyyhkyttelyssä. Tuotantokausi on kelvollisesti kuvattu ja leikattu. Valaisua hyödynnetään oivallisesti ja lavasteet ja asut ovat mainioita. Maskeeraustiimi tekee loppuun asti vaikuttavaa työtä zombien ja niiden aiheuttamien veristen jälkien kanssa. Erikoistehosteet eivät kuitenkaan vakuuta. Äänimaailma on hyvin luotu, joskin jälleen on välillä huvittavaa, kuinka örisevät ja mölisevät zombit onnistuvat muka kaiken hiljaisuuden keskellä yllättämään hahmot. Bear McCreary tunnelmoi oivallisesti musiikeillaan ja paisuttelee tuttua tunnusmelodiaa hieman suurempiin sfääreihin finaalijaksojen aikana.
Yhteenveto: The Walking Deadin yhdestoista tuotantokausi on ailahteleva päätös vuosikymmenen kestäneelle zombisarjalle, joka ei kuitenkaan onnistu päättymisellään aiheuttamaan katsojalle toivottavaa tyhjyyden tunnetta, kun tiedossa on ties kuinka monta lisäosasarjaa samasta maailmasta ja samoilla hahmoilla. Tuotantokauden jännitettä vesittääkin hieman tieto tiettyjen hahmojen selviytymisestä. Silti erityisesti kahdesta viimeisestä jaksosta on saatu ajoittain varsin tiivistunnelmaisia ja on hienoa, kuinka loppuhuipennuksessa zombeista tehdään vielä viimeisen kerran se todellinen uhka. Kauden 24:n jakson varrelle mahtuu monenlaista menoa ja meininkiä, selvän täytteen kera, eivätkä kaikki juonikuviot jaksa kiinnostaa. Kausi käynnistyy ja huipentuu onnistuneesti, mutta puolen välin paikkeille mahtuu aika yhdentekevää menoakin. Seasta löytyy yllättävän hyvää ihmisdraamaakin ja itse koin Maggien ja Neganin väliset hetket kauden tunteikkaimmiksi. Heikkouksistaan huolimatta finaalikausi yltää plussan puolelle. Näyttelijät suoriutuvat hyvin rooleistaan ja ajoittain kökköjä digiefektejä lukuun ottamatta tekninen osasto toimii. The Walking Dead ei huipennu yhtä vakuuttavasti kuin millaisena sarja käynnistyi, mutta uskoisin yhdennentoista kauden toimivan tarpeeksi tyydyttävänä finaalina pitkäkestoisen sarjan faneille. Zombisaaga ei tähän kuitenkaan tosiaan täysin lopu, vaan kuten päätösjakson lopussakin mainostetaan, ensi vuonna on tiedossa mm. Fear the Walking Deadin kahdeksas tuotantokausi, sekä muutama uusi sarja, kuten The Walking Dead: Dead City (2023-) ja pääsarjasta lähteneiden Rickin ja Michonnen oma seikkailu.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.11.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.whatsondisneyplus.com
The Walking Dead, Yhdysvallat, 2010-2022, American Movie Classics, AMC Studios, Circle of Confusion, Valhalla Entertainment, Darkwoods Productions, Idiot Box Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti