TV-sarja: Black Mirror, kausi 6 (2023)

BLACK MIRROR - KAUSI 6



Luoja: Charlie Brooker
Pääosissa: Annie Murphy, Salma Hayek Pinault, Samuel Blenkin, Myha'la Herrold, Josh Hartnett, Aaron Paul, Zazie Beetz, Anjana Vasan, Paapa Essiedu, Avi Nash, Jared Goldstein, Daniel Portman, Monica Dolan, Kate Mara, Clara Rugaard, Danny Ramirez, Katherine Rose Morley, Rob Delaney, Himesh Patel, Ben Barnes, John Hannah, Ayo Edebiri, Auden Thornton, Leila Farzadi, Nicholas Burns, David Shields, Shaun Dooley, Emily Fairn, Michael Cera, Rory Culkin ja Cate Blanchett
Genre: scifi, jännitys, draama
Jaksomäärä: 5
Jakson kesto: 40 minuuttia - 1 tunti 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 16

Charlie Brookerin luoma scifiantologiasarja Black Mirror nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa joulukuussa 2011. Toinen kausi piti suosiota yllä, mutta sarjaa pyörittänyt Channel 4 koki silti sarjan käyvän liian kalliiksi, että sen jatko kanavalla olisi kannattavaa ja tuotanto siirtyikin Netflixille. Netflixin kautta julkaistut kolmas, neljäs ja viides kausi, sekä interaktiivinen elokuva Black Mirror: Bandersnatch (2018) nostivat sarjan suosion pilviin, joten lisää oli tietty tulossa. Alkuvuodesta 2020 ilmentyneet komplikaatiot liittyen sarjan oikeuksiin pistivät uuden kauden suunnittelun hetkellisesti jäihin ja kun ne selvisivät, alkanut koronaviruspandemia sai Brookerin tuumimaan, että nykyinen maailma on jo tarpeeksi synkkä ilman Black Mirroria. Hän alkoikin kehitellä uusia tarinoita sarjaan vasta pari vuotta myöhemmin. Kuvaukset käynnistyivät ja lopulta Black Mirrorin kuudes tuotantokausi julkaistiin Netflixissä tämän vuoden kesäkuussa. Itse olin ollut jo pitkään kiinnostunut sarjasta, mutten ollut aiemmin saanut aikaiseksi katsottua sitä. Vasta vuodenvaihteessa päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja pistin Black Mirrorin pyörimään. Pidin kovasti neljästä ensimmäisestä kaudesta, mutta viides kausi ja Bandersnatch-leffa jättivät toivomisen varaa. Aloitinkin pienesti varautuneena kuudennen kauden katselun, toivoen, että muutaman vuoden tauko kausien teon välillä johtaisi vahvempaan lopputulokseen.




Black Mirrorin kuudes tuotantokausi jatkaa aiempien kausien antologialinjaa, kertoen viisi toisistaan erilaista tarinaa. Kuutoskausi käynnistyy jaksolla Joan Is Awful, jossa Annie Murphyn näyttelemä Joan selaa suoratoistopalvelu Streamberryn valikoimaa ja järkytyksekseen huomaa, että joku on tehnyt hänen elämästään televisiosarjan! Nainen yrittää selvittää, mistä homma johtuu ja miksi juuri hän on sarjan keulakuvana, samalla kun hänen oma elämänsä luisuu alamäkeen, kun ohjelman nähneet läheiset eivät enää halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Jakso sisältää aivan mahtavan idean ja se on loistokas paluu Black Mirrorin maailmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Mehevä konsepti vie täysin mennessään ja johtaa väkevään finaaliin. Jakso kritisoi hauskasti suoratoistopalveluja ja näiden tarvetta luoda yhä vain villimpää sisältöä kuluttajilleen, jopa näiden kuluttajien elämien kustannuksella. Kukapa meistä koskaan ihan oikeasti lukisi minkään firman, sovelluksen tai palvelun käyttöehtoja, kun ryhdymme niitä käyttämään? Mistä sitä tietää, vaikka sekaan olisikin livautettu joitain todella kyseenalaisia pykäliä? Erityisen hupaisaa on, että Netflix ei vain hyväksynyt jaksoa, Brookerin sanojen mukaan suoratoistopalvelu jopa kannusti etenemään satiirisen tarinan kanssa. Murphy on hyvä pääroolissa ja veikeä on myös Salma Hayek, joka näyttelee Streamberry-ohjelman versiota Joanista.

Toisessa jaksossa, Loch Henryssä elokuvaopiskelijapariskunta Davis (Samuel Blenkin) ja Pia (Myha'la Herrold) matkaavat Davisin lapsuuden kotikaupunkiin, Skotlannin Loch Henryyn, missä he ryhtyvät tekemään dokumenttia paikallisia vuosia aiemmin piinanneesta sarjamurhaajasta. Verkkaisesti käynnistyvä jakso tiukentaa hiljalleen otetta katsojasta ja paranee edetessään, samalla kun jännitettäkin kasvatellaan tehokkaasti. Loch Henry jatkaa Joan Is Awfulin linjaa ihmisten katsomien ohjelmien kritisoinnissa, ottaen tällä kertaa kohteekseen true crime -dokumentit. Tässä kohtaa katsojana saattaa tosissaan pohtia, että tajusivatko Netflix-pomot yhtään, millaisia tarinoita Brooker oli kynäilemässä, sillä jaksosta nousee herkästi mieleen Netflixin viimevuotisen Dahmer - Hirviö: Jeffrey Dahmerin tarinan (Dahmer - Monster: A Jeffrey Dahmer Story - 2022) nostama kohu. Ovatko nämä dokumenttiohjelmat epäkunnioittavia uhreja kohtaan ja kannattaako menneisyyttä lähteä kaivelemaan?




Kolmas jakso Beyond the Sea on tämän kauden puhtain scifitarina. Jakso kertoo kahdesta astronautista, Davidista (Josh Hartnett) ja Cliffistä (Aaron Paul), jotka ovat suorittamassa tehtävää ulkoavaruudessa, samalla kun heidän näköisrobottinsa elävät heidän perheidensä kanssa Maassa. Oikeat David ja Cliff voivat siirtää tietoisuutensa alukselta näihin robotteihin ja siten elää vapaa-aikaansa rakkaidensa kanssa. Lähes puolentoista tunnin kestollaan Black Mirror -historian pisin jakso kertoo tarinansa kaikessa rauhassa, lämmitellen miesten välille syntyvää konfliktia. Jakso pureutuu sarjan tuttuun tyyliin ihmisten tapaan hyödyntää teknologiaa vääryyksiin ja kaikki purkautuukin varsin shokeeraavassa huipennuksessa. Itse odotin hieman toisenlaista, vähemmän radikaalia ratkaisua, mutta tällaisenaankin homma toimii. Käsikirjoituksen tiettyä ailahtelevuutta paikkailevat Hartnett ja Paul, jotka tekevät erinomaista työtä kahtena erilaisena miehenä samalla tehtävällä.

Jos Black Mirrorin kuudes kausi sisältäisi vain kolme ensimmäistä jaksoa, olisi arvosanani korkeampi. Kauden kaksi seuraava jaksoa ovat kuitenkin sellaiset kummajaiset, että niiden jälkeen mielipide kaudesta ja ylipäätään Black Mirrorin tulevaisuudesta ajautuu aikamoiselle vaakalaudalle. Neljäs jakso, Mazey Day nimeltään, kertoo Zazie Beetzin näyttelemästä paparazzista, Bo'sta, joka ottaa kohteekseen romahtaneen näyttelijän, Mazey Dayn (Clara Rugaard). Noin puoleen väliin asti jakso on oikein mainio, kritisoidessaan pistävästi paparazzi-kulttuuria, jossa ihmisten yksityisyyttä loukataan muiden ihmisten iloksi ja ennen kaikkea ahneiden firmojen rahantulolähteeksi. Beetz on oiva pääroolissa ja Rugaardkin tulkitsee hyvin vaikeassa tilanteessa olevan näyttelijän sekavaa ja ahdistunutta mielentilaa. Brookerilla on kuitenkin lähtenyt mopo käsistä jakson paljastusten kanssa, jotka jakavat varmasti katsojat kahtia. Toiset voivat pitää käännettä rohkeana irtiottona siitä, mihin sarjassa on totuttu, kun taas toiset tuomitsevat, ettei käänne millään istu Black Mirroriin. Itse käännyn jälkimmäiseen kastiin. Jos jakso olisi oma irrallinen lyhytelokuvansa, se olisi oikein toimiva ja se sisältää lopussa varsin kekseliäitä vertauskuvia, mutta se ei tunnu yhtään kuuluvan tähän sarjaan.




Ja jos Mazey Day jätti kummallisen fiiliksen, niin kuutoskauden finaalijakso Demon 79 voi saada menettämään toivonsa koko Black Mirrorin suhteen. Jaksossa vuonna 1979 vaatekaupan myyjä Nina (Anjana Vasan) saa käsiinsä mystisen talismaanin, josta putkahtaa esiin veijarimainen demoni nimeltä Gaap (Paapa Essiedu), joka kertoo, että Ninan on tapettava kolme ihmistä kolmen päivän sisällä tai maailmanloppu saapuu. Jep jep. Sentään tällä kertaa jakso varoittelee heti, että luvassa on jotain erilaista, vaihtaessaan sarjan nimeä "Red Mirroriksi". Jaksoa vaivaa sama kuin Mazey Dayta; se on periaatteessa oikein mainio yksittäinen kertomus, joka ei kuitenkaan istu Black Mirroriin. Lukuun ottamatta Ninan televisiossa pyörivää Boney M:n konserttia, jakso ei edes sisällä minkäännäköistä teknologiaa. Demon 79 on toteutukseltaan kelpo pastissi ajankuvansa kauhuteoksista ja sen tarinaa seuraa kiinnostuneena, joskin tunnin ja vartin mittaan venytettynä se tuntuu ajoittain hieman pitkäveteiseltä. Vasan ja Essiedu pärjäävät oivallisesti rooleissaan, mutta edes muka-yllättävän käänteen kanssa jakso ei tee erityistä vaikutusta.

Mitäköhän lie on liikkunut Charlie Brookerin päässä Black Mirrorin kuudetta tuotantokautta tehdessä. Ei hän yhtäkään huonoa jaksoa ole saanut aikaiseksi ja parhaimmillaan hän tarjoaa taas aivan mahtavaa menoa, mutta kausi pistää silti pohtimaan, että noinkohan Brookerilla alkaa olla sarjaa koskevat ideat lopussa ja osoittaako hän merkkejä uudesta projektista, jota hän haluaisi kokeilla? Teknisiltä ansioiltaan kausi on oivallisesti tehty kuvausta, lavastusta, maskeerauksia ja asuja myöten. Eri ohjaajat jättävät onnistuneesti oman jälkensä menoon, eikä yksikään jakso tunnu samalta kuin edellinen. Käänteidensäkin kanssa nelosjakson loppupään tehosteet ovat mainiot ja vitosjakso näyttää välillä onnistuneesti kuin oikealta 1970-luvun tuotokselta rätisevän kuvansa kanssa. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja kappalevalinnat toimivat oivallisesti. Mazey Dayssa kuultava, suosikkiyhtyeeni Musen kappale Supermassive Black Hole toimii ihan hupaisana vihjeenä siitä, mitä onkaan luvassa.




Yhteenveto: Black Mirrorin kuudes tuotantokausi on hassun ristiriitainen kokemus. Kausi ei toisaalta sisällä ainuttakaan huonoa jaksoa, mutta eivätpä sen kaksi viimeistä jaksoa tunnu millään kuuluvan Black Mirroriin. Villeiksi äityvät Mazey Day ja Demon 79 toimisivat erittäin mainiosti omina irrallisina lyhytelokuvinaan, mutta ne eivät istu tähän scifiantologiasarjaan. Sen sijaan kolme ensimmäistä jaksoa ovat ehtaa Black Mirroria. Kauden avausjakso Joan Is Awful on erinomainen satiiri suoratoistopalveluista, sisällöntuottamisesta ja ihmisten katselun kulutuksesta. Kakkosjakso Loch Henry on oiva kritiikki true crime -dokumentteja kohtaan. Kolmas jakso Beyond the Sea taas on erittäin mainio, rauhallisesti etenevä tieteisjännäritarina, jonka loppuratkaisu jätti kuitenkin mielestäni toivomisen varaa. Näyttelijäkaarti suoriutuu läpikotaisin hyvin rooleistaan ja teknisiltä ansioiltaan kausi on osaavasti työstetty. Charlie Brookerin käsikirjoitukset kuitenkin kummastuttavat. Pari jaksoa näyttävät, että hänellä kyllä riittäisi mielikuvitusta ja intoa uusia scifitarinoita varten, mutta pari jaksoa taas viestivät, että hän saattaisi jo haluta siirtyä eteenpäin Black Mirrorista. Lopputuloksena on kummallinen kokonaisuus, joka omissa silmissäni nousee selvästi plussan puolelle, mutten yhtään ihmettele, jos se turhauttaa ja jakaa mielipiteitä. Odotankin jännittyneenä, mitä Black Mirrorin tulevaisuus oikein tuo tullessaan...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.6.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Black Mirror, 2011-, Iso-Britannia, Netflix, Zeppotron, Broke and Bones, Channel 4 Television Corporation, Gran Babieka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti