007 JA KULTASORMI
GOLDFINGER
Ohjaus: Guy Hamilton
Pääosissa: Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman, Harold Sakata, Cec Linder, Tania Mallet, Shirley Eaton, Burt Kwouk, Bernard Lee, Lois Maxwell ja Desmond Llewelyn
Genre: toiminta, jännitys
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia
Ikäraja: 16
Ian Flemingin "James Bond" -menestyskirjasarjaan (1953-1966) perustuvat elokuvat Salainen agentti 007 ja tohtori No (Dr. No - 1962) ja Salainen agentti 007 Istanbulissa (From Russia with Love - 1963) olivat hittejä, joten tekijät päättivät tietty jatkaa leffasarjaa. Aluksi tekijät aikoivat tehdä seuraavaksi elokuvan Flemingin kirjasta "Pallosalama" ("Thunderball" - 1961), mutta koska sen tekijänoikeudet olivat aiheuttaneet oikeuskiistan, tekijät siirtyivät "007 ja Kultasormeen" ("Goldfinger" - 1959). Edellisten leffojen ohjaaja Terence Young päätti kuitenkin siirtyä jo muihin projekteihin, jolloin uudeksi ohjaajaksi valittiin Guy Hamilton, joka oli aiemmin kieltäytynyt sarjan avausosan ohjaamisesta. Lopulta kuvaukset alkoivat tammikuussa 1964 ja 007 ja Kultasormi sai ensi-iltansa samaisen vuoden syyskuussa (Suomeen elokuva tosin saapui vasta tammikuussa 1965). Aiemmat Bond-filmit nousivat kriitikoiden suosioon vasta ajan kanssa, mutta tämä elokuva oli kehuttu jo ilmestyessään. Lisäksi leffa tuotti lähestulkoon yhtä paljon rahaa kuin kaksi edellistä osaa yhteensä, mikä teki filmistä todella ison hitin. Ajan kanssa 007 ja Kultasormesta onkin tullut monien fanien suosikkielokuva. Itse näin leffan jo lapsena, kun katsoin isäni kanssa kaikki vanhat 20 James Bondia yhden kesän aikana. Muistan silloin pitäneeni leffasta enemmän kuin edellisistä osista, mutten muista nähneeni elokuvaa koskaan uudestaan. Kuitenkin nyt, kun James Bond -sarja on saamassa uuden lisäyksen No Time to Die (2020) muutaman kuukauden päästä, ajattelin, että olisi hyvä käydä vanhat 007-seikkailut uudestaan läpi.
MI6 lähettää agentti James Bondin selvittämään, mitä hämäräbisneksiä eräällä kultakauppias Auric Kultasormella on oikein meneillään.
Salainen agentti 007 James Bondina nähdään kolmatta kertaa Sean Connery, joka on aivan yhtä mahtava roolissaan kuin edellisissäkin osissa. Connery pääsee kuitenkin kenties vielä enemmän toimintaan, sillä Bond pistetään kiperämpiin tilanteisiin kuin aiemmin. Bond joutuu tällä kertaa hyödyntämään älykkyyttään ja taistelutaitojaan enemmän, minkä lisäksi hänen pitää hillitä himoaan naisia kohtaan tehtävän onnistumiseksi. Naiset ovat kuitenkin hänelle kuin kryptoniittia, mikä johtaa hyvinkin kyseenalaisiin hetkiin, joissa Bondin sankarillisuus joutuu koetukselle katsojan silmissä.
Tarinan roisto on elokuvan nimikkohahmo Auric Kultasormi, jota esittää Gert Fröbe ja ääninäyttelee Michael Collins, sillä saksalainen Fröbe ei osannut englantia. Fröbe sanoi repliikkinsä vähän siihen suuntaan, jotta huulet liikkuisivat oikealla tavalla, mutta paikoitellen on todella selvää, että hän ei oikeasti sano sitä, mitä katsoja kuulee. Jos katsoo tarkkaan, joissakin laajoissa kuvissa taustalla näkyvä Fröbe vain pitää suutansa auki, eivätkä huulet liiku lähes lainkaan. Tästä huvittavuudesta huolimatta Fröbe on erinomainen valinta rooliinsa ja tekee Kultasormesta tähän mennessä sarjan parhaan vastuksen. Hahmo on älykäs ja häijy, minkä lisäksi hänen moraalittomuutensa tekee hänestä paikoitellen pelottavan. Kultasormi pistää Bondin todelliselle koetukselle, etenkin oikean kätensä Oddjobin (Harold Sakata) kautta, jolla on aikamoinen temppu hatussaan.
Tällä kertaa Bond iskee silmänsä muutamaankin eri neitokaiseen; kostonhimoiseen Tilly Soamesiin (Tania Mallet), sekä kahteen Kultasormen avustajaan, Jill Mastersoniin (Shirley Eaton) ja Honor Blackmanin esittämään Pussy Galoreen. En vitsaile, hahmon nimi on ihan oikeasti Pussy Galore. Hahmo ei kuitenkaan ole mikään pornotähti tai prostituoitu, kuten nimi antaa ymmärtää, vaan tehokas tappelija ja taitava lentäjä. Tillystä ja Jillistäkin on saatu ihan kiinnostavat tapaukset, mutta heidän ruutuaikansa jää harmillisen vähäiseksi. Mallet, Eaton ja Blackman ovat kaikki oivallisia rooleissaan.
Elokuvassa nähdään myös vanhat tutut Bernard Lee Bondin pomona M:nä, Lois Maxwell tämän sihteeri Moneypennynä ja Desmond Llewelyn ihmevempaimet valmistavana Q:na. Salainen agentti 007 ja tohtori No'sta tuttu CIA-agentti Felix Leiterkin tekee paluun, mutta tällä kertaa häntä esittää Cec Linder, sillä aiempi näyttelijä Jack Lord vaati isompaa palkkaa ja tärkeämpää roolia leffassa.
Ei ole mikään ihme, että 007 ja Kultasormi oli ilmestyessään menestyneempi ja pidetympi kuin sarjan edelliset osat - kyseessä on parempi elokuva kuin ne! Kenties suurin syy tähän on juurikin tarinan roisto Kultasormi, joka on paremmin kirjoitettu vastus kuin edellisten osien pahikset. Tohtori No oli uhkaava, mutta loppujen lopuksi turhankin helposti tapettava, kun taas Salainen agentti 007 Istanbulissa -leffan palkkatappaja Grant oli vaarallinen, mutta vain pieni nappula isomman takapirun pelissä. Kultasormi on oma tyyppinsä, jolla on oma suunnitelmansa, mikä ei onneksi sisällä mitään maailmanvalloitusta. Hahmo on todellinen rikollisnero, joka haastaa Bondin älykkyydessä, kun taas hänen kätyrinsä Oddjob saattaa olla liiankin paha vastus Bondille fyysisesti. On olemassa sanonta, että "elokuva on vain niin hyvä kuin sen vihollinen" ja tässä tämä sanonta on erittäin osuva: Kultasormi ja Oddjob ovat mahtavat vastukset ja mahtava on leffakin!
Toinen syy, miksi 007 ja Kultasormi on kahta edellistä osaa parempi paketti, on sen toiminta. Enkä tarkoita sitä, että elokuva on parempi, koska siinä on enemmän toimintaa. Ei, vaan koska siinä on parempaa toimintaa. Elokuvan tekijät ovat hoksanneet, että jotta katsojan saa oikeasti jännittämään, pitää päähenkilökin saada jännittämään, minkä vuoksi Bond joutuu jatkuvasti käyttämään kaikkia taitojaan selvitäkseen kiperistä tilanteista elävänä. Tappelut eivät vain näytä, kuinka hyvä Bond on työssään, vaan niihin on saatu kunnon haasteen tuntua. Toiminta on myös paremmin toteutettua ja mukaan mahtuu niin ammuskelua, turpaanvetoa kuin takaa-ajojakin. Etenkin loppuhuipennuksesta on saatu aikaiseksi todella koukuttava. Muutenkin leffa pitää erinomaisesti otteessaan alusta loppuun, eikä aika käy pitkäksi rauhallisemmissakaan kohtauksissa. Elokuvaan mahtuu mukaan myös osuvaa huumoria, sekä muutamia ikonisiksi jääneitä kohtauksia, kuten kultaiseksi maalattu nainen ja Bond vangittuna Kultasormen laserleikkuriin.
Ohjaaja Guy Hamilton on tehnyt hienoa työtä luodessaan leffan tunnelmaa ja pitäessään seikkailullista toimintahenkeä kasassa. Richard Maibaumin ja Paul Dehnin käsikirjoitus on oivallinen ja he ovat saaneet kirjoitettua Kultasormesta häijyn roiston. Elokuva on myös taidokkaasti kuvattu ja leikattu. Toimintakohtaukset ovat selkeästi ja hyvin toteutettuja. Lavasteet ovat tyylikkäät läpi leffan ja efektit ovat kestäneet aikaa mainiosti. Äänitehosteet ovat paikoitellen yliampuvat, mutta John Barryn säveltämät musiikit luovat oman erinomaisen äänimaailmansa. Alkutekstien aikana kuultava Shirley Basseyn laulama "Goldfinger"-kappale on ymmärrettävästi jäänyt historiaan yhtenä ikonisimmista Bond-tunnuslauluista - niin mahtava se on!
Yhteenveto: 007 ja Kultasormi on loistava toimintaseikkailu ja edellisiä Bond-leffoja parempi teos. Elokuvasta on saatu koukuttavampi ja jännittävämpi kuin sarjan aiemmista osista, minkä lisäksi filmin suuri vahvuus on mahtava pääroisto Kultasormi, joka on aidosti uhkaava tapaus. Tekijät ovat tajunneet, että tilanteista täytyy tehdä oikeasti haastavia sankarille ja niinpä katsoja pääseekin jännittämään aiempaa enemmän Bondin puolesta, jonka roolissa Sean Connery loistaa taas kerran. Näin toimintakohtaukset ovat vangitsevampia, mitä lisää myös toiminnan monipuolisuus. Etenkin loppuhuipennus pitää tiukasti otteessaan. Kun päälle lisätään vielä ikonisiksi muodostuneita hetkiä ja fantastinen tunnuskappale, edustaa 007 ja Kultasormi koko Bond-sarjan parhaimmistoa ja suosittelen filmiä erittäin lämpimästi Bondin uudemmille faneille, jotka eivät välttämättä ole sitä vielä nähneet, sekä vanhemmista toimintateoksista intoileville.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.4.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Goldfinger, 1964, Eon Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti