keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Arvostelu: The Founder (2016)

THE FOUNDER (2016)



Ohjaus: John Lee Hancock
Pääosissa: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Laura Dern, Kate Kneeland, Patrick Wilson, Linda Cardellini ja B.J. Novak
Genre: draama
Kesto: 1 tunti 55 minuuttia
Ikäraja: 7

En tiedä miksi, mutta kun kuulin, että pikaruokaketju McDonald'sista on tulossa elokuva, oletin heti, että se olisi animaatioelokuva elävistä hampurilaisista, ranskalaisista perunoista sun muista ruoista. Se saattoi johtua viime syksyn Sausage Partysta (2016) ja tänä syksynä ilmestyvästä The Emoji Moviesta (2017), mutta olihan se silti todella outoa. Saadessani selville, että kyseessä on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo McDonald'sin syntyajoista, kiinnostuin todella paljon. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ravintolaketjuista ja onkin ihme, jos aiheesta ei oikeasti ole tehty elokuvaa aiemmin. En tunne ketään, joka ei olisi koskaan joko syönyt McDonald'sissa tai edes käynyt ravintolan sisällä. Jo pelkkä nimi on tunnettu todella useissa paikoissa ympäri maailman, kuten myös McDonald'sin keltainen M-kirjain. Itse käyn McDonald'sissa useammin kuin kai pitäisi, mutta niinhän se vain on, että sieltä saa nopeasti ja halvalla jotain äkkinäiseen nälkään. Kun näin The Founderin trailerin, tajusin, etten ihan oikeasti tiedä, mistä ravintolaketju on saanut alkunsa ja odotin vielä enemmän näkeväni elokuvan. En odottanut ihmeitä, mutta mielenkiinnolla kävin katsomassa elokuvan.

Kaiken maailman asioita kauppaava Ray Kroc päätyy syömään McDonaldin veljesten hampurilaisravintolassa ja innostuu pikaruokakonseptista niin paljon, että hän haluaa tehdä ravintolasta maanlaajuisen. Valitettavasti Ray tähtää paljon suurempiin kuin McDonaldin veljekset, joten kiistahan siitä syntyy.

Ray Krocina nähdään Michael Keaton, joka sopii rooliin erinomaisesti. Raysta löytyvät Keatonin perinteiset ilmeilyt ja elekieli, jotka tuntuvat joskus yliampuvilta, mutta innokkaan Rayn rooliin ne istuvat. Aluksi Ray vaikuttaa rehdiltä tyypiltä, joka innostuu kaikesta erikoisesta ja haluaa olla niissä erikoisuuksissa mukana. McDonald'sin kohdalla Ray osuu kultasuoneen ja tajutessaan sen, hän haluaa aina vain enemmän ja enemmän valtaa ravintolaketjusta. Hän käyttää jokaisen tilaisuuden markkinoidakseen ravintolaa ja kasvattaakseen sen suosiota. Kuten kaikki tietävät, McDonald's nousee nopealla sykkeellä kansan suosioon ja siitä vasta Ray nauttiikin. Jopa niin paljon, ettei häntä enää kiinnosta alkuperäinen sopimus McDonaldin veljesten kanssa ja Ray muuttuukin elokuvan aikana jopa aika inhottavaksi. Rayn sihteeri Junena nähdään Kate Kneeland.
     McDonaldin veljeksinä, eli Dickina ja Macina nähdään Nick Offerman ja John Carroll Lynch. Veljekset ovat aika erilaisia: Dick on päättäväisempi ja kiivaampi, kun taas Mac on rauhallisempi ja joutuu välillä rauhoittelemaan veljeään. Dick ärsyyntyy Rayn toiminnasta, muttei tunnu voivan asialle mitään. Myös Macia häiritsee tilanne, johon he joutuvat, mutta yrittää silti pysyä tyynenä. Sekä Offerman että Lynch ovat mainioita rooleissaan ja heitä olisi voinut näyttää enemmän. Elokuvan aikana katsoja kokee usein sääliä veljeksiä kohtaan.
     Rayn vaimoa, Ethel Krocia näyttelee Jurassic Parkista (1993) tuttu Laura Dern. Ethel ei ole erityisen innoissaan siitä, että hänen miehensä on jälleen löytänyt uuden asian, sillä kun Ray innostuu jostain, hän ei muusta puhukaan. Ainoa asia, mistä kotona enää kuulee, on McDonald's. Ei mikään ihme, että Ethelilla alkaa palaa hermot Rayhin, etenkin kun Ray ei huomioi Ethelin avunantoa. Dern on hyvä roolissaan, mutta hahmo jää selkeästi taka-alalle. Elokuvassa nähdään myös Patrick Wilson Rollie Smithina, joka on myös kiinnostunut McDonald'sista, Linda Cardellini Joan Smithina, Rollien vaimona, johon Ray iskee silmänsä ja B.J. Novak Harry J. Sonnebornina, joka saa Rayn tekemään, mitä ikinä Ray haluaa.




"McDonald'sista voisi tulla uusi amerikkalainen kirkko!" sanoo Ray Kroc innostuessaan ketjusta. Ottaen huomioon kuinka paljon Yhdysvalloissa on ylipainoisia, Rayn sanomasta tuli todellista. Nykyään ravintolaketju ei kuitenkaan ole samassa arvossa kuin aiemmin. Useat sadat ravintolat ympäri maailmaa, oheistuotteet, jättimäinen mainonta ja halvat hinnat. Tästä vain yksi asia vastasi sitä, mitä alkuperäiseen veljesten perustamaan ravintolaan kuului. Elokuvan aikana käy selville, ettei nykypäivän McDonald's ole lähelläkään sitä, mikä sen kuului alunperin olla. Elokuvan mukaan ravintolaketju ruokkii joka päivä yhden prosentin koko maailman väestöstä ja se on jo miljoonia ihmisiä päivittäin! Nykypäivänä McDonald's edustaa lähinnä paikkaa, josta saa helposti, nopeasti ja halvalla roskaruokaa, joka ei ole hyvästä, mutta on silti hyvää. Jos kertoo saaneensa työpaikan McDonald'silta, niin ei katsota kovin hyvällä. Ihmiset heittävät vitsiä siitä, etteivät koskaan saa mitään kunnon työpaikkaa ja huomaavat päätyneensä 'Mäkkärin' kassalle. Vaikka McDonald's on järjettömän kovassa huudossa, ei se erityisen arvostettu ravintolaketju ole.

Toisin oli 1950-luvulla, kun ensimmäiset McDonald'sit pistettiin toimintaan muutamissa Yhdysvaltain kaupungeissa. Silloin lähinnä drive-in -tyylillä toimiva ravintola oli arvostettu uusi juttu, joka mullisti ravintoloissa käynnin. Ravintolasta sai ruokaa mukaansa alle minuutissa (mikä ei nykypäivänä ole täysin mahdollista) ja siitä keskusteleminen oli tyylikästä. McDonaldin veljekset nauttivat suosiosta hillitysti. Tietenkin heitä innosti, kun joku saapuu täpinöissään paikalle, valmiina pistämään McDonald'sin maailmankartalle niin, että tuntuu, vaikka epäilyjäkin on aluksi, sillä muutamat laajennuskokeilut olivat epäonnistuneet. Ray Krocilla innostus vain menee täysin yli ja vaikka hän puhuu McDonald's-perheestä, hän unohtaa täysin sen, mistä koko juttu lähti liikkeelle. Ray muuttuu sokeaksi kaikelle muulle, eikä hän kykene tekemään enää muuta kuin kasvattamaan ravintolaketjua, vaikka se rikkoisi hänen sopimustaan ja olisi vastoin veljesten tahtoa. Elokuvan aikana tuntui pahalta, kun tajusi, että on vuosia syönyt ravintoloissa, joiden tyyli hyödyntää väärin alkuperäistä ideaa. Koko ravintolaketju alkoi tuntua huijaukselta. Silti on pakko myöntää, että hampurilaisten näkeminen tuotti minulle nälän ja kävinkin heti elokuvan jälkeen syömässä pari euron juustoa...




The Founderin näytöksen jälkeen kuulin jonkun paikalla olleen sanovan, että leffa tuntui pelkältä mainokselta McDonald'sille. Itse olen täysin eri mieltä. Ottaen huomioon, että elokuva aiheutti minut näkemään nykyisen McDonald'sin mulkun firmana, ei voi oikeastaan sanoa, että The Founder olisi kovin eduksi ravintolaketjun maineelle. Toisaalta kävin elokuvan jälkeen McDonald'sissa, joten sinänsä sen voisi kai ottaa mainoksena. Joka tapauksessa mielestäni on yllättävän hyvä elokuva. Siis todella hyvä elokuva. Sen tunnelma toimii läpi keston ja tarina on oikeasti mielenkiintoinen. Minut jopa yllätti, ettei The Founder ollutkaan kuin Happy Meal, joka on täynnä hyvää ja josta saa jopa lelun mukaan. Iloisuutta on kyllä ja nauraa saa, mutta synkkyyttä löytyy. Heikkoja hetkiä on mukana vain muutama. Heti alun kohdalla tajuaa katsovansa hyvää leffaa ja voi vain toivoa, että taso pysyy loppuun asti. Näin tapahtuu ja onneksi taso myös nousee elokuvan aikana. Michael Keaton on kusipäänäkin elokuvan kantava voima ja hän tuo lisäyksensä mainioon tunnelmaan. Lopputuloksena on todella hyvä ja mielenkiintoinen elokuva McDonald'sin alkuajoista.

Elokuvan on ohjannut John Lee Hancock, joka on ohjannut aiemmin mm. elokuvat The Blind Side (2009) ja Saving Mr. Banks (2013), joka on myös todella hyvä leffa. Hancock selvästi tietää, mitä elokuvalta haluaa ja on saanut luotua erittäin mainion paketin yhdessä hyvän työtiimin kanssa. Elokuva on kuvattu ja leikattu hyvin. Ajankuva on erinomaisesti toteutettu. Lavasteet ja puvustukset ovat tyylikkäitä. Valitettavasti Carter Burwellin säveltämät musiikit eivät jää lainkaan mieleen.

Yhteenveto: The Founder on oikeasti mielenkiintoinen ja yllättävän hyvä elokuva. Siitä välittyy hienosti tunteita ja katsojana tajuaa, että nykypäivän McDonald's on täysin erilainen kuin alunperin oli tarkoitettu. Michael Keaton on todella toimiva pääosassa ja McDonaldin veljeksiä esittävät Nick Offerman ja John Carroll Lynch ovat myös mainioita. Ajankuva on toimivasti luotu ja läpi elokuvan kulkee erinomainen tunnelma. Suosittelen käymään katsomassa The Founderin, jotta saatte käsityksen, millaisessa ravintolaketjussa vierailette vähintään kerran vuodessa. Elokuva yllätti minut olemalla selkeästi parempi kuin toivoin ja olisi hienoa, jos se saisi katsojia. Valitettavasti Finnkinon saleihin ei saa viedä hampurilaisia, joten Big Macit täytyy nauttia joko ennen tai jälkeen leffan.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.1.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
The Founder, 2016, Faliro House Productions, FilmNation Entertainment, Speedie Distribution, The Combine


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti