keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Arvostelu: Captain America: Civil War (2016)

CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR



Ohjaus: Anthony Russo, Joe Russo
Pääosissa: Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Don Cheadle, Jeremy Renner, Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Tom Holland, Daniel Brühl, Frank Grillo, Martin Freeman ja William Hurt
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 27 minuuttia
Ikäraja: 12

Tiistai-iltana ennen Captain America: Civil Warin näkemistä: Alunperin ajatukseni ei ollut kirjoittaa Civil Warista, ennen kuin olen saanut kaikki muut Marvel Cinematic Universe -elokuvat arvosteltua, mutta päädyin lopulta siihen, että kirjoitan nyt tämän ja kirjoittelen aiemmat MCU-elokuvat jälkikäteen. Marvel Cinematic Universen elokuviin kuuluvat siis pätkät Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), Captain America: The First Avenger (2011), The Avengers (2012), Iron Man 3 (2013), Thor: The Dark World (2013), Captain America: The Winter Soldier (2014), Guardians of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) ja Ant-Man (2015). Tämä arvostelu saattaa sisältää SPOILEREITA lähes jokaisesta edellä mainitusta elokuvasta, joten ne kannattaa katsastaa ennen tämän lukemista, etenkin niistä uusimmat. Ne on myös tietenkin hyvä nähdä, jotta Civil Warista ymmärtää jotain. MCU:n elokuvissa nimittäin on erikoista se, että elokuvasarjana se koostuu elokuvasarjoista, jotka luovat yhdessä ison kokonaisuuden. Ei siis riitä, että olet nähnyt vain kaksi edellistä Captain Americaa, jotta olisit valmis näkemään tämän uuden osan. Ehei, vaan sinun täytyy nähdä kaikki edelliset MCU-filmit. Guardians of the Galaxylla ei ole kai vielä niin väliä, kun hahmot eivät ole esiintyneet muissa sarjan elokuvissa.

Tällä hetkellä olen elokuvasta innostunut ja hieman jännittynyt. Kyseessä on kuitenkin yksi vuoden eniten odottamistani elokuvista. Tämän vuoden aiemmista supersankarielokuvista Deadpool (2016) oli aivan loistava, kun taas Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) oli iso pettymys. Saa nähdä, miten tämän kanssa käy. Vaikka elokuvan nimi onkin CAPTAIN AMERICA: Civil War, niin odotan elokuvaa enemmän sen sivuhahmojen takia. Black Panther pääsee tekemään ensiesiintymisensä valkokankaalla. Hahmosta en paljoa tiedä, mutta mainosten perusteella hän näyttäisi olevan kovemman luokan toimintaäijä. Myös uudet pahikset Crossbones ja Zemo kiinnostavat. Hauskan piristävästä Ant-Manista tuttu nimikkohahmo palaa tähän elokuvaan, enkä malta odottaa näkeväni hänet jälleen mukana. Kaikista eniten kuitenkin odotan - kuten varmaan muutkin odottavat - Spider-Manin saapumista Marvel Cinematic Universeen. Hahmo on suosikkihahmoni Marvelin sankareista ja odotan innolla näkeväni hänet muiden sankarien kanssa. Kiinnostavaa tietenkin nähdä, miten melko uusi naama, Tom Holland, pärjää Hämiksenä isojen starojen keskellä. Huomennahan sen sitten näkee... Pliis, ole hyvä elokuva!

Pieleen menneen operaation jälkeen Avengerseille esitetään kaksi vaihtoehtoa: joko heidän pitäisi toimia YK:n alaisuudessa vain pahimmissa hätätapauksissa tai he joutuvat lopettamaan sankarihommansa. Tony Stark/Iron Man on tämän aatteen puolella, mutta Steve Rogers/Captain America on sitä vastaan. Nimittäin samat henkilöt, jotka ovat asettamassa heille rajoja, jahtaavat Steven ystävää Bucky Barnesia/Winter Soldieria ja Steve haluaa saada Buckyn pelastettua. Avengersit jakautuvat kahteen ryhmään taistellakseen toisiaan vastaan eri aatteiden takia. Samalla muuan Zemo on kiinnostunut hyvin vanhasta HYDRA-operaatiosta...

Tässä elokuvassa on lukuisia supersankareita, mutta koska tämän elokuvan nimessä lukee "Captain America", niin aloitetaan nimikkohahmosta. Chris Evans palaa Steve Rogersin/Captain American rooliin tyylikkäästi. Hän on päässyt kunnolla mukaan Marvel-elokuvissa ja tuntuu jo oikealta johtajahahmolta. Rogersin motiivi olla ystävänsä apuna on toimiva ja katsojana ymmärtää täysin, että sen takia hän on valmis kääntymään muita tiimiläisiään vastaan. Ensimmäisessä Avengersissa Captain America jäi pahasti muiden jalkoihin ja hän tuntui todella hyödyttömältä, mutta nyt hänen toimintakohtauksensa ovat hyviä ja hän osaa vetää kunnolla turpaan. Kaikkien tunteman kilven käyttöä on jälleen lisätty nokkelasti mukaan taisteluihin.
     Robert Downey Jr:n esittämä Tony Stark/Iron Man ei ole enää sama huoleton egopullistelija, mikä hän oli ensimmäisessä Iron Manissa. Vaikka perinteistä ylimielisyyttä ja vitsejä löytyy, niin hahmo on vakavoitunut ja sarjan aiemmat tapahtumat ovat selkeästi jääneet vainoamaan häntä. Hahmo päättää vihdoin toimia oikein ja haluaa kantaa vastuuta teoistaan. Ainoa kohta milloin tuntuu, että hahmo ei kanna vastuuta on, kun hän päättää tuoda erään teini-ikäisen mukaan taisteluun. Onneksi taistelun edetessä Stark tuntuu tajuavan toimineensa väärin. Tony Starkin tyttöystävä Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) ei esiinny elokuvassa, eikä häntä kaipaisi, jos hänen olemassaolostaan ei muistutettaisi. Downey Jr. vetää edelleen loistavasti Iron Manin roolin. Harmi, että itse rautapukua näkee elokuvassa vähän.




Juonen keskiössä on aika pitkälti Sebastian Stanin Bucky Barnes/Winter Soldier. Edellisessä Captain Americassa alkanut Bucky-jahti on mukana tämän elokuvan tarinassa ja se on yksi suurimmista syistä, miksi sankarit jakautuvat erilleen. Stan ei ole kummoinen näyttelijä, mutta näyttää tyylikkäältä metallikätensä kanssa.
     Scarlett Johanssonin Natasha Romanoff/Black Widow ei ole onneksi mukana vain ulkonäkönsä takia. Vaikkei hahmo paljoa vedä turpaan, niin hän toimii kuitenkin hahmojen neuvonantajana, jotta nämä toimisivat oikein sekavia tunteita aiheuttavissa tilanteissa.
Naispoweria elokuvaan tuo myös Elizabeth Olsenin esittämä Wanda Maximoff/Scarlet Witch. Hahmo näyttää hyvin, että häntä pelottaa hänen mystiset kykynsä ja hänellä on traumoja aiheuttamastaan tuhosta. Outoa kyllä, Wanda ei tuo esille veljensä kuolemaa Avengers: Age of Ultronista.
     Don Cheadlen esittämän James Rhodesin/War Machinen kohtalo tuntui olevan selvillä mainosten perusteella, mutta onneksi tapahtumat eivät kuitenkaan menneet, niin kuin trailereidesta saattoi olettaa. War Machine tuntuu harmi vain yhä olevan mukana enemmänkin täytehahmona, mutta onhan se hyvä, että elokuvassa on kaksi rautamies-asuun pukeutunutta heppua.
     Sam Wilson/Falcon pääsee paremmin esille tässä osassa ja pääsee myös kunnolla toimintakohtauksiin mukaan. Anthony Mackien esittämä Falcon on tasapainoisesti hieman hauska, mutta silti vakava hahmo.
     Paul Bettanyn näyttelemä Vision on edelleen kaikista tylsin hahmo. Lähes kaikkeen pystyvän ja tunteettoman tekoälyn ruumiillistuman toivoisi olevan poissa kohtauksista, sillä ketä kiinnostaa taistelu jotain vastaan, jota ei voi mitenkään tappaa? No, mutta onneksi hahmon elossa pitävä kivi on välttämätön Avengers: Infinity Warin (2018) pahiksen superhanskalle, joten sormet ristissä toivon hahmon heittävän veivinsä jossain tulevassa osassa. Bettany ei muutenkaan ole kovin kaksinen näyttelijä.
     Jeremy Rennerin esittämä Clint Barton/Hawkeye ei ole vieläkään kovin hyödyllinen jousipyssynsä kanssa. Hahmo todistaa taitonsa lähitaistelussa, mutta ei silti ole kovin kiinnostava hahmo. Ehkä hänelle pitäisi vihdoin ottaa käyttöön sarjakuvista tuttu koominen puku.
     Scott Lang/Ant-Man pääsee vihdoin Avengersien joukkoon. Paul Rudd vetää jälleen nappisuorituksen ja toivoisi, että häntä näkisi enemmän elokuvassa. Suurimmaksi osaksi ajastaan ruudulla hahmo viettää puvussaan. Nörttien unelmat käyvät toteen Ant-Manin hyödyntäessä voimiaan ihan uudella tasolla. Vitsi minisankarista juoksemassa pikkuisena, kun normaalikokoiset hahmot pyörivät ympärillä, toimii yhä.
     Uutena tulokkaana on Chadwick Bosemanin esittämä T'Challa/Black Panther. Hahmoa ei hirveästi esitellä, mutta hänestä saa silti tarpeeksi hyvän käsityksen, jotta Black Pantherista ymmärtääkin jotain loppuelokuvan ajan. Monille tuntematon hahmo ei varmasti jätä kylmäksi vetäessään turpaan oikein antaumuksella. Mielenkiinnolla jään odottamaan vuonna 2018 ilmestyvää Black Panther -elokuvaa...




Kaikkien odottama uutuus on kuitenkin uusi Peter Parker/Spider-Man, jota esittää Tom Holland. Monia pelotti, että miten hahmo toimisi tässä ja miten Holland pärjäisi. Hollandin Peter Parkerissa on hieman sulateltavaa, mutta siinä on ehkä syynä hieman heikohko esittely hahmolle. Hämiksen kohdalla ei ole hätää. Uusi Spider-Man on aivan loistava! Koko ajan läppää heittävä hölösuu ihmettelee kaikkea jännää, kuten Winter Soldierin metallikättä. Monista kuvista trailereissa on leikattu Hämis pois. Esimerkiksi kuva, jossa Iron Manin tiimi seisoo vierekkäin lentokentällä sisältää Spider-Manin itse elokuvassa. Harmi vain, ettei hahmoa nähdä kovin paljoa ja hän tulee mukaan vasta loppupuolella. Ensi vuonna on tiedossa Spider-Man: Homecoming (2017), jota aloin odottaa innolla. Tässä elokuvassa oli hieman hölmö ratkaisu, että sanaa "homecoming" hoettiin useaan otteeseen ja nyt tulevan Spider-Man -elokuvan nimen yhdistää luultavasti väärään asiaan. Marisa Tomein esittämä May-täti on hieman erikoinen ratkaisu, sillä hahmo on niin nuori, mutta toisaalta miksi teini-ikäisen pojan täti olisikaan mikään mummeli? Jälleen kerran yritetään tunkea lause "Suuri voima tuo suuren vastuun" mukaan jollain tapaa elokuvaan. Tässä on ehkä kaikista kummallisin tapa tuoda lauseen merkitys esille.
     Captain America: The Winter Soldierissa esiintynyt Brock Rumlow (Frank Grillo) palaa tähän uutena pahiksena, Crossbonesina. Odotin hahmon näkemistä valkokankaalla ja hänet onkin tehty siististi. Harmi vain, hahmon osuus jää tosi vähäiselle, eikä häntä nähdä enää alun jälkeen loppuleffassa.
     Toinen uusi pahis on Daniel Brühlin näyttelemä Zemo. Se käsitys, minkä olen saanut hahmosta ei vastaa ollenkaan sitä, millainen hahmo on tässä elokuvassa. Jälleen todella alikäytetty pahishahmo Marvelilta. Noh, toivottavasti hahmo pääsisi oikeuksiinsa joskus tulevaisuudessa. Brühlin suorituksessa ei ole mitään moitittavaa, mutta hänen hahmonsa olisi voinut oikeastaan olla mikä tahansa.
     The Incredible Hulkista tuttu Hulkia jahtaava Ross (William Hurt) palaa vihdoin Marvel Cinematic Universeen. Hänen roolinsa on pieni, mutta riittävän suuri, ottaen huomioon, ettei Hulk edes esiinny tässä - hänet ja Thor kuitenkin mainitaan. Hobitti-trilogiasta (The Hobbit - 2012-2014) ja Uusi Sherlock (2010-) -sarjasta tuttu Martin Freeman on myös mukana elokuvassa ja hänenkin hahmon sukunimi on Ross, mutten tiedä onko kyseessä sattuma. Perinteinen Stan Lee -cameo on nähtävissä elokuvan lopussa, mutta Samuel L. Jacksonin esittämää Nick Furya on turha odottaa.




Elokuva alkaa ilman logoja. Jos ei ole valmis elokuvan alkuun, niin ensimmäiset sekunnit voivat mennä ohi. Alkukohtauksen jälkeen Marvel Studiosin logo ilmestyy ruutuun ja itse elokuvan nimi tulee vasta lopputeksteissä. Kuten jo aiemmin sanoin, niin jos kuvittelet, että tämän elokuvan ymmärtämiseksi riittää, että näet vain kaksi aiempaa Captain Americaa, niin olet pahasti väärässä. Tarinan kannalta kaikkein oleellisinta on nähdä Captain America: The Winter Soldier ja Avengers: Age of Ultron, mutta on tietysti suositeltavaa katsoa Ant-Man, jotta hahmon mukanaolon ymmärtää. Jotta taas ymmärtää noista aiemmin mainituista jotain, niin täytyy nähdä muutama elokuva ennen niitä. Elokuvassa ei selitellä edellisten osien tapahtumia kummemmin, vaikka niihin viitataan paljon. On hienoa nähdä, että nykypäivän supersankarielokuvissa näytetään, että massiivisilla lopputaisteluilla on oikeasti seuraamuksia, eikä niistä pääse yli pelkällä olankohautuksella. Elokuvassa on tietysti myös paljon viittauksia sarjakuviin, jotka menevät monilta katsojilta täysin ohi, mutta hardcore-faneille tämä elokuva on varmasti yhtä juhlaa, vaikkei Civil War -tarina mene samalla tavalla kuin sarjakuvissa.

Miksi tämä elokuva on nimeltään juuri Captain America: Civil War eikä "Avengers: Civil War"? Tai pelkkä "Civil War", sillä hahmoja on niin paljon. Miksi tämä elokuva kulkee juuri Captain American nimen alla? Tämä johtuu varmaan siitä, että keskiössä on loppujen lopuksi Kapun ja Buckyn ystävyys. Ja kuten jo sanoin, niin tarina jatkaa edellisessä Captain America -elokuvassa alkanutta Bucky-jahtia. Iron Man esiintyy kuitenkin lähes yhtä paljon elokuvassa, joten nimi olisi varmaan voinut olla myös "Captain America v Iron Man: Dawn of Civil War" tai jotain vastaavaa.




Yksi onnistuneimpia seikkoja elokuvassa on, että sankareiden välinen taistelu toimii. Tänä vuonna aiemmin ilmestyneessä Batman v Superman: Dawn of Justicessa oli myös sankareiden välinen kahakka, mutta se ei toiminut kovin hyvin, joten miksi se tässä toimii? Vaikka Batman v Supermanissa hahmojen motiivit olivat selvillä, niin tässä myös hahmojen todelliset tunteet välittyvät katsojille hyvin. Kun Batman v Superman tuntui keskittyvän lähes kaikkeen muuhun kuin itse sankarien tappeluun, niin tässä pidetään hyvin selkeänä, että missä tarinan focus on, vaikkei leffa ole onneksi pelkkää mätkimistä. Batman v Superman tuntui keskittyvän kaikkeen muuhun, etenkin pohjustamaan sarjan tulevia osia ja vaikka tässä tehdään myös pohjustusta, niin se ei tunnu väkisin mukaan tungetulta, eikä sitä ole liikaa. Loppupuolella aletaan näyttämään katsojalle hieman, että mitä tulevaisuudessa on tiedossa, mutta elokuva osaa keskittyä omaan tarinaansa. Viimeisinä eroina mainittakoon, että tässä elokuvassa sankareiden taistelu kesti pidempään, mutta piti kiinnostuksen kaiken aikaa yllä, kun taas Batman v Supermanissa turpaanveto kesti hädin tuskin kymmentä minuuttia ja se ratkesi todella helposti. Batman v Supermanin ongelmana oli, että se yritti aloittaa universumia ja saada liian monta asiaa samaan pakettiin, mutta Civil Waria ennen on tehty jo KAKSITOISTA elokuvaa, joten hahmojen pohjustusta on tehty tarpeeksi kauan ja heidän taistelunsa seurauksista oikeasti välittää. Jos Civil War olisi tehty vuosia sitten ilman muita MCU-leffoja, niin se kärsisi samoista ongelmista kuin Dawn of Justice.

Anthony ja Joe Russo palasivat ohjaamaan Civil Warin. He ohjasivat myös The Winter Soldierin. Elokuvasta näkee, että ohjaajat ovat tienneet, mitä ovat tekemässä, mikä on aina hyvä merkki. Studio ei tunnu olevan liikaa mukana elokuvan teossa ja elokuva saa rauhassa keskittyä omaan tarinaansa, ilman jatkuvia muistutuksia, että kahtia jaettu Avengers: Infinity War on tulossa. Elokuvan alkupuoli on hieman hidastempoinen, mutta loppupeleissä leffa ei tunnu kaksi- ja puolituntiselta. Veljekset ohjaavat myös Infinity Warit ja tämän elokuvan jälkeen olen varma, että kolmas/neljäs Avengers-elokuva on oikeissa käsissä.




Elokuva on kuvattu oikein mainiosti, vaikka kamera välillä heiluukin tarpeettomasti. Leikkauksia on toimintakohtauksissa paljon, mikä tekee niistä paikoitellen hieman vaikeasti seurattavia, muttei haittaa onneksi hirveästi. Muiden MCU-elokuvien tapaan musiikki on taustalla soivaa, toimivaa jumputusta, muttei jää erityisemmin mieleen. Civil War on visuaalisesti näyttävän näköinen. Se on maanläheisempi elokuva siinä mielessä, ettei uhkana ole jokin maailmankaikkeuden tuhoava voima, mikä on hyvä ratkaisu. Tietokone-efektejä on käytetty silti lähes yhtä paljon. 3D ei tuonut tietenkään mitään uutta elokuvaan. Kapun kilpi välillä käväisi päin katsojan näköä, mutta siihen se jäikin.

Yhteenveto: Captain America: Civil War on ehkä jopa paras Avengers-elokuva, vaikkei nimellisesti olekaan "Avengers: Civil War". Siinä on hyvin yhdistetty draamaa ja toimintaa. Tunteet välittyvät katsojille ja suurimmaksi osaksi elokuvasta laaja hahmogalleria on hyvin käytössä. Spider-Mania ja Ant-Mania jäin kaipaamaan lisää, muttei juoni oikeastaan keskittynytkään heihin. Thorin ja Hulkin poissaolo ei paljoa haitannut. Marvel-faneille suosittelen tätä ehdottomasti ja tämä käy muille ihan kelpona popcorn-viihteenä. Jos ei ole kiinnostunut elokuvasta, niin kannattaa jättää väliin. Jos ei ole mitään kosketuspintaa Marvel Studiosin aiempiin elokuviin, niin ei tästä paljoa saa irti. Verta elokuvassa näkyy hieman, mikä oli yllättävää, muttei kuitenkaan lähellekään samoissa määrin kuin esimerkiksi Deadpoolissa. Tänä vuonna vielä tiedossa Doctor Strange (2016), jota odotan ristiriitaisin tuntein, ja ensi vuonna Spider-Man: Homecoming, Thor: Ragnarok (2017) ja Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017), joita odotan enemmän tai vähemmän innolla. Kyseessä on oikein onnistunut elokuva - ei vain trikoohömpötyksenä, vaan ihan tarinana. Ja koska kyseessä on Marvel-elokuva, niin se sisältää kaksi lopputekstikohtausta - yksi puolessa välissä ja toinen lopputekstien jälkeen, joten ei kannata lähteä salista, ennen kuin elokuva on varmasti päättynyt.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.4.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.cosmicbooknews.com
Captain America: Civil War, 2016, Marvel Studios


4 kommenttia:

  1. Viihdyttävää luettavaa. Erityisesti kohta Johanssonista "...vaikkei hän paljoa vedäkään turpaan..." 😂👍

    VastaaPoista
  2. Mainio arvostelu ja mainio elokuva.Pitkälti bloggaajan kanssa samaa mieltä....jos nyt en ihan parhaan Avengers-leffan titteliä sille ehkä antaisi ja jotenkin pidin Captain America:Winter Soldier:sta enemmän.

    VastaaPoista